Poll: In welke ruimte brouw je?

in de keuken
- 119 (46.5%)
in een andere ruimte in huis
- 52 (20.3%)
in een schuurtje buiten
- 64 (25%)
bij een vereniging
- 0 (0%)
anders
- 21 (8.2%)

Totaal aantal stemmen: 255


Pagina's:
Actions
  • #1 door casa di kuki Gepost op 10 May 2013
  • Ik ben benieuwd welke ruimte jullie gebruiken om te brouwen. Zelf brouw ik in de keuken, gebruik de studeerkamer als gistruimte en de zolder als opslagruimte. Eenmaal gebottelde flesjes zet ik in de schuur buiten.

    Dank voor het stemmen!
  • #2 door tjleet Gepost op 10 May 2013
  • Gewoon in de keuken, al wil ik van de zomer wel weer buiten brouwen. Vorig jaar volledig verbrand :D maar het was het waard.
  • #3 door John Gepost op 10 May 2013
  • Garage omgebouwd tot brouwerij. Mag echt geen garage of schuur meer heten! :police:
  • #4 door casa di kuki Gepost op 10 May 2013
  • Gewoon in de keuken, al wil ik van de zomer wel weer buiten brouwen. Vorig jaar volledig verbrand :D maar het was het waard.
    Ben je niet bang voor infecties dan? Van je bier wel te verstaan  ^-^
    (Zelf ook overwogen te doen, buiten brouwen, maar nog niet geprobeerd...)
  • #5 door casa di kuki Gepost op 10 May 2013
  • Garage omgebouwd tot brouwerij. Mag echt geen garage of schuur meer heten! :police:
    Ideaal! Veel moeten investeren of viel het mee?
  • #6 door John Gepost op 10 May 2013
  • Durf geen nacalculatie te maken...  :huilen:
  • #7 door Adbrouwt Gepost op 10 May 2013
  • Op zolder. Ik heb daar een water aan en afvoer van de wasmachine :brouwen:

  • #8 door casa di kuki Gepost op 10 May 2013
  • Op zolder. Ik heb daar een water aan en afvoer van de wasmachine :brouwen:



    Wow, prachtig! Alles bij de hand zo te zien  :brouwen:
  • #9 door ray71 Gepost op 10 May 2013
  • Ben pas vanaf begin dit jaar begonnen en brouw tot op heden in de keuken.
    De rest gebeurt in de kelder. In de toekomst wil ik daar wel een keuken plaatsen en daar ook het brouwproces uitvoeren. (heb ik ook een "eigen" plekje.)

    Leuke poll!
  • #10 door RobinB Gepost op 10 May 2013
  • Jammer dat er niet 2 opties gegeven kunnen worden. mijn braumeister staat nl in de badkamer en als ik met mijn pannen brouw is dat in de keuken... :)

    Gebruik nu primair mijn braumeister, dus heb die voor de poll gebruikt.
  • #11 door McMelloW Gepost op 10 May 2013
  • In de keuken. Gebruik een kamertje voor de vergistings koelkast en als opslag van alle spulletjes.
    Dit geeft wel wat gesjouw van het kamertje naar de keuken en weer terug.
  • #12 door hansm Gepost op 10 May 2013
  • Ik brouw in de brouwruimte. Dat was vroeger de logeerkamer ;)
    Maar eigenlijk heb ik zo'n beetje het halve huis in gebruik als ik brouw. Vandaar de naam van de brouwerij ;D
  • #13 door koffie Gepost op 10 May 2013
  • In de schuur :)
    Dinsdag kan ik voor een paar eigen brouw biertjes een afzuigkap ophalen :)

    De brouwplek


    Entertainment tijdens het brouwen:
  • #14 door heijligers Gepost op 10 May 2013
  • Gewoon in de keuken op het gasfornuis. 3,# kW wokbrander.
  • #15 door Orangeloo Gepost op 10 May 2013
  • In mijn garage tussen de oldtimers  ^-^
    Op de foto mijn traditionele brouwinstallatie, die in een hand omdraai om te bouwen is naar een HERMS,
    tussen een MGB '69 in restauratie en een DAF 66 '75
  • #16 door Woozl Gepost op 10 May 2013
  • Met een elektrisch weckketeltje op het aanrechtblad onder de afzuigkap.
    Vergisten in de gistkast (in schuurtje), of in de woonkamer als het een beetje druk is in de gistkast.
    Hergisten op zolder (tevens voorraad)
  • #17 door Marcel R Gepost op 10 May 2013
  • Ik brouw in de voormalige badkamer op de begane grond. Lekker alles betegeld, warm en koud water en afvoer.
    Kan daar alles opbergen / laten staan.
    Noem het dan ook mijn brouwerij.  :biersmile:
  • #18 door Henielma Gepost op 10 May 2013
  • Ik heb een soort van tweede keukentje gemaakt op de eerste verdieping in huis. Hier staat de brouwinstallatie en de vergistingskasten en de Tcontrol pc.

    Zakken mout en lege flessen en fustjes liggen op de zolder.

    Op deze manier ligt alles mooi droog en onder handbereik.
  • #19 door Bas_Pierik Gepost op 10 May 2013
  • Ik brouw standaard in de keuken, daar heb ik namelijk een afzuigkap. Ik sla alles op in een aparte ruimte in het huis samen met het mout, de koelkast en alle andere ingrediënten/benodigdheden.
  • #20 door GeBaxke Gepost op 10 May 2013
  • In mijn buitenkeuken of in de garage als het echt koud is of flink waait.
  • #21 door casa di kuki Gepost op 10 May 2013
  • Schitterend al die foto's!! Misschien is het tijd voor een mooi (foto)boekje over dit onderwerp... Werktitel: "De man en zijn ketels"  :)
  • #22 door Fripel Gepost op 11 May 2013
  • In de keuken op de wokbrander.
    Vergisten op zolder in de gistkast met STC-1000.
    Lageren in de mandfles in de gistkast op zolder.
  • #23 door Anton Gepost op 11 May 2013
  • Ik brouw gewoon buiten en als het regent onder een afdak. Zomer en winter.
    Heb wel eens gebrouwen bij 5 graden onder nul, maar ook wel eens bij 30 graden boven nul.
    Bang voor infecties hoef ik niet te zijn, de gevarenzone is tijdens het koelen zo tussen 80 en 30 graden.
    Het vergisten gebeurt binnen in huis, dat wel.
  • #24 door tjleet Gepost op 11 May 2013
  • Ben je niet bang voor infecties dan? Van je bier wel te verstaan  ^-^
    (Zelf ook overwogen te doen, buiten brouwen, maar nog niet geprobeerd...)
    Nope. Snel en schoon werken. Ik werk overigens met het gistvat schoongemaakt en de deksel er al op. Slang voor gekoelde wort erin en afdekken met alufolie. Daarna waterslot erop en naar binnen de gistkast in.
    Nu zou ik het ook niet doen, met al die regen die erbij zou kunnen komen. Ik heb geen afdak ;)
  • #25 door Jacques Gepost op 11 May 2013
  • Bang voor infecties hoef ik niet te zijn, de gevarenzone is tijdens het koelen zo tussen 80 en 30 graden.

     ??? Onder de 40 șC is het wort extreem gevoelig voor infecties. Er zijn veel meer micro-organismen die zich kunnen voortplanten bij temperaturen onder de 40 șC  dan daar boven.
  • #26 door Anton Gepost op 11 May 2013
  • Onder de 40 șC is het wort extreem gevoelig voor infecties. Er zijn veel meer micro-organismen die zich kunnen voortplanten bij temperaturen onder de 40 șC  dan daar boven.

    Mooi, dan is de tijd waarin het wort geïnfecteerd kan worden nog korter.
  • #27 door Jacques Gepost op 11 May 2013
  • Ik heb nog even verder gezocht en deze informatie gevonden. Hieruit blijkt dat ook tussen de 40 en 55 șC nog verschillende veel voorkomende micro-organismen kunnen groeien. 

    Als het gaat om bacteriën is het bereik zo'n 10 tot 40 șC. Zie bijvoorbeeld hier.
  • #28 door RobW Gepost op 13 May 2013
  • Ik heb een brouwhok in de tuin staan va ongeveer 10m2. Voorzien van gas water en licht. Zo nu en dan wordt het interieur nog wat verbeterd. Het is wel lekker om een ruimte te hebben waar je niemand in de weg staat.
  • #29 door Pepe Gepost op 14 May 2013
  • Ik brouwde altijd op zolder. Wat een gedoe om alles naar boven te slepen (en weer naar beneden). Inmiddels zijn we verhuisd en heb ik een schuur tot mijn beschikking. Hiervan ga ik de helft ombouwen tot brouwerij. Nu is het nog een beetje behelpen.
  • #30 door bolks Gepost op 14 May 2013
  • Het werkelijke brouwen gebeurd bij mij in de woonkamer op de houtkachel. Het overhevelen, filteren en bottelen doe ik in de keuken. Het linke hieraan is dat ik met het kokend wort van de kamer naar de keuken moet...
    Het leuke hieraan is het werken met een houtvuur om de vereiste temperaturen te krijgen. De temperatuur in huis loopt altijd aardig op op een brouwdag natuurlijk.
  • #31 door ciesvandekwis Gepost op 14 May 2013
  • Maischen en spoelen in de keukenop het gasfornuis, koken buiten op het terras, waaronder mijn regenput met koelwater zit.
    Om het sleuren te vermijden staat de kookketel buiten al op het gasbekken en gaat het wort in delen in een koelbox.
    Vergisten en lageren op zolder in de gistkast.
  • #32 door Niels B. Gepost op 14 May 2013
  • Wij brouwen altijd in de keuken. Vergisten gebeurt in de kelder beneden, voorlopig op de bar, morgen komt de koelkast binnen om een gistkast te gaan bouwen. Hopelijk kunnen we dan bier gaan drinken aan de bar!
    We willen in een andere kamer van de kelder een herms bouwen, omdat daar al de geiser staat hebben we gas en warm water, maar dat plan is even een jaartje uitgesteld.
  • #33 door Woozl Gepost op 23 May 2013
  • Op dit moment staat de teller op 77.
    Niemand hiervan brouwt op een vereniging.
    Is het aannemelijk dat de hobbybrouwers te verdelen zijn in 'Forum brouwers' en 'Vereniging brouwers'?  :brouwen:
    (en natuurlijk allerlei vrije geesten  :P)

    Paulus
     
  • #34 door Herman Gepost op 24 May 2013
  • Als je lid bent van een biergilde, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je daar ook brouwt.

    Als dit al gebeurd is het meestal maar een dag in het jaar (zeg ik o.b.v. eigen ervaring door (ex-)lidmaatschap bij 2 verenigingen)
  • #35 door RobinB Gepost op 24 May 2013
  • Als je lid bent van een biergilde, wil dat natuurlijk niet zeggen dat je daar ook brouwt.

    Of niet hoofdzakelijk. :)
  • #36 door mickey Gepost op 24 May 2013
  • Mag de keuken niet binnen met mijn nieuw keteltje van 150 liter!
  • #37 door piet Gepost op 24 May 2013
  • Ik brouw in de garage die heb ik voor 3/4 in gebruik om te brouwen en te vergisten.
  • #38 door casa di kuki Gepost op 24 May 2013
  • Mag de keuken niet binnen met mijn nieuw keteltje van 150 liter!
    Foto? Ben benieuwd!
  • #39 door Tinus Gepost op 24 May 2013
  • Opslag: Zolder
    Brouwen: keuken op een 3,5kw wokbrander of heel soms in de tuin/garage op mijn mammoet gasbrander
    Vergisten: garage in een koelkast met STC-1000

  • #40 door Benskiej Gepost op 10 Oct 2013
  • Brouwen buiten.. ( mag niet binnen van vrouwlief) en schuurtje is te klein
    Vergisten in het schuurtje.
  • #41 door sven Gepost op 11 Oct 2013
  • Koken in de tuin, filteren in de keuken want da is het te donker in de tuin.
    Vergisten in de logeerkamer, lageren in de aparte douche van de wc beneden (tevens opslagruimte), bottelen in de tuin.
    Hergisten logeerkamer en dat terug in de douche van de wc.

    Gevolg van dit alles is dat in de wc van beneden een serieuze moutgeur hangt, lekker zoet.
  • #42 door 026 Gepost op 11 Oct 2013
  • Ik brouw altijd buiten vlakbij de keuken deur op een mammoetbrander. De pannen/ketels zijn simpelweg te groot voor het fornuis.
    Vergisten in de woonkamer en bottelen in de keuken.
    Lageren in de kelder en de garage. De gehele opslag van zakken mout en flessen ligt op zolder.

  • #43 door Oscar Gepost op 11 Oct 2013
  • Koken in de tuin, filteren in de keuken want da is het te donker in de tuin.
    Vergisten in de logeerkamer, lageren in de aparte douche van de wc beneden (tevens opslagruimte), bottelen in de tuin.
    Hergisten logeerkamer en dat terug in de douche van de wc.

    Zo, jij sjouwt je wat af zeg... :o
  • #44 door HermanH Gepost op 11 Oct 2013
  • Ik brouw in een aparte "slaapkamer" welke omgetoverd is tot wat ik tot een jaar geleden mijn "wijnkot" noemde, nu is het ook een "bierkot" geworden, dus gebruik het om beide drankjes in te vervaardigen, te vergisten en te rijpen, ook bottelen e.d. gebeurd daar. Is tevens mijn moutopslag, zie de groene tonnen van 50 liter.  :brouwen:





    Grtz, Herman.
  • #45 door JayDie Gepost op 11 Oct 2013
  • Eerste brouwsel wat in de keuken, maar denk dat mijn volgende brouwsel in de garage wordt.
  • #46 door zeebrew Gepost op 11 Oct 2013
  • Op zolder, alleen de vergistingsijskast staat nog in de garage:

  • #47 door broeder Gepost op 11 Oct 2013
  • "wijnkot"

    Je hebt een mooi plekje gecreëerd.
    En ik zie schitterende jupiters staan, topper.

    Groet,
    Broeder Willem
  • #48 door hopiebier Gepost op 11 Oct 2013
  • Op zolder waar warm en koudstromend water beschikbaar is, gas en waar twee koelkasten staan!
    Pracht plek, heb niks te klagen, en brouw naar hartelust!
    Fijne hobby en het houd je van de straat!
     :degroeten:
  • #49 door koffie Gepost op 11 Oct 2013
  • In de schuur :)
    Dinsdag kan ik voor een paar eigen brouw biertjes een afzuigkap ophalen :)

    De brouwplek


    Entertainment tijdens het brouwen:


    Inmiddels verbouwd tot brouwerijtje :)
    Zojuist even wat foto's gepost : http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,22974.msg366548.html#msg366548
  • #50 door Rickske Gepost op 12 Jan 2014
  • Brouwen/koken: badkamer, vergisten gebeurt nu nog in de woonkamer. Maar zit over gecontroleerde vergisting in de schuur te denken. Volle kratten staan in de kelder waar t redelijk koel is. Lege in de schuur.
  • #51 door Maldroy Gepost op 19 Jul 2015
  • In de keuken.  Ben ook nog maar 3 brouwsels op weg.
    Wie weet als ik straks wat verder op weg ben een andere ruimte in huis tot brouw kamer te maken.

    Gr Roy.
  • #52 door tinuske Gepost op 19 Jul 2015
  • in mijn eigen brouwhut
  • #53 door joosting87 Gepost op 19 Jul 2015
  • Vooralsnog in de keuken (BIAB). Vrouw moest er even aan wennen (zeker de eerste keer hahah, vergeet ik nooit meer), maar ik ben afgelopen zaterdag zelfs smorgens vroeg gestart met brouwen. Dus ze werd wakker in de maischlucht ;-)... Geen commentaar gehoord en ze komt zelfs kijken hoe het gaat  :brouwen: :brouwen:.

    Vergisten doe ik in een vergistingskoelkast in de schuur.
  • #54 door Pimmels Gepost op 19 Jul 2015
  • In de serre van mijn appartement, stroom van binnen, water van de buitenkraan, koelwater de tuin in en de binnen deur dicht. Heeft niemand last van... :brouwen:
  • #55 door Markiej87 Gepost op 20 Jul 2015
  • Ik brouw tegenwoordig in een omgebouwde kamer die ik over had :)

  • #56 door Just-Ice Gepost op 21 Jul 2015
  • In de garage van een goede vriend (een van de twee mede brouwers)
  • #57 door Cerberus Gepost op 21 Jul 2015
  • In mijn garage.
  • #58 door Nazaat Gepost op 06 Aug 2015
  • Op het moment nog in de keuken, vergisten in de living en lageren in de kelder.
    De oude bouwvallige stal wordt nu vervangen door een brouwerij/werkplaats waar ook de auto en caravan onderdak vinden.
    Daar wordt een keuken geinstaleerd. wat ik op de zolder precies ga doen weet ik nog niet precies, vergisten in elk geval... (gesloten vergistingsvat)
  • #59 door hans_nwk Gepost op 06 Aug 2015
  • In de tuin op het terras.
  • #60 door MaartenP Gepost op 06 Aug 2015
  • Vooralsnog in de keuken (BIAB). Vrouw moest er even aan wennen (zeker de eerste keer hahah, vergeet ik nooit meer), maar ik ben afgelopen zaterdag zelfs smorgens vroeg gestart met brouwen. Dus ze werd wakker in de maischlucht ;-)... Geen commentaar gehoord en ze komt zelfs kijken hoe het gaat  :brouwen: :brouwen:.

    Vergisten doe ik in een vergistingskoelkast in de schuur.

    Bij mij gata het ook ongeveer zo... De schuur heeft geen water of afvoer en is ook net te klein om er een mooie brouwhut van te maken.
  • #61 door mashtun Gepost op 06 Aug 2015
  • Op zolder :brouwen:
  • #62 door HermanH Gepost op 06 Aug 2015
  • Wij hebben 4 slaapkamers en 1-tje daarvan is mijn "brouwkot":





    Dus ik brouw onder een dak. :-)
  • #63 door Puck Gepost op 06 Aug 2015
  • Nu nog in de keuken maar ik ga naar zolder.  :brouwen:
  • #64 door Jeroen 1973 Gepost op 06 Aug 2015
  • In de keuken brouwen en vergisten op zolder opslag ook op zolder.

    Dus altijd veel sjouwen  >:D
  • #65 door beermenke Gepost op 06 Aug 2015
  • In de garage waar nooit de auto in staat. Aanrecht warm water en aardgas. Gestuurde vergistingskat
    Opslag in kelder. Brouw momenteel elektrisch en bevalt prima.
  • #66 door Wisdom Gepost op 08 Aug 2015
  • Soort van kopi lowak bier?
  • #67 door Lonnes Gepost op 10 Nov 2015
  • Wauw, ben wel een beetje jaloers op al die mooie thuisbrouwerijtjes! Ik schroot aan de salontafel, brouw in de keuken, vergist in de badkamer, hergist in de bijkeuken en sla mijn spullen drie verdiepingen lager weer op (er zit een lift in het pand, dat dan weer wel).
  • #68 door hobbybob Gepost op 18 Nov 2015
  • Sinds afgelopen jaar gewoon buiten gaat prima
  • #69 door Erik Z Gepost op 18 Nov 2015
  • Net als veel Fransen heb ik een 2e keuken voor het bereiden van gerechten die sterk ruiken of vettig zijn (zoals paté, steaks of paddenstoelen. Maar ook oliebollen en pannenkoeken). Daar brouw ik, de voorraden staan in de aangrenzende garage.
  • #70 door Jeukstaardt Gepost op 18 Nov 2015
  • Schroten buiten of in de schuur, maischen, spoelen en filteren in de keuken, koken en koelen buiten of anders in de schuur bij slecht weer.
    Vergisten in een kamer waar er een plekje is. Met een vrouw en twee kleine kinderen moet je soms creatief en flexibel zijn daarin.
    Opslag is op zolder dus ook hier veel gesleep op een brouwdag  :)
Pagina's:
Actions