Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Sint Bernardus 12  (gelezen 10427 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #25 Gepost op: 08-11-2013 13:15 u »

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #26 Gepost op: 08-11-2013 13:20 u »
Dit is trouwens het recept van de St.Bernardus Abt 12 in BrouwHulp:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0008
Naam receptSt. Bernardus Abt 12
Brouwdatum08-11-2013
BiertypeQuadrupel
Volume23,40 l
Begin SG1,095 SG
Berekende kleur (Morey)81 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,86 lWater uit Water
12,91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,15 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,4 %
1,60 kgMünchenermoutDingemans15 EBC16,6 %
1,60 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt100 EBC16,6 %
0,51 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,3 %
0,51 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,3 %
0,26 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC2,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
57,0 °C1 min.35 min.3,4 l/kg
63,0 °C15 min.35 min.3,4 l/kg
74,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
78,0 °C5 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,9 gChallengerpellets7,0%60 min.23,7 IBU
8,7 gStyrian Goldingsbellen3,0%20 min.0,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



ThomasM

  • Gast
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #27 Gepost op: 08-11-2013 16:10 u »
Ik heb een beetje zitten lezen over je rendement bij grotere bieren en zie dat veel brouwers last hebben van een verlaagd rendement. Ook bij mijn quadrupel heb ik gemerkt dat het vermindert.

Haal jij die 75% die je hebt ingevuld in BrouwHulp?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #28 Gepost op: 08-11-2013 16:31 u »
Dit is trouwens het recept van de St.Bernardus Abt 12 in BrouwHulp:

Lijkt mij te complex tov de smaak van de Bernardus 12

Ik blijf bij mijn eerdere advies:
Ik denk meer aan pilsmout, suiker, donkere kandijstroop (candico) en evt wat caramout. Indien niet donker genoeg; bijkleuren met karamelkleurstof.
Hop; Perle (oid) bittergift, geen aromagift
Gist; opkweek.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #29 Gepost op: 23-11-2013 15:39 u »
Zoals aangegeven wordt het geen kloon, maar enkel in de basis (en met de gist) wordt het beďnvloedt door de St Bernardus 12.

Is dit iets?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0008
Naam receptNachtglas Smiecht
Brouwdatum08-11-2013
BiertypeQuadrupel
Volume25,40 l
Begin SG1,091 SG
Berekende kleur (Morey)76 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,36 lWater uit Water
21,89 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC68,9 %
1,60 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt100 EBC16,0 %
1,00 kgCara-aromaWeyermann400 EBC10,0 %
0,51 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
57,0 °C1 min.35 min.2,5 l/kg
63,0 °C15 min.35 min.2,5 l/kg
74,0 °C10 min.25 min.2,5 l/kg
78,0 °C5 min.5 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,4 gFugglebellen5,0%90 min.2,7 IBU
5,4 gChallengerpellets7,0%90 min.4,1 IBU
15,1 gFugglebellen5,0%60 min.7,5 IBU
15,1 gChallengerpellets7,0%60 min.11,6 IBU
10,0 gFugglebellen5,0%10 min.1,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,00 l starterSt. Bernardus opkweek ()bovengist

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #30 Gepost op: 23-11-2013 16:11 u »
Zonder de 57 grc stap en de hopgiften op 60 min lijkt hij me oke. Aromagift hoeft ook niet per se, maar kan natuurlijk best.

Wat beoog je met de 60 min hopgift?

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #31 Gepost op: 19-10-2017 19:14 u »
Nog een vraagje over gist: kan ik ook opkweken uit een Sint Bernardus Abt flesje? Of moet dit een Prior zijn?

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #32 Gepost op: 19-10-2017 20:02 u »
St Bernardus filtert zijn bieren tegenwoordig....

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #33 Gepost op: 19-10-2017 23:18 u »
Ai, jammer. Ik ga op zoek naar een alternatief.

Offline Peter van Den Berg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #34 Gepost op: 20-10-2017 06:53 u »
Bij mij zat er nog gewoon gist onder in het flesje deze week.

Groet Peter.

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #35 Gepost op: 20-10-2017 08:56 u »
Bij mij zat er nog gewoon gist onder in het flesje deze week.

Groet Peter.

Waarschijnlijk een bottelgist, niet de gist waarmee de hoofdvergisting is uitgevoerd

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #36 Gepost op: 20-10-2017 09:16 u »
2 jaar geleden een rondleiding gehad bij St. Bernardus en het werd er verteld inderdaad: eerst gefilterd en daarna bottelgist erop. Er werd niet verteld welke...
Maar je kunt gewoon de Westmalle opkweken en je hebt de gist.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #37 Gepost op: 20-10-2017 17:51 u »
2 jaar geleden een rondleiding gehad bij St. Bernardus en het werd er verteld inderdaad: eerst gefilterd en daarna bottelgist erop. Er werd niet verteld welke...
Maar je kunt gewoon de Westmalle opkweken en je hebt de gist.


St Bernardus gebruikt GEEN Westmallegist. Westvleteren wel  :brouwen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,34825.msg526563.html#msg526563

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #38 Gepost op: 20-10-2017 19:43 u »
@Orangeloo, het zal best kloppen, maar hoe groot is het verschil tussen de Westmalle en de St. Bernardus?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #39 Gepost op: 21-10-2017 15:08 u »
@Orangeloo, het zal best kloppen, maar hoe groot is het verschil tussen de Westmalle en de St. Bernardus?

 :weetniet:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #40 Gepost op: 21-10-2017 15:13 u »
Ik ken de St Berardus niet zo goed maar de Westmalle heeft in ieder geval veel banaan.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #41 Gepost op: 21-10-2017 15:20 u »
Ik vind het niet eens een vergelijking waard... St Bernardus vs Westmalle
Maar mogelijk bedoeld Bolks Westvleteren ipv Westmalle
En dan zijn het inderdaad 2 vergelijkbare bieren.
Maar daar zijn al heel veel discussie over gevoerd, die wil ik hier niet over doen.  ^-^

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #42 Gepost op: 21-10-2017 17:05 u »
4 weken geleden nog geweest bij St. Bernardus en ze beweren nochtans dat ze nog altijd met het identieke recept werken van vroeger, die ze gekregen hebben van de paters om te commercialiseren, want de paters van Westvleteren brouwden enkel voor zichzelf en enkele cafés in de omtrek.
Dus de gist zou toch ook het zelfde moeten zijn?
Maar nu brouwen de paters zelf voor de particulieren
Het enige dat ze in St. Bernardus  hebben moeten veranderen van de paters is hun etiket op de fles omdat er geen pater meer mag opstaan.
Als zij liegen, dan zit ik hier natuurlijk fabeltjes te vertellen, maar het heeft ook al eens op TV geweest.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #43 Gepost op: 21-10-2017 17:26 u »
4 weken geleden nog geweest bij St. Bernardus en ze beweren nochtans dat ze nog altijd met het identieke recept werken van vroeger, die ze gekregen hebben van de paters om te commercialiseren, want de paters van Westvleteren brouwden enkel voor zichzelf en enkele cafés in de omtrek.
Dus de gist zou toch ook het zelfde moeten zijn?
Maar nu brouwen de paters zelf voor de particulieren
Het enige dat ze in St. Bernardus  hebben moeten veranderen van de paters is hun etiket op de fles omdat er geen pater meer mag opstaan.
Als zij liegen, dan zit ik hier natuurlijk fabeltjes te vertellen, maar het heeft ook al eens op TV geweest.

Inderdaad hetzelfde recept.... alleen hebben ze bij St Bernardus Niet de gist die ze gebruiken "meegegeven" aan Westvleteren. En Westvleteren heeft toen een deal gesloten met Westmalle... Als het goed is hebben ze dat ook verteld. Vorig jaar toen ik er was in ieder geval wel.

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #44 Gepost op: 21-10-2017 17:52 u »
Hier nog een filmpje gevonden
Small | Large

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.629
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #45 Gepost op: 21-10-2017 22:53 u »
Inderdaad hetzelfde recept.... alleen hebben ze bij St Bernardus Niet de gist die ze gebruiken "meegegeven" aan Westvleteren. En Westvleteren heeft toen een deal gesloten met Westmalle... Als het goed is hebben ze dat ook verteld. Vorig jaar toen ik er was in ieder geval wel.

Dat het om twee verschillende gistrassen gaat is heel goed te proeven.
Het is verder onder hobbybrouwers algemeen bekend dat Westvleteren de gist van Westmalle gebruikt. Vergelijk het gistprofiel van de bieren van deze twee trappistenbrouwerijen maar eens.

Tags: