OBBK 2013 C3 Scheurbuik IPA

Gestart door Ooievaar, 03-10-2013 10:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ooievaar

Wat een eer!

Ik had nooit verwacht dat ik in de prijzen zou vallen met mijn zevende brouwsel en allereerste inzending. Maar met 89 punten is mijn IPA als derde geëindigd in klasse C.

Ik zal het jurycommentaar nog toevoegen, het komt erop neer dat het wel moutiger had gemogen, hier ben ik het ook mee eens. Ik had graag meer pale ale mout gebruikt maar het was op.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptScheurbuik IPA
Brouwdatum30-06-2013
BiertypeAmerikaanse IPA
Volume20,00
Begin SG1,064 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,1%
Berekende kleur (Morey)20 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)59 IBU
Brouwzaalrendement68,2 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
27,00 lWater uit Water7,34spoelwater

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamKleur%
3,85 kgPilsmout3 EBC57,8 %
2,48 kgPale Ale mout7 EBC37,2 %
0,33 kgCara 120120 EBC5,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
68,0 °C1 min.60 min.4,1 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
24,0 gColumbus16,1 %first wort hop40,5 IBU
6,0 gAmarillo11,2 %15 min.3,3 IBU
7,0 gCascade9,2 %15 min.3,2 IBU
7,0 gAmarillo11,2 %10 min.2,8 IBU
8,0 gCascade9,2 %10 min.2,6 IBU
14,0 gAmarillo11,2 %5 min.3,1 IBU
17,0 gCascade9,2 %5 min.3,1 IBU
15,0 gAmarillo11,2 %koudhop0,0 IBU
15,0 gCascade9,2 %koudhop0,0 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
1 zakjeSafale American(US-05)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,015 SG
Schijnbare vergistingsgraad76,6%
Start nagisting05-07-2013
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering16-07-2013
Temp. lagering2,0 °C
Alcoholgehalte6,7 vol.%


wilbertd

Super (en gefeliciteerd).
Veel late hopgift trouwens, of ligt dat aan mij.
En die koudhop tijdens de lagering?

Etn82

Gefeliciteerd!


Volgende keer wel even naar binnen lopen tijdens de prijsuitreiking hè!  ;)

CrUeLtYY

Heel mooi recept gefeliciteerd niet verkeerd!

Ik ga zaterdag maar eens dit recept brouwen met een paar aanpassingen!!

Ooievaar

Citaat van: wilbertd op 03-10-2013  11:02 uVeel late hopgift trouwens, of ligt dat aan mij.
En die koudhop tijdens de lagering?
De hopgift, ik weet niet of het veel is, misschien kan je af met minder. Ik vind het lekker en daar draait het om.

Koudhop tijdens lageren inderdaad, ik heb het er los opgegooid, dat is me niet bevallen omdat mijn hevel steeds verstopt raakte bij het hevelen naar het bottelvat. Volgende keer gebruik ik gewoon weer een verzwaard hop zakje. Verder kneep ik hem een beetje omdat de koudhop langer geduurd heeft dan ik zou willen. 

Citaat van: Etn82 op 03-10-2013  11:49 uVolgende keer wel even naar binnen lopen tijdens de prijsuitreiking hè!  ;)
Haha, tja. Wat moet ik zeggen, compleet de tijd vergeten door alle lekkere biertjes.

Citaat van: CrUeLtYY op 03-10-2013  18:51 uIk ga zaterdag maar eens dit recept brouwen met een paar aanpassingen!!

Leuk! Ik ga hem volgende keer in ieder geval met meer pale ale mout maken, evt met nog een andere mout. Ik ben benieuwd naar je aanpassingen.

CrUeLtYY

Zo vanmorgen heb ik hem gebrouwen.
Heb 58% pale ale en 37% pils en 5% cara.

Alleen Cascade gebruikt voor zowel warm als koud en ik had nog een ipa Wyeast gist staan!

Dus ik ben erg benieuwd!!

Jacques

Citaat van: CrUeLtYY op 05-10-2013  18:59 uZo vanmorgen heb ik hem gebrouwen.
Heb 58% pale ale en 37% pils en 5% cara.

Alleen Cascade gebruikt voor zowel warm als koud en ik had nog een ipa Wyeast gist staan!

Dus ik ben erg benieuwd!!

Graag een nieuw topic aanmaken over jouw bier. De rubriek Bewezen bieren is een eregalerij voor de hobbybrouwers die een prijs hebben gewonnen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.