Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Korrelgist hype  (gelezen 52760 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.584
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Korrelgist hype
« Reactie #100 Gepost op: 04-07-2008 08:14 u »
we willen je niet graag royeren als gildelid  >:D.

Volgens mij is dit iets wat eufemistisch natuurlijk verloop wordt genoemd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.194
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Korrelgist hype
« Reactie #101 Gepost op: 04-07-2008 08:48 u »
Bestaat er wel zoiets als korrelgistsmaak?

Volgens mij zit ook dat weer flink tussen de oren.

Vroeger waren er maar een paar korrelgisten en die kon je wellicht herkennen. Maar tegenwoordig...

Leuke test voor het ONK 2009:
1. Laat de inzenders op het inschrijvingsformulier aangeven of het bier met varsche of met korrel is gebrouwen.
2. Keurmeesters weten dit niet, maar moeten apart bij elk bier aangeven of ze fersch of korrel herkennen.
3. Daarna evalueren...ik ben benieuwd

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Korrelgist hype
« Reactie #102 Gepost op: 04-07-2008 09:15 u »
Die smaak bestond in elk geval wel degelijk. 'T is wel alweer een tijdje geleden dat ik de echte typische korrelgistsmaak heb geproefd. Het zou me niet verbazen dat het gistdroogprocédé de laatste jaren is geëvolueerd (andere hulpstoffen?) zodat die smaak niet of minder voorkomt.

Wat me nog altijd opvalt aan veel, heel veel korrelbieren is het gebrek aan smaakrijkdom. Dat is iets dat niet uniek is voor korrelgisten, en het geldt niet altijd voor alle korrelgisten. O, o o als ze toch eens een paar echt mooie gisten zouden kunnen drogen (Westmalle, German Ale, Hoegaarden witbiergist, een mooie Tsjechische ondergist...), dan zal er veel veranderen in het hobbybrouwgebeuren.

oranjeboombiertje

  • Gast
Re: Korrelgist hype
« Reactie #103 Gepost op: 04-07-2008 09:31 u »
German Ale

De K-97 is de german als dacht ik. Het is in ieder geval een Duitse bovengist die erg clean vergist.

 :degroeten:
Wesley

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.352
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Korrelgist hype
« Reactie #104 Gepost op: 04-07-2008 09:35 u »
Tsjonge, chemicaliën proeven. Spannend. Dat doe ik nou nooit met de steroiden op mijn labs. Wat zou er dan gebeuren?

Eens met Edgar. Ik heb de laatste tijd nogal wat batches gesplitst met korrel en vloeibaar. Korrelgist is in het algemeen saaier, niet zozeer heel veel slechter. Brewferm is zeer fruitig, windsor en S33 en Coopers geven behoorlijk zoete bieren, S04 is prettig engels fruitig, US05 is droog Amerikaans, Nottingham is neutraal tot saai. Gist behoorlijk door maar geeft toch een zoete indruk. T58 is scherp kruidig, lang niet geschikt voor alle bieren. S23 is aan de saaie kant maar wel strak.

Kortom: je kunt met korrelgisten veel kanten op, maar als je er smaakvolle/spannende/interessante bieren mee wilt maken, dan zal dat eerder uit de mout/hop/kruiden moeten komen. Met vloeibare gisten kun je vaak zonder extra toevoegingen of veel speciale mouten hele mooie bieren maken.

Het allermooiste is nog dat bij "bieren voor in de winkel" die ik zo af en toe eens brouw, de beleving ook mee speelt. Presentatie (naam bier, fles en etiket, glas), een verhaal erom heen, terrasje in de zon. Dan kan een korrelgist vaak ook weer prima. Ook omdat 99% van mijn klanten geen neuzelende biernerds zijn.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Korrelgist hype
« Reactie #105 Gepost op: 04-07-2008 09:38 u »
Nu het Korrelgistspook weer opduikt:

Is er iemand die zijn ervaring met Fermentis K-97 kan delen?

- vergistingsgraad?
- smaken, aroma's?
Wordt bij amateurs minder gekocht omdat de minimum verpakking 500 g is.

Hier vindt u de data sheet
men spreekt over matige vergistingsgraad.

Ronnie.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Korrelgist hype
« Reactie #106 Gepost op: 04-07-2008 09:44 u »
Ook ik heb wat proefjes gedaan met vers vs korrel en ik proef geen echte storende smaakafwijkingen. De bieren zijn inderdaad alleen wat saaier en "kaler" van smaak. De smaken van zogezegd soortgelijke giststammen lijken ook echt verdomde veel op elkaar, maar Wyeast American Ale en Brittish Ale (US05 / S04) zijn ook tamelijk saaie gistjes... misschien wel de meest neutrale van de Wyeast reeks :weetniet:.

Kortom, ik ben het wederom weer eens helemaal met MO eens ;D.

 

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Korrelgist hype
« Reactie #107 Gepost op: 04-07-2008 09:54 u »
Op een andere draad spreek ik over de amateurs die 1000 km en verderop wonen.

Hier blijft de korrelgist toch een goede oplossing, want je komt niet aan verse flesjes Westmalle.
De Wyeast kan bij betaalbaar transport sukkelig lang onderweg zijn of ingeval van duur  sneltransport ook al flink de omgevingstemperatuur aangenomen hebben..

Offline Menno

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.201
  • Land: nl
  • PINT moet GROTER!
Re: Korrelgist hype
« Reactie #108 Gepost op: 04-07-2008 14:41 u »
Wees wel een beetje voorzichtig he, we willen je niet graag royeren als gildelid  >:D.
Als het fout gaat, dan benoemen jullie hem toch wel tot ere-lid 'voor het leven'?  ;D

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Korrelgist hype
« Reactie #109 Gepost op: 05-07-2008 10:47 u »
Citaat
Kortom, ik ben het wederom weer eens helemaal met MO eens

Ik ook, met als toevoeging dat ik de afdronk wat lekkerder vind met een vloeibare gist.
Een sprankelender gevoel in de mond.

Moeilijk uit te leggen...

 :)

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Korrelgist hype
« Reactie #110 Gepost op: 10-07-2008 13:02 u »
Ik ken de volgende soorten;

-Saflager W-34/70
-Saflager S-23
-Saflager S-189
-Saflager K-97
-Saflager S-23
-Safale S-04
-Safale S-05
-Safale S-33
-Safale T-58
-Safbrew WB-06
-Brewferm Top
-Brewferm Blanche
-Brewferm Lager
-Nottingham
-Windsor
.....  Aanvullen naar wens....

Wellicht kunnen mensen hier eigenschappen achter plaatsen. Dan hebben al een mooi overzicht. Zeker voor startende brouwers. Graag ook de vloeibare alternatieve of gelijken er bij.

Louis

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.215
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Korrelgist hype
« Reactie #111 Gepost op: 10-07-2008 16:02 u »
Wellicht kunnen mensen hier eigenschappen achter plaatsen.

Daar hebben we in BrouwVisie toch een mooie database voor... ;)

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Korrelgist hype
« Reactie #112 Gepost op: 10-07-2008 17:20 u »
Ik ken de volgende soorten;
-Saflager W-34/70
-Saflager S-23
-Saflager S-189
-Saflager K-97
-Saflager S-23
-Safale S-04 enz...

De K-97 is geen lager maar een alegist hoor Louis, dus een safale K-97, verbeter es aub.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Korrelgist hype
« Reactie #113 Gepost op: 10-07-2008 19:17 u »
Ik ken de volgende soorten;

-Saflager W-34/70
-Saflager S-23
-Saflager S-189
-Saflager S-23
-Safale K-97
-Safale S-04
-Safale S-05
-Safale S-33
-Safale T-58
-Safbrew WB-06
-Brewferm Top
-Brewferm Blanche
-Brewferm Lager
-Nottingham
-Windsor
.....  Aanvullen naar wens....

Wellicht kunnen mensen hier eigenschappen achter plaatsen. Dan hebben al een mooi overzicht.


Hier is ook nog een overzicht met waarschijnlijk/veronderstelde Wyeast varianten erbij:
http://www.babbrewers.com/downloads/Articles/2005/2005-03-DriedYeast.pdf

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Korrelgist hype
« Reactie #114 Gepost op: 11-07-2008 13:20 u »
Dank voor correcties en aanvullingen.

Maar even wat anders. Zullen allemaal die gist-merken ook een eigen kweek en droog fabriek hebben? En Zo niet, zullen er geen gisten tussen zitten die ook nog onder een ander merk een naam verkocht worden. Net als bij bier een soort etiket gist?

Louis

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.738
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Korrelgist hype
« Reactie #115 Gepost op: 11-07-2008 17:33 u »
Zullen allemaal die gist-merken ook een eigen kweek en droog fabriek hebben?

De grootste korrelgistfabrikant is de groep Fermentis met o.a. afdeling Lesaffre (vandaar Safale, saflager enz..) Veel merken (Boots, Brewferm, Engelse bierkits kopen bij die groep hun gist en verpakken die.

In het ene land maken ze Bakkersgist (in die groep zit ook distillerie Bruggeman uit Gent: maakt ook Bakkersgist en gist voor alcoholstook in Brazilië, gaat in tanken in containerschip naar ginder.

In omgeving Tourcoing (N-Frankrijk) maken ze één soort biergist én bakkersgist. Idem in Oost-Europa en Engeland. Soms moeilijk te achterhalen wie wat doet. De kleinverpakking voor biergist is soms 10 g en soms 11,5 g. Degene die een verpakkingsautomaat heeft van 11,5 g: dat is de hoeveelheid voor een groot Belgisch brood. In dezelfde M/c verpakt men biergistjes. In sommige landen is de bakkerskorrelgist per 10 g per zakje, iets kleinere broden. In dat land is de biergistproductie ook in die pakjes. Vanuit Le Havre gaan naast tankcontainers ook hermetische balen van 50 kg biergist naar Afrika en Zuid-Amerika. Voor tropische landen is korrelgist een geschenk uit de hemel, zowel voor de bakker als de brouwer. Trouwens de hygiene speelt hun daar meer parten dan bij ons.

Het feit dat er weinig korrelgist is die het werk van een Westmalle of Duvel kan, heeft meer te maken met marketing en afzet. De hobbybrouwmarkt is te klein, dus moeten hobbybrouwers tevreden zijn met de markt waarvoor zij grote klanten hebben. In warme landen, waar hun grootste klanten zitten, drinken ze eerder lichtere bieren.


Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Korrelgist hype
« Reactie #116 Gepost op: 31-08-2008 16:47 u »
Dag brouwende broeders en zusters,

Ik heb mijn installatie getest en ben nog wat kinderziektes tegen gekomen. Ondanks dat het ik er 50 liter blond met een sg van 1066 uit weten te krijgen. Dit heb ik gesplitst in drie porties van ongeveer 16 liter en deze elk met een andere korrelgist vergist.
Nu;
saf04 -- 1010
saf33 -- 1018
Brewferm Blanche -- 1025

Zowel in smaak als kleur en helderheid verschillen de bieren onderling. Wie wil mag komen proeven als ze in de fles zitten.

Louis

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Korrelgist hype
« Reactie #117 Gepost op: 31-08-2008 17:12 u »
En je hebt al gebotteld? 1025 voor de Blanche lijkt me wel hoog om te bottelen.


Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Korrelgist hype
« Reactie #118 Gepost op: 31-08-2008 17:46 u »
Ik heb nog niet gebotteld.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.571
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Korrelgist hype
« Reactie #119 Gepost op: 31-08-2008 19:13 u »
Dat is nog eens leuk experimenteel onderzoek :lessmile:.
Toch wel wonderlijke verschillen. Ik ben benieuwd hoe dit uitpakt na het bottelen.
Hou ons op de hoogte!

Bert

Offline Kruimeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
    • Amelander bierbrouwerij
Re: Korrelgist hype
« Reactie #120 Gepost op: 01-09-2008 09:48 u »
Ik heb ook getest met vier verschillende soorten gist. 60 liter heb ik gesplitst in vier keer 15 liter. De gisten die ik heb gebruikt zijn:

unibrew donker zwaar biergist
unibrew blond zwaar biergist
unibrew ale biergist
safale s-04

Alle vier zijn ze even ver doorvergist tot 1016 (vanaf 1064). Ook kan ik geen smaak verschil ontdekken alleen komt het bier met de safale gist helderder uit het flesje (gist plakt beter aan de onderkant).

Alle vier prima biertjes al vraag ik mij wel af hoeveel invloed gist op de uiteindelijke smaak van het bier heeft.


Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 617
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Korrelgist hype
« Reactie #121 Gepost op: 01-09-2008 10:43 u »
Misschien moeten ze een keer met een groep proevers beoordeeld worden. Die herkennen misschien wel verschillen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Korrelgist hype
« Reactie #122 Gepost op: 01-09-2008 13:06 u »
Dat is wel een apart resultaat inderdaad.
De Unibrew gisten zijn nl ook gewoon Fermentis gisten (er staat een kleine soortaanduiding op de verpakking) en volgens mij zijn het:

unibrew donker zwaar biergist: K97
unibrew blond zwaar biergist:   T58
unibrew ale biergist:               S33 (?)
 
Ik weet dit niet zeker, maar meer van hier en daar gelezen te hebben. Als je de verpakkingen nog hebt, zou je erop kunnen kijken?
Hoe dan ook zijn het vrij verschillende gisten qua profiel en ik zou dan ook duidelijke(re) verschillen verwachten.

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Korrelgist hype
« Reactie #123 Gepost op: 01-09-2008 13:14 u »
Een en ander hangt natuurlijk ook af van het recept van het bier (in sterk gehopte bieren of bieren met een sterk moutkarakter kan het gistprofiel ondersneeuwen), de vergistingstemperatuur (hoe lager de vergistingstemperatuur hoe minder esterproductie en hoe minder het gistprofiel naar voren komt) en de smaaktraining en proefervaringen van de proever. Ik maak me sterk dat een getrainde proever wel degelijk verschillen proeft.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.571
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Korrelgist hype
« Reactie #124 Gepost op: 17-10-2008 19:42 u »
Bij alle discussies over korrel versus vloeibare gist vraag ik me vaak af waar het verschil in smaak, in casu de smaak van "een korreltje" vandaan komt.

In "Homebrewer's Answer Book" stond een klein stukje over het verschil tussen deze twee soorten gist. Als nadeel van de korrelgist werd, behalve het beperkte assortiment, genoemd dat korrelgisten vaak besmet zijn met bacteriën. Letterlijk staat er: "The process used to dry yeast is set up for relatively long run times, and any bacteria that may be in the drier can grow and contaminate the dried yeast."
De schrijver relativeert een en ander door te stellen dat het tegenwoordig beter gaat, maar hij raadt het gebruik van korrelgist af wanneer vloeibare gist beschikbaar is.

Is dit een mogelijke verklaring?

Bert

Tags: gist korrelgist