Pagina's:
Actions
  • #1 door Jacques Gepost op 04 Jun 2013
  • Met dit bier heb ik de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 gewonnen.
    Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

    Basis
    OmschrijvingWaarde
    Naam receptBlozende Blonde
    Kenmerk1302
    Brouwdatum11-2-2013
    BiertypeSterke Blonde
    Aantal liters33
    Gewenst begin SG1085 (9,0 Vol% alc.)
    Brouwzaalrendement74,0%


    Algemeen
    OmschrijvingWaarde
    Totaal brouwwater52,3 liter
    Maischdikte4,5 l/kg
    Maischwater52,3 liter
    Spoelwater0,0 liter
    Kooktijd60 minuten
    Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
    Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

    Mout
    Moutnaam% StortMassaKleur
    Pilsmout Vloermout 4 EBC74,6 %9000 g4 EBC
    Tarwemout (licht) - Weyermann20,7 %2500 g4 EBC
    Carabelge1,0 %120 g30 EBC
    Kristalsuiker3,7 %450 g0 EBC


    Hop
    Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
    Cascade7,5 %15 g60 minuten7 EBU
    Spalter Select (D)6,0 %14 g60 minuten5 EBU
    Amarillo10,5 %8 g60 minuten5 EBU
    Centennial11,5 %9 g60 minuten6 EBU
    Tettnanger (D)5,0 %10 g60 minuten3 EBU
    Cascade7,0 %10 g15 minuten2 EBU
    Cascade7,0 %7 g10 minuten1 EBU
    Amarillo10,0 %5 g10 minuten1 EBU
    Centennial10,0 %8 g5 minuten1 EBU
    Tettnanger (D)5,5 %10 g5 minuten1 EBU
    Spalter Select (D)6,0 %8 g10 minuten1 EBU
    Amarillo10,5 %8 gKoud hop0 EBU
    Tettnanger (D)5,0 %8 gKoud hop0 EBU


    Gist
    OmschrijvingWaarde
    Gistsoort#1099 Wyeast Whitbread Ale
    Gist toegevoegd alsGiststarter
    Volume starter4000 ml - 300 ml slurry
    Beluchtingstijd0 uur
    Temperatuur giststarter6°C


    maischschema
    Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
    165°C40 minuten4,5 l/kg
    267°C20 minuten4,5 l/kg
    369°C10 minuten4,5 l/kg
    473°C10 minuten4,5 l/kg
    575°C1 minuten4,5 l/kg




    De analyse van het bier.







  • #2 door RobinB Gepost op 04 Jun 2013
  • Poeh, das nog eens een complexe hopstort!
    Ben benieuwd of ze dat bij Brand ook kunnen/willen?

    Bijzonder dat er suiker in de stort zit, terwijl de opdracht volmout was? :weetniet:
  • #3 door Jacques Gepost op 04 Jun 2013
  • Suiker was toegestaan. Aanvankelijk was hier onduidelijkheid over. Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was. Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
  • #4 door Christian1990 Gepost op 04 Jun 2013
  • Jaques, allereerst GEFELICITEERD!

    Mooi, maar ook een complex recept, ben erg benieuwd hoe het smaakt.

    En wie wil zo'n juryrapport nu niet aan de muur hebben, ingelijst?

  • #5 door Robert1968 Gepost op 04 Jun 2013
  • Aha, dus toch suiker toegestaan, want Pint mij al doorgaf en ik op het forum postte.

    Vraag me inderdaad af of Brand al die hopsoorten gaat toepassen.

    Daarnaast geen spoelwater? Ben benieuwd of dat overeind blijft want extractverliezen beperken is heilig.

    Opmerkelijk (ingewikkeld) maischschema. Speciale reden hiervoor?

    Al met al een "duur" blondje, maar kwaliteit mag wat kosten. In ieder geval op kleine schaal.

  • #6 door heijligers Gepost op 04 Jun 2013
  • Poeh, das nog eens een complexe hopstort!
    Ben benieuwd of ze dat bij Brand ook kunnen/willen?

    Bijzonder dat er suiker in de stort zit, terwijl de opdracht volmout was? :weetniet:
    Met zo'n hopstort lijkt het wel een hoprestjes blonde  ;D. Hoe ben je hier toe gekomen? Al vaker dergelijke complexe hopstorten gebruikt?

    Jammer van de onduidelijkheid over de volmout/suikerstort.

    Heb je het spoelwater achterwege gelaten om zo'n hoog mogelijk extractgehalte te krijgen, terwijl je vrij dun hebt ingemaischt?

    Dat wordt nog een hele opgave om deze commercieel of hobbymatig na te brouwen  :brouwen:
  • #7 door Oscar Gepost op 05 Jun 2013
  • Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

    Dit recept gezien weet ik al bijna 100% zeker dat ze dit recept niet 1 op 1 gaan overnemen. Dus als ze een bier gaan maken wordt het sowieso aangepast.  De hopstort gaan ze niet overnemen, ze gaan ongetwijfeld andere gist gebruiken, en dat maischschema ga ze zeker weten ook niet gebruiken. Ik hoop voor je dat ze alsnog jou die € 2500,- gaan betalen... :) Maar dat is dan meer uit coulance of commercieel oogpunt dan dat ze dit recept tot hun eigen willen maken...

    Wel weer een leuk leermoment van amateur tot commercieel... :)

    Leuk detail : bitterheid berekend 33, bitterheid gemeten 40,3  :)
  • #8 door assebasie Gepost op 05 Jun 2013
  • Ik las het recept en kon het nog volgen tot ik bij het kopje 'hop' kwam  :nut:
    Dit deed me beseffen dat ik nog lichtjaren achter loop met wat ik weet wat ingredienten doen op geur/smaak.
    Ben benieuwd hoe je hier toe bent gekomen.

    Jacques proficiat met dit mooie resultaat  :biersmile:

  • #9 door RobinB Gepost op 05 Jun 2013
  • Jammer van de onduidelijkheid over de volmout/suikerstort.
    Ja, inderdaad.
    Initieel waren de instructies duidelijk: volmout.

    Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was.
    2 dingen:
    - dat kwam inderdaad later, veel later. Menig potentieel deelnemer had het bier toen al klaar (kunnen hebben). Of ivm die regel afgezien hebben van deelname.
    - het werd niet door Brand noch Pint overduidelijk gecommuniceerd. Tot het einde is er onduidelijkheid over gebleven.
    Aha, dus toch suiker toegestaan, wat Pint mij al doorgaf en ik op het forum postte.

    En het bleek geen futiliteit, zelfs voor dit winnend bier is het mogelijk essentieel voor deelname aan de keuringen geweest:
    Citaat
    Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.

    Ik ben benieuwd hoe de echte volmouters nu gescoord hebben tov de suikertoevoegers...
  • #10 door De Kiekert Gepost op 05 Jun 2013
  • Ik ben benieuwd hoe de echte volmouters nu gescoord hebben tov de suikertoevoegers...

    Eindigde bij de laatste 10. Niet bij de laatste 4. Opmerking op mijn formulier: mooi gebrouwen! Wel vielen er acetaldehyde en hogere alcoholen te bespeuren :-\
  • #11 door Ronald_ Gepost op 05 Jun 2013
  • Hopelijke mag je tegen die tijd ook wat openheid geven over de aanpassingen die ze moeten doen voor hun installatie. Zoals gezegd denk ik ook dat de hop wordt aangepast - evenals het maischschema.

    Ik ben heel benieuwd of ze de gist overnemen.. zoals ik al zei: hopelijk mag je open blijven :)

    Trouwens frappant dat jij het bier in aanloop naar de webstrijd telkens te zoet noemde, maar dat hij 7 IBU bitterder is dan berekend, én dat de jury 0 zoetheid aangeeft :).. smaken verschillen..
  • #12 door ThomasM Gepost op 05 Jun 2013
  • Wow, wat een hopgiften.

    Natuurlijk, gefeliciteerd met het winnende bier!
    • ThomasM
  • #13 door dennisbier Gepost op 05 Jun 2013
  • Mooie brede hopgift.
    Zoiets moet je terugproeven in het bier.
    Komt de Tettnanger je nog lekker tegemoet in geur en smaak?
  • #14 door Jacques Gepost op 05 Jun 2013
  • Vandaag een fantastische dag gehad. Al vroeg vertrok ik naar Wylre. Daar aangekomen meteen met de brouwers aan de slag met het recept.

    Zo links en rechts zijn er een paar aanpassingen gedaan maar de basis van het recept staat nog steeds stevig overeind. De aanpassingen zitten hem vooral in het terugbrengen het aantal hopgiften waarbij zowel ik als de brouwers van Brand hebben daarbij gewaakt voor het behoud van het hoparoma. Zo worden alle gebruikte hoppen die ik bij het begin koken heb toegevoegd ook door Brand toegevoegd. Aanvankelijk wilde men alleen typische bitterhoppen gebruiken aan het begin koken.

    Verder heb ik een persoonlijke rondleiding gehad van Rob Habets. Alle hoeken en gaten van de brouwerij heb ik gezien. Het controlesysteem dat gehanteerd wordt werd toegelicht aan de hand van formulieren en monitorbeelden. Bij vragen van mijn kant heeft Rob geduldig uitleg gegeven. Een brouwerij van deze omvang gebruikt nu eenmaal met andere apparatuur dan wij gebruiken.

    Alles bij elkaar een zeer leerzame dag.
  • #15 door heijligers Gepost op 05 Jun 2013
  • Was dit de receptafstemdag of is er al echt gebrouwen?

    Weet je wanneer het bier in de schappen komt?
  • #16 door Hoppenbrouwers Gepost op 05 Jun 2013
  • Ik ben benieuwd hoe de echte volmouters nu gescoord hebben tov de suikertoevoegers...
    Best redelijk  ;)
  • #17 door Ronald_ Gepost op 06 Jun 2013
  • Vandaag een fantastische dag gehad. Al vroeg vertrok ik naar Wylre. Daar aangekomen meteen met de brouwers aan de slag met het recept.

    Zo links en rechts zijn er een paar aanpassingen gedaan maar de basis van het recept staat nog steeds stevig overeind. De aanpassingen zitten hem vooral in het terugbrengen het aantal hopgiften waarbij zowel ik als de brouwers van Brand hebben daarbij gewaakt voor het behoud van het hoparoma. Zo worden alle gebruikte hoppen die ik bij het begin koken heb toegevoegd ook door Brand toegevoegd. Aanvankelijk wilde men alleen typische bitterhoppen gebruiken aan het begin koken.

    Verder heb ik een persoonlijke rondleiding gehad van Rob Habets. Alle hoeken en gaten van de brouwerij heb ik gezien. Het controlesysteem dat gehanteerd wordt werd toegelicht aan de hand van formulieren en monitorbeelden. Bij vragen van mijn kant heeft Rob geduldig uitleg gegeven. Een brouwerij van deze omvang gebruikt nu eenmaal met andere apparatuur dan wij gebruiken.

    Alles bij elkaar een zeer leerzame dag.

    Mooi dat ze je recept grotendeels behouden! Hoe zit dat met de gist? Gaan ze daar dezelfde voor gebruiken, of komt er een bovengistende huisstam om de hoek kijken?
  • #18 door seed7 Gepost op 06 Jun 2013
  • Vandaag een fantastische dag gehad. Al vroeg vertrok ik naar Wylre. Daar aangekomen meteen met de brouwers aan de slag met het recept.

    Ze houden de vaart er zo wel in, mooi hoor,

    Ingo
  • #19 door Brouwter Gepost op 06 Jun 2013
  • Mooi, spannend recept! En natuurlijk gefeliciteerd met de prijs! Ben erg benieuwd naar het bier.
  • #20 door fwouters Gepost op 06 Jun 2013
  • Ook van mijn kant de felicitaties! Erg leuk om te zien dat de beheerder van dit forum en ambassadeur van hobbybrouwers deze prijs wint.
    Ik lees graag de vorderingen van het proces om van jouw gebrouwen bier een productiebier te maken.
  • #21 door Jacques Gepost op 06 Jun 2013
  • Mooi dat ze je recept grotendeels behouden! Hoe zit dat met de gist? Gaan ze daar dezelfde voor gebruiken, of komt er een bovengistende huisstam om de hoek kijken?

    Het is de bedoeling de door mij gebruikte gist te gaan gebruiken. Daarmee zou het een nieuwe gist zijn binnen de brouwerij.
    Men doet op dit moment testen om te kijken of de gist geen problemen geeft voor de andere gisten in de brouwerij. De verwachting is dat dit niet het geval is.

    Verder wordt het bier opnieuw volledig geanalyseerd daarvoor heeft Band bier bij mij thuis opgehaald. ik heb nu nog maar een paar flessen in huis...
    Een nieuwe analyse werd raadzaam geacht omdat het bier tot een paar weken geleden nog een zoete indruk maakte. Gecontroleerd wordt of het vergiste extractgehalte niet gewijzigd is sinds de eerdere analyse. Ze laten niets aan het toeval over.

    Overigens heb ik slecht nieuws voor degenen die hopen gist op te kweken uit de gist. Dit zal niet lukken. Er is niet gekozen voor een hergisting op de fles. Autolyse en vermindering van de schuimhoudbaarheid werd door de brouwers van Brand als voornaamste reden genoemd.  :)

    Binnen de hobbybrouwgemeenschap is dit laatste een controversieel onderwerp. Omdat dit topic gaat om een bewezen recept is dit niet te plek om daarover te discussiëren.
  • #22 door Hai Gepost op 06 Jun 2013
  • Jaques proficiat, ben benieuwd ^-^
  • #23 door De-Geert Gepost op 07 Jun 2013
  • Overigens heb ik slecht nieuws voor degenen die hopen gist op te kweken uit de gist. Dit zal niet lukken.
    Waarom zou iemand dat willen? Het is toch gewoon een Wyeast?

  • #24 door PatrickBrouwer Gepost op 07 Jun 2013
  • Jeetje Jacques... Wat een hoplijst.
    De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P
  • #25 door George81 Gepost op 07 Jun 2013
  • Jeetje Jacques... Wat een hoplijst.
    De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P
    Ach dat hoeft helemaal niet.
    Simpele recepten zijn vaak het beste, dit is een uitzondering.
  • #26 door Hoppenbrouwers Gepost op 07 Jun 2013
  • Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?
  • #27 door Jacques Gepost op 07 Jun 2013
  • Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?

    Nee, dit wordt gecompenseerd door een vlam-uit hopgifte.
  • #28 door William Gepost op 07 Jun 2013
  • Zouden ze veel koudhopeffect overhouden door een vlam-uit hopgift te doen en daarna onder druk te vergisten? De verhoogde druk kan er voor zorgen dat veel aromacomponenten in het bier blijven.

    Wordt er onder druk vergist?
  • #29 door Aart Gepost op 07 Jun 2013
  • Gaan ze jouw bier trouwens ook koudhoppen? En zo ja, hoe doen ze dat eigenlijk op die grote schaal?

    Interessante vraag. Hier even een apart draadje voor dit onderwerp:
    http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,23108.0.html
  • #30 door matthew Gepost op 08 Jun 2013
  • Jeetje Jacques... Wat een hoplijst.
    De moed om ooit een winnend biertje te brouwen zakt me hierbij volledig in de schoenen :P

    Vooral niet doen :P

    Ik zat ook bij de laatste 10 en mijn bier was 'echt' volmout en had maar 2 hopsoorten en vergist met Wyeast 1214

    Simpel recept en toch een lekker bier...

    Ik zeg dus; gewoon volgend jaar meedoen (als er weer een wedstrijd is) ;)
  • #31 door Christian1990 Gepost op 11 Jun 2013
  • Matthew, dan ook jij gefeliciteerd. Om tot de beste 10 te behoren heb je wel kwaliteiten nodig. Zelf ben ik ook van: simpeler is beter, maar ik snap zelf ook dat wanneer een recept zo complex als dit is, je met veel meer parameters kunt spelen, en het ook een gewaagder eind resultaat kan geven.

    Volgend jaar hoop ik dat Brand komt met een andere biersoort, een keer een porter of een bier dat helemaal niet bij het merk past, gewoon om mensen dat ook eens te laten proeven. :proost:
  • #32 door Drents Hopbier Gepost op 08 Jul 2013
  • Met dit bier heb ik de Brand Bierbrouwwedstrijd 2013 gewonnen.
    Gelukkig vinden ze het bij Brand geen probleem dat het recept gepubliceerd wordt.

    De Brand gegevens zijn niet te lezen. Wat vond Brand als bitterheid?

    Hopbier
  • #33 door Jacques Gepost op 08 Jul 2013
  • De Brand gegevens zijn niet te lezen. Wat vond Brand als bitterheid?

    Ook voor mij niet. Raar.

    De gemeten bitterheid was 40,3 IBU. (Staat overigens ook elders in dit topic.)

    [edit]
    Het eerste bericht aangepast.
    [/edit]
  • #34 door dennisbier Gepost op 17 Jul 2013
  • Dat bitter is ook wel in opkomst. Gelukkig doet deze lekker mee.
  • #35 door Maarten Gepost op 01 Aug 2013
  • Ik had het lekker laat door, maar van harte gefeliciteerd, Jaqcues!! :biersmile: En ik wacht met smart op het resultaat  :D
  • #36 door Erwin Gepost op 05 Aug 2013
  • Gefeliciteerd Jaqcues, mooi om te lezen.
    Kan je nou toch eens uitleggen hoe je dat hop-schema hebt bedacht? Een hybride Amerikaanse westcoast DIPA schema gemengd met Duitse hopsoorten, hoezo ben je die kant op gegaan? Iemand suggereerde hop-restjes bier, dat kan ik me toch niet voorstellen?
  • #37 door Jacques Gepost op 05 Aug 2013
  • Gefeliciteerd Jaqcues, mooi om te lezen.
    Kan je nou toch eens uitleggen hoe je dat hop-schema hebt bedacht? Een hybride Amerikaanse westcoast DIPA schema gemengd met Duitse hopsoorten, hoezo ben je die kant op gegaan? Iemand suggereerde hop-restjes bier, dat kan ik me toch niet voorstellen?

    Dit is zeker geen hop-restjes bier. Een paar hoppen (Centennial en Amarillo) zijn speciaal voor dit brouwsel aangekocht. De andere hoppen had ik royaal op voorraad.

    Het idee achter de hopgifte is dat dit bier beoordeeld zou worden door de brouwers van Brand en door een aantal ervaren bierliefhebbers. De brouwers van Brand hebben veel ervaring met de Duitse hopsoorten. Maar met alleen  Duitse hop zou het bier niet interessant zijn omdat men dat zo gewend is. Daarom heb ik gekozen voor een hybride.
    Ook bij de gistkeuze heb ik geprobeerd een keuze te maken die niet iedereen maakt. Ik heb goed geluisterd naar Rob Habets, de brouwmeester van Brand, die in een podcast aangaf dat hij een fruitig profiel kan waarderen in een blond. Ik vermoedde dat veel hobbybrouwers zouden kiezen voor een saisongist of een US-05. Die gisten geven wat minder fruitige smaken. Ik wilde wat anders omdat ik als bierkeurmeester weet dat een bier dat net een beetje afwijkt van de doorsnee hoger kan scoren.
    Omdat de gekozen gist een lagere vergistingsgraad kent dan gemiddeld en ik toch een goed doordrinkbaar bier wilde hebben heb ik gekozen voor een langer maischschema dan ik gebruikelijk hanteer. Maar de betere doordrinkbaarheid is ook veroorzaakt door een late suikergift die ik heb gegeven toen duidelijk werd dat suiker toch toegestaan was. Die suikergift deed ik ook om zeker te zijn dat ik binnen de grenzen van het alcoholgehalte zou blijven (ik was bang te laag uit te komen).

    Al met al heb het brouwsel helemaal afgestemd om de wedstrijd. Ik heb geprobeerd zo goed mogelijk binnen de voorgeschreven kaders qua biertype, kleur en zwaarte te blijven maar tegelijk onderscheidend te zijn. Deze strategie heeft goed uitgepakt.
  • #38 door RobinB Gepost op 05 Aug 2013
  • Ik vermoedde dat veel hobbybrouwers zouden kiezen voor een saisongist of een US-05. Die gisten geven wat minder fruitige smaken.

    Wat ook gevoed werd door de eis van een volmout bier (zonder suiker). Dat staat zelfs nog altijd in het definitieve reglement. De afwijking hiervan is nooit via algemene officiële kanalen vermeld...
  • #39 door Jacques Gepost op 05 Aug 2013
  • Wat ook gevoed werd door de eis van een volmout bier (zonder suiker). Dat staat zelfs nog altijd in het definitieve reglement. De afwijking hiervan is nooit via algemene officiële kanalen vermeld...

    Die communicatie was inderdaad niet optimaal te noemen. (Door mij ook gemeld bij Brand.)

    Maar hier hebben we het al eerder over gehad...
  • #40 door dennisbier Gepost op 05 Nov 2013
  • Suiker was toegestaan. Aanvankelijk was hier onduidelijkheid over. Later is door PINT gecommuniceerd dat suiker wel toegestaan was. Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
    Met het commentaar: Goed doorvergist!  Na de hoofdgisting de suiker nog even verwend.
    Zal wel een flink gespartel zijn geweest in dat gistvat.  Was dit in het vat waar de hoofdgisting plaats had gevonden
    of in een aparte lagertank met minder gist?

  • #41 door Jacques Gepost op 05 Nov 2013
  • Ik heb een CCT. Niks geen gespatel. De suiker vermengt zich toch wel.
    Er was al een klein gedeelte van de gist afgetapt.
  • #42 door Robert1968 Gepost op 05 Nov 2013
  • Citaat
    Ook bij de gistkeuze heb ik geprobeerd een keuze te maken die niet iedereen maakt

    Jacques, wat ik me afvraag: doet de gist er nog toe als je zoveel (aroma)hoppen gebruikt. M.a.w. komt het licht-fruitige gist aroma wel naar boven tussen al die op de voorgrond tredende hoppen?
  • #43 door Jacques Gepost op 05 Nov 2013
  • Jacques, wat ik me afvraag: doet de gist er nog toe als je zoveel (aroma)hoppen gebruikt. M.a.w. komt het licht-fruitige gist aroma wel naar boven tussen al die op de voorgrond tredende hoppen?

    Amarillo, Centennial en Cascade dragen bij aan een fruitig aroma. In dit geval versterkt de gist het fruitige aroma.
  • #44 door dennisbier Gepost op 06 Nov 2013
  • Ik heb een CCT. Niks geen gespatel. De suiker vermengt zich toch wel.
    Er was al een klein gedeelte van de gist afgetapt.
    Zal wel een flink gespartel zijn geweest in dat gistvat.  Was dit in het vat waar de hoofdgisting plaats had gevonden
    of in een aparte lagertank met minder gist?

    Ik bedoel dat het voor een snelle opleving in je cct heeft gezorgd?
  • #45 door Olaf H Gepost op 06 Nov 2013
  • Gefeliciteerd met je prijs! Leuk dat je gewonnen hebt en dat ik op deze manier een keer een biertje van je kan proeven. Ik heb hem nog niet gezien in de winkel, maar dat zal niet lang meer duren. Alvast Proost! :biersmile: 
  • #46 door Jacques Gepost op 06 Nov 2013
  • Ik bedoel dat het voor een snelle opleving in je cct heeft gezorgd?

    De CCT staat in een temperatuurgecontroleerde koelkast. Dat remt.
  • #47 door Ronald_ Gepost op 25 Nov 2013
  • #48 door dennisbier Gepost op 27 Feb 2014
  • Citaat
    Naar aanleiding van die berichten heb ik na de hoofdgisting alsnog suiker toegevoegd ook omdat ik niet helemaal aan het vereiste alcoholgehalte kwam.
    Dat geeft ook een verdere uitgisting en een speciaal effect.
    Heeft Brand dit ook zo gedaan?
  • #49 door Jacques Gepost op 27 Feb 2014
  • Dat geeft ook een verdere uitgisting en een speciaal effect.
    Heeft Brand dit ook zo gedaan?

    Nee, die voegen suiker toe tijdens het koken. Dat is gebruikelijk bij commerciële brouwerijen.
  • #50 door harry Gepost op 06 Mar 2014
  • Ik controleer graag allerlei zaken, en nu heb ik afgelopen weekend tijdens het brouwen dit bier geproefd en gelijk ook even gemeten.

    De SG die ik mat bedroeg 1035. En het Brandrapport spreekt van 19,63 Brix=> ~1081 SG

    Als ik die waarden invul in onderstaand brekeningsprogramma geeft dit  een SG met hydrometer van 1006 en een alcohol percentage van 7,8 in massa en 9,7 in volume.

    Dit wijkt af van de waarden van het Brandrapport van respectievelijk 6.57 en 8,46.

    Nu neem ik aan het Brandrapport klopt. Ik neem ook aan dat het rekenprogramma klopt.

    Dus of ik meet verkeerd en zou dus graag weten wat iemand anders hier meet. Of dit rapport beschrijft alleen het bier wat Jaques ingedient heeft en brouwen ze het commerciele bier iets lichter qua SG maar halen ze een hogere vergistingsgraad om toch aan die 8,5 % vol. te komen.


    http://www.hobbybrouwen.nl/rekenen/alcoholberekening_refractometer.xls

  • #51 door Niels B. Gepost op 06 Mar 2014
  • Met het Brand-rapport bedoel je de documenten die in deze thread staan? Die zijn van Jacques' bier. Het bier wat jij hebt geproefd is wellicht niet 100% hetzelfde.

    Sterker nog, ik weet wel zeker dat het niet 100% hetzelfde is maar in hoeverre zouden alleen Jacques en de brouwmeester(s) van Brand weten.
  • #52 door Hilbren Gepost op 27 Apr 2014
  • Jaques,

    Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?
  • #53 door Jacques Gepost op 27 Apr 2014
  • Jaques,

    Wat mij wel interessant lijkt om te weten is; welke aanpassingen zijn er door Brand uiteindelijk aan het recept en het proces gedaan? Mag dat gepubliceerd worden?

    Het spreekt voor zich dat er aanpassingen gedaan zijn. Onderling is afgesproken dat daarover geen mededelingen worden gedaan.

    Feit is dat de brouwers van Brand veel hoofdbrekens heeft gekost om de Brand Zwaar Blond zo dicht mogelijk bij de Blozende Blonde te krijgen. Daar zijn de uiteindelijk goed in geslaagd. Het verschil tussen de bieren is klein. Wel had de Blozende Blonde meer koolzuur.
  • #54 door ErwinH Gepost op 29 May 2014
  • Beste Jacques,
    Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
    Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?

  • #55 door Jacques Gepost op 29 May 2014
  • Beste Jacques,
    Aangezien we de Brand Zwaar Blond een erg lekker biertje vinden lijkt het ons leuk jouw originele recept na te brouwen.
    Ik zag dat je voor 33 liter wort ruim 52 liter maischwater hebt gebruikt en geen spoelwater. Ik zou graag minimaal dezelfde hoeveelheid brouwen maar ik kan met max. 35 liter maischwater beginnen (beperking maischketel). Zou het voor het resultaat veel uitmaken als ik met bijv. 35 liter maischwater start en 17 liter spoel?

    Je hebt dan meer uitspoeling van de bostel.

    Het zal overigens niet zo veel uitmaken. Bij Brand wordt de bostel ook gespoeld. Maar er zijn veel meer factoren die de smaak van het bier bepalen. Kleine verschillen in de werkwijze kunnen grote gevolgen hebben weet ik uit ervaring.

    Succes met het klonen.
  • #56 door ErwinH Gepost op 29 May 2014
  • Bedankt voor de snelle reactie Jacques!
    Dan gaan we het maar met spoelen proberen. Aangezien werkwijze erg bepalend is (zoals je al aangeeft) hierbij nog een paar vragen m.b.t. het recept;
    -Welke vergistingstemperatu(u)r(en) zijn gehanteerd?
    -Suikergift was (als ik het goed begrijp) na de hoofdvergisting, is een eerder moment (bij koken) aan te raden?
    -Hoe ging het koudhoppen in zijn werk, pas bij navergisting in een hopzakje? Bepaalde tijdsduur?

    Alvast bedankt!
  • #57 door Jacques Gepost op 29 May 2014
  • - Vergisting rond de 20 ºC. (Aan oplopende temperatuur doe ik niet.) Ook de nagisting bij die temperatuur.
    - Ik heb de suiker na de hoofdgisting toegevoegd. Bij het koken kan ook.  ;)
    - Koudhoppen doe ik altijd als de nagisting nagenoeg beëindigd is. Door mij wordt een korte lagertijd gehanteerd. Voor het koudhoppen gebruik ik een groot RVS thee-ei.



  • #58 door Hilbren Gepost op 30 May 2014
  • Veel hoofdbrekens, ja? Kan ik me niks bij voorstellen  :nut:  ::)

    Morgen wil ik het recept proberen te reproduceren, ik zit nog met één open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

    Eerder ging ik er vanuit dat de koude hop er gedurende de hele gisting in het bier moest zitten. Op andere plekken op het fora staat aan gegeven dat dit tot een grassige smaak kan lijden.
  • #59 door Jacques Gepost op 30 May 2014
  • ik zit nog met één open vraag. Het koudhoppen waar we het eerder over hebben gehad, hoe ziet het koud-hop-proces eruit?

    Simpel:
    - hop afwegen
    - in een hopzakje of een groot rvs thee-ei doen
    - hop laten zakken in het bier
    - rustig wachten
    - voor het bottelen het bier overhevelen en het hopzakje in het gistvat laten zitten.

    Overigens wil ik je verzoeken om dit soort algemene vragen niet in deze rubriek te plaatsen. Deze rubriek is bedoeld als een soort eregalerij.
  • #60 door Riniman Gepost op 08 Dec 2014
  • Jacques,

    Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
    Rien
  • #61 door Jacques Gepost op 08 Dec 2014
  • Jacques,

    Ik wil hem gaan brouwen, die blozende blonde van je. Briljant bier als aperitief als je het mij vraagt. Heb je wellicht na een jaar tijd nog tips mbt de hopstort? Willen we alle hopsoorten in deze volgorde storten of is er nog voortschrijdend inzicht gekomen in wat echt relevant is en wat misschien iets minder? Ik heb alle hoppen in huis, daar ligt het niet aan hoor. Ben gewoon benieuwd of je inmiddels dingen anders zou doen.
    Rien

    Nee, waarom zou ik veranderingen aanbrengen bij een bier dat commercieel een groot succes is?
  • #62 door luftie Gepost op 08 Dec 2014
  • Overigens wil ik je verzoeken om dit soort algemene vragen niet in deze rubriek te plaatsen. Deze rubriek is bedoeld als een soort eregalerij.

    Misschien is het handig als je aan het begin van je topic aan geeft waar jij zelf heen wil met je topic.
     :groots: :groots: :groots:..... eregalerij.... :groots: :groots: :groots:
  • #63 door Jacques Gepost op 08 Dec 2014
  • Misschien is het handig als je aan het begin van je topic aan geeft waar jij zelf heen wil met je topic.
     :groots: :groots: :groots:..... eregalerij.... :groots: :groots: :groots:

    In de omschrijving van het board heb ik zojuist het een en ander duidelijker aangegeven wat de bedoeling is van het board Bewezen recepten.
  • #64 door Riniman Gepost op 08 Dec 2014
  • Nou sorry dan maar.
  • #65 door Jacques Gepost op 08 Dec 2014
  • Nou sorry dan maar.

    Jouw vraag had betrekking op mijn recept en dat past wel binnen dit board. Daar was dus niets mis mee.
    Als je een verslag wilt gaan doen van een kloonpoging dan wordt je verzocht daarvoor een nieuw topic te starten in het board Discussie over recepten.
  • #66 door Riniman Gepost op 08 Dec 2014
  • Ok
  • #67 door Jerome Gepost op 20 Aug 2015
  • Is de Whitbread uiteindelijk gebruikt door Brand?
  • #68 door Jerome Gepost op 26 Aug 2015
  • Ik wil zelf namelijk een blond bier met Whitbread of Ringwood brouwen, beiden onbekenden voor mij.
  • #69 door Jacques Gepost op 26 Aug 2015
  • Ik wil zelf namelijk een blond bier met Whitbread of Ringwood brouwen, beiden onbekenden voor mij.

    Gewoon doen. De Whitbread gist geeft een mooie fruitige smaak.
  • #70 door Jerome Gepost op 26 Aug 2015
  • Gewoon doen. De Whitbread gist geeft een mooie fruitige smaak.

    Ja weet ik, maar ik kan niet kiezen ::) Ringwood schijnt uitgesproken moutprofiel te hebben.
  • #71 door Jacques Gepost op 27 Aug 2015
  • Ja weet ik, maar ik kan niet kiezen ::) Ringwood schijnt uitgesproken moutprofiel te hebben.

    Dan splits je toch een brouwsel.
  • #72 door Ernesto Gepost op 28 Oct 2015
  • Afgelopen weekend ook dit recept gebrouwen, ik ben benieuwd!
  • #73 door dennisbier Gepost op 28 Oct 2015
  • Heb je jouw Blozende Blonde vroeger eens geprobeerd met andere gisten te brouwen, voordat je op de whitbread uitkwam, Jacques?
  • #74 door Jacques Gepost op 28 Oct 2015
  • Heb je jouw Blozende Blonde vroeger eens geprobeerd met andere gisten te brouwen, voordat je op de whitbread uitkwam, Jacques?

    Nee. Ik had via een podcast van Podje bier gehoord hoe Rob Habets, brouwmeester van Brand, zich de Brand Zwaar Blond voor zich zag. Hij benadrukte dat hij fruitige smaken kan waarderen in een blond.
    Aan de hand daarvan ben ik gaan bedenken hoe het recept er uit zou moeten gaan zien. Omdat Brand zich wil onderscheiden met hoppige bieren ben ik uitgekomen op de uitgebreide hopgift. De gekozen hopsoorten benadrukken de fruitigheid van het bier.
    Met de gist had ik beperkte ervaring maar ik had diverse keren Whitbread bieren gedronken. Vandaar dat ik deze gist ben gaan gebruiken.
  • #75 door crazyjopje Gepost op 21 Oct 2016
  • Ik heb hem nu voor het eerst... Fijn biertje en alsnog gefeliciteerd met de titel.

  • #76 door Jacques Gepost op 21 Oct 2016
  • Ik heb hem nu voor het eerst... Fijn biertje en alsnog gefeliciteerd met de titel.

    Dank je.
  • #77 door Haagse Wouter Gepost op 01 Nov 2016
  • Heb je deze sindsdien zelf nog gebrouwen Jacques?
  • #78 door Jacques Gepost op 01 Nov 2016
  • Heb je deze sindsdien zelf nog gebrouwen Jacques?

    Nee. Niet zo veel behoefte aan gehad. Het bier is immers gewoon te koop in de winkel.
  • #79 door Chris71 Gepost op 23 Sep 2017
  • Jacques, ik wil deze binnenkort gaan brouwen maar zie in het recept niet hoeveel bottelsuiker jij per liter had toegevoegd. Weet je dit toevallig nog?
  • #80 door Jacques Gepost op 23 Sep 2017
  • Zal ongeveer 7 g per liter zijn geweest.
Pagina's:
Actions