Rogge Porter

Gestart door Christiaan S, 17-01-2014 19:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Christiaan S

Het wordt weer eens tijd om eens een voor mij nieuwe bierstijl  proberen te maken. Natuurlijk weet ik niet of onderstaand recept een smakelijk bier gaat opleveren.
Zijn er deskundigen die voor dit recept aanvullingen kunnen geven?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk11
Naam receptRogge porter
Brouwdatum17-01-2014
BiertypePorter (Baltisch)
Volume15.0 l
Begin SG1.075 SG
Berekende kleur (Morey)100 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)35 IBU
Brouwzaalrendement70.0 %
Kooktijd60 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
17.00 lWater uit Water7.46 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
57 mg/l12 mg/l61 mg/l161 mg/l96 mg/l42 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3.000 kgPilsmoutWeyermann3 EBC51.7 %
1.000 kgRoggemoutWeyermann7 EBC17.2 %
1.000 kgCara-redWeyermann50 EBC17.2 %
0.400 kgRietsuikerSupermarkt12 EBC6.9 %
0.200 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC3.4 %
0.200 kgOntbitterde zwarte moutDingemans1400 EBC3.4 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62.0 °C1 min.60 min.2.9 l/kg
Alfa-amylaserust72.0 °C15 min.10 min.2.9 l/kg
Uitmaischen78.0 °C10 min.5 min.2.9 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20.6 gE.K. Goldingbellen4.9%60 min.13.5 IBU
15.5 gPerlepellets8.0%60 min.18.2 IBU
15.0 gE.K. Goldingbellen4.9%10 min.3.6 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
11.0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Sjaak_Deventer

Lekker gaan brouwen!  :) :) :)

RJT

Heb je al eens eerder met rogge gebrouwen? Het geeft echt een heel aparte smaak aan je bier; vrij doordringend. Je moet er aan wennen en misschien wel van houden. Ik vind het best te pruimen ;)

Waarom gebruik je de Golding trouwens als bitterhop? Dat heeft een laag alfazuurgehalte en wordt volgens mij voornamelijk als aromahop gebruikt. Als je hem 60 minuten meekookt ga je weinig aroma meer proeven denk ik.

Succes! En inderdaad: gewoon lekker brouwen!

RJT

Christiaan S

Rogge vind ik een lekkere smaak geven. Golding hop heb ik nog liggen, vandaar het gebruik ervan.

Marc0F

Hoe is dit bier uitgevallen? :)

Christiaan S

Citaat van: Marc0F op 09-10-2014  15:28 uHoe is dit bier uitgevallen? :)
Ik vind het een geslaagd bier, op het onk heeft het 71 punten gekregen. Het was iets te gebrand en Had iets teveel koolzuur. De volgende versie heb ik de zwarte mout eruit gelaten en due had 80 punten op het obbk. Dus probeer het eens. :brouwen:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.