ONK 2013 E1 kloon Jopen Koyt Jan van den Hoogen/Esterenbrouw

Gestart door Esterenbrouw, 12-06-2013 23:56 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Esterenbrouw

Basis   
OmschrijvingWaarde
Naam receptEsterenbrouw Koyt
Kenmerk13-53 voor ONK
Brouwdatum29-3-2013
BiertypeJopen Koyt
Aantal liters15
Gewenst begin SG1094 (9,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement85,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,4 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater16,3 liter
Spoelwater14,1 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur69 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid10 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC19,9 %1133 gr3 EBC
Havervlokken22,5 %1283 gr4 EBC
Tarwemout donker20,3 %1159 gr15 EBC
Munchenermout 15 EBC9,5 %542 gr16 EBC
Caramunich 120 EBC5,7 %324 gr123 EBC
Pale alemout15,6 %889 gr6 EBC
Zwartemout0,2 %10 gr1400 EBC
Special B1,9 %107 gr350 EBC
Rietsuiker4,4 %250 gr6 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)10,0 %8 gr90 minuten11 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gagelkatjes3 gr15 Min.
Rozemarijn7 gr10 Min.
Zoethout3 gr10 Min.
Koriander3 gr10 Min.
Bergamot olie6 gr0 Min.

OpmerkingenBergamot-olie 6 druppels na koken toevoegen.
Gagelkatjes 2,5 gram (afronding op 3 gram).

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen-

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
140°C20 minuten3,0 l/kg
267°C60 minuten3,0 l/kg
372°C10 minuten3,0 l/kg
478°C1 minuten3,0 l/kg

Opmerkingen4 ml melkzuur toegevoegd tijdens maischen. Aan het einde van het
koken een flinke scheut caramel E150 toegevoegd.


ThomasM

Dank je voor het recept. Hoe ben je aan de kruiden gekomen?

Esterenbrouw

Het zoethout en de koriander via Brouwland/Brouwmarkt/van der Kooy.
De gagel had ik eerst in blaadjes gekocht via Ebay in Schotland, maar de katjes later via een brouwmaat van De Roerstok gekregen, die ze zelf geplukt zou hebben (wat verboden blijkt te zijn).
De rozemarijn en de Bergamot-olie via Homeopatische drogisterij De Kastanje in Grave (info@dekastanjegrave.com).
Belangrijk te melden dat vergist is met T-control van Henielma.

RobinB

CiteerAan het einde van het koken een flinke scheut karamel E150 toegevoegd.
Was hij te licht?
Het staat niet in de stort dus lijkt niet meeberekend?

Esterenbrouw

Aan het einde van het koken vond ik het wort er te licht uitzien t.o.v. de originele Koyt dus heb er een scheut
kleurstof bijgedaan.

RobinB

Probeer de volgende keer eens de "Morey" kleurformule?
De "BrouwVisie" formule is sterk afwijkend en geeft een donkerdere kleur aan dan dat je krijgt.

RobinB

Wat me nu opvalt; er wordt gebruik gemaakt van hop in dit recept. De echte Koyt is toch hoploos?

Esterenbrouw

Volgens zeggen is de echte Koyt inderdaad hoploos.
Ik heb verschillende recepten gezien met een geringe hopgift.
Hier heb ik ook voor gekozen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.