Poll: Voeg jij bottelgist toe?

Ja
- 9 (10.1%)
Nee
- 80 (89.9%)

Totaal aantal stemmen: 88


Pagina's:
Actions
  • #1 door NewLine Gepost op 05 Apr 2013
  • De vraag is dus of je doorgaans bij het bottelen extra (bottelgist) toevoegt (Ja) of dat je vertrouwt op de gist die nog in je bier aanwezig zou moeten zijn (Nee)
  • #2 door hansm Gepost op 05 Apr 2013
  • Als ik bottel voeg ik altijd bottelgist toe. Ik heb gemerkt dat de hergisting dan altijd probleemloos verloopt.
    De laatste tijd bottel ik trouwens niet meer. Alles wordt afgevuld in vaatjes. Als ik een paar flesjes nodig heb vul ik die af met de beergun, uiteraard zonder bottelgist.
  • #3 door heijligers Gepost op 05 Apr 2013
  • Doorgaans niet, alleen bij hoogalcoholische bieren gebruik ik champagnegist vanaf de nagisting.
  • #4 door Andre4096 Gepost op 05 Apr 2013
  • Neen.

    En zelfs voor de zware bieren werkt het probleemloos.

  • #5 door Jacques Gepost op 05 Apr 2013
  • In al die jaren dat ik brouw slechts een enkele keer gedaan. Was mijn inziens geen succes omdat ik daardoor meer gistachtige smaken in mijn bier kreeg.
    Voorwaarde is wel dat je niet langer dan 3 weken wacht met het bottelen nadat de nagisting is afgelopen. Zo lang wachten met bottelen is natuurlijk ook nergens voor nodig.
  • #6 door hansm Gepost op 05 Apr 2013
  • In al die jaren dat ik brouw slechts een enkele keer gedaan. Was mijn inziens geen succes omdat ik daardoor meer gistachtige smaken in mijn bier kreeg.

    Die gistachtige smaken heb ik alleen gehad als ik korrelgist toevoegde als bottelgist. Daar ben ik dus ook snel mee gestopt.

    Goede resultaten heb ik bereikt door een kleine starter (300 ml) te maken van de hoofdgist. Hiervoor bewaarde ik 100 ml van de starter die ik voor het hele brouwsel maakte, of tapte ik 100 ml af van het vol-gistende jongbier (2 á 3 dagen na start vergisting). Van die hergist-starter gebruikte ik dan 100-150 ml  voor de complete batch van circa 18 liter.
  • #7 door Brouwter Gepost op 05 Apr 2013
  • Waarom wel/niet?
  • #8 door RobinB Gepost op 05 Apr 2013
  • Ik heb volgens mij nog nooit bottelgist toegevoegd? Of ik ben het vergeten... ;)
    Ik heb ook met hoogalcoholische bieren goede hergistingen, je moet echter natuurlijk wel rekening houden met de alcoholtolerantie van de betreffende gist.

    Bijvoorbeeld wanneer dit max 10% is en je brouwt een bier van 10,5-11%, dan kan je op je klompen aanvoelen dat het niet goed gaat hergisten.
    Echter een gist met een alcoholtolerantie van 11,5% in een bier van 10%, moet gewoon goed gaan indien je fitte gist hebt toegevoegd.
  • #9 door hobbybob Gepost op 05 Apr 2013
  • Nee ik ook niet

    Al mijn bieren zitten binnen 3 weken op fles dan is er meer dan voldoende gist aanwezig.

    Iinderdaad het is wel zoals RobinB zegt als je al boven de alcoholtolerantie zit dan wordt het wat anders.

    Morgen mijn Koning Willem IV bottelen zit nu op 9,8% na 14 dagen nog 0,4% door bottelsuiker zit ik toch lekker boven de 10% met mijn Quadrupel :biersmile:

    Let wel dit soort "zware" bieren worden bij mij wel iedere dag geliefkoosd (lees geschud) de eerste 14 dagen van de hergisting.
  • #10 door Henielma Gepost op 05 Apr 2013
  • Nooit bottelgist toegevoegd. Geduld en constante 21 of 22 ºC doen veel goed.
  • #11 door Oscar Gepost op 05 Apr 2013
  • Het toevoegen van bottelgist is voor thuisbrouwers een, naar mijn inzien, compleet onzinnige en onnodige handeling welke je bier zeker niet zullen verbeteren. Als je last hebt van een slechte hergisting op fles doe je mijn ziens ergens anders in het proces iets niet goed. Wij filteren niet, pasteuriseren niet, dus er zit altijd nog voldoende gist in het bier voor een goed navergisting. Zelf bij ondergistend bier. In mijn hele brouwcarriere heb ik geloof ik 1x een probleem gehad met de hergisting, en dat was toen ik nog lang niet zo veel wist als nu en het was ook nog een bier van ± 10% Alc.

    Dus mijn mening... Bottelgist? Onzin! Niet nodig!  ;)

  • #12 door Oscar Gepost op 05 Apr 2013
  • Let wel dit soort "zware" bieren worden bij mij wel iedere dag geliefkoosd (lees geschud) de eerste 14 dagen van de hergisting.

    Zelfs dat is niet echt nodig. De gist weet zijn voeding (suiker) heus wel te vinden... :)
  • #13 door hobbybob Gepost op 09 Apr 2013
  • Zelfs dat is niet echt nodig. De gist weet zijn voeding (suiker) heus wel te vinden... :)

    Gelijk maar 2 dagen overgeslagen ;)

    Zit al druk op nu merkte ik gisteravond ( nog een tip voor iedereen die zich afvraagd of er wel druk opbouw is, bottel ook een petflesje mee zodra er druk opbouw is kun je um niet meer indrukken, heb je gelijk een "eerste proefflesje" )
  • #14 door René K Gepost op 10 Apr 2013
  • Hier ook nooit bottelgist toegevoegd. En ook nooit problemen mee gehad.
  • #15 door Oscar Gepost op 10 Apr 2013
  • bottel ook een petflesje mee zodra er druk opbouw is kun je um niet meer indrukken, heb je gelijk een "eerste proefflesje" )

    Leuk als test, maar na 2 keer weet je ook wel dat het goed gaat. Dus kun je gewoon na 1 week een flesje openen en kijken of je druk hebt. Al die trucjes... Als je je hergisting op fles wilt volgend zet er dan een manometer op.  :)
  • #16 door Aart Gepost op 11 Apr 2013
  • Leuk als test, maar na 2 keer weet je ook wel dat het goed gaat. Dus kun je gewoon na 1 week een flesje openen en kijken of je druk hebt. Al die trucjes... Als je je hergisting op fles wilt volgend zet er dan een manometer op.  :)

    Helaas zijn die manometers best wel duur link
    Maar ja, normaal gesproken gaat hergisting gewoon goed.
  • #17 door Oscar Gepost op 11 Apr 2013
  • Helaas zijn die manometers best wel duur

    Klopt, maar met een beetje knutselen ben je er ook voor een paar tientjes :-)
  • #18 door ciesvandekwis Gepost op 11 Apr 2013
  • Klopt, maar met een beetje knutselen ben je er ook voor een paar tientjes :-)


    Er zijn al redelijk wat zelfbouwers die zoiets maken, altijd leuk voor een volgend hobbyprojectje: http://www.vlaamshobbybrouwforum.be/forum/viewtopic.php?f=55&t=1070&hilit=manometer
  • #19 door Aart Gepost op 11 Apr 2013
  • Klopt, maar met een beetje knutselen ben je er ook voor een paar tientjes :-)
    Interessant. In wat voor winkel zou ik zo'n drukmetertje kunnen vinden?
  • #20 door tjleet Gepost op 11 Apr 2013
  • Auto-onderdelen, misschien zelfs gewoon bij de bouwmarkt.
  • #21 door seed7 Gepost op 11 Apr 2013
  • Relatief goedkope manometer vast ook wel zelf te maken op basis van een keilbout of zo.

    Ingo
  • #22 door Henielma Gepost op 11 Apr 2013
  • Relatief goedkope manometer vast ook wel zelf te maken op basis van een keilbout of zo.

    Ingo


    Een hele mooie eenvoudige oplossing.
  • #23 door Jacques Gepost op 11 Apr 2013
  • Interessant. In wat voor winkel zou ik zo'n drukmetertje kunnen vinden?

    In alle bouwmarkten! Daar zijn ze weinig geld te koop.
  • #24 door Aart Gepost op 11 Apr 2013
  • In alle bouwmarkten! Daar zijn ze weinig geld te koop.
    Dank voor de tip  :)
  • #25 door dennisbier Gepost op 12 Apr 2013
  • Tenzij je iets bijzonders wilt doen met je bier... Neen.
Pagina's:
Actions