Pagina's:
Actions
  • #51 door Niels B. Gepost op 06 Mar 2014
  • Met het Brand-rapport bedoel je de documenten die in deze thread staan? Die zijn van Jacques' bier. Het bier wat jij hebt geproefd is wellicht niet 100% hetzelfde.

    Sterker nog, ik weet wel zeker dat het niet 100% hetzelfde is maar in hoeverre zouden alleen Jacques en de brouwmeester(s) van Brand weten.
  • #52 door Hilbren Gepost op 27 Apr 2014
  • Jaques,

    Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?
  • #53 door Jacques Gepost op 27 Apr 2014
  • Jaques,

    Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?

    Het spreekt voor zich dat er aanpassingen gedaan zijn. Onderling is afgesproken dat daarover geen mededelingen worden gedaan.

    Feit is dat de brouwers van Brand veel hoofdbrekens heeft gekost om de Brand Zwaar Blond zo dicht mogelijk bij de Blozende Blonde te krijgen. Daar zijn de uiteindelijk goed in geslaagd. Het verschil tussen de bieren is klein. Wel had de Blozende Blonde meer koolzuur.
  • #54 door ErwinH Gepost op 29 May 2014
  • Beste Jacques,
    Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
    Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?

  • #55 door Jacques Gepost op 29 May 2014
  • Beste Jacques,
    Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
    Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?

    Je hebt dan meer uitspoeling van de bostel.

    Het zal overigens niet zo veel uitmaken. Bij Brand wordt de bostel ook gespoeld. Maar er zijn veel meer factoren die de smaak van het bier bepalen. Kleine verschillen in de werkwijze kunnen grote gevolgen hebben weet ik uit ervaring.

    Succes met het klonen.
  • #56 door ErwinH Gepost op 29 May 2014
  • Bedankt voor de snelle reactie Jacques!
    Dan gaan we het maar met spoelen proberen. Aangezien werkwijze erg bepalend is (zoals je al aangeeft) hierbij nog een paar vragen m.b.t. het recept;
    -Welke vergistingstemperatu(u)r(en) zijn gehanteerd?
    -Suikergift was (als ik het goed begrijp) na de hoofdvergisting, is een eerder moment (bij koken) aan te raden?
    -Hoe ging het koudhoppen in zijn werk, pas bij navergisting in een hopzakje? Bepaalde tijdsduur?

    Alvast bedankt!
  • #57 door Jacques Gepost op 29 May 2014
  • - Vergisting rond de 20 C. (Aan oplopende temperatuur doe ik niet.) Ook de nagisting bij die temperatuur.
    - Ik heb de suiker na de hoofdgisting toegevoegd. Bij het koken kan ook.  ;)
    - Koudhoppen doe ik altijd als de nagisting nagenoeg beindigd is. Door mij wordt een korte lagertijd gehanteerd. Voor het koudhoppen gebruik ik een groot RVS thee-ei.



  • #58 door Hilbren Gepost op 30 May 2014
  • Veel hoofdbrekens, ja? Kan ik me niks bij voorstellen  :nut:  ::)

    Morgen wil ik het recept proberen te reproduceren, ik zit nog met n open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

    Eerder ging ik er vanuit dat de koude hop er gedurende de hele gisting in het bier moest zitten. Op andere plekken op het fora staat aan gegeven dat dit tot een grassige smaak kan lijden.
  • #59 door Jacques Gepost op 30 May 2014
  • ik zit nog met n open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

    Simpel:
    - hop afwegen
    - in een hopzakje of een groot rvs thee-ei doen
    - hop laten zakken in het bier
    - rustig wachten
    - voor het bottelen het bier overhevelen en het hopzakje in het gistvat laten zitten.

    Overigens wil ik je verzoeken om dit soort algemene vragen niet in deze rubriek te plaatsen. Deze rubriek is bedoeld als een soort eregalerij.
  • #60 door Riniman Gepost op 08 Dec 2014
  • Jacques,

    Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
    Rien
  • #61 door Jacques Gepost op 08 Dec 2014
  • Jacques,

    Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
    Rien

    Nee, waarom zou ik veranderingen aanbrengen bij een bier dat commercieel een groot succes is?
  • #62 door luftie Gepost op 08 Dec 2014
  • Overigens wil ik je verzoeken om dit soort algemene vragen niet in deze rubriek te plaatsen. Deze rubriek is bedoeld als een soort eregalerij.

    Misschien is het handig als je aan het begin van je topic aan geeft waar jij zelf heen wil met je topic.
     :groots: :groots: :groots:..... eregalerij.... :groots: :groots: :groots:
  • #63 door Jacques Gepost op 08 Dec 2014
  • Misschien is het handig als je aan het begin van je topic aan geeft waar jij zelf heen wil met je topic.
     :groots: :groots: :groots:..... eregalerij.... :groots: :groots: :groots:

    In de omschrijving van het board heb ik zojuist het een en ander duidelijker aangegeven wat de bedoeling is van het board Bewezen recepten.
  • #64 door Riniman Gepost op 08 Dec 2014
  • Nou sorry dan maar.
  • #65 door Jacques Gepost op 08 Dec 2014
  • Nou sorry dan maar.

    Jouw vraag had betrekking op mijn recept en dat past wel binnen dit board. Daar was dus niets mis mee.
    Als je een verslag wilt gaan doen van een kloonpoging dan wordt je verzocht daarvoor een nieuw topic te starten in het board Discussie over recepten.
  • #66 door Riniman Gepost op 08 Dec 2014
  • Ok
  • #67 door Jerome Gepost op 20 Aug 2015
  • Is de Whitbread uiteindelijk gebruikt door Brand?
  • #68 door Jerome Gepost op 26 Aug 2015
  • Ik wil zelf namelijk een blond bier met Whitbread of Ringwood brouwen, beiden onbekenden voor mij.
  • #69 door Jacques Gepost op 26 Aug 2015
  • Ik wil zelf namelijk een blond bier met Whitbread of Ringwood brouwen, beiden onbekenden voor mij.

    Gewoon doen. De Whitbread gist geeft een mooie fruitige smaak.
  • #70 door Jerome Gepost op 26 Aug 2015
  • Gewoon doen. De Whitbread gist geeft een mooie fruitige smaak.

    Ja weet ik, maar ik kan niet kiezen ::) Ringwood schijnt uitgesproken moutprofiel te hebben.
  • #71 door Jacques Gepost op 27 Aug 2015
  • Ja weet ik, maar ik kan niet kiezen ::) Ringwood schijnt uitgesproken moutprofiel te hebben.

    Dan splits je toch een brouwsel.
  • #72 door Ernesto Gepost op 28 Oct 2015
  • Afgelopen weekend ook dit recept gebrouwen, ik ben benieuwd!
  • #73 door dennisbier Gepost op 28 Oct 2015
  • Heb je jouw Blozende Blonde vroeger eens geprobeerd met andere gisten te brouwen, voordat je op de whitbread uitkwam, Jacques?
  • #74 door Jacques Gepost op 28 Oct 2015
  • Heb je jouw Blozende Blonde vroeger eens geprobeerd met andere gisten te brouwen, voordat je op de whitbread uitkwam, Jacques?

    Nee. Ik had via een podcast van Podje bier gehoord hoe Rob Habets, brouwmeester van Brand, zich de Brand Zwaar Blond voor zich zag. Hij benadrukte dat hij fruitige smaken kan waarderen in een blond.
    Aan de hand daarvan ben ik gaan bedenken hoe het recept er uit zou moeten gaan zien. Omdat Brand zich wil onderscheiden met hoppige bieren ben ik uitgekomen op de uitgebreide hopgift. De gekozen hopsoorten benadrukken de fruitigheid van het bier.
    Met de gist had ik beperkte ervaring maar ik had diverse keren Whitbread bieren gedronken. Vandaar dat ik deze gist ben gaan gebruiken.
  • #75 door crazyjopje Gepost op 21 Oct 2016
  • Ik heb hem nu voor het eerst... Fijn biertje en alsnog gefeliciteerd met de titel.

Pagina's:
Actions