Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Sint Bernardus 12  (gelezen 10455 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Sint Bernardus 12
« Gepost op: 06-11-2013 17:17 u »
Ik ben van plan om binnenkort een bier te brouwen met invloeden van de Sint Bernardus 12 (geen 100% kloon). Op dit forum zag ik eigenlijk alleen deze aanzet voor een kloonbrouwsel: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=17730.0, en verder deze nog: http://www.homebrewtalk.com/f37/st-bernardus-12-extract-clone-recipe-help-191646/ en http://www.homebrewtalk.com/f12/saint-bernardus-abt-12-formulation-147464/

Hebben jullie andere goede invalshoeken voor een Sint Bernardus 12 kloon?

Ik dacht bij de mout zelf aan cara en niet teveel Special B.

Verder:
10,5% vol alcohol
56,5 EBC
23 IBU

Gist: opkweken van de 6, of anders de Wyeast High gravity trappist

Hop wil ik een eigen draai aangeven, door een wat frisse touch, bijvoorbeeld.

Kruiden? Koriander? Misschien eigen touch door vanille toe te voegen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2013 18:17 u »
Ik denk meer aan pilsmout, suiker, donkere kandijstroop (candico) en evt wat caramout. Indien niet donker genoeg; bijkleuren met karamelkleurstof.
Hop; Perle (oid) bittergift, geen aromagift
Gist; opkweek.

Meet even een Bernardus 12 om de vergistingsgraad te bepalen.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #2 Gepost op: 06-11-2013 19:23 u »
Westvleteren gebruikt de Westmalle gist en aangezien de sint Bernardus en Westvleteren bijna hetzelfde recept gebruiken gaat de gist waarschijnlijk ook dezelfde zijn.
Ik weet niet of sint Bernardus andere bottelgist gebruikt.
Dit is ook een bier die ik eens zal klonen. Ik volg het topic  :degroeten:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #3 Gepost op: 06-11-2013 19:41 u »
Westvleteren gebruikt de Westmalle gist en aangezien de sint Bernardus en Westvleteren bijna hetzelfde recept gebruiken gaat de gist waarschijnlijk ook dezelfde zijn.

Ben je daar wel zo zeker van... Ik niet.  :brouwen:
Al eens met Westvleteren gist gebrouwen? Ik wel, een keer of 6 en een vergistingsgraat van gemiddeld 93 % gehaald.
Dat heb ik met Westmallegist nog niet voor elkaar gekregen hoor.  :brouwen:

Ben trouwens wel benieuwd of RobinB al ervaringen met de WestVletere gist heeft opgedaan.  ^-^

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #4 Gepost op: 06-11-2013 19:57 u »
Hier nog een link http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/st._bernardus_abt_12_clone_-_trial_001a.pdf

Als extraatje 10 gram gekneusde jeneverbessen op 20 liter bier vind ik altijd wel lekker. Maar ik drink dan ook graag een glas pure gin ;D

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #5 Gepost op: 06-11-2013 19:57 u »
Ben je daar wel zo zeker van.... ik niet in ieder geval.  :brouwen:

Dat is toch algemeen geweten dat Westvleteren Westmalle gist gebruikt?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #6 Gepost op: 06-11-2013 20:12 u »
Ja, dat klopt.
Orangelo heeft het echter over de "westvleterengist" van de Zeeuwse gistbank. Die zou zomaar anders kunnen zijn. Heb er nog niet mee gebrouwen overigens. :)

De Bernardus 12 (-gist?) vind ik anders smaken dan de Westvleteren 12.
Ik zou dus voor een Bernardus opkweek gaan.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2013 09:27 u »
Westvleteren gebruikt inderdaad de Westmalle gist. St bernardus de oorspronkelijke Westvleteren (=niet Westmalle) gist.


Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2013 09:27 u »
Ik ga voor een opkweek, trouwens.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #9 Gepost op: 07-11-2013 11:21 u »

Meet even een Bernardus 12 om de vergistingsgraad te bepalen.

Krijg ik dan geen vertekend beeld door bijvoorbeeld toegevoegde bottelsuiker?

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2013 11:23 u »
Hier nog een link http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/st._bernardus_abt_12_clone_-_trial_001a.pdf

Als extraatje 10 gram gekneusde jeneverbessen op 20 liter bier vind ik altijd wel lekker. Maar ik drink dan ook graag een glas pure gin ;D


Dank je. Dit recept ziet er goed uit. Jeneverbessen geven misschien ook wel een mooie toegevoegde smaak.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #11 Gepost op: 07-11-2013 13:39 u »
Krijg ik dan geen vertekend beeld door bv toegevoegde bottelsuiker?
Nee, dat tel je er gewoon bij op /trek je er vanaf (afh. van je standpunt).

St bernardus de oorspronkelijke Westvleteren gist.
Dat is een beetje de vraag, maar dat zeggen ze bij Bernardus natuurlijk wel graag. (Marketing)
Het is niet de Westmalle (en dus huidige Westvleteren) gist. :)

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #12 Gepost op: 07-11-2013 15:14 u »
Dat is een beetje de vraag, maar dat zeggen ze bij Bernardus natuurlijk wel graag. (Marketing)
Het is niet de Westmalle (en dus huidige Westvleteren) gist. :)
Zouden ze niet een beetje gist overgehouden hebben toen Westvleteren daar in licentie werd gebrouwen? 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #13 Gepost op: 07-11-2013 15:18 u »
Dat kan, maar hoeft natuurlijk niet. Ik ben wel benieuwd naar een vergelijking tussen de gist van de Zeeuwse gistbank, de Westmalle gist, de Bernardus gist en de Wyeast 3787. :)

En dan natuurlijk niet obv smaak, maar whole genome sequencing. :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.743
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #14 Gepost op: 07-11-2013 15:33 u »
En dan natuurlijk niet obv smaak, maar whole genome sequencing. :)

Wat zou dat kosten, per giststam?

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #15 Gepost op: 07-11-2013 16:21 u »
Als je het opstuurt naar China valt het nog mee. Een paar honderd euro per stam denk ik. :)

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #16 Gepost op: 07-11-2013 16:54 u »
Gaat dus niet gebeuren... 8)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.743
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #17 Gepost op: 07-11-2013 17:30 u »
Als je het opstuurt naar China valt het nog mee. Een paar honderd euro per stam denk ik. :)

Heb je het hele genoom nodig of kun je je op bepaalde stukjes concentreren?
En hoeveel zakt de prijs dan?

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #18 Gepost op: 07-11-2013 18:11 u »
Op moleculair niveau lijken stammen van S. cerevisiae veel op elkaar. Normaliter zou je voor species/genus resolutie voldoende hebben aan bijvoorbeeld het ITS segment. Helaas is de resolutie daarvan niet hoog genoeg voor sub-species (strain) niveau.
Je kan dat oplossen door een fingerprint te maken van verschillende huishoudgenen middels MLST, maar nu whole genome sequencing (WGS) steeds goedkoper wordt, is dat veel interessanter. Dan kan je bijvoorbeeld ook kijken naar andere genen, die mbt estervorming, andere smaken en bijvoorbeeld flocculentie, wat normaliter niet in je MLST panel zou zitten.
Daarom zou WGS ook mijn voorkeur hebben.
Daarnaast kan je dan op basis van SNP's een indruk krijgen van hoe lang geleden de stammen uit elkaar gedreven zijn.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.743
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #19 Gepost op: 07-11-2013 19:57 u »
Jammer. Als dat hele gedoe nu eens wat goedkoper was denk ik dat we in de hobbybrouwwereld voldoende gist en geld bij elkaar kunnen krijgen om dit voor alles wat op de markt is te doen. Er komt steeds meer (korrel) gist op de markt en ik heb daarbij vaak het idee dat het om al "bestaande" stammen in een ander zakje gaat.

Die nanopore jongens moeten maar eens opschieten met hun spulletjes.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #20 Gepost op: 07-11-2013 21:01 u »
Er komt steeds meer (korrel) gist op de markt en ik heb daarbij vaak het idee dat het om al "bestaande" stammen in een ander zakje gaat.

Tja, dat was natuurlijk altijd al zo, de overlap tussen white labs en Wyeast om maar een voorbeeld te noemen.
Het zou wel mooi zijn om (nog) beter de equivalenten te kunnen identificeren en zodoende te categoriseren.
Zo kan je ook bijvoorbeeld mogelijke verklaringen vinden voor eventuele verschillen tussen korrel en vloeibaar, of dit juist ontkrachten. :)

Wat me vooral leuk lijkt is om de fylogenetische verbanden tussen alle commerciële gisten te bepalen en kijken of er (al dan niet geografische) clusters ontstaan.
Ook kan je dan makkelijk gisten van kleine brouwerijen identificeren om te kijken welke het is en wat een commercieel verkrijgbaar equivalent is.

Daarnaast zou je dmv annotatie en "in-silico" proteomics/metabolomics vergistingsprofielen voorspellen van onbekende, wilde?, stammen.
Kruisingen maken van bekende stammen en die verder analyseren, mogelijkheden en ideeën te over!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.743
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #21 Gepost op: 07-11-2013 21:43 u »
... sponsor?

Kickstarter?


Ingo

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.634
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #22 Gepost op: 07-11-2013 23:13 u »
Zouden ze niet een beetje gist overgehouden hebben toen Westvleteren daar in licentie werd gebrouwen?

De Bernardus bieren hebben een duidelijk ander gistprofiel dan Westmalle/Westvleteren. Maar het zou kunnen dat dit de gist was van Westvleteren voordat ze hun gist gingen betrekken van hun collega's van Westmalle.

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #23 Gepost op: 08-11-2013 08:39 u »
Dat was wat de brouwer in Watou ons verzekerde toen we daar waren.

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #24 Gepost op: 08-11-2013 11:06 u »
Volgens mij heb ik ooit hier gelezen dat ze bij St. Bernardus bottelgist zou gebruiken?

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #25 Gepost op: 08-11-2013 13:15 u »

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #26 Gepost op: 08-11-2013 13:20 u »
Dit is trouwens het recept van de St.Bernardus Abt 12 in BrouwHulp:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0008
Naam receptSt. Bernardus Abt 12
Brouwdatum08-11-2013
BiertypeQuadrupel
Volume23,40 l
Begin SG1,095 SG
Berekende kleur (Morey)81 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
25,86 lWater uit Water
12,91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,15 kgPilsmoutDingemans3 EBC53,4 %
1,60 kgMünchenermoutDingemans15 EBC16,6 %
1,60 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt100 EBC16,6 %
0,51 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,3 %
0,51 kgAroma 50Dingemans50 EBC5,3 %
0,26 kgCarafa Special IIIWeyermann1400 EBC2,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
57,0 °C1 min.35 min.3,4 l/kg
63,0 °C15 min.35 min.3,4 l/kg
74,0 °C10 min.25 min.3,4 l/kg
78,0 °C5 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
28,9 gChallengerpellets7,0%60 min.23,7 IBU
8,7 gStyrian Goldingsbellen3,0%20 min.0,9 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



ThomasM

  • Gast
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #27 Gepost op: 08-11-2013 16:10 u »
Ik heb een beetje zitten lezen over je rendement bij grotere bieren en zie dat veel brouwers last hebben van een verlaagd rendement. Ook bij mijn quadrupel heb ik gemerkt dat het vermindert.

Haal jij die 75% die je hebt ingevuld in BrouwHulp?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #28 Gepost op: 08-11-2013 16:31 u »
Dit is trouwens het recept van de St.Bernardus Abt 12 in BrouwHulp:

Lijkt mij te complex tov de smaak van de Bernardus 12

Ik blijf bij mijn eerdere advies:
Ik denk meer aan pilsmout, suiker, donkere kandijstroop (candico) en evt wat caramout. Indien niet donker genoeg; bijkleuren met karamelkleurstof.
Hop; Perle (oid) bittergift, geen aromagift
Gist; opkweek.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #29 Gepost op: 23-11-2013 15:39 u »
Zoals aangegeven wordt het geen kloon, maar enkel in de basis (en met de gist) wordt het beďnvloedt door de St Bernardus 12.

Is dit iets?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0008
Naam receptNachtglas Smiecht
Brouwdatum08-11-2013
BiertypeQuadrupel
Volume25,40 l
Begin SG1,091 SG
Berekende kleur (Morey)76 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
19,36 lWater uit Water
21,89 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,90 kgPilsmoutDingemans3 EBC68,9 %
1,60 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt100 EBC16,0 %
1,00 kgCara-aromaWeyermann400 EBC10,0 %
0,51 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
57,0 °C1 min.35 min.2,5 l/kg
63,0 °C15 min.35 min.2,5 l/kg
74,0 °C10 min.25 min.2,5 l/kg
78,0 °C5 min.5 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,4 gFugglebellen5,0%90 min.2,7 IBU
5,4 gChallengerpellets7,0%90 min.4,1 IBU
15,1 gFugglebellen5,0%60 min.7,5 IBU
15,1 gChallengerpellets7,0%60 min.11,6 IBU
10,0 gFugglebellen5,0%10 min.1,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
0,00 l starterSt. Bernardus opkweek ()bovengist

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #30 Gepost op: 23-11-2013 16:11 u »
Zonder de 57 grc stap en de hopgiften op 60 min lijkt hij me oke. Aromagift hoeft ook niet per se, maar kan natuurlijk best.

Wat beoog je met de 60 min hopgift?

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #31 Gepost op: 19-10-2017 19:14 u »
Nog een vraagje over gist: kan ik ook opkweken uit een Sint Bernardus Abt flesje? Of moet dit een Prior zijn?

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #32 Gepost op: 19-10-2017 20:02 u »
St Bernardus filtert zijn bieren tegenwoordig....

Offline Sander_G

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #33 Gepost op: 19-10-2017 23:18 u »
Ai, jammer. Ik ga op zoek naar een alternatief.

Offline Peter van Den Berg

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #34 Gepost op: 20-10-2017 06:53 u »
Bij mij zat er nog gewoon gist onder in het flesje deze week.

Groet Peter.

Offline Tjardo

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #35 Gepost op: 20-10-2017 08:56 u »
Bij mij zat er nog gewoon gist onder in het flesje deze week.

Groet Peter.

Waarschijnlijk een bottelgist, niet de gist waarmee de hoofdvergisting is uitgevoerd

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #36 Gepost op: 20-10-2017 09:16 u »
2 jaar geleden een rondleiding gehad bij St. Bernardus en het werd er verteld inderdaad: eerst gefilterd en daarna bottelgist erop. Er werd niet verteld welke...
Maar je kunt gewoon de Westmalle opkweken en je hebt de gist.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #37 Gepost op: 20-10-2017 17:51 u »
2 jaar geleden een rondleiding gehad bij St. Bernardus en het werd er verteld inderdaad: eerst gefilterd en daarna bottelgist erop. Er werd niet verteld welke...
Maar je kunt gewoon de Westmalle opkweken en je hebt de gist.


St Bernardus gebruikt GEEN Westmallegist. Westvleteren wel  :brouwen:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,34825.msg526563.html#msg526563

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #38 Gepost op: 20-10-2017 19:43 u »
@Orangeloo, het zal best kloppen, maar hoe groot is het verschil tussen de Westmalle en de St. Bernardus?

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #39 Gepost op: 21-10-2017 15:08 u »
@Orangeloo, het zal best kloppen, maar hoe groot is het verschil tussen de Westmalle en de St. Bernardus?

 :weetniet:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #40 Gepost op: 21-10-2017 15:13 u »
Ik ken de St Berardus niet zo goed maar de Westmalle heeft in ieder geval veel banaan.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #41 Gepost op: 21-10-2017 15:20 u »
Ik vind het niet eens een vergelijking waard... St Bernardus vs Westmalle
Maar mogelijk bedoeld Bolks Westvleteren ipv Westmalle
En dan zijn het inderdaad 2 vergelijkbare bieren.
Maar daar zijn al heel veel discussie over gevoerd, die wil ik hier niet over doen.  ^-^

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #42 Gepost op: 21-10-2017 17:05 u »
4 weken geleden nog geweest bij St. Bernardus en ze beweren nochtans dat ze nog altijd met het identieke recept werken van vroeger, die ze gekregen hebben van de paters om te commercialiseren, want de paters van Westvleteren brouwden enkel voor zichzelf en enkele cafés in de omtrek.
Dus de gist zou toch ook het zelfde moeten zijn?
Maar nu brouwen de paters zelf voor de particulieren
Het enige dat ze in St. Bernardus  hebben moeten veranderen van de paters is hun etiket op de fles omdat er geen pater meer mag opstaan.
Als zij liegen, dan zit ik hier natuurlijk fabeltjes te vertellen, maar het heeft ook al eens op TV geweest.

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #43 Gepost op: 21-10-2017 17:26 u »
4 weken geleden nog geweest bij St. Bernardus en ze beweren nochtans dat ze nog altijd met het identieke recept werken van vroeger, die ze gekregen hebben van de paters om te commercialiseren, want de paters van Westvleteren brouwden enkel voor zichzelf en enkele cafés in de omtrek.
Dus de gist zou toch ook het zelfde moeten zijn?
Maar nu brouwen de paters zelf voor de particulieren
Het enige dat ze in St. Bernardus  hebben moeten veranderen van de paters is hun etiket op de fles omdat er geen pater meer mag opstaan.
Als zij liegen, dan zit ik hier natuurlijk fabeltjes te vertellen, maar het heeft ook al eens op TV geweest.

Inderdaad hetzelfde recept.... alleen hebben ze bij St Bernardus Niet de gist die ze gebruiken "meegegeven" aan Westvleteren. En Westvleteren heeft toen een deal gesloten met Westmalle... Als het goed is hebben ze dat ook verteld. Vorig jaar toen ik er was in ieder geval wel.

Offline springerke

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #44 Gepost op: 21-10-2017 17:52 u »
Hier nog een filmpje gevonden
Small | Large

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.634
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #45 Gepost op: 21-10-2017 22:53 u »
Inderdaad hetzelfde recept.... alleen hebben ze bij St Bernardus Niet de gist die ze gebruiken "meegegeven" aan Westvleteren. En Westvleteren heeft toen een deal gesloten met Westmalle... Als het goed is hebben ze dat ook verteld. Vorig jaar toen ik er was in ieder geval wel.

Dat het om twee verschillende gistrassen gaat is heel goed te proeven.
Het is verder onder hobbybrouwers algemeen bekend dat Westvleteren de gist van Westmalle gebruikt. Vergelijk het gistprofiel van de bieren van deze twee trappistenbrouwerijen maar eens.

Tags: