Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016  (gelezen 21307 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Gepost op: 25-01-2014 12:56 u »
Het is al vaker ter sprake gekomen, maar zonder vaste planning (lange termijn) zal het er niet van komen, maar het lijkt mij wel erg gaaf. Dus maar meteen in de agenda zetten!

Ik stel voor dat we met "alle" Nederlandse lambiek brouwers hier op het forum, die daar aan mee willen werken, in begin 2016 (januari/februari) een dag gaan plannen om de dan beschikbare lambieken die speciaal voor dit "evenement" zijn gebrouwen gaan mengen tot een 100% Nederlandse geuze (sorry voor de Belgische forummers). We zouden er dan een Megablend van kunnen maken.

Mijn voorstel (concept idee)
Iedereen is nu nog met zijn eigen lambiek bezig en moet dat ook vooral doen ter lering ende vermaak. Volgend Lambiek seizoen (2014/2015) Zet je een lambiek in die bestemd is voor de NL-Megablend ! Deze is dan begin 2016 gereed om gemengd te worden met de andere lambieken.

Iedereen brengt zijn aandeel in lambiek mee en krijgt een evengrote hoeveelheid geuze Megablend weer mee terug.
Als we er voor kiezen om alles bij elkaar te gooien en daarna meteen af te vullen op flessen zouden we daar ook nog een mooi etiket voor kunnen maken en deze ook laten drukken zodat je een wel hele mooie en unieke fles in je voorraad hebt liggen. Na het bottelen dient deze nog zeker een jaar (of langer) te rijpen...

Sommigen zouden er ook voor kunnen kiezen om hun aandeel nog weer een tijd op hun vat te laten rijpen....maar dan heb je ook weer wat verlies....maar dat kan een keuze zijn... er is van alles mogelijk.

Van de dag zelf maken we dan een mooi "evenement" en we zouden zelf naderhand gezellig een "winter BBQ" kunnen houden. waarbij we dan de lambieken kunnen proeven die dit jaar ingezet zijn. Ik zorg in ieder geval dat we van deze dag een BrouwTV aflevering gaan maken, zodat het ook in een mooi filmpje wordt vastgelegd.

Hiervoor moeten we tzt dan nog een locatie regelen, maar dat lijkt mij wel te doen. Desnoods ergens waar we kunnen overnachten (alcohol & verkeer gaan niet goed samen).

Zeggen dat je meedoet houdt ook in doen en daadwerkelijk meedoen! Alleen 100% spontaan vergiste Nederlandse lambieken mogen hieraan deelnemen!

Deelnemers :

NaamLocatieHoeveelheid lambiek
OscarEanske± 17/18 liter
Ingo (Seed7)Eanske± 35/40 liter
Danny van dongen (davadox)???± 35 liter
MatthewEanske± 15 liter
Adbrouwt??± xx liter
Koffie (naam ??)??± xx liter
Toon van den BroekGroningen± xx liter
HermanBorger± xx liter


 :degroeten:

Andere ideeën op mijn concept voorstel zijn welkom. Zolang mogelijk, wordt deze 1e post aangepast met deelnemers en het definitieve voorstel voor deze dag.
Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.775
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #1 Gepost op: 25-01-2014 13:15 u »
Lijkt me een mooi plan. Daar wil ik graag aan meedoen. 100% spontane gisting is ook wel een mooi streven. Dit jaar kijken of ik een mooie Flevo gist kan vangen om deze volgend jaar weer te kunnen gebruiken voor de megablend. Want ik begrijp dat mijn Wyeast lambiek niet mag meeblenden.

Ad :degroeten:
geniet maar drink met je maten www.debierkaai.net

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.518
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #2 Gepost op: 25-01-2014 14:00 u »
Zet me maar op het lijstje. Daar er in een geuze ook wat oudere lambiek mag stel ik het brouwsel dat ik dit jaar nog moet gaan maken beschikbaar. Ik denk dat daar ca. 35-40l van over blijft na twee jaar.

Locatie: alhier plak zat (verwacht niet meer dan een man of 20) en hoeft je cameraman niet zo ver ter reizen ;)

Ingo
Er mag wel wat meer Wabi-Sabi in het bier. De schoonheid van het imperfecte, incomplete en vergankelijke.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #3 Gepost op: 25-01-2014 14:02 u »
Leuk man, schrijf mij maar in met 10X37,5 cl.

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 180
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #4 Gepost op: 25-01-2014 16:12 u »

Locatie: alhier plak zat (verwacht niet meer dan een man of 20) en hoeft je cameraman niet zo ver ter reizen ;)


 :duimop: :duimop: :duimop: Haha, goede opmerking Ingo :duimop: :duimop: :duimop:
Met vriendelijke groet,
Hans

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #5 Gepost op: 25-01-2014 16:20 u »
Ik doe mee! Weet nog niet precies hoeveel liter, kom ik op terug.
Ook mijn huis/tuin stel ik beschikbaar voor dit evenement :)

Misschien ook leuk voor de topicstart om de locatie van vergisting te vermelden?

ThomasM

  • Gast
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #6 Gepost op: 25-01-2014 18:07 u »
Leuk! Ik zal laten weten of het goed gaat komen met mijn lambiek. Zijn er een aantal vereisten? Bijvoorbeeld een blend van Wyeast tegenover zelf gist vangen? Wat is het minimum/maximum wat je mag meenemen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #7 Gepost op: 25-01-2014 18:43 u »
Alleen 100% spontaan vergiste Nederlandse lambieken mogen hieraan deelnemen!

Lijkt me duidelijk, geen Wyeast dus. :)

Zoals koffie ook al aangeeft is het wel interessant om de "bevruchtingslokatie" aan te geven. :)
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2014 18:59 u »
Hallo Biervinden,

Natuurlijk kan het ook bij mij thuis. Zoals jullie wellicht weten heb ik plek genoeg voor kampement etc.
En vanzelfsprekend doe ik graag mee.

Maar even een kritische noot i.v.m. het idee van een megablend.
Het is gebruikelijk net die lambieken te mengen tot een geuze die samen t.z.t. een gewenste smaak gaan vormen.
Door alle beschikbare lambieken met elkaar te mengen kan het dus best dat er een (of meerdere) die misschien niet zo tof van smaak is (zijn) de rest zo domineert dat de blend geheel uit balans is.
Ik weet dat de megablend van de Belgische lambiekbrouwers (gebeurt 1x per twee jaar ter ere van de Toer de Geuze) niet per definitie geslaagder hoeft te zijn dan die van een de brouwerijen.
Dus we zullen toch ook voor het steken eerst een eerlijke inventarisatie moeten maken lijkt me.

Nog een punt. Gaan we bottelsuiker gebruiken of mengen we een deel verse gistende lambiek bij? Is nog wat voorbarig misschien om daar al over te denken. In ieder geval zal ik dan waarschijnlijk voldoende hebben om dit deel bij te mengen.

Groet, Toon.

 .

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox!
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.619
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #9 Gepost op: 25-01-2014 19:58 u »
Mooi plan, ik wil ook nog een lambic brouwen. Het ontbreekt me aan een vat, iemand goede ervaringen met deze site? Ben de link nog niet op het forum tegengekomen.
http://www.wijnvat.nl/index.php/minivaatjes
Gistvat: APA
Lagervat: -
Voorraad: Blond, Barleywine, Tripel
Planning:  Alt
https://www.youtube.com/watch?v=tKosLVI1k7k

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #10 Gepost op: 25-01-2014 20:20 u »
Hallo Herman,
Ongeveer dubbel zo duur als ik voor mijn vaten betaald heb.
Maar misschien is de kwaliteit beter dus dat kan je zo van een fotootje niet afzien.
Fa. Stijf, maar ook vd Kooy heeft goede vaten die ook redelijk goed van prijs zijn.
Er waren zelfs vaten die 1x gebruikt waren voor (rode) wijn, dus dat is wat smaak betreft veel beter. Je wil toch ook niet het gevoel hebben dat er meer eikenhout in je bier zit dan mout?
Ben nu aan het steken geslagen en kan niet meer dan 1/4 deel gebruiken uit een nieuw eiken vat. De rest komt dan uit kastanje (heel neutraal/ je proeft het bier) of uit RVS (wat scherper van smaak).
Gebruik ik uit hert nieuwe eiken vat meer dan proef je alleen nog eik...
Ik neem wel wat mee volgende Gildeavond dan kan iedereen eens proeven wat het grote verschil is.

Groet, Toon.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #11 Gepost op: 25-01-2014 20:23 u »
Mooi plan, ik wil ook nog een lambic brouwen. Het ontbreekt me aan een vat, iemand goede ervaringen met deze site? Ben de link nog niet op het forum tegengekomen.
http://www.wijnvat.nl/index.php/minivaatjes
Geen ervaringen mee, maar ik vind de prijzen wel heel erg hoog.
Als je kijkt wat voor vat je voor hetzelfde geld bij bijv. regentonnen.nl kunt krijgen. Vanaf 30 liter voor 66 euro.

Hallo Biervinden,
Maar even een kritische noot i.v.m. het idee van een megablend.
Het is gebruikelijk net die lambieken te mengen tot een geuze die samen t.z.t. een gewenste smaak gaan vormen.
Door alle beschikbare lambieken met elkaar te mengen kan het dus best dat er een (of meerdere) die misschien niet zo tof van smaak is (zijn) de rest zo domineert dat de blend geheel uit balans is.
Ik weet dat de megablend van de Belgische lambiekbrouwers (gebeurt 1x per twee jaar ter ere van de Toer de Geuze) niet per definitie geslaagder hoeft te zijn dan die van een de brouwerijen.
Dus we zullen toch ook voor het steken eerst een eerlijke inventarisatie moeten maken lijkt me.

Aan de andere kant: dat is nu eenmaal het risicio wat we met zijn allen nemen :)
Gewoon een beetje wort apart houden voor de blend.

Citaat
Nog een punt. Gaan we bottelsuiker gebruiken of mengen we een deel verse gistende lambiek bij? Is nog wat voorbarig misschien om daar al over te denken. In ieder geval zal ik dan waarschijnlijk voldoende hebben om dit deel bij te mengen.

Mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit. Aanvullen met gistend wort is ook leuk.

Zomaar een heeeeel wild idee: elk jaar een wisselende gastlocatie waar de happening plaats vindt. Degene waar het plaatsvindt zorgt (naast zijn normale aandeel lambiek) voor een nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?). Eventueel kun je met een paar vaste leden een wisselvaatje hiervoor aanschaffen?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #12 Gepost op: 25-01-2014 21:14 u »
nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?).

Het moet in ieder geval nog voldoende suikers bevatten (en levende gist, maar dat zal ook nog wel in de andere lambieken zitten toch?) voor de koolzuur.
Daarvoor moet de dosering natuurlijk niet zo hoog zijn dat die "bottel-lambiek" de smaak domineert.

Kom je dus al gauw bij heel jonge lambiek, net aangezet?, en dus de vraag of wort danwel bottelsuiker niet evengoed is. :)
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #13 Gepost op: 25-01-2014 22:10 u »

Zomaar een heeeeel wild idee: elk jaar een wisselende gastlocatie waar de happening plaatsvindt. Degene waar het plaatsvindt zorgt (naast zijn normale aandeel lambiek) voor een nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?). Eventueel kun je met een paar vaste leden een wisselvaatje hiervoor aanschaffen?

Zullen we gewoon het eerste maar eens van de grond zien te krijgen!? 

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #14 Gepost op: 26-01-2014 03:45 u »
Natuurlijk kan het ook bij mij thuis. Zoals jullie wellicht weten heb ik plek genoeg voor kampement etc.
En vanzelfsprekend doe ik graag mee.

Ik zal ook een lijst van mogelijke locatie's maken...

Het is gebruikelijk net die lambieken te mengen tot een geuze die samen t.z.t. een gewenste smaak gaan vormen.
Door alle beschikbare lambieken met elkaar te mengen kan het dus best dat er een (of meerdere) die misschien niet zo tof van smaak is (zijn) de rest zo domineert dat de blend geheel uit balans is.

We kunnen de lambieken afzonderlijk van te voren bemonsteren en beoordelen...maar mengverhoudingen zeker niet (ondoenlikk !!!)...

Nog een punt. Gaan we bottelsuiker gebruiken of mengen we een deel verse gistende lambiek bij? Is nog wat voorbarig misschien om daar al over te denken. In ieder geval zal ik dan waarschijnlijk voldoende hebben om dit deel bij te mengen.

Gewoon bottelsuiker! Geen gezeur met Reinheitgebot of andere onzinnige tradities. Hoeveelheid wordt ingeschat a.d.h.v SG blend en gedrag verschillende giststammen... :brouwen: ^-^


Zomaar een heeeeel wild idee: elk jaar een wisselende gastlocatie waar de happening plaats vindt. Degene waar het plaatsvindt zorgt (naast zijn normale aandeel lambiek) voor een nog gistende lambiek (hoe oud moet dit zijn?). Eventueel kun je met een paar vaste leden een wisselvaatje hiervoor aanschaffen?

Idee is iets te wild voor dit moment... Zoals gezegd, eerst dit idee op poten zien te krijgen en kijken hoe dit uitpakt. Niet te veel hooi op je vork willen nemen... ;)

Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #15 Gepost op: 26-01-2014 09:29 u »
Count me in..  ;D

 15 liter moet wel lukken..



Offline Twentse Schapekop

  • Twents Bierbrouwers Gilde HAB
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #16 Gepost op: 26-01-2014 11:19 u »
In ieder geval op tijd, ga erover nadenken. Moet eerst ergens plek zien te vinden... stukje schuur bijbouwen? :proost:
En op zoek naar een vaatje,30/60/120/225/600 liter? :nut:
Groet  :brouwen:
Wat in het vat zit verzuurt wel en na 3 jaar drinken wij het op.

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #17 Gepost op: 26-01-2014 11:51 u »
In ieder geval op tijd, ga erover nadenken. Moet eerst ergens plek zien te vinden... stukje schuur bijbouwen? :proost:
En op zoek naar een vaatje,30/60/120/225/600 liter? :nut:
Groet  :brouwen:

Hmm volgens mij heb jij wel een plekje voor een 100 liter vaatje ;) daar ergens in de grote schuur :D

ThomasM

  • Gast
Re: Nederlandse Geuze : Lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #18 Gepost op: 26-01-2014 19:42 u »
Lijkt me duidelijk, geen Wyeast dus. :)

Zoals koffie ook al aangeeft is het wel interessant om de "bevruchtingslokatie" aan te geven. :)

Ho, daar heb ik overheen gelezen!

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 503
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #19 Gepost op: 16-03-2014 16:45 u »
Wat een super leuk idee! Ik wil dit jaar beginnen met het brouwen van een lambiek. Misschien is het dan niet verstandig om meteen de eerste keer mee te doen aan een megablend? Zoals Toon ook al zei, ik wil niet verantwoordelijk zijn om jullie lambiek te verpesten als mijn eerste poging niet echt geweldig is.
Hoofdgisting: Ipa
nagisting:
Lagering: imp. stout, tjechisch pilsener
op fles: milkstout, blond.
planning: IPA, choclate blueberry cheesecake brown ale,

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #20 Gepost op: 16-03-2014 18:05 u »
Wat een super leuk idee! Ik wil dit jaar beginnen met het brouwen van een lambiek.

Dan zou ik maar opschieten voordat het te laat is...

Misschien is het dan niet verstandig om meteen de eerste keer mee te doen aan een megablend? Zoals Toon ook al zei, ik wil niet verantwoordelijk zijn om jullie lambiek te verpesten als mijn eerste poging niet echt geweldig is.

Wat een onzin. Met een lambiek kun je niet zo snel de fout in gaan, als je je maar aan de regels houdt. :)
Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 503
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #21 Gepost op: 20-03-2014 23:29 u »
Oke! Ik doe mee! Ik heb de ongemoute granen besteld en ga van de week brouwen! Het wordt weer kouder dus het kan nog net!

Ik wil 60 liter in totaal maken en de helft denk ik inzetten. Ik vang de gist in Purmerend.
Hoofdgisting: Ipa
nagisting:
Lagering: imp. stout, tjechisch pilsener
op fles: milkstout, blond.
planning: IPA, choclate blueberry cheesecake brown ale,

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 22.856
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #22 Gepost op: 20-03-2014 23:58 u »
Het wordt weer kouder dus het kan nog net!

Het mengen/steken gaan we pas in 2016 doen. Dus het brouwen voor dat evenement hoef je pas volgend jaar te doen, tenzij je het 2 jaar op houten vat laat staan. :)

Kan een moderator het eerste bericht actueel houden? Ik kan deze niet meer bijwerken!  :'(
Brouwtip: doorspoelen tot gewenst volume voor koken! Verder: geduld!!! Geduld!!! Geduld!!!
En je wort of bier weggooien kan altijd nog...
Warm lageren !! :)

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 503
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #23 Gepost op: 20-03-2014 23:59 u »
Ah! Dus ik kan nog eerst een keer oefenen! Geweldig! Maar ik doe zeker mee!
Hoofdgisting: Ipa
nagisting:
Lagering: imp. stout, tjechisch pilsener
op fles: milkstout, blond.
planning: IPA, choclate blueberry cheesecake brown ale,

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 828
  • Land: nl
Re: Nederlandse Geuze: lambiek steken/mengen 2016
« Reactie #24 Gepost op: 21-03-2014 11:23 u »
Hallo Alrikdew,

Na één jaar in een houten vat is de lambiek doorgaans goed uitgegist, tenminste als het kleine vaten betreft (tot plm 100ltr).
Maar daarna komt de rijping pas, en die kan nog zeker 1-3 jaar duren. Dus als je een oudere lambiek inbrengt zal dat de smaak zeker ten goede komen.

Zoals je wellicht bekend is bestaat een geuze meestal uit één, twee en driejarige lambiek. Die van één jaar is voor de nagisting bij botteling, die van twee jaar -het grootste deel van het mengsel- voor het basisdeel van de smaak en die van drie jaar of ouder (meestal maar 5-15%?) voor de verfijnde smaken/lagen/complexiteit in het bier.
Maar dat geldt voor geuze, en Oscar heeft vooral een (mega)lambiekmengsel voor ogen. We kunnen het m.i. daar t.z.t. nog over hebben?

Groetjes, en succes! Toon.

P.S.: Trouwens wel goed dat je ongemoute granen/tarwe? gebruikt. Houd er wel rekening mee dat het maischen dan wel wat langer duurt.

Tags: lambiek