Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?  (gelezen 6360 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Gepost op: 27-12-2013 21:55 u »
Een beetje overdreven titel, maar het vat de kern samen:

Ik wil op gas brouwen (Blichmann 38 l). Nu staat op de handleiding van de gasbrander: alleen buiten gebruiken. Nu wil het zo zijn dat ik dat dus niet wil. Al is het alleen al vanwege het gebrek aan een wateraansluiting buiten, het risico op ongewenste gasten in het wort, en de buitentemperatuur. Ik wil dus binnen brouwen. Dit moet toch wel gewoon mogelijk zijn met wat ventilatie?

En mijn tweede vraag: hoe zit het met de hitte die van de vlam afkomt? De handleiding van de gasbrander zegt dat er aan alle zijden minimaal 2 meter ruimte moet zitten. Dat gaat me niet lukken in mijn Amsterdamse keukentje... Is het echt nodig om zoveel afstand te hebben? Of zijn et andere mogelijkheden om de warmte te beperken? Stoeptegels tegen de keukenkastkes en onder de brander?

Ik zal vast niet de eerste zijn geweest die zich dit afvraagt (alhoewel ik nog geen andere topics hierover had gevonden). Dank voor jullie hulp alvast!

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #1 Gepost op: 27-12-2013 22:02 u »
Hoeveel vermogen heeft je brander? Dat je hem alleen buiten mag gebruiken is deels een disclaimer van de fabrikant. Maar hoe ga je alles afzuigen? Verbrandingsgassen en waterdamp?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #2 Gepost op: 27-12-2013 22:18 u »
Dat ze alleen buiten gebruikt mogen worden dat staat volgens mij bij alle branders.
Zal wel met een wet te maken hebben over gekeurde gasleiding / slangen.
De meeste branders worden verkocht voor butaan en zijn om te bouwen naar aardgas.

Ik brouw al meer dan 3 jaar op gas in mijn garage (40 m2) eerst op Butaan en nu op aardgas.
Meestal staat mijn brouwinstallatie ongeveer 60 cm voor onze oldtimer (Daf66 uit 1975) zonder problemen.

Tijdens het koken zet ik meestal een raam of de deur open niet om te ventileren maar meer voor het condens wat vrij komt tijdens het koken.  ^-^

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #3 Gepost op: 27-12-2013 22:24 u »
Ik vrees dat het wat lastig wordt als de brander een behoorlijk vermogen heeft. De hitte die een flinke brander afgeeft rondom is niet mis, zeker als je 90 minuten gaat koken.

Ten eerste: Op wat voor ondergrond wil je hem neerzetten, een paar flinke stoeptegels is wel het minste om er onder te hebben of je moet hem op een stevig frame neerzetten wat hoger van de vloer.
En rond de brander zou ik geen brandbare materialen willen zoals deuren van keukenkastjes etc.

Daarnaast is ventilatie erg belangrijk i.v.m. rookgassen en gevaar voor koolmonoxide bij onvolledige verbranding, zo'n grote brander is vaak iets minder subtiel afgesteld dan een brander op je fornuis.

Misschien heb ik het mis maar ik zou er geen risico's mee nemen.

Buiten testen en kijken hoe het zit met de hitte rondom is misschien een idee ?


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #4 Gepost op: 27-12-2013 22:25 u »
Toch altijd wel goed ventileren met dergelijke branders. CO is verradelijk.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #5 Gepost op: 27-12-2013 22:31 u »
Ik brouw in een schuur met een flinke brander. De schuur is 6*4 maar wij zorgen voor voldoende ventilatie (raampjes open, afzuigkap aan, deur die meerdere malen open gaat).
Het probleem is dat de brander in een hoek staat. De rechterkant en de voorkant zijn wel vrij, maar de linkerkant en achterkant zijn een hoek.
Aan de achterkant heb ik een grote RVS plaat gezet. De linkerkant is de buitenwand van een inbouwkoelkast (dus eerst buitenkant vd koelkast en dan nog een houten omlijsting). Daar heb ik een dubbeldik stuk hout voor geplaatst (resthout van klussen), om de ergste hitte tegen te houden.

Het belangrijkste lijkt mij om goed te ventileren / af te zuigen. Zowel hitte en gassen als vocht.
Daarnaast kom je met aluminiumfolie ook al een heel eind.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #6 Gepost op: 27-12-2013 22:36 u »
Ik moet wel toegeven dat de brander bij mij in een mooi frame staat.  :biersmile:

Offline Polleke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 161
  • Land: nl
    • Bier, wijn, en likeurgilde "Ambrasserie Hulst"
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #7 Gepost op: 27-12-2013 22:41 u »
...onze oldtimer (Daf66 uit 1975) zonder problemen.

Tijdens het koken zet ik meestal een raam of de deur open niet om te ventileren maar meer voor het condens wat vrij komt tijdens het koken.  ^-^

Ik hoop dat je een raam of deur van je garage openzet, anders trekt je condens je daf in ;)

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.053
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #8 Gepost op: 27-12-2013 22:43 u »
Ik gok dat die net zo 'waterdicht' is als een vaatdoek :P
(mijn kever uit '74 is in ieder geval zo lek als een mandje :) )

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 185
  • Land: nl
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #9 Gepost op: 27-12-2013 23:06 u »
Zelf gebruik ik een 9Kw brander( drie rings propaan) en brouw in de garage (40 m2) met het dakraam open en de roldeur gedeeltelijk open. Laatste keer was het slechts 12 graden daar en na het koken 28, geeft te denken... moet wel zeggen dat bij mij de warmte niet heel sterk naar beneden gericht is maar meer zoals een kaarstvlam vorm en een vloer van tegels of zo is voldoende.

Verder zou ik niets langdurig  binnen een straal van een meter van de brander zetten want het wordt echt warm en de meeste (spaanplaat ) deurtjes kunnen daar niet best tegen, verder heel goed ventileren want je gebruikt gauw 1.5 tot 2 Kg gas tijdens het brouwen dus veel vochtig en verbrandingsdampen.

Offline KJ!

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 371
  • Land: nl
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #10 Gepost op: 27-12-2013 23:42 u »
Ik gebruik de bekende powerfire op aardgas.  Betontegel van 60x40 er onder, op een verhoging met 15 cm ruimte tov de muur er achter. Afzuigkap op vol vermogen, buitendeur op een kier met een haak, CO melder tegen de muur en brandblusser op de grond....

En nog komt er meer vocht vrij dan ik af kan voeren...  :-)






Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #11 Gepost op: 28-12-2013 18:13 u »
Inmiddels heb ik wat radiatorfolie om enige warmte tegen te houden, en daarnaast ben ik nog op zoek naar een keramieken tegel voor onder de brander. Het folie zal ik denk ik op rvs platen vastzetten om daarmee de keukenkastjes te beschermen.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #12 Gepost op: 28-12-2013 18:36 u »
Ik brouw ook in een Amsterdams keukentje. Vloertegels van 60 bij 60 heb ik gekocht bij van der Pol (Zeeburgerpad in Amsterdam) met nog een gipsplaatje door midden gezaagd en er onder. Dit past precies op de wasdroger en houdt de hitte naar onderen goed tegen.

Verder heb ik bij de Pittenspecialist aardgassproeier en beveiliging gekocht, zodat het gas wordt afgesloten als de vlam per ongeluk uit gaat. Dan kan tijdens het koken de deur open.

Je mag eventueel wel een keer komen kijken hoe het er bij mij bij staat.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 996
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #13 Gepost op: 28-12-2013 19:19 u »
Alleen buiten gebruiken heeft alleen te maken met het wel of niet aanwezig zijn van een thermiche beveiliging op de brander

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #14 Gepost op: 16-02-2014 11:31 u »
Hehe, na eindelijk alle benodigdheden (zocht nog een verlengstukje voor de kraan) te hebben gevonden, ben ik vandaag eindelijk weer aan het brouwen! De blichmann staat aan! Qua hitte vind ik het reuze meevallen.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #15 Gepost op: 16-02-2014 12:21 u »
Zie deze draad nu pas en zie dat jullie tegels en of radiatorfolie onder en om de branders gebruiken. Daarvoor heeft men de vermiculiet plaat uitgevonden. Isoleert en is brandwerend.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #16 Gepost op: 16-02-2014 22:44 u »
Daarvoor heeft men de vermiculiet plaat uitgevonden.

En asbest! ;) ;D

Offline Dirtbag

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 518
  • Land: nl
  • Syntax error!
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #17 Gepost op: 17-02-2014 23:26 u »
Ik ben van plan om een volgende keer een grote brander te gaan gebruiken met een oude radiator(afgedopt) op schragen. De radiator is natuurlijk van staal vuur bestendig. Het ding is recentelijk over gebleven na een kleine verbouwing. :)

Misschien dat ik het voor de eerste keer bewaar voor buiten brouwen.

db

Offline BrouwNispen

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brouwen op gas: hoe houd ik mijn huis heel?
« Reactie #18 Gepost op: 18-02-2014 08:08 u »
En asbest! ;) ;D

Inderdaad, da's dus niet zo gezond nee.
Wij lossen dit op om onder de branders een plaatje fermacell te leggen. Is maar een cm dik en is brandwerend.  :D

Tags: brander