Poll: In welke ruimte brouw je?

in de keuken
- 119 (46.5%)
in een andere ruimte in huis
- 52 (20.3%)
in een schuurtje buiten
- 64 (25%)
bij een vereniging
- 0 (0%)
anders
- 21 (8.2%)

Totaal aantal stemmen: 255


Pagina's:
Actions
  • #26 door Anton Gepost op 11 May 2013
  • Onder de 40 șC is het wort extreem gevoelig voor infecties. Er zijn veel meer micro-organismen die zich kunnen voortplanten bij temperaturen onder de 40 șC  dan daar boven.

    Mooi, dan is de tijd waarin het wort geïnfecteerd kan worden nog korter.
  • #27 door Jacques Gepost op 11 May 2013
  • Ik heb nog even verder gezocht en deze informatie gevonden. Hieruit blijkt dat ook tussen de 40 en 55 șC nog verschillende veel voorkomende micro-organismen kunnen groeien. 

    Als het gaat om bacteriën is het bereik zo'n 10 tot 40 șC. Zie bijvoorbeeld hier.
  • #28 door RobW Gepost op 13 May 2013
  • Ik heb een brouwhok in de tuin staan va ongeveer 10m2. Voorzien van gas water en licht. Zo nu en dan wordt het interieur nog wat verbeterd. Het is wel lekker om een ruimte te hebben waar je niemand in de weg staat.
  • #29 door Pepe Gepost op 14 May 2013
  • Ik brouwde altijd op zolder. Wat een gedoe om alles naar boven te slepen (en weer naar beneden). Inmiddels zijn we verhuisd en heb ik een schuur tot mijn beschikking. Hiervan ga ik de helft ombouwen tot brouwerij. Nu is het nog een beetje behelpen.
  • #30 door bolks Gepost op 14 May 2013
  • Het werkelijke brouwen gebeurd bij mij in de woonkamer op de houtkachel. Het overhevelen, filteren en bottelen doe ik in de keuken. Het linke hieraan is dat ik met het kokend wort van de kamer naar de keuken moet...
    Het leuke hieraan is het werken met een houtvuur om de vereiste temperaturen te krijgen. De temperatuur in huis loopt altijd aardig op op een brouwdag natuurlijk.
  • #31 door ciesvandekwis Gepost op 14 May 2013
  • Maischen en spoelen in de keukenop het gasfornuis, koken buiten op het terras, waaronder mijn regenput met koelwater zit.
    Om het sleuren te vermijden staat de kookketel buiten al op het gasbekken en gaat het wort in delen in een koelbox.
    Vergisten en lageren op zolder in de gistkast.
  • #32 door Niels B. Gepost op 14 May 2013
  • Wij brouwen altijd in de keuken. Vergisten gebeurt in de kelder beneden, voorlopig op de bar, morgen komt de koelkast binnen om een gistkast te gaan bouwen. Hopelijk kunnen we dan bier gaan drinken aan de bar!
    We willen in een andere kamer van de kelder een herms bouwen, omdat daar al de geiser staat hebben we gas en warm water, maar dat plan is even een jaartje uitgesteld.
  • #33 door Woozl Gepost op 23 May 2013
  • Op dit moment staat de teller op 77.
    Niemand hiervan brouwt op een vereniging.
    Is het aannemelijk dat de hobbybrouwers te verdelen zijn in 'Forum brouwers' en 'Vereniging brouwers'?  :brouwen:
    (en natuurlijk allerlei vrije geesten  :P)

    Paulus
     
  • #34 door Herman Gepost op 24 May 2013
  • Als je lid bent van een biergilde, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je daar ook brouwt.

    Als dit al gebeurd is het meestal maar een dag in het jaar (zeg ik o.b.v. eigen ervaring door (ex-)lidmaatschap bij 2 verenigingen)
  • #35 door RobinB Gepost op 24 May 2013
  • Als je lid bent van een biergilde, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je daar ook brouwt.

    Of niet hoofdzakelijk. :)
  • #36 door mickey Gepost op 24 May 2013
  • Mag de keuken niet binnen met mijn nieuw keteltje van 150 liter!
  • #37 door piet Gepost op 24 May 2013
  • Ik brouw in de garage die heb ik voor 3/4 in gebruik om te brouwen en te vergisten.
  • #38 door casa di kuki Gepost op 24 May 2013
  • Mag de keuken niet binnen met mijn nieuw keteltje van 150 liter!
    Foto? Ben benieuwd!
  • #39 door Tinus Gepost op 24 May 2013
  • Opslag: Zolder
    Brouwen: keuken op een 3,5kw wokbrander of heel soms in de tuin/garage op mijn mammoet gasbrander
    Vergisten: garage in een koelkast met STC-1000

  • #40 door Benskiej Gepost op 10 Oct 2013
  • Brouwen buiten.. ( mag niet binnen van vrouwlief) en schuurtje is te klein
    Vergisten in het schuurtje.
  • #41 door sven Gepost op 11 Oct 2013
  • Koken in de tuin, filteren in de keuken want da is het te donker in de tuin.
    Vergisten in de logeerkamer, lageren in de aparte douche van de wc beneden (tevens opslagruimte), bottelen in de tuin.
    Hergisten logeerkamer en dat terug in de douche van de wc.

    Gevolg van dit alles is dat in de wc van beneden een serieuze moutgeur hangt, lekker zoet.
  • #42 door 026 Gepost op 11 Oct 2013
  • Ik brouw altijd buiten vlakbij de keuken deur op een mammoetbrander. De pannen/ketels zijn simpelweg te groot voor het fornuis.
    Vergisten in de woonkamer en bottelen in de keuken.
    Lageren in de kelder en de garage. De gehele opslag van zakken mout en flessen ligt op zolder.

  • #43 door Oscar Gepost op 11 Oct 2013
  • Koken in de tuin, filteren in de keuken want da is het te donker in de tuin.
    Vergisten in de logeerkamer, lageren in de aparte douche van de wc beneden (tevens opslagruimte), bottelen in de tuin.
    Hergisten logeerkamer en dat terug in de douche van de wc.

    Zo, jij sjouwt je wat af zeg... :o
  • #44 door HermanH Gepost op 11 Oct 2013
  • Ik brouw in een aparte "slaapkamer" welke omgetoverd is tot wat ik tot een jaar geleden mijn "wijnkot" noemde, nu is het ook een "bierkot" geworden, dus gebruik het om beide drankjes in te vervaardigen, te vergisten en te rijpen, ook bottelen e.d. gebeurd daar. Is tevens mijn moutopslag, zie de groene tonnen van 50 liter.  :brouwen:





    Grtz, Herman.
  • #45 door JayDie Gepost op 11 Oct 2013
  • Eerste brouwsel wat in de keuken, maar denk dat mijn volgende brouwsel in de garage wordt.
  • #46 door zeebrew Gepost op 11 Oct 2013
  • Op zolder, alleen de vergistingsijskast staat nog in de garage:

  • #47 door broeder Gepost op 11 Oct 2013
  • "wijnkot"

    Je hebt een mooi plekje gecreëerd.
    En ik zie schitterende jupiters staan, topper.

    Groet,
    Broeder Willem
  • #48 door hopiebier Gepost op 11 Oct 2013
  • Op zolder waar warm en koudstromend water beschikbaar is, gas en waar twee koelkasten staan!
    Pracht plek, heb niks te klagen, en brouw naar hartelust!
    Fijne hobby en het houd je van de straat!
     :degroeten:
  • #49 door koffie Gepost op 11 Oct 2013
  • In de schuur :)
    Dinsdag kan ik voor een paar eigen brouw biertjes een afzuigkap ophalen :)

    De brouwplek


    Entertainment tijdens het brouwen:


    Inmiddels verbouwd tot brouwerijtje :)
    Zojuist even wat foto's gepost : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22974.msg366548.html#msg366548
  • #50 door Rickske Gepost op 12 Jan 2014
  • Brouwen/koken: badkamer, vergisten gebeurt nu nog in de woonkamer. Maar zit over gecontroleerde vergisting in de schuur te denken. Volle kratten staan in de kelder waar t redelijk koel is. Lege in de schuur.
Pagina's:
Actions