Cioccolata stout

Gestart door wilbertd, 23-04-2014 07:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wilbertd

Ik heb al een lekkere Porter in mijn repetoir en heb onlangs een (naar het zich laat proeven einde fermentatie) prima maar standaard Imperial Stout gebrouwen.
Nu kreeg ik van een vriend een zak cacao-bonen, een leuke gelegenheid eens een wat creatievere Stout te brouwen.

Zoiets gaat het worden:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptCioccolata stout
Kenmerka28
Brouwdatum24-4-2014
BiertypeStout (Imperial Russian)
Aantal liters18
Gewenst begin SG1080 (8,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater30,0 liter
Maischdikte3,5 l/kg
Maischwater22,8 liter
Spoelwater7,2 liter
Kooktijd70 minuten
Berekende kleur405 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid51 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Palemout 7 EBC51,0 %3,457 kg8 EBC
Rookmout13,0 %0,881 kg4 EBC
Chocolademout10,0 %0,678 kg800 EBC
Havervlokken15,0 %1,017 kg4 EBC
Zwartemout2,0 %0,136 kg1400 EBC
Donkere suikerstroop4,0 %0,271 kg80 EBC
Special B5,0 %0,339 kg391 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Green Bullet14,2 %15 gr70 minuten28 EBU
East Kent Golding7,5 %15 gr70 minuten15 EBU
Fuggles (GB)5,0 %13 gr30 minuten6 EBU
Fuggles (GB)5,0 %4 gr15 minuten1 EBU

OpmerkingenBonen geven waarschijnlijk ook bitterheid af, daarom gekozen voor lage EBU's

Kruiden
Naam kruidToevoegenMassaKooktijd
Cacao bonenTijdens vergisting150 gr0 Min.
Koffie bonenTijdens vergisting100 gr0 Min.
VanillepoederTijdens vergisting2 gr0 Min.

OpmerkingenBonen kraken

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
167°C60 minuten3,5 l/kg
273°C30 minuten3,5 l/kg

Opmerkingen-

Ik wil de batch weer splitsen en bij de ene helft ook nog eens eikenhouten snippers toevoegen.


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.