Orange op z'n Amerikaans

Gestart door orangeloo, 16-07-2013 21:27 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

orangeloo

Op zoek naar een biertype met minder alcohol ben ik maar bovenaan de lijst in Klasse A begonnen in mijn zoektocht.
een american_pale_ale
Na wat in gelezen te hebben ben ik tot het volgende recept gekomen:
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange op z'n Amerikaans
Kenmerknr 061 13/13
Brouwdatum20-7-2013
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70,2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29,1 liter
Maischdikte3,6 l/kg
Maischwater16,7 liter
Spoelwater12,4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur24 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout5,0 %0,231 kg3 EBC
Palemout 7 EBC80,0 %3,703 kg8 EBC
Munchenermout 15 EBC5,0 %0,231 kg16 EBC
Ambermout 50 EBC5,0 %0,231 kg49 EBC
Crystal malt5,0 %0,231 kg120 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target10,2 %15 gr90 minuten24 EBU
East Kent Golding6,0 %30 gr15 minuten13 EBU
Cascade6,8 %25 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter22°C
GistvoedingWyeast gistvoedingscomplex
Hoeveelheid3 gram

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
170°C75 minuten3,6 l/kg
278°C5 minuten3,6 l/kg

Graag wat reacties voor mijn eerste APA.  ^-^

RobinB

Wat is je idee achter het beetje tarwe?
Niet echt een "klassiek" ingrediënt voor een APA.

Maar munich en amber natuurlijk ook niet zo.

Geen APA met enkel pale/Crystal?
Ik zou de goldings aromagift ook vervangen door Cascade, het mag wel een lekkere "punch" hebben.

orangeloo

Citaat van: RobinB op 16-07-2013  21:40 uWat is je idee achter het beetje tarwe?
Niet echt een "klassiek" ingrediënt voor een APA.

Maar munich en amber natuurlijk ook niet zo.

Geen APA met enkel pale/Crystal?
Ik zou de goldings aromagift ook vervangen door Cascade, het mag wel een lekkere "punch" hebben.

Zoals ik al zei heb ik mij ingelezen, en wel hier
Bij de ONK recepten 08 A3 en 11 A1 zijn ook meerdere moutsoorten als pale en crystal gebruikt.
Het is ook niet de bedoeling om een IPA hopbom te brouwen.
Enkel de Cascade gebruiken is mss ook wel een goed idee, zo leer ik de Cascade eens (puur) kennen  :brouwen:

orangeloo

Zo gaat hij morgen de ketels in:

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange op z'n Amerikaans
Kenmerknr 061 13/13
Brouwdatum7/21/2013
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1057 (6.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29.0 liter
Maischdikte3.6 l/kg
Maischwater16.7 liter
Spoelwater12.4 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur24 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid34 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout5.0 %0.231 kg3 EBC
Palemout 7 EBC80.0 %3.703 kg8 EBC
Munchenermout 15 EBC5.0 %0.231 kg16 EBC
Ambermout 50 EBC5.0 %0.231 kg49 EBC
Crystal malt5.0 %0.231 kg120 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target10.2 %15 gr90 minuten24 EBU
Cascade6.8 %20 gr30 minuten15 EBU
Cascade6.8 %25 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd als
OpmerkingenGist los erop gestrooid.

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
170°C75 minuten3.6 l/kg
278°C5 minuten3.6 l/kg


Oscar

Citaat van: RobinB op 16-07-2013  21:40 uWat is je idee achter het beetje tarwe?
Niet echt een "klassiek" ingrediënt voor een APA.

Maar munich en amber natuurlijk ook niet zo.

Niet in hokjes denken, maar in smaken en geuren  :brouwen: Dus die tarwe en munich gewoon erin laten. Prima recept alleen is het Amerikaanse een beetje op het laatst. Het is zo meer een Engelse Pale Ale met een Amerikaans tintje....

Maischschema wel lekker afwijkend... Ga je meteen inmaischen op 70°C? Of vanuit een lagere temperatuur inmaischen en dan opwarmen?

 :brouwen:

orangeloo

Citaat van: Oscar op 21-07-2013  00:38 uMaischschema wel lekker afwijkend... Ga je meteen inmaischen op 70°C? Of vanuit een lagere temperatuur inmaischen en dan opwarmen?

 :brouwen:
De bedoeling is gelijk inmaischen op 70 ºC.
Enkel zit ik met mijn HERMS wel eens een graadje te hoog als ik de advies temperatuur bij BrouwVisie aanhoud.
Het water in de warmwater ketel is dan toch warmer en dan schiet hij iets door. Puntje van aandacht dus.  ^-^
Maar dat wik ik bij 70  ºC zeker niet hebben, dus waarschijnlijk wordt het 68 / 69 en dan door verwarmen naar 70  :brouwen:

(Het is dus 69  ºC geworden... nu even doorstoken naar 70  ºC)
 

Jacques

Citaat van: Oscar op 21-07-2013  00:38 uNiet in hokjes denken, maar in smaken en geuren  :brouwen: Dus die tarwe en munich gewoon erin laten. Prima recept alleen is het Amerikaanse een beetje op het laatst. Het is zo meer een Engelse Pale Ale met een Amerikaans tintje....

In veel recepten is een kleine hoeveelheid tarwe opgenomen. Vaak is de achterliggende gedachte dat dit nodig is voor een betere schuimhoudbaarheid. In de praktijk maakt dat kleine beetje tarwe niet zo veel uit. Als je niet een wat weeïge smaak in he bier wilt hebben veroorzaakt door de tarwe kun je dit ingrediënt net zo goed weg laten.

RobinB

Citaat van: Oscar op 21-07-2013  00:38 uNiet in hokjes denken, maar in smaken en geuren.

Juist daarom stel ik mijn vraag...
Van zo'n homeopatische hoeveelheid tarwe proef je niks...

Als het is voor de vermeende schuimhoudbaarheid, zoals Jacques ook aangeeft, kan je het wel weglaten.

Etn82

Voor een proefnotitie van dit bier, zie hier.

orangeloo

En hier nog een proefnotitie over dit bier.  :brouwen:

orangeloo

Door deze topic weet ik gelijk weer wat ik ga brouwen dit weekend.  :brouwen:

Recept iets aangepast om de gebrande smaak iets te verminderen.
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptOrange APA
Kenmerknr 070 14/2
Brouwdatum1/18/2014
BiertypePale Ale (American)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1057 (6.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.2%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater29.1 liter
Maischdikte3.6 l/kg
Maischwater16.5 liter
Spoelwater12.3 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur20 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid49 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Tarwemout5.0 %0.230 kg3 EBC
Palemout 7 EBC80.0 %3.677 kg8 EBC
Munchenermout 15 EBC5.0 %0.230 kg16 EBC
Ambermout 50 EBC10.0 %0.460 kg49 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Target10.2 %15 gr90 minuten26 EBU
Cascade(Kopie)9.2 %25 gr30 minuten28 EBU
Cascade6.8 %38 grKoud hop0 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort
Gist toegevoegd alsGist slurry
Volume starter2000 ml
Beluchtingstijd24 uur
Temperatuur giststarter22°C
GistvoedingWyeast gistvoedingscomplex
Hoeveelheid3 gram
OpmerkingenGistslurry van de Orange DIPA. 1217 West Coast IPA

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
170°C75 minuten3.6 l/kg
278°C5 minuten3.6 l/kg

Opmerkingen-


Polleke

Citaat van: Orangeloo op 13-01-2014  18:34 uGist
OpmerkingenGistslurry van de Orange DIPA. 1217 West Coast IPA


Prima slurry ;)
Nog bedankt voor het delen! Mijn DIPA (kloon van jouw brouwsel) staat als een malle te gisten!
Ik heb 400 ml dunne slurry opgestart in 2 liter 1040 en twee uur laten stond mijn dik 20 liter met een sg van 1084 te gisten.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.