Lambiek flevo adrianus spontanus 2014

Gestart door Adbrouwt, 30-01-2014 17:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adbrouwt

Gisteren de flevo lambiek 2014 gebrouwen. Gist uit de flevopolder moet toch een spontane lambiek kunnen opleveren.
Het recept dat ik gebruikt heb
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLambiek Cornelia
Kenmerkacid
Brouwdatum29-1-2014
BiertypeLambi(e)k (oude(B))
Aantal liters13
Gewenst begin SG1055 (5,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement76,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater22,3 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater12,9 liter
Spoelwater9,4 liter
Kooktijd120 minuten
Berekende kleur11 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid?? EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC55,1 %1777 gr3 EBC
Tarwevlokken18,0 %579 gr4 EBC
Tarwemout18,0 %579 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC9,0 %290 gr16 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saphir4,5 %52 gr120 minuten67 EBU

OpmerkingenHop saphir van 2011

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWilde Flevo Gist
Gist toegevoegd als
Opmerkingen-

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C45 minuten4,0 l/kg
272°C45 minuten4,0 l/kg
375°C10 minuten4,0 l/kg

Opmerkingen-

Weer lambiek of lambiek weer. Tja over twee jaar weet ik niet meer wat voor weer het was dus..



En dan het bevruchtings moment. In de kille striemende flevo oosten wind wachten op die gisten die langs gaan komen.


En nu wachten wachten en nog eens wachten


 :degroeten:

Ronnie

Ben benieuwd wat het wort wordt,

bitterheid 55 EBU voor 'n zuurbier  :o

Of is dit serieus overjaarse of aged hop die niet die cijfers zal geven?

koffie

Citaat van: Adbrouwt op 30-01-2014  17:30 uGisteren de flevo lambiek 2014 gebrouwen. Gist uit de flevopolder moet toch een spontane lambiek kunnen opleveren.
Vorig jaar is het in Lelystad in ieder geval zonder problemen gelukt ;)

Adbrouwt

Citaat van: Ronnie op 30-01-2014  17:50 uBen benieuwd wat het wort wordt,

bitterheid 55 EBU voor 'n zuurbier  :o

of is dit serieus overjaarse of aged hop die niet die cijfers zal geven?
Hop van 2011 die naar zweetvoeten, brie en Camembert ruikt. Dus de EBU zal wel meevallen. Vergeten weg te halen in het recept ga het meteen aanpassen.
 :degroeten:

Twonky

Ha die Ad,

Leuk experiment, ben benieuwd!

Zwaai
 :degroeten:

Adbrouwt

Citaat van: Twonky op 31-01-2014  19:58 uLeuk experiment, ben benieuwd!
Dank je. Ik ben ook erg benieuwd het zal nog wel een jaartje of twee duren voordat ik je een flesje kan laten proeven.

Citaat van: koffie op 30-01-2014  17:50 uVorig jaar is het in Lelystad in ieder geval zonder problemen gelukt ;)
Dat stemt hoopvol Koffie misschien over twee jaar een mooie geuze maken met het forum. Zie er nu al naar uit
 :degroeten:

Twonky

Citaat van: Adbrouwt op 31-01-2014  20:03 uDank je. Ik ben ook erg benieuwd het zal nog wel een jaartje of twee duren voordat ik je een flesje kan laten proeven.
Geduld is een schone zaak ;-)

Maar ik hoef niet te proeven hoor, ik heb mijn portie van dit genre al gehad...
Maar je mag me er tzt alles over vertellen onder het genot van een echt biertje ;-)

Zwaai
 :degroeten:

John


Adbrouwt

Citaat van: John op 01-02-2014  22:44 uHeb je 180 of 120 min. gekookt?
Twee uur gekookt. Is dat te kort denk je John?

edit: foutje ontdekt in het recept John ik heb het aangepast nu is de hop ook 120 minuten gekookt  ;)

Adbrouwt

Na twee dagen nog geen activiteit waar te nemen :-\



Na zes dagen feest in de mandfles. Het is spontaan begonnen. Wat een magisch moment. Een echte oersoep.



 :elifant: :dansen: :elifant: :hoera: :elifant:

RJT

 :brouwen:

Top! De eerste beproeving heb je er al op zitten, nu nog eentje van een jaar of twee ;)

Succes! Ik hoop dat het lukt!

Fripel

Leuk hoor!

Ik weet niet of ik van dit bier hou maar het is wel een leuk proces.
Dit nodigt wel uit om het ook eens te proberen.

 :degroeten:

Twonky

Citaat van: Adbrouwt op 04-02-2014  17:18 uNa zes dagen feest in de mandfles. Het is spontaan begonnen. Wat een magisch moment. Een echte oersoep.

Kijk dat is goed begonnen!
Gefeliciteerd!

Zwaai
 :degroeten:

alrikdew

Ik heb altijd een beetje mijn bedenkingen over lambieken in Nederland vanwege de slechte luchtkwaliteit (vooral de randstad). Ik wil hier in Amsterdam het zeker niet doen vanwege al de rotzooi die alleen al van de tram af komt!

Oscar

Citaat van: alrikdew op 04-02-2014  23:22 uIk heb altijd een beetje mijn bedenkingen over lambieken in Nederland vanwege de slechte luchtkwaliteit (vooral de randstad).

Je spreekt hier alleen voor je zelf en de Randstad toch... buiten de Randstad is de lucht zuiver met fantastische gisten... :biersmile: :brouwen:

Oxhead

Alsof de lucht rond Brussel zo schoon is. ;)

koffie

Wij hebben niet eens een tram in Flevoland :P

seed7

Citaat van: Oscar op 04-02-2014  23:47 uJe spreekt hier alleen voor je zelf en de Randstad toch... buiten de Randstad is de lucht zuiver met fantastische gisten... :biersmile: :brouwen:

In de Randstad moet je gewoon een lager koelschip gebruiken, het probleem is namelijk dat de gist daar niet zo hoog komt door al die zware metalen...

Ingo ;)

RobinB

Citaat van: Oxhead op 05-02-2014  07:52 uAlsof de lucht rond Brussel zo schoon is. ;)
Inderdaad! :D

Herman

Viezere lucht is zwaarder en slaat eerder neer. Bevruchting vind plaats door spontaan uit de lucht neerslaande microorganismen. Derhalve is vieze lucht dus een pre voor het brouwen van Lambic >:D . Het is echt waar, bewijs maar dat het niet zo is!  :) 

Adbrouwt

Citaat van: Herman op 06-02-2014  22:57 uViezere lucht is zwaarder en slaat eerder neer. Bevruchting vind plaats door spontaan uit de lucht neerslaande microorganismen. Derhalve is vieze lucht dus een pre voor het brouwen van Lambic >:D . Het is echt waar, bewijs maar dat het niet zo is!  :)
Dat is balen herman, het lijkt erop dat de lucht te schoon is in flevoland. Maar een dag met veel smog uitzoeken de volgende keer.

 :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :huilen: :huilen:

koffie

Volgende keer moet ik dus even flink gassen met de kever voordat ik het wort buiten zet?

orangeloo

Goeie tip, zal ik de volgende keer onze DAF 66 buiten rijden. Flink de choke erop.  :) ;D ^-^

Adbrouwt

Inmiddels een kleine maand verder. Na twee weken was de activiteit en de centimeters schuim verdwenen en stond het waterslot weer stil.  :slaperig:



Sinds vandaag komen er weer blubjes uit het water slot. Het ziet er mooi en nog steeds fris uit. :merlin:



Soms zie ik foto's van lambiek brouwers waar de haren op staan met daar tussendoor wilde paddestoelen. Gaat dat stadium voor mij ook nog aanbreken of houdt het Waterslot de groei van deze schimmels tegen?

Ad
 :degroeten:

toon van den broek

Hallo Ad,

Hele heftige schimmels zal je waarschijnlijk niet krijgen op glas, hoewel het toch wel veel beter is als je fles tot boven toe vol zou zijn. Het uitwisselingsoppervlak is n.l. erg groot t.o.v. de hoeveelheid bier die in je fles zit.
Mijn ervaring is wel dat in glas/rvs vergiste lambiek toch wat meer appeltjessmaak krijgt en minder complex is dan die uit hout.
Volgende week houd ik twee proeverijen in resp. Leiden (di) en Heerhugowaard (wo) en dan neem ik verschillende lambieken mee zodat belangstellenden deze verschillen kunnen proeven.

Groetjes, Toon.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.