Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens  (gelezen 39022 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.653
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #25 Gepost op: 07-06-2013 16:42 u »
Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?
Hoofd: Urtyp
Na:
Lagering:

www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #26 Gepost op: 07-06-2013 20:05 u »
Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?

Nee, dit wordt gecompenseerd door een vlam-uit hopgifte.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.480
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #27 Gepost op: 07-06-2013 20:48 u »
Zouden ze veel koudhopeffect overhouden door een vlam-uit hopgift te doen en daarna onder druk te vergisten? De verhoogde druk kan er voor zorgen dat veel aromacomponenten in het bier blijven.

Wordt er onder druk vergist?
hoofd:- na: -   plan:

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #28 Gepost op: 07-06-2013 21:24 u »
Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?

Interessante vraag. Hier even een apart draadje voor dit onderwerp:
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23108.0.html

Offline matthew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 220
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #29 Gepost op: 08-06-2013 10:51 u »
Jeetje Jacques... Wat een hoplijst.
De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P

Vooral niet doen :P

Ik zat ook bij de laatste 10 en mijn bier was 'echt' volmout en had maar 2 hopsoorten en vergist met Wyeast 1214

Simpel recept en toch een lekker bier...

Ik zeg dus; gewoon volgend jaar meedoen (als er weer een wedstrijd is) ;)

Offline Christian1990

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 141
  • Land: nl
  • Wie bier zaait, zal whisky oogsten.
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #30 Gepost op: 11-06-2013 16:44 u »
Matthew, dan ook jij gefeliciteerd. Om tot de beste 10 te behoren heb je wel kwaliteiten nodig. Zelf ben ik ook van: simpeler is beter, maar ik snap zelf ook dat wanneer een recept zo complex als dit is, je met veel meer parameters kunt spelen, en het ook een gewaagder eind resultaat kan geven.

Volgend jaar hoop ik dat Brand komt met een andere biersoort, een keer een porter of een bier dat helemaal niet bij het merk past, gewoon om mensen dat ook eens te laten proeven. :proost:
Christian1990

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.916
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #31 Gepost op: 08-07-2013 19:24 u »
Met dit bier heb ik de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 gewonnen.
Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

De Brand gegevens zijn niet te lezen. Wat vond Brand als bitterheid?

Hopbier
'en hiver brasse qui veut, en ťtť brasse qui peut'
Ik brouw het hele jaar.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #32 Gepost op: 08-07-2013 21:46 u »
De Brand gegevens zijn niet te lezen. Wat vond Brand als bitterheid?

Ook voor mij niet. Raar.

De gemeten bitterheid was 40,3 IBU. (Staat overigens ook elders in dit topic.)

[edit]
Het eerste bericht aangepast.
[/edit]
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #33 Gepost op: 17-07-2013 13:16 u »
Dat bitter is ook wel in opkomst. Gelukkig doet deze lekker mee.

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #34 Gepost op: 01-08-2013 08:43 u »
Ik had het lekker laat door, maar van harte gefeliciteerd, Jaqcues!! :biersmile: En ik wacht met smart op het resultaat  :D

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 455
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #35 Gepost op: 05-08-2013 20:52 u »
Gefeliciteerd Jaqcues, mooi om te lezen.
Kan je nou toch eens uitleggen hoe je dat hop-schema hebt bedacht? Een hybride Amerikaanse westcoast DIPA schema gemengd met Duitse hopsoorten, hoezo ben je die kant op gegaan? Iemand suggereerde hop-restjes bier, dat kan ik me toch niet voorstellen?
Hoe ver je gaat heeft met afstand niets te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #36 Gepost op: 05-08-2013 21:46 u »
Gefeliciteerd Jaqcues, mooi om te lezen.
Kan je nou toch eens uitleggen hoe je dat hop-schema hebt bedacht? Een hybride Amerikaanse westcoast DIPA schema gemengd met Duitse hopsoorten, hoezo ben je die kant op gegaan? Iemand suggereerde hop-restjes bier, dat kan ik me toch niet voorstellen?

Dit is zeker geen hop-restjes bier. Een paar hoppen (Centennial en Amarillo) zijn speciaal voor dit brouwsel aangekocht. De andere hoppen had ik royaal op voorraad.

Het idee achter de hopgifte is dat dit bier beoordeeld zou worden door de brouwers van Brand en door een aantal ervaren bierliefhebbers. De brouwers van Brand hebben veel ervaring met de Duitse hopsoorten. Maar met alleen  Duitse hop zou het bier niet interessant zijn omdat men dat zo gewend is. Daarom heb ik gekozen voor een hybride.
Ook bij de gistkeuze heb ik geprobeerd een keuze te maken die niet iedereen maakt. Ik heb goed geluisterd naar Rob Habets, de brouwmeester van Brand, die in een podcast aangaf dat hij een fruitig profiel kan waarderen in een blond. Ik vermoedde dat veel hobbybrouwers zouden kiezen voor een saisongist of een US-05. Die gisten geven wat minder fruitige smaken. Ik wilde wat anders omdat ik als bierkeurmeester weet dat een bier dat net een beetje afwijkt van de doorsnee hoger kan scoren.
Omdat de gekozen gist een lagere vergistingsgraad kent dan gemiddeld en ik toch een goed doordrinkbaar bier wilde hebben heb ik gekozen voor een langer maischschema dan ik gebruikelijk hanteer. Maar de betere doordrinkbaarheid is ook veroorzaakt door een late suikergift die ik heb gegeven toen duidelijk werd dat suiker toch toegestaan was. Die suikergift deed ik ook om zeker te zijn dat ik binnen de grenzen van het alcoholgehalte zou blijven (ik was bang te laag uit te komen).

Al met al heb het brouwsel helemaal afgestemd om de wedstrijd. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk binnen de voorgeschreven kaders qua biertype, kleur en zwaarte te blijven maar tegelijk onderscheidend te zijn. Deze strategie heeft goed uitgepakt.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #37 Gepost op: 05-08-2013 21:53 u »
Ik vermoedde dat veel hobbybrouwers zouden kiezen voor een saisongist of een US-05. Die gisten geven wat minder fruitige smaken.

Wat ook gevoed werd door de eis van een volmout bier (zonder suiker). Dat staat zelfs nog altijd in het definitieve reglement. De afwijking hiervan is nooit via algemene officiŽle kanalen vermeld...
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #38 Gepost op: 05-08-2013 22:41 u »
Wat ook gevoed werd door de eis van een volmout bier (zonder suiker). Dat staat zelfs nog altijd in het definitieve reglement. De afwijking hiervan is nooit via algemene officiŽle kanalen vermeld...

Die communicatie was inderdaad niet optimaal te noemen. (Door mij ook gemeld bij Brand.)

Maar hier hebben we het al eerder over gehad...
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #39 Gepost op: 05-11-2013 08:09 u »
Suiker was toegestaan. Aanvankelijk was hier onduidelijkheid over. Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was. Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
Met het commentaar: Goed doorvergist!  Na de hoofdgisting de suiker nog even verwend.
Zal wel een flink gespartel zijn geweest in dat gistvat.  Was dit in het vat waar de hoofdgisting plaats had gevonden
of in een aparte lagertank met minder gist?


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #40 Gepost op: 05-11-2013 20:47 u »
Ik heb een CCT. Niks geen gespatel. De suiker vermengt zich toch wel.
Er was al een klein gedeelte van de gist afgetapt.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 693
  • Land: nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #41 Gepost op: 05-11-2013 20:53 u »
Citaat
Ook bij de gistkeuze heb ik geprobeerd een keuze te maken die niet iedereen maakt

Jacques, wat ik me afvraag: doet de gist er nog toe als je zoveel (aroma)hoppen gebruikt. M.a.w. komt het licht-fruitige gist aroma wel naar boven tussen al die op de voorgrond tredende hoppen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #42 Gepost op: 05-11-2013 22:12 u »
Jacques, wat ik me afvraag: doet de gist er nog toe als je zoveel (aroma)hoppen gebruikt. M.a.w. komt het licht-fruitige gist aroma wel naar boven tussen al die op de voorgrond tredende hoppen?

Amarillo, Centennial en Cascade dragen bij aan een fruitig aroma. In dit geval versterkt de gist het fruitige aroma.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #43 Gepost op: 06-11-2013 17:56 u »
Ik heb een CCT. Niks geen gespatel. De suiker vermengt zich toch wel.
Er was al een klein gedeelte van de gist afgetapt.
Zal wel een flink gespartel zijn geweest in dat gistvat.  Was dit in het vat waar de hoofdgisting plaats had gevonden
of in een aparte lagertank met minder gist?

Ik bedoel dat het voor een snelle opleving in je cct heeft gezorgd?

Offline Olaf H

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: nl
  • .......
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #44 Gepost op: 06-11-2013 19:40 u »
Gefeliciteerd met je prijs! Leuk dat je gewonnen hebt en dat ik op deze manier een keer een biertje van je kan proeven. Ik heb hem nog niet gezien in de winkel, maar dat zal niet lang meer duren. Alvast Proost! :biersmile: 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #45 Gepost op: 06-11-2013 22:38 u »
Ik bedoel dat het voor een snelle opleving in je cct heeft gezorgd?

De CCT staat in een temperatuurgecontroleerde koelkast. Dat remt.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.631
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Ik brouw 9 vd 10 keer met sander_123

vandeStreek bier

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #47 Gepost op: 27-02-2014 16:41 u »
Citaat
Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
Dat geeft ook een verdere uitgisting en een speciaal effect.
Heeft Brand dit ook zo gedaan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.019
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #48 Gepost op: 27-02-2014 22:04 u »
Dat geeft ook een verdere uitgisting en een speciaal effect.
Heeft Brand dit ook zo gedaan?

Nee, die voegen suiker toe tijdens het koken. Dat is gebruikelijk bij commerciŽle brouwerijen.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline harry

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 - Blozende Blonde - Jacques Bertens
« Reactie #49 Gepost op: 06-03-2014 17:22 u »
Ik controleer graag allerlei zaken, en nu heb ik afgelopen weekend tijdens het brouwen dit bier geproefd en gelijk ook even gemeten.

De SG die ik mat bedroeg 1035. En het Brandrapport spreekt van 19,63 Brix=> ~1081 SG

Als ik die waarden invul in onderstaand brekeningsprogramma geeft dit  een SG met hydrometer van 1006 en een alcohol percentage van 7,8 in massa en 9,7 in volume.

Dit wijkt af van de waarden van het Brandrapport van respectievelijk 6.57 en 8,46.

Nu neem ik aan het Brandrapport klopt. Ik neem ook aan dat het rekenprogramma klopt.

Dus of ik meet verkeerd en zou dus graag weten wat iemand anders hier meet. Of dit rapport beschrijft alleen het bier wat Jaques ingedient heeft en brouwen ze het commerciele bier iets lichter qua SG maar halen ze een hogere vergistingsgraad om toch aan die 8,5 % vol. te komen.


http://www.hobbybrouwen.nl/rekenen/alcoholberekening_refractometer.xls


Tags: