Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014  (gelezen 17511 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #25 Gepost op: 19-02-2014 21:46 u »
Er zijn nauwelijks anaerobe filamenteuze schimmels.
Dat jij ze niet krijgt in je mandfles zou daarmee kunnen samenhangen.

Ook kan het heel goed zijn dat de genoemde "schimmels" geen filamenteuze schimmels zijn maar gisten. :)
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #26 Gepost op: 16-03-2014 18:17 u »
Inmiddels wat meer gelezen en steeds vaker lees ik dat lambiek ook zuurstof nodig heeft tijdens de vergisting. Momenteel zit alles in een mandfles. Dus het moest er maar van komen en dus een houten vat aangeschaft in België.

Het vat staat gevuld met water om het een beetje vloeistofdicht te krijgen. Nu wil ik hier mijn spontane lambiek verder in laten vergisten.
Twee vragen.
1) Geeft een nieuw vat niet teveel houtsmaak af en hoe is dit te voorkomen. Bijvoorbeeld vaak spoelen met water  :weetniet:

2) Ik heb 13 liter in de mandfles zitten mijn houtenvat is 16 liter. Kan ik gewoon 10 liter bijbrouwen en dit samen met de 13 liter die al staat te vergisten aanvullen tot ongeveer 15,5 liter. Of is het beter de 10 liter aan te enten met de al vergistende lambiek dit kort laten vergisten en dit dan aanvullen tot 15,5 liter. De overgebleven 7,5 liter gebruiken om het houtenvat regelmatig aan te vullen.  :weetniet:

Groeten

Ad
 :degroeten:
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.572
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #27 Gepost op: 16-03-2014 20:04 u »
Zo te zien is het een kastanje vat, kastanje geeft veel minder smaak af dan nieuw eiken. Je kunt inderdaad veelvuldig met warm, niet kokend, water spoelen om er smaak uit te krijgen.

Ja, gewoon wat bij brouwen en het deel van het brouwsel dat je op de fles houdt enten met wat van je lambiek.

Ingo
Er mag wel wat meer Wabi-Sabi in het bier. De schoonheid van het imperfecte, incomplete en vergankelijke.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #28 Gepost op: 16-03-2014 23:10 u »
Zo te zien is het een kastanje vat, kastanje geeft veel minder smaak af dan nieuw eiken. Je kunt inderdaad veelvuldig met warm, niet kokend, water spoelen om er smaak uit te krijgen.
Ja, gewoon wat bij brouwen en het deel van het brouwsel dat je op de fles houdt enten met wat van je lambiek.
Goed gezien Ingo het is inderdaad een kastanje vat. Ik zal hem vaak spoelen om de houtsmaak zoveel mogelijk eruit te wassen.
Dat wordt weer brouwen dus.  :brouwen:
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #29 Gepost op: 13-04-2014 09:10 u »
Adbrouwt,

Hoe is het ondertussen met je lambiek? Zit ie in het kastanje vat? Heb je nog beweging sinds je het erin hebt gegoten?

Heel benieuwd!

Jan.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #30 Gepost op: 13-04-2014 10:00 u »
Hoe is het ondertussen met je lambiek? Zit ie in het kastanje vat? Heb je nog beweging sinds je het erin hebt gegoten?

Ha Jan, de lambiek zit momenteel nog in de mandfles. Het katanjevat heb ik gevuld met water om hem vloeistofdicht te krijgen en de meeste houtsmaak eruit te wassen. Momenteel heb ik ongeveer 12 liter in de mandfles zitten en het katanje vat is 16 liter. Dus ik moet nog even lambiek bij brouwen om het kastanje vat goed aan te vullen. Hier ben ik nog tijd voor aan het zoeken  :geduld: maar lambiek heeft niet veel haast natuurlijk. Maar ik heb wel geleerd van jou dat je niet de stop op het houtenvat moet doen  ;)
Momenteel drijven er dikke brokken gist in de mandfles en blubt hij om de 5 seconde. Het leeft dus nog steeds.



Groeten

Ad  :degroeten:
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #31 Gepost op: 13-04-2014 10:45 u »
Hoveel liter heb je nodig? Ik heb hier nog wel wat Lelystadse Lambiek in een gistvat staan.
Oh wacht... litertje of 4... moet geen probleem zijn, je bent welkom om 4-5 liter op te halen als je wil.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #32 Gepost op: 13-04-2014 11:38 u »
Ha Koffie  :ziek: (zie tekst op de mok)

Bedankt voor het vriendelijke aanbod.  :duimop: Maar ik ga binnenkort een keertje een batch brouwen om aan te vullen voor het kastanjevat. Maar misschien kunnen we in 2016 wel een mooie blend van lambieken maken en er een top flevo geuze van maken. Ook kunnen we blenden met het forum volgens mij is daar al een draadje voor opgezet. Je moet wel een  :engel: geduld hebben voor die lambieken. Hopelijk zijn ze te zuipen.  samenvol
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #33 Gepost op: 11-01-2015 14:16 u »


Vandaag mijn lambiek na bijna een jaar gisten op een glazen mandfles overgebracht naar een kastanje vat van 18 liter. De bedoeling is om hem daar een maand in te laten zitten en dan een derde deel bottelen, een derde deel gistfles en een derde deel laten zitten in het kastanje vat. Het deel wat in het vat blijft krijgt dan een verse lading gebrouwen lambiek. Het deel wat in de gistfles gaat mag verder rijpen en de gebottelde deel is hopelijk na een jaar op dronk.
Tja ik heb hem natuurlijk ook geproefd. En het smaakte naar lambiek. Het was licht zuur met een kleine wrange afdronk. Het grappige was dat het leek alsof er een houtsmaak aanzat. Nu kan ik me een bier van Toon van den Broek herinneren die een gist gebruikt had die een hout smaak afgeeft zonder dat het bier ooit in aanraking is geweest met hout.
De smaak deed me ook erg denken aan de smaak van de spontane flevo van forumlid Koffie.
Kortom ik ben voorlopig tevreden met het resultaat. Waarschijnlijk heb ik geluk gehad met mijn glazen fles want ik hoor vaak dat het niet mogelijk is om daar een lekkere lambiek uit te krijgen. Ik moet wel zeggen dat hij wat zuurder mag worden.
Het blijft toch iets bijzonders om de natuurlijk zijn gang te laten gaan. :merlin:
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.928
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #34 Gepost op: 11-01-2015 14:40 u »
Ad, vervang dat waterslot nu eens door een houtenstop. Zo'n waterslot dient geen enkele nut voor een lambiek... ;)

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #35 Gepost op: 11-01-2015 17:03 u »
Ad, vervang dat waterslot nu eens door een houtenstop. Zo'n waterslot dient geen enkele nut voor een lambiek... ;)
Haha nee het heeft geen nut maar het smoelt wel mooi.  ^-^
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #36 Gepost op: 11-01-2015 18:50 u »


Vandaag mijn lambiek na bijna een jaar gisten op een glazen mandfles overgebracht naar een kastanje vat van 18 liter. De bedoeling is om hem daar een maand in te laten zitten en dan een derde deel bottelen, een derde deel gistfles en een derde deel laten zitten in het kastanje vat. Het deel wat in het vat blijft krijgt dan een verse lading gebrouwen lambiek. Het deel wat in de gistfles gaat mag verder rijpen en de gebottelde deel is hopelijk na een jaar op dronk.
Tja ik heb hem natuurlijk ook geproefd. En het smaakte naar lambiek. Het was licht zuur met een kleine wrange afdronk. Het grappige was dat het leek alsof er een houtsmaak aanzat. Nu kan ik me een bier van Toon van den Broek herinneren die een gist gebruikt had die een hout smaak afgeeft zonder dat het bier ooit in aanraking is geweest met hout.
De smaak deed me ook erg denken aan de smaak van de spontane flevo van forumlid Koffie.
Kortom ik ben voorlopig tevreden met het resultaat. Waarschijnlijk heb ik geluk gehad met mijn glazen fles want ik hoor vaak dat het niet mogelijk is om daar een lekkere lambiek uit te krijgen. Ik moet wel zeggen dat hij wat zuurder mag worden.
Het blijft toch iets bijzonders om de natuurlijk zijn gang te laten gaan. :merlin:

Heb je hem al op dan?! Je hebt potdorrie mijn bier eerder op dan ik  :o

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #37 Gepost op: 14-02-2015 18:19 u »
Een nieuw brouwsel gemaakt om de oude lambiek aan te vullen. Had nog een oude zak hop liggen. Nu lekker in de buitenlucht laten afkoelen en dan kunnen we weer gaan wachten.




Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLambiek Cornelia
Kenmerk#27b acid
Brouwdatum14-2-2015
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters20
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater31,6 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater19,7 liter
Spoelwater9,4 liter
Kooktijd120 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid14 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,1 %2719 gr3 EBC
Tarwevlokken18,0 %887 gr4 EBC
Tarwemout18,0 %887 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC9,0 %443 gr16 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hersbrücker1,0 %100 gr120 minuten13 EBU


OpmerkingenHop Hersbrucker   van 2012


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWilde Flevo Gist
Gist toegevoegd als


maischschema

Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten4,0 l/kg
272°C45 minuten4,0 l/kg
375°C10 minuten4,0 l/kg


Opmerkingen-


geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #38 Gepost op: 14-02-2015 18:23 u »
Adbrouwt,

Wat is je volgende stap nu? Heb je al iets gebotteld? Ga je het nog altijd 1/3de 1/3de 1/3de doen?

Jan.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #39 Gepost op: 14-02-2015 18:27 u »
Adbrouwt,

Wat is je volgende stap nu? Heb je al iets gebotteld? Ga je het nog altijd 1/3de 1/3de 1/3de doen?

Jan.
Ja de planning is om het geheel in drieen te verdelen. Morgen ga ik een 8 liter in een mandfles steken en daarvan ga ik een liter of 4 bottelen. De 4 liter in het houten kastanje vat krijgt een nieuwe lading lambiek te eten.
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #40 Gepost op: 14-02-2015 18:55 u »
Ik ben niet zo heel snel... Zou je nog ns kunnen herhalen:

Hoeveel liter zit er in dat vat? 16?

Hoeveel ga je eruit halen?

Hoeveel liter vers wort heb je nu?

Jan.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #41 Gepost op: 14-02-2015 19:38 u »
Er zit een kleine 12 liter in het vat. Ik haal er 8 uit. Wat er achter blijft zal tussen de nul en vier liter zijn. Daar gaat de nieuwe wort op.
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #42 Gepost op: 14-02-2015 20:04 u »
OK. Ik snap wel niet goed waarom je niet gewoon alles bottelt: vat leeg en nieuwe lambiek (wort dus nog) erin.

Zo heb ik het gedaan. Wat is precies het nut van die mandfles? Als ik het goed heb, dan heeft die (eerste) lambiek toch al een jaar op fles gestaan, niet?

Jan.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #43 Gepost op: 14-02-2015 21:51 u »
OK. Ik snap wel niet goed waarom je niet gewoon alles bottelt: vat leeg en nieuwe lambiek (wort dus nog) erin.

Zo heb ik het gedaan. Wat is precies het nut van die mandfles? Als ik het goed heb, dan heeft die (eerste) lambiek toch al een jaar op fles gestaan, niet?

Jan.
Ach Jan je hebt gelijk. Ik doe maar wat en hoop een drinkbaar lambiekske te maken. Daarom probeer ik zoveel mogelijk dingen uit. Op de fles op het vat in de mandfles en misschien verzin ik nog wel iets. Een beetje de kansen spreiden. Lambiek is natuurlijk wel de punk onder de bieren. Vreemd maar wel lekker  ;)
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #44 Gepost op: 14-02-2015 22:24 u »
De punk onder de bieren? Zo heb ik het nog niet bezien. Hier zeggen ze vaak "de nestor".

Jan.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #45 Gepost op: 15-02-2015 10:14 u »
Misschien bedoelt Ad de 'Funk' onder de bieren.

Toon

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #46 Gepost op: 15-02-2015 11:49 u »
Misschien bedoelt Ad de 'Funk' onder de bieren.

Toon
Funky is het zeker Toon maar om je wort in je tuin te laten bevruchten en alles tegendraads doen is behoorlijk punk. Heeft misschien ook te maken met mijn muziek smaak.
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #47 Gepost op: 15-02-2015 13:05 u »
Vandaag de verdeling gedaan. De 1 jarige lambiek uit het vat in een fles gedaan en geproefd natuurlijk. Hé nu smaakt hij wel wat zurig en een hout smaakje naar een maand rijpen op een kastanje vat. Beetje medicinaal smaakje maar zeker niet vies. Dat lijkt de goede kant op te gaan. Binnenkort wat liters bottelen en over een jaar nog eens proeven. De achtergebleven lambiek heeft weer een liter of 15 verse wort gekregen. De overige 4 liter in een fles gestoken om straks het houten vat mee aan te vullen.

geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #48 Gepost op: 19-02-2015 06:27 u »
Het leeft in de fles. Blijft toch een magisch moment. Spontane oersoep.  :merlin:

geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline jan le mercier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 805
  • Land: be
  • A pint a day keeps the doctor away.
Re: Lambiek flevo adrianus spontanus 2014
« Reactie #49 Gepost op: 19-02-2015 08:15 u »
Adbrouwt,

Dus dit is de overige vier liter waar je het over had? Dit is vers, klopt dat?

*

Zelf weet ik het nog heel goed: 26 januari 2014 (niet(?) toevallig de verjaardag van mijn petekind): toen kwam er leven in de bolle fles van mijn eerste lambiek. Dat was echt een euforie-moment. Net zoals de eerste keer dat mijn zuurdesembrood uit de oven kwam. Geweldig gewoon. Zeker één van de hoogtepunten uit mijn "brouwerscarrière".

*

Wanneer ga je bottelen?

Jan.

Tags: lambiek