Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Chocoladesmaak  (gelezen 6865 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Chocoladesmaak
« Gepost op: 01-02-2014 11:00 u »
Beste brouwers,

Welke moutstort geeft naar jullie ervaring een bier op met een mooie chocoladesmaak zonder veel geroosterde koffiesmaken?

Gisteren proefde ik een Dark Hops, een samenwerkingsbier tussen De Eem en Pampus. Prachtig bier met een volle, donkere chocoladesmaak.  Ik had al een experimenteel bier in gedachte met zo'n mooie chocoladesmaak, maar in mijn donkere bieren heb ik zo'n mooie chocoladesmaak nooit weten te bereiken (ook nooit zo bewust naar gestreefd, trouwens). Kortom: wie heeft wel eens een bier met een mooie chocoladesmaak gemaakt en wat was de moutstort? Of wie weet de moutstort van de Dark Hops?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.003
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #1 Gepost op: 01-02-2014 12:50 u »
De chocolade smaak zit naar mijn idee duidelijk in de Chocolade 900 EBC mout. Maar dit antwoord ligt wel heel erg voor de hand. Dus misschien zoek je meer chocoladesmaak.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.224
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #2 Gepost op: 01-02-2014 13:11 u »
Welke moutstort geeft naar jullie ervaring een bier op met een mooie chocoladesmaak zonder veel geroosterde koffiesmaken?

Chocolademout.... ;D ;D ;D ;D ;D    ;)  900 - 1000 EBC en als je de moutstort wilt weten moet je de brouwers (Ruud ) even mailen..... :)

Offline De Kiekert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #3 Gepost op: 01-02-2014 17:18 u »
Misschien heb je hier iets aan. De gegevens heb ik van de site van Northern Brewer gehaald. Zie verder bijgevoegde file. Cacao met laag vetgehalte aan einde koken wellicht.

Add nibs and beans to secondary and allow to steep in the
supplied mesh bags for 1-2 weeks. Longer steep times at
warmer temperatures will make for more intense chocolate-
coffee flavors and aromas - ramp up the mocha intensity
to match the intensity of the base beer … more subtle
for a regular brown ale like Caribou Slobber, stronger for a
bigger beer like Bender or a roasty ale like stout.

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: sy
    • Erick
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #4 Gepost op: 01-02-2014 18:17 u »
Hoi Adrie,
Hieronder ongeveer de graanlijst van mijn imperial Chocolate Stout, gebaseerd op die van de brooklyn brewery.
Hopelijk heb je er wat aan, het geeft veel chocoladesmaak zonder cacao toevoegingen.
In mijn beleving komt de meeste chocoladesmaak van de black malt.

Pale Malt (2 Row) Bel (7,0 EBC) 70%       
Oats, Flaked (2,0 EBC) 10 %       
Aromatic Malt (Dingemans) (37,4 EBC) 6 %         
Pale Chocolate (Thomas Fawcett) (600) 4 %         
Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1375) 4 %         
Special B (Dingemans) (350) 2 %         
Black Malt (Thomas Fawcett) (1400,0 EBC) 3 %         

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #5 Gepost op: 01-02-2014 19:20 u »
Hoi Adrie,
Hieronder ongeveer de graanlijst van mijn imperial Chocolate Stout, gebaseerd op die van de brooklyn brewery.
Hopelijk heb je er wat aan, het geeft veel chocoladesmaak zonder cacao toevoegingen.
In mijn beleving komt de meeste chocoladesmaak van de black malt.

Pale Malt (2 Row) Bel (7,0 EBC) 70%       
Oats, Flaked (2,0 EBC) 10 %       
Aromatic Malt (Dingemans) (37,4 EBC) 6 %         
Pale Chocolate (Thomas Fawcett) (600) 4 %         
Roasted Barley (Thomas Fawcett) (1375) 4 %         
Special B (Dingemans) (350) 2 %         
Black Malt (Thomas Fawcett) (1400,0 EBC) 3 %       

Ik heb een aantal keren een RIS gemaakt met een redelijk aandeel Pale Chocolate van TF en die vond ik veel chocolade hebben.

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.411
  • Land: sy
    • Erick
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #6 Gepost op: 01-02-2014 23:11 u »
Ik heb de Black en de chocolate mout rauw geproefd (gekauwd), daarbij viel mij op dat, voor mij, de meeste chocolasmaak van de black komt, terwijl je dat inderdaad eerder van de chocolate zou verwachten. Maar, as always, smaken verschillen, just my 2 cents.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.099
  • drink gezond
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #7 Gepost op: 02-02-2014 16:34 u »
Geroosterde granen zijn geen cacao nibs en ook geen koffie bonen. De Broeder Jacobs  "Double  espresso " van brouwerij BVBA smaakt werkelijk naar koffie omdat er wordt koffie bonen aan toegevoegd. Infusie van nibs (als je ze kan vinden) of de beste cacao vervangende stof nl: carobe poeder en/of vruchten zullen waarschijnlijk een beter resultaat geven.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #8 Gepost op: 02-02-2014 18:33 u »
Geroosterde granen zijn geen cacao nibs en ook geen koffie bonen. De Broeder Jacobs  "Double  espresso " van brouwerij BVBA smaakt werkelijk naar koffie omdat er wordt koffie bonen aan toegevoegd. Infusie van nibs (als je ze kan vinden) of de beste cacao vervangende stof nl: carobe poeder en/of vruchten zullen waarschijnlijk een beter resultaat geven.

Misschien moeten we cacaobonen ook nog eens door ons biervergistingsproces laten gaan, dus bij de lagering of hoofdgisting toevoegen.

Cacaobonen zelf worden toch ook gefermenteerd om het specifieke aroma / smaak te geven?

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.099
  • drink gezond
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #9 Gepost op: 02-02-2014 19:53 u »
William@ :
Cacaobonen worden gefermenteerd onder totaal  ander omstandigheden dan het wort. De reeds gefermenteerde bonen even roosteren , ontdoppen ,vermalen en toevoegen bij het maischen lijkt mij een beter methode.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.224
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #10 Gepost op: 02-02-2014 20:12 u »
De chocoladesmaak van de Dark Hops komt 100% uit de mout... dat weet ik wel... :brouwen:

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.099
  • drink gezond
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #11 Gepost op: 03-02-2014 10:36 u »
De chocoladesmaak van de Dark Hops komt 100% uit de mout... dat weet ik wel... :brouwen:

Vandaag ga ik de Dark Hops halen...


Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.099
  • drink gezond
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #12 Gepost op: 03-02-2014 20:29 u »
De Dark Hops zorgvuldig geproefd. Als je de fles opent komt er een aroma uit welke inderdaad op chocolade lijkt, maar bij het drinken verdwijnt deze. Ik proef de typische  bitter smaak van gebrande granen. Bonen van cacao/koffie/granen hebben een productie fase in gemeen nl: roosteren/branden aldus enige affiniteit. Chocolade/cacao smaak is subtiel, zacht, en zoetig.De Dark Hops heeft een scherp, hard, bitter smaak vooral bij het afdronk. Ik beleef bij deze bier geen chocolade smaak sorry...

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #13 Gepost op: 04-02-2014 10:01 u »
Bedankt allemaal. Ik ga het proberen met 7% pale chocolate en 4% chocolademout. Ik laat tzt wel weten wat het geworden is.

Offline justDick

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 71
  • Land: nl
  • Brouwerij 't Mallehuis
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #14 Gepost op: 04-02-2014 20:54 u »
Hallo Adrie,

Wellicht mosterd na de maaltijd, maar is koude extractie niet iets om te doen.
Minder wrangheid en meer smaak.
Ik ga het zelf met een RIS proberen van de week.

groet, Dick. :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #15 Gepost op: 10-02-2014 21:21 u »
Geert heeft daar ook al aardige resultaten mee beschreven.
Ik heb het zelf een paar keer gedaan met koffie, gaf ook een duidelijk milder smakend extract.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #16 Gepost op: 11-02-2014 08:34 u »
Er stond laatst een stukje in Zymurgy over welke combinaties van moutsoorten de meeste chocoladesmaak (o.a.) opleverden. Ik kan het vanavond wel even opzoeken.

Koud extraheren heb ik al vaak gedaan, dat werkt ook goed.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #17 Gepost op: 11-02-2014 17:09 u »
Ik kan het vanavond wel even opzoeken.
Mooi! :duimop: :)

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.099
  • drink gezond
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #18 Gepost op: 25-02-2014 09:26 u »
Nog niet geproefd maar dit art. lijkt mij van toepassing.

http://imageshack.com/a/img42/4469/jsup.jpg

Hoeps... Krijg ik de foto niet direct  op !?..

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #19 Gepost op: 25-02-2014 10:10 u »
Ik kan het artikel niet terugvinden. ik denk dat ze bij een paar bladen zaten die nat zijn geworden en in de oud papier zijn gegaan.

Dat klinkt als een verrekt lekker bier, Pincopallino! ;)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #20 Gepost op: 25-02-2014 11:16 u »
Is dat hetzelfde als maceratie? Gewoon je koffie of cacao bonen toevoegen bij de nagisting of lagering om zo de smaak te extraheren?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.629
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #21 Gepost op: 25-02-2014 22:55 u »
Nog niet geproefd maar dit art. lijkt mij van toepassing.

http://imageshack.com/a/img42/4469/jsup.jpg

Hoeps... Krijg ik de foto niet direct  op !?..




Een kwestie van de juiste codes gebruiken... [tag] in de plaats van [url]

Offline Lange Möpper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: nl
  • Leve de man die het bier uitvond!
Re: Chocoladesmaak
« Reactie #22 Gepost op: 26-08-2017 16:49 u »
Bedankt allemaal. Ik ga het proberen met 7% pale chocolate en 4% chocolademout. Ik laat tzt wel weten wat het geworden is.

Adrie,

Het is alweer 3,5 jaar geleden, maar ben toch benieuwd hoe dit is geworden. Heb je hier de chocoladesmaak mee weten te krijgen?
Ik ben nu bezig met een Stout waar ik dezelfde mouten in wil gebruiken met zelfde verhoudingen.

Tags: