Reacties op de brouwinstallatie van Greggy

Gestart door JayDie, 03-12-2013 08:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JayDie

Citaat van: Greggy op 02-12-2013  22:19 uVan het weekend was onze eerste brouwdag. Ik zal ons binnenkort even voorstellen. Maar met dank aan allen op dit forum en alle info op internet is dit onze HERMS.


Specs: 3x 50 liter fusten HERMS, 2x 3500W heaters, filterheks, 4x Solar-pomp, 2x mixers, 40plaat koeler, reverse osmose, eigenbouw control panel met TControl (dank aan Herman!) voor aansturing heaters, pompen en mixers regelbaar en 3 temperatuurdisplays, te controleren via nettopje en live beeld via webcam. :D Koelkastje met STC-1000, Chinese schrootmolen, 120l vat voor bewaren mout, 2 afzuigkappen. Zoiets...


Een panoramaview in onze brouwerij


De ketels


Ons eigenbouw controlepaneel: 220V schakelaars, PWM's voor pompen (4) en mixers (2), drukschakelaars voor aan/uit. Komt nog een mooie full-color sticker op met grafisch de installatie afgebeeld waardoor de knoppen intuitief te bedienen zijn. En een extra display voor de warmtewisselaar-retour-temperatuur van het wort tijdens maischen. Nettopje voor aansturing TControl. Max. 11kW beschikbaar.


De internals van de kast. Ergens verstopt zie je TControl.


Kast tijdens bouw. Behuizing is een kaalgeschuurde boormachinekoffer. :)


Het kale frame tijdens bouwfase. Zelf gelast. Nooit eerder gedaan. Gewoon doen...


Frame tijdens bouw van zijkant gezien en reverse osmose apparaat


Onze eerste ontwerpfout? Hopfilter in kookpan raakt verstopt bij koelen. De haakse bocht de ketel uit raakte verstopt door niet goed gefixeerde filter.
Dip-pipe, pijp voor temperatuurmeting, roerder, 3500W heater.

Waaaauuww...!  :groots:

Pim

Ziet er prachtig uit Greggy !  Petje af voor jullie werk  :biersmile:

Weet je al hoe je het filterprobleem (hop) wil gaan oplossen?

Greggy

Dank je Pim & JayDie! :D

Qua filterheks in de kookketel oordeel ik misschien iets te snel. De flow van gekookte wort (met pomp uit) stokte na een paar minuten bij het koelen van het wort.
Nu hebben wij de filterheks - best klein, zo'n 25 cm - los in de haakse bocht gelegd. Door deze haakse bocht stroomt het wort de ketel uit. Nu zit er een hele kleine speling in van 1-2 mm. Wij weten nu dat er hop door deze kier is gestroomd en dat dit in de bocht is gaan zitten en de boel heeft verstopt.

Bij de volgende brouwsessie gaan we deze kier dichten. Dan moet blijken of de construktie anders moet (als deze weer verstopt) of dat de filterheks langer moet dan de 25 cm nu.

Ik kan niet anders zeggen dat de filterheks in onze maischketel perfect heeft gewerkt. Mooie heldere wort, geen mout of wat dan ook in de leidingen. Top!

Greggy

Overigens, mochten jullie suggesties of verbeterpunten hebben horen wij dit graag!  :groots:

HopSwiers

Ja jongens! Dat ziet er netjes uit!  :proost:

Greggy

Citaat van: HopSwiers op 13-12-2013  10:34 uJa jongens! Dat ziet er netjes uit!  :proost:

Bedankt! Nu nog leren bier maken... :-) Bouwen, brouwen... alles is leuk... maar tijd hè?

Ons eerste recept op 1 december jl. was een 40l Samuel Adams. Door miscommunicatie bij de hopgift hebben we enkele hoppen over het hoofd gezien. :nut: Dus zondag wordt Samuel Ed gebotteld...  ;D

Kleine aanpassing aan het hopfilter (ringetje zodat de filterheks vastzit en er geen hoppellets smurry doorheen kan lopen), iets fijner schroten en dan moeten we maar weer snel brouwen...

Greggy

Brouwsel 002 - Boksteeltje

Hier een videoverslagje. :-)


orangeloo

Geweldig leuk filmpje.  :duimop: dat is vast een 2de hobby. (of werk  ^-^)

Mooie installatie ook.  :brouwen:

koffie

Erg mooie installatie.
Tijdens het kijken van de foto's en het filmpje vielen me enkele dingen op:
- Waarom roeren in de kookketel?
- Waarom volledig elektrisch brouwen, dat kost je toch handen vol met klauwen?
- Je brouwwerkbank is echt briljant, wat gaaf. Maar... waarom zo moeilijk doen met het leegmaken van de maischpan? Kun je die er niet onderuit halen voor schoonmaken?

Die brouwwerkbank is echt ultiem, ik ga denk ik je concept pikken ;)

matthew

Citaat van: koffie op 24-01-2014  08:26 u- Waarom volledig elektrisch brouwen, dat kost je toch handen vol met klauwen?


Hehehe... leuke typo... of niet?  ;D

Superbeun

Leuk filmpje hoor  :duimop:
Mooie brouwwerkbank, kennelijk zijn we daar dol op hier in Den Haag  8)

matthew

Mooi filmpje van een mooie installatie, die weer mooi is weggewerkt in een brouwbank (hèt woord van 2014 denk ik).

Da hej mooi doan!

Edolem

werkbank.. heel mooi, maar niet voor het een of ander, maar is dat spul niet erg gevoelig voor vocht?
Het lijkt zo niet afgelakt of iets. Misschien een handige tip? Als je het erg duurzaam wil maken? Epoxyhars is doorzichtig en hard volledig uit. Dan hoef je niet meer te klooien met vuilniszakken en zo.
En zo duur is het niet: 20 euri voor 3m2

Niels B.

Citaat van: Edolem op 24-01-2014  10:24 uwerkbank.. heel mooi, maar niet voor het een of ander, maar is dat spul niet erg gevoelig voor vocht?
Het lijkt zo niet afgelakt of iets. Misschien een handige tip? Als je het erg duurzaam wil maken? Epoxyhars is doorzichtig en hard volledig uit. Dan hoef je niet meer te klooien met vuilniszakken en zo.
En zo duur is het niet: 20 euri voor 3m2

Mij kwam ook direct het euvel schoonmaken naar boven. Epoxy is misschien wel een goede tip! Is het voedselveilig? =D

Anton

Op elke installatie is wel wat op- of aan te merken, in elk geval wel te verbeteren, maar hier hebben jullie toch wel een héél goed en gedegen begin gemaakt. Geweldig. :groots: :groots:
Succes verder,

Anton

Edolem

Citaat van: Niels B. op 24-01-2014  10:53 uMij kwam ook direct het euvel schoonmaken naar boven. Epoxy is misschien wel een goede tip! Is het voedselveilig? =D

Dit filmpje geeft misschien een idee?

http://www.mrboat.nl/nieuws/nieuwe_instructievideo_tafelblad_met_gietepoxy/

Oh... ik heb geen aandelen bij de firma. Mijn 2e hobby is aquaria, zodoende...

David Steeman

Petje af hoor, knap gebouwd! En mooi fimpje ook.

Wat betreft het werkblad uit OSB, kan je daar niet beter een rvs plaat op maken? Epoxy zou ook prima werken maar zou afbreuk doen aan het mooie uitzicht van de installatie... Eventueel met een kleuring erin zou nog gaan, dan zie je van de osb niks meer... Epoxy bestel ik trouwens bij R&G.

William

Prachtige installatie en sfeerimpressie!

Henielma

Mooie installatie. Voor het eerst dat ik iemand zie maischen met Tcontrol.  8)

William

Citaat van: Henielma op 24-01-2014  22:23 uMooie installatie. Voor het eerst dat ik iemand zie maischen met Tcontrol.  8)


Maar dan niet met TControl vergisten...

Adbrouwt

Citaat van: Greggy op 24-01-2014  00:06 uBrouwsel 002 - Boksteeltje

Hier een videoverslagje. :-)


Wat een leuk filmpje, goeie muziek, prachtige brouwerij en brouwers die er zin in hebben ik zeg :petje-af:

orangeloo

Als mijn Tcontrol helemaal werkt zoals het moet ga ik ook aan de gang met Tcontrol tijdens het maischen.
Ik heb ondertussen aan een vriend (cv installateur) gevraagd of hij wist hoe ik mijn gasbrander elektronisch kon laten schakelen.
Dat wist hij niet, maar ik kreeg deze week wel een whatsappje van hem met een telefoonnummer van een collega die mij graag wou helpen.

Dus zoals je ziet gaat Hobbybrouwerij Orangeloo gewoon door met automatiseren.
Man man man wat is dat hobbybrouwen verslavend.  ;D

Nozem

Citaat van: Orangeloo op 25-01-2014  01:27 uIk heb ondertussen aan een vriend (cv installateur) gevraagd of hij wist hoe ik mijn gasbrander elektronisch kon laten schakelen.

Wat bedoel je precies? Je gasbrander modulerend laten branden?

orangeloo

Citaat van: Nozem op 25-01-2014  01:31 uWat bedoel je precies? Je gasbrander modulerend laten branden?

Geen idee of ze dat zo noemen (modulerend laten branden), maar Tcontrol geef een signaal af via een relais dat de vlam er weer onder moet.
Als je elektrisch verwarmd is dat niet zo moeilijk, stroom er op = verwarmen,  maar met een gasbrander zal er toch een ontsteking moeten plaats vinden om de boel aan te steken en te verwarmen. In de Cv ketels gebeurt dat uiteindelijk ook.  Ik wil wel eens onderzoeken of dat op mijn gasbrander ook aan gesloten kan worden.


Greggy

Bedankt voor alle leuke reacties!  :groots:

Brouw(werk)bank!? Die kende wij nog niet... Het ziet er misschien uit als een werkbank maar het is gewoon een simpel gelast draadframe met de ketels erop geplaatst. Zodoende heb je genoeg werkruimte onder de ketels voor pompen, slangen e.d., zijn de ketels mooi zichtbaar en kan je overal makkelijk bij. Prima bar-hoogte overigens. :)

Om het af te werken hebben wij een werkplaat erop gegooid. Onbehandeld inderdaad. Nu kunnen we hier wel vanalles op gaan gooien maar voor nu is het prima en gaan wij ons storten op het brouwen van mooi bier. Tot nu toe lijkt batch 002 Boksteeltje al vele malen beter dan ons inmens bittere batch 001 Samuel Ed pilsje (clone van Samual Adams).

Ook bij batch 002 hebben wij last gehad van een niet goed werkende filterheks in de kookketel waar wij gebruik maken van hoppellets. Het filter slaat dicht.
ideeën om dit op te lossen zijn van harte welkom! En dan bedoel ik even niet bloemen en/of hopzakjes. :)

Commentaar op hierboven gezegd/gevraagd:
@Orangeloo: filmen is niet onze tweede hobby/werk. Gewoon leuk gefilmd en met de standaard Windows movie-stuff in elkaar geplakt. Wordt nog beter, dit was eigenlijk een eerste draft... :)
@koffie: roerwerk in de kookketel hebben wij gedaan om te voorkomen dat het wort aanbrand in de ketel. Het koken zorgt waarschijnlijk voor genoeg beweging, maar toch. Wat vind je van onze roerwerkpropellor (gelaste amuzelepels op een RVS-stokje)? :)
Qua stroom valt wel mee. Wij hebben geen gas beschikbaar en flessengas is vele malen duurder. Wel hebben wij nu 3x25A laten aanleggen met behoud van zelfde vastrecht.
@Henielma: wij dachten al dat maischen niet vaak met TControl wordt gedaan. Het programma werkt nog niet helemaal zoals je het als elektrabrouwer zou willen. Wellicht kunnen wij helpen met programmeren! Ervaring zat hier!
 


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.