Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Drab na filteren  (gelezen 6147 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Drab na filteren
« Gepost op: 29-12-2013 13:29 u »
Als ik mijn maische filter en spoel laat ik het heldere wort in mijn gistvat lopen. I.p.v. het daarna terug te gieten in de kookketel doe ik dit d.m.v. een hevelslang waardoor het rustig in de ketel loopt met zo min mogelijk zuurstofinslag.
Bij de laatste liter is er echter elke keer een drab goed zichtbaar. Dit lijken eiwitten maar er zitten ook wat donkere stukjes tussen. Het vormt wel een geheel met de vloeistof dus het is geen bezinksel. Omdat hier toch nog veel suikers in zitten vraag ik me af of ik dit beter weg kan doen of gewoon mee de kookketel in laten lopen. Zo filter je dus nog iets extra maar houd je wat minder te koken wort over. Nu neem ik het gewoon mee in de kook. Wat doen jullie er mee? (en wat is het precies?)

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Drab na filteren
« Reactie #1 Gepost op: 29-12-2013 13:36 u »
Wat bedoel je precies? Het filteren na maischen om het wort vervolgens te koken, of het filteren van het al gekookte wort wat (na koelen) het vergistingsvat in gaat?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Drab na filteren
« Reactie #2 Gepost op: 29-12-2013 13:46 u »
Wat bedoel je precies? Het filteren na maischen om het wort vervolgens te koken, of het filteren van het al gekookte wort wat (na koelen) het vergistingsvat in gaat?
Deze dus...
Als ik mijn maische filter en spoel...

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Drab na filteren
« Reactie #3 Gepost op: 29-12-2013 14:06 u »
Dat zijn volgens mij de kleinste moutdeeltjes die met de eerste filtering nog meekomen omdat het bed nog niet voldoende gezet is.
De laatste 300 ml met die stukjes gaan  bij mij ook gewoon het kookvat in. Goed voor de bite!

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Drab na filteren
« Reactie #4 Gepost op: 29-12-2013 14:12 u »
Deze dus...
Ah, ik was even in de war gebracht door
laat ik het heldere wort in mijn gistvat lopen.
Volgens William heeft het dus invloed op de smaak. Ik voel een experiment aankomen :)
Ik kook het zelf overigens ook gewoon mee.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab na filteren
« Reactie #5 Gepost op: 29-12-2013 20:24 u »
Die fijne deeltjes giet ik weg. Meestal is het niet veel bij mijn manier van filteren.

Wat voor soort filter heb jij Hoppenbrouwers?

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Drab na filteren
« Reactie #6 Gepost op: 29-12-2013 20:44 u »
Die fijne deeltjes giet ik weg. Meestal is het niet veel bij mijn manier van filteren.

Wat voor soort filter heb jij Hoppenbrouwers?
Hevel. Maar ik filter echt heel traag zodat  de bostel ruim de tijd heeft om een natuurlijk filterbed te vormen. Mijn wort is daarom ook vaak ook erg helder.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab na filteren
« Reactie #7 Gepost op: 29-12-2013 21:37 u »
Hevel. Maar ik filter echt heel traag zodat  de bostel ruim de tijd heeft om een natuurlijk filterbed te vormen. Mijn wort is daarom ook vaak ook erg helder.

Misschien een idee om iets sneller te filteren en in het begin een paar keer terug te gieten? Bij mij werkt dat goed.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Drab na filteren
« Reactie #8 Gepost op: 29-12-2013 22:08 u »
Misschien een idee om iets sneller te filteren en in het begin een paar keer terug te gieten? Bij mij werkt dat goed.
Dat doe ik juist al  ;)

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Drab na filteren
« Reactie #9 Gepost op: 29-12-2013 22:10 u »
Ik kreeg op mijn eerste brouwdag mijn hevelfilter niet aan de praat (gelukkig had ik een filteremmer achter de hand). Hoelang moet je wachten voordat je je hevelfilter aan kunt/mag zuigen? Zuig je met de mond of zijn er alternatieven?
Moet je het spoelwater meteen toevoegen of moet je wachten totdat je filterbed bijna droogvalt?

Bij gebruik van de filteremmer bleef bij mij het wort troebel. Ik heb 6 liter weer (voorzichtig) boven op het filterbed laten lopen maar het bleef troebel. Moet je gefilterde wort kraakhelder zijn of mag het best wat troebel zijn?

Groeten,

Eric

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Drab na filteren
« Reactie #10 Gepost op: 29-12-2013 22:24 u »
Mij lukt het ook nooit om de laatste 300 ml via kraan en slang af te laten lopen dus die 300 ml met vlokken giet ik gewoon over. Je zou dat via een koffiefilter kunnen doen. Dan ben je de stukjes in ieder geval kwijt.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab na filteren
« Reactie #11 Gepost op: 29-12-2013 23:09 u »
Ik kreeg op mijn eerste brouwdag mijn hevelfilter niet aan de praat (gelukkig had ik een filteremmer achter de hand). Hoelang moet je wachten voordat je je hevelfilter aan kunt/mag zuigen? Zuig je met de mond of zijn er alternatieven?
Moet je het spoelwater meteen toevoegen of moet je wachten totdat je filterbed bijna droogvalt?

Bij gebruik van de filteremmer bleef bij mij het wort troebel. Ik heb 6 liter weer (voorzichtig) boven op het filterbed laten lopen maar het bleef troebel. Moet je gefilterde wort kraakhelder zijn of mag het best wat troebel zijn?


Eric,

Om zo effectief mogelijk te spoelen doe je er goed aan pas te spoelen als filterbed bijna is droog gevallen.
Het wort hoeft niet kraakhelder te zijn geprobeerd moet worden zo min mogelijk vaste deeltjes meer te nemen.

Ik kan je aanraden om ook de tags filteren beslag/wort en hevelfilter te bekijken.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.992
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Drab na filteren
« Reactie #12 Gepost op: 29-12-2013 23:11 u »
Ik kreeg op mijn eerste brouwdag mijn hevelfilter niet aan de praat (gelukkig had ik een filteremmer achter de hand). Hoelang moet je wachten voordat je je hevelfilter aan kunt/mag zuigen? Zuig je met de mond of zijn er alternatieven?
Ik vul zelf altijd de hevel met water. Aanzuigen met mond kraan dicht, gedeelte goed desinfecteren. Dan hevel in ketel, water laten weglopen tot het wort komt dan wort opvangen. :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab na filteren
« Reactie #13 Gepost op: 29-12-2013 23:20 u »
Dat doe ik juist al  ;)

Je schrijft dat je langzaam filtert...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.877
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Drab na filteren
« Reactie #14 Gepost op: 29-12-2013 23:55 u »
Bedankt voor de tips. Ga ik rekening mee houden!

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Drab na filteren
« Reactie #15 Gepost op: 30-12-2013 09:44 u »
Je schrijft dat je langzaam filtert...
Klopt. En dat doe ik nadat ik + de eerste vier liter terug heb gegoten.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Drab na filteren
« Reactie #16 Gepost op: 30-12-2013 10:21 u »


Dit is mijn koek na het filteren! Je ziet dat hierop ook een drap aanwezig is, en dat het aardig lukt om die af te filteren. Ik had een tijd geleden ook dezelfde vraag op het forum en toen bleef men zeggen dat het om hot-break ging maar buiten het feit dat het misschien dezelfde samenstelling is, kan het niet om hot-break gaan aangezien dit voor het wort kook is...
Ik vraag mij nog altijd af wat de precieze samenstelling is van die drap, eiwitten + onverstijfseld zetmeel? 't zal zoiets moeten zijn denk ik... Ik toch eens een flesje met lugol kopen bij de apotheek om een zetmeel test te doen op het einde van de maisch (ja ik weet shame on me dat ik dat nog altijd niet doe :-[ )
Want tijdens het brouwen is het niet storend, zeker na het wortkoken en 'whirlpolen' zit er maar een kleine fractie in het vergistingsvat die bij de eerste gistaftap direct mee verdwijnt uit het vergistingsvat. Maar tijdens het maken van een wort voor een giststarter in de keukenpot vind ik het lastiger, een koffie filter of zelfs neteldoek slibt direct dicht. En ik wil absoluut een helder wort, zodat ik de gistgroei beter visueel kan volgen (als er al een bodem van drap is wordt dat moeilijk).

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Drab na filteren
« Reactie #17 Gepost op: 30-12-2013 10:56 u »
Ik heb het meer over het beetje overblijfsel wat er in de gefilterde versie zit van dat plasje in de midden ;).
Dit is de bostel met eiwitten etc. Wat ik bedoel is "helder" wort met daar onderin een heel klein beetje sediment. Ik denk dat het het beste te omschrijven valt als hetgeen er achter blijft in een kom soep waar je peper in had gedaan. En dan als die bijna leeg is.
Het is mij ondertussen duidelijk dat ik dat gewoon kan toevoegen en zonde is om weg te gooien.

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Drab na filteren
« Reactie #18 Gepost op: 07-01-2014 17:56 u »
Het lijkt wel of er nog allemaal intact mout op de koek ligt. Klopt dat?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab na filteren
« Reactie #19 Gepost op: 07-01-2014 21:19 u »
Het lijkt wel of er nog allemaal intact mout op de koek ligt. Klopt dat?

Zo veel is dat niet...

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 345
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Drab na filteren
« Reactie #20 Gepost op: 07-01-2014 21:21 u »
Klopt! Dat zijn enkelingen die het schrootproces wisten te omzeilen. Mout (in tegenstelling tot gerst) drijft, daardoor komen zo boven aan de filterkoek te liggen  :brouwen:

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Drab na filteren
« Reactie #21 Gepost op: 07-01-2014 21:59 u »
Klopt! Dat zijn enkelingen die het schrootproces wisten te omzeilen. Mout (in tegenstelling tot gerst) drijft, daardoor komen zo boven aan de filterkoek te liggen  :brouwen:
Was mout dan geen gerst?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Drab na filteren
« Reactie #22 Gepost op: 07-01-2014 22:16 u »
Was mout dan geen gerst?

Mout is gerst dat een bewerking heeft ondergaan...