Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Sint Bernardus 12  (gelezen 10343 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Sint Bernardus 12
« Gepost op: 06-11-2013 17:17 u »
Ik ben van plan om binnenkort een bier te brouwen met invloeden van de Sint Bernardus 12 (geen 100% kloon). Op dit forum zag ik eigenlijk alleen deze aanzet voor een kloonbrouwsel: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=17730.0, en verder deze nog: http://www.homebrewtalk.com/f37/st-bernardus-12-extract-clone-recipe-help-191646/ en http://www.homebrewtalk.com/f12/saint-bernardus-abt-12-formulation-147464/

Hebben jullie andere goede invalshoeken voor een Sint Bernardus 12 kloon?

Ik dacht bij de mout zelf aan cara en niet teveel Special B.

Verder:
10,5% vol alcohol
56,5 EBC
23 IBU

Gist: opkweken van de 6, of anders de Wyeast High gravity trappist

Hop wil ik een eigen draai aangeven, door een wat frisse touch, bijvoorbeeld.

Kruiden? Koriander? Misschien eigen touch door vanille toe te voegen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #1 Gepost op: 06-11-2013 18:17 u »
Ik denk meer aan pilsmout, suiker, donkere kandijstroop (candico) en evt wat caramout. Indien niet donker genoeg; bijkleuren met karamelkleurstof.
Hop; Perle (oid) bittergift, geen aromagift
Gist; opkweek.

Meet even een Bernardus 12 om de vergistingsgraad te bepalen.

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #2 Gepost op: 06-11-2013 19:23 u »
Westvleteren gebruikt de Westmalle gist en aangezien de sint Bernardus en Westvleteren bijna hetzelfde recept gebruiken gaat de gist waarschijnlijk ook dezelfde zijn.
Ik weet niet of sint Bernardus andere bottelgist gebruikt.
Dit is ook een bier die ik eens zal klonen. Ik volg het topic  :degroeten:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.342
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #3 Gepost op: 06-11-2013 19:41 u »
Westvleteren gebruikt de Westmalle gist en aangezien de sint Bernardus en Westvleteren bijna hetzelfde recept gebruiken gaat de gist waarschijnlijk ook dezelfde zijn.

Ben je daar wel zo zeker van... Ik niet.  :brouwen:
Al eens met Westvleteren gist gebrouwen? Ik wel, een keer of 6 en een vergistingsgraat van gemiddeld 93 % gehaald.
Dat heb ik met Westmallegist nog niet voor elkaar gekregen hoor.  :brouwen:

Ben trouwens wel benieuwd of RobinB al ervaringen met de WestVletere gist heeft opgedaan.  ^-^

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 339
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #4 Gepost op: 06-11-2013 19:57 u »
Hier nog een link http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/st._bernardus_abt_12_clone_-_trial_001a.pdf

Als extraatje 10 gram gekneusde jeneverbessen op 20 liter bier vind ik altijd wel lekker. Maar ik drink dan ook graag een glas pure gin ;D

Offline Brambo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: be
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #5 Gepost op: 06-11-2013 19:57 u »
Ben je daar wel zo zeker van.... ik niet in ieder geval.  :brouwen:

Dat is toch algemeen geweten dat Westvleteren Westmalle gist gebruikt?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #6 Gepost op: 06-11-2013 20:12 u »
Ja, dat klopt.
Orangelo heeft het echter over de "westvleterengist" van de Zeeuwse gistbank. Die zou zomaar anders kunnen zijn. Heb er nog niet mee gebrouwen overigens. :)

De Bernardus 12 (-gist?) vind ik anders smaken dan de Westvleteren 12.
Ik zou dus voor een Bernardus opkweek gaan.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #7 Gepost op: 07-11-2013 09:27 u »
Westvleteren gebruikt inderdaad de Westmalle gist. St bernardus de oorspronkelijke Westvleteren (=niet Westmalle) gist.


Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #8 Gepost op: 07-11-2013 09:27 u »
Ik ga voor een opkweek, trouwens.

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #9 Gepost op: 07-11-2013 11:21 u »

Meet even een Bernardus 12 om de vergistingsgraad te bepalen.

Krijg ik dan geen vertekend beeld door bijvoorbeeld toegevoegde bottelsuiker?

Offline Brouwter

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 384
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij De Smiecht
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #10 Gepost op: 07-11-2013 11:23 u »
Hier nog een link http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/st._bernardus_abt_12_clone_-_trial_001a.pdf

Als extraatje 10 gram gekneusde jeneverbessen op 20 liter bier vind ik altijd wel lekker. Maar ik drink dan ook graag een glas pure gin ;D


Dank je. Dit recept ziet er goed uit. Jeneverbessen geven misschien ook wel een mooie toegevoegde smaak.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #11 Gepost op: 07-11-2013 13:39 u »
Krijg ik dan geen vertekend beeld door bv toegevoegde bottelsuiker?
Nee, dat tel je er gewoon bij op /trek je er vanaf (afh. van je standpunt).

St bernardus de oorspronkelijke Westvleteren gist.
Dat is een beetje de vraag, maar dat zeggen ze bij Bernardus natuurlijk wel graag. (Marketing)
Het is niet de Westmalle (en dus huidige Westvleteren) gist. :)

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #12 Gepost op: 07-11-2013 15:14 u »
Dat is een beetje de vraag, maar dat zeggen ze bij Bernardus natuurlijk wel graag. (Marketing)
Het is niet de Westmalle (en dus huidige Westvleteren) gist. :)
Zouden ze niet een beetje gist overgehouden hebben toen Westvleteren daar in licentie werd gebrouwen? 

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #13 Gepost op: 07-11-2013 15:18 u »
Dat kan, maar hoeft natuurlijk niet. Ik ben wel benieuwd naar een vergelijking tussen de gist van de Zeeuwse gistbank, de Westmalle gist, de Bernardus gist en de Wyeast 3787. :)

En dan natuurlijk niet obv smaak, maar whole genome sequencing. :)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #14 Gepost op: 07-11-2013 15:33 u »
En dan natuurlijk niet obv smaak, maar whole genome sequencing. :)

Wat zou dat kosten, per giststam?

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #15 Gepost op: 07-11-2013 16:21 u »
Als je het opstuurt naar China valt het nog mee. Een paar honderd euro per stam denk ik. :)

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #16 Gepost op: 07-11-2013 16:54 u »
Gaat dus niet gebeuren... 8)

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #17 Gepost op: 07-11-2013 17:30 u »
Als je het opstuurt naar China valt het nog mee. Een paar honderd euro per stam denk ik. :)

Heb je het hele genoom nodig of kun je je op bepaalde stukjes concentreren?
En hoeveel zakt de prijs dan?

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #18 Gepost op: 07-11-2013 18:11 u »
Op moleculair niveau lijken stammen van S. cerevisiae veel op elkaar. Normaliter zou je voor species/genus resolutie voldoende hebben aan bijvoorbeeld het ITS segment. Helaas is de resolutie daarvan niet hoog genoeg voor sub-species (strain) niveau.
Je kan dat oplossen door een fingerprint te maken van verschillende huishoudgenen middels MLST, maar nu whole genome sequencing (WGS) steeds goedkoper wordt, is dat veel interessanter. Dan kan je bijvoorbeeld ook kijken naar andere genen, die mbt estervorming, andere smaken en bijvoorbeeld flocculentie, wat normaliter niet in je MLST panel zou zitten.
Daarom zou WGS ook mijn voorkeur hebben.
Daarnaast kan je dan op basis van SNP's een indruk krijgen van hoe lang geleden de stammen uit elkaar gedreven zijn.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #19 Gepost op: 07-11-2013 19:57 u »
Jammer. Als dat hele gedoe nu eens wat goedkoper was denk ik dat we in de hobbybrouwwereld voldoende gist en geld bij elkaar kunnen krijgen om dit voor alles wat op de markt is te doen. Er komt steeds meer (korrel) gist op de markt en ik heb daarbij vaak het idee dat het om al "bestaande" stammen in een ander zakje gaat.

Die nanopore jongens moeten maar eens opschieten met hun spulletjes.

Ingo

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #20 Gepost op: 07-11-2013 21:01 u »
Er komt steeds meer (korrel) gist op de markt en ik heb daarbij vaak het idee dat het om al "bestaande" stammen in een ander zakje gaat.

Tja, dat was natuurlijk altijd al zo, de overlap tussen white labs en Wyeast om maar een voorbeeld te noemen.
Het zou wel mooi zijn om (nog) beter de equivalenten te kunnen identificeren en zodoende te categoriseren.
Zo kan je ook bijvoorbeeld mogelijke verklaringen vinden voor eventuele verschillen tussen korrel en vloeibaar, of dit juist ontkrachten. :)

Wat me vooral leuk lijkt is om de fylogenetische verbanden tussen alle commerciŽle gisten te bepalen en kijken of er (al dan niet geografische) clusters ontstaan.
Ook kan je dan makkelijk gisten van kleine brouwerijen identificeren om te kijken welke het is en wat een commercieel verkrijgbaar equivalent is.

Daarnaast zou je dmv annotatie en "in-silico" proteomics/metabolomics vergistingsprofielen voorspellen van onbekende, wilde?, stammen.
Kruisingen maken van bekende stammen en die verder analyseren, mogelijkheden en ideeŽn te over!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.741
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #21 Gepost op: 07-11-2013 21:43 u »
... sponsor?

Kickstarter?


Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.586
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #22 Gepost op: 07-11-2013 23:13 u »
Zouden ze niet een beetje gist overgehouden hebben toen Westvleteren daar in licentie werd gebrouwen?

De Bernardus bieren hebben een duidelijk ander gistprofiel dan Westmalle/Westvleteren. Maar het zou kunnen dat dit de gist was van Westvleteren voordat ze hun gist gingen betrekken van hun collega's van Westmalle.

Offline zeebrew

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 397
  • Land: nl
  • mens sana non potest vivere in corpore sicco
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #23 Gepost op: 08-11-2013 08:39 u »
Dat was wat de brouwer in Watou ons verzekerde toen we daar waren.

Offline bolks

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 334
  • Land: nl
Re: Sint Bernardus 12
« Reactie #24 Gepost op: 08-11-2013 11:06 u »
Volgens mij heb ik ooit hier gelezen dat ze bij St. Bernardus bottelgist zou gebruiken?

Tags: