OBBK 2013 C2 Hellebaard

Gestart door Etn82, 23-09-2013 21:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Etn82

Tot mijn grote verbazing heb ik met mijn allereerste ondergister afgelopen zaterdag met 91 punten een tweede plaats behaald. Het was de allereerste wedstrijd waar ik aan meegedaan heb, dus ik ben erg trots op het resultaat.

Opmerking van de keurmeester:
CiteerMooie Bock.
Goede balans mout-hop. Mooie moutige geur; nasmaak nodigt uit tot meer.
zeer geslaagd.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk023
Naam receptHellebaard
Brouwdatum07-04-2013
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume19.71 l
Begin SG1.073 SG
Eind SG1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Brouwzaalrendement80.2 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
22.00 lWater uit Water10.15 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutDingemans3 EBC66.7 %
2.00 kgMünchenermoutDingemans16 EBC33.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62.0 °C1 min.30 min.3.7 l/kg
72.0 °C15 min.30 min.3.7 l/kg
78.0 °C10 min.5 min.3.7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35.0 gSelect Spaltpellets6.3%75 min.34.1 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets4.8%20 min.1.2 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets4.8%0 min.0.6 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.0 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Bohemian Lager (2124)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Start nagisting15-04-2013
Temp. nagisting12.0 °C
Start lagering29-05-2013
Temp. lagering4.0 °C
Alcoholgehalte7.4 vol.%

Vergisting
8 dagen hoofd op 10 ºC
14 dagen navergisting op 12 ºC
21 dagen lageren op 4 ºC 

EDIT: Recept aangepast naar aantekeningen
EDIT 2: XML bestand toegevoegd

Drents Hopbier

Citaat van: Etn82 op 23-09-2013  21:53 uTot mijn grote verbazing heb ik met mijn allereerste ondergister afgelopen zaterdag met 91 punten een tweede plaats behaald. Het was de allereerste wedstrijd waar ik aan meegedaan heb, dus ik ben erg trots op het resultaat.

Mooi resultaat. Klopt de bitterheid wel? Is er 30 minuten zonder hop gekookt?
ProMash berekent 24.4 IBU (Tinseth)

Hopbier

Jacques

Étienne, bedankt voor het plaatsen van het recept. Het is een mooi eenvoudig recept.

Etn82

Citaat van: Jacques op 23-09-2013  23:28 uÉtienne, bedankt voor het plaatsen van het recept. Het is een mooi eenvoudig recept.

Graag gedaan. Ik ben wel een voorstander van eenvoudige recepten.

KJ!


Gaaf man! Dat smaakt vast naar meer :-)


Citaat van: Etn82 op 23-09-2013  21:53 uTot mijn grote verbazing heb ik met mijn allereerste ondergister afgelopen zaterdag met 91 punten een tweede plaats behaald. Het was de allereerste wedstrijd waar ik aan meegedaan heb, dus ik ben erg trots op het resultaat.

Opmerking van de keurmeester:
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk023
Naam receptHellebaard
Brouwdatum07-04-2013
BiertypeMeibock en Blonde bock
Volume19.71 l
Begin SG1.073 SG
Eind SG1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Berekende kleur (Morey)16 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement80.2 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
22.00 lWater uit Water10.15 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4.00 kgPilsmoutDingemans3 EBC66.7 %
2.00 kgMünchenermoutDingemans16 EBC33.3 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
62.0 °C1 min.30 min.3.7 l/kg
72.0 °C15 min.30 min.3.7 l/kg
78.0 °C10 min.5 min.3.7 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35.0 gSelect Spaltpellets6.3%60 min.34.1 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets8.9%20 min.2.3 IBU
5.0 gHallertau Mittelfrühpellets8.9%0 min.1.1 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.0 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
1 pak(ken)Bohemian Lager (2124)ondergist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting10.0 °C
Max. temp. hoofdvergisting0.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting11.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.016 SG
Schijnbare vergistingsgraad78.1%
Start nagisting15-04-2013
Temp. nagisting12.0 °C
Start lagering29-05-2013
Temp. lagering4.0 °C
Alcoholgehalte7.4 vol.%

Vergisting
8 dagen hoofd op 10 ºC
14 dagen navergisting op 12 ºC
21 dagen lageren op 4 ºC

janjansen

Gefeliciteerd Etienne!
Het verbaast mij niets dat je in de prijzen bent gevallen want je bieren zijn altijd van uitstekende kwaliteit.

(Bewaar wel een flesje voor me okee  ;))

Ooievaar

Jan slaat de spijker op zijn kop.

Nogmaals gefeliciteerd.

Etn82

Citaat van: Drents Hopbier op 23-09-2013  22:29 uMooi resultaat. Klopt de bitterheid wel? Is er 30 minuten zonder hop gekookt?
ProMash berekent 24.4 IBU (Tinseth)

Hopbier

Ik heb er nog even mijn aantekeningen op nageslagen. Ik heb 15 min zonder hop gekookt, de Spalt Select heeft 75 min meegekookt. Volgens BrouwHulp is de bitterheid 36 IBU (Tinseth).

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.