Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Geboortebier  (gelezen 16212 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Geboortebier
« Gepost op: 25-03-2013 11:25 u »
Vanwege voorziene omstandigheden ben ik van plan een geboortebier te gaan brouwen wat voor juli klaar moet zijn. :) Als basis heb ik een blond bier genomen omdat ik moet brouwen voor een breed publiek. Nu is het nog even stoeien met het recept. Ik wil er, geheel in stijl, een toepasselijke anijstoets aan toevoegen. Deze moet buiten de karaktertrekken van het bier ook te proeven zijn maar zeker geen boventoon voeren. Hieronder het recept.
Wat vinden jullie er van?
BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkBL15
Naam receptGeboortebier
Brouwdatum
BiertypeBlond
Volume22,00 l
Begin SG1,058 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)27 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,67 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,39 kgMünchenermoutDingemans15 EBC26,0 %
0,53 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,21 kgCara 20Dingemans20 EBC4,0 %
0,53 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC10,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
64,0 °C1 min.75 min.4,0 l/kg
78,0 °C10 min.10 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gMagnum14,9 %90 min.26,8 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
18,0 gAnijsspecerijbottelen


Gist
HoeveelheidNaamType
0,00 l starterLa Trappe ()bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #1 Gepost op: 25-03-2013 11:28 u »
Wat ik er van vind? Gefeliciteerd! (of is het in opdracht voor iemand anders?) Succes met het gelijk laten lopen van de verschillende tijdlijnen ;)

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geboortebier
« Reactie #2 Gepost op: 25-03-2013 11:32 u »
Onvoorzien? In ieder geval 9 maanden voorzien, lijkt me.  ;)

Wat voor anijs ga je gebruiken? Anijs is nogal sterk 23 gram op 22 liter lijkt me veel teveel, dat wordt niet te hachelen. 1 à 2 gram lijkt me meer dan genoeg. Verder zou ik de 15 minuten gift achterwege laten. Hopsmaak en anijs combineren slecht, denk ik.

Offline tjleet

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 716
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #3 Gepost op: 25-03-2013 11:35 u »

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #4 Gepost op: 25-03-2013 11:36 u »
Er staat voorzien Adrie ;). Ik wilde anijsblokjes gaan gebruiken en werd door william getipt op jouw experiment een tijd terug (bij jouw eigen geboortebier). Jij had toen zelf 11 blokjes (50 g) op 26 l gebruikt en dat was teveel dus ik dacht doe minder dan de helft. Is dat nog steeds teveel?
Zal de hopgift aanpassenHeb de hopgift aangepast.

En het is voor mezelf ja, bedankt Tjleet! :D

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geboortebier
« Reactie #5 Gepost op: 25-03-2013 11:47 u »
Oh, sorry, verkeerd gelezen.  :-[

11 blokjes was inderdaad veel teveel. Ik dacht echter even dat je echte anijs ging gebruiken of steranijs. Dan is die 23 gram veel teveel. Maar met blokjes kan het wellicht wel. Zelf houd ik van wat subtieler gekruide bieren, maar het blijft een kwestie van smaak.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #6 Gepost op: 25-03-2013 11:59 u »
Ik vind subtiel gekruide bieren ook lekkerder daarom moet je het ook proeven maar het moet niet overheersen. Wat de anijsvorm betreft was blokjes maar een idee (en van jou afgegeken). Ik kan ook echte anijs gebruiken of bijvoorbeeld gestampte of hele muisjes van de Ruijter. Maar net wat de beste smaak oplevert en goed te doseren is.

Tips zijn dus welkom ;)

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Geboortebier
« Reactie #7 Gepost op: 25-03-2013 12:39 u »
Ik vind subtiel gekruide bieren ook lekkerder daarom moet je het ook proeven maar het moet niet overheersen. Wat de anijsvorm betreft was blokjes maar een idee (en van jou afgegeken). Ik kan ook echte anijs gebruiken of bijvoorbeeld gestampte of hele muisjes van de Ruijter. Maar net wat de beste smaak oplevert en goed te doseren is.

Tips zijn dus welkom ;)

Anijsblokjes (die ik had toegevoegd bij het bottelen) geven wel een goede smaak, maar het gaat om de juiste dosering. Op 22 liter zou ik 4 blokjes proberen.
Wat ook kan is bij het bottelen een oplossing maken van 1 blokje en die beetje bij beetje aan een afgemeten hoeveelheid te bottelen bier toevoegen, net zolang tot je de juiste dosering hebt gevonden. Dan omrekenen en de goede hoeveelheid aan het bier toevoegen.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #8 Gepost op: 26-03-2013 08:40 u »
Misschien is agastache of dropplant een idee?
Thee is er ook lekker van. Het smaakt naar anijs.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geboortebier
« Reactie #9 Gepost op: 26-03-2013 09:36 u »
Misschien is agastache of dropplant een idee?
Thee is er ook lekker van. Het smaakt naar anijs.

Dat is een leuk idee! Die is heel erg aromatisch en geeft lekkere thee (wel groenig).

Hoppenbrouwers - wij hebben wel zo'n struik in de tuin staan (als ie de winter overleeft als er tenminste een einde aan komt). Je weet me te vinden.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #10 Gepost op: 26-03-2013 11:57 u »
Ze overleven de winter en anders het zaad wel.
Ik heb ze al jaren.
Jong blad is het lekkerst, fris ogend.
Ook goed voor de bijen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #11 Gepost op: 26-03-2013 16:54 u »
Dat is een leuk idee! Die is heel erg aromatisch en geeft lekkere thee (wel groenig).

Hoppenbrouwers - wij hebben wel zo'n struik in de tuin staan (als ie de winter overleeft als er tenminste een einde aan komt). Je weet me te vinden.
Nou william, dat klinkt op zich wel als een goed idee. Maar is dat die plant die in dezelfde hoek staat als jouw cannabis sativa of staat ie achter de papaver somniferum. Niet dat we verwarring krijgen en mijn gasten op de kop naar huis gaan. ;)

Denk dat het een split batch gaat worden met deels wat stuff van william en de ander een toevoeging van Anijs. Alleen nu nog de hoeveelheid. Hoop het eigenlijk op de brouwdag al te weten. Maar de probeer methode van Adrie kan natuurlijk ook.
Kun je trouwens beter werken met anijsblokjes of wat geplette zaden?

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #12 Gepost op: 26-03-2013 23:58 u »
Helemaal veilig plantje. Geen psychoactieve werking.
Van de plant werd vroeger drop gemaakt en wordt nu ook in cake, brood, pannenkoeken etc. gebruikt.
Gebruik van het blad
Het blad van de dropplant of Agastache is te gebruiken voor het trekken van thee, in salades,
 op varkensvlees en verder is er potpourri van te maken, de blaadjes verspreiden een heerlijke geur.

Ik zou wat terughoudend zijn met het gebruik.
Probeer eerst eens een thee, om de sterkte te ervaren. (Die is dus vrij sterk)

Citaat
Kun je trouwens beter werken met anijsblokjes of wat geplette zaden?
Geplette zaden. (vers)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #13 Gepost op: 02-04-2013 10:30 u »
Geplette zaden. (vers)
Is één á twee gram dan wel genoeg voor de hele batch?
Zolang ik het maar goed kan doseren en de smaak mooi uitkomt...

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Re: Geboortebier
« Reactie #14 Gepost op: 02-04-2013 14:28 u »
Ik zit in China en hier zijn ze gek op steranijs. Ik duidelijk wat minder. Anderen hebben het al gezegd: anijs overheerst snel en wat er eenmaal in zit, komt er niet meer uit.

Jan-Willem van Leidsch bier heeft me al een paar keer uitgelegd hoe hij kruiden en specerijen toevoegt aan zijn bieren, maar het kwartje valt maar niet bij mij (ben nog steeds niet zelf aan het brouwen, maar dat gaat volgende week beginnen). Ik geloof dat hij er een soort 'thee' van zet, die dan (relatief) eenvoudig te doseren is bij het toevoegen. Misschien kun je hem om advies vragen?  info@leidschbier.nl, doe hem de hartelijke groeten van Yob.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #15 Gepost op: 03-04-2013 11:24 u »
Bedankt voor je tip. Mail is al uitgedaan.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #16 Gepost op: 03-04-2013 17:20 u »
Leuk idee Hoppenbrouwers.
Ik word eind juli voor de 1e x opa en ga jouw recept met de anijs ook brouwen.
Ben nog benieuwd naar de anijskruidengift.
Wellicht dat ik een andere gist ga gebruiken.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #17 Gepost op: 03-04-2013 20:08 u »
Leuk idee Hoppenbrouwers.
Ik word eind juli voor de 1e x opa en ga jouw recept met de anijs ook brouwen.
Ben nog benieuwd naar de anijskruidengift.
Wellicht dat ik een andere gist ga gebruiken.
Dan jij ook van harte gefeliciteerd! :) Hebben we rond dezelfde tijd geluk.
Als ik er uit ben over de anijsgift zal ik het posten. (als iemand nog hele goede ideeën of ervaringen heeft zijn die natuurlijk ook welkom)

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geboortebier
« Reactie #18 Gepost op: 03-04-2013 20:51 u »
Zoek ook eens op swanky. Dat schijnt een bekend bier met anijszaad te zijn. Hier staan wat recepten.
http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=4&t=45734

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #19 Gepost op: 06-04-2013 21:23 u »
Ik zou op 20 liter eerder beginnen op 10-20gram vers gedroogd blad.
Ik denk wel dat dit subtieler is dan steranijs wat smaak betreft.
Die naam dropplant komt wel ergens vandaan. De smaak loopt over richting drop.
Het kan daarom ook wel mooi aansluiten bij zwaardere bieren met meer bitterhop, geroosterde mouten, met meer droptonen erin.
Mits niet teveel lijkt mij dat zelfs een hele mooie aanvulling die ik in het najaar ga proberen.
Eerst dit jaar Agastacheblad oogsten.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #20 Gepost op: 04-07-2013 13:14 u »
Vandaag mijn twee batches "thee" gemaakt met resp. Vers anijszaad en blad van agastache. De agastache is helaas mislukt omdat ik net blad te lang bewaard had. Het rook zurig en de thee naderhand ook. Het verse anijszaad had ik 4 g van opgelost in 200 ml water en teruggekookt naar 100 ml. Na het afkoelen rook het naar kamillethee en de smaak was wel lihct anijsig maar absoluut niet uitgesproken. Hiervan heb ik 200 druppels opgelost in 100 ml pils maar de smaak bleef weg.
Het idee van de "thee" was om een soort van essence te maken om nauwkeurig de smaak te kunnen bijstellen. Helaas pakt dat anders uit.

Nu maar even bedenken hoe ik de anijssmaak in het bier krijg. Wellicht toch weer met blokjes? Of koudhoppen met anijs? Of toch met de anijsessence maar dan veel meer anijs er in proppen. Wellicht lost de smaak niet zo goed op in water...
Ik wilde het vandaag gaan bottelen maar stel dat toch maar een of twee dagen uit totdat ik het uitgevogeld heb hoe ik de smaak er in de juiste hoeveelheden in krijg.

Offline Twentse Schapekop

  • Twents Bierbrouwers Gilde HAB
  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #21 Gepost op: 04-07-2013 13:22 u »

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #22 Gepost op: 04-07-2013 13:29 u »
Hoppenbrouwers, ik heb vanmorgen gebotteld met 9 anijsblokjes op 20 liter en de blokjes met de bottelsuiker
meegewogen.
Suiker 7 g/l incl. de blokjes.

Ben benieuwd naar het resultaat na hergisting.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #23 Gepost op: 04-07-2013 15:47 u »
Hoppenbrouwers, ik heb vanmorgen gebotteld met 9 anijsblokjes op 20 liter en de blokjes met de bottelsuiker
meegewogen.
Suiker 7 g/l incl. de blokjes.

Ben benieuwd naar het resultaat na hergisting.
Heb je het geproefd voordat je ging bottelen?

Offline EvilWoutertje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 231
  • Land: nl
  • Blub blub blub
Re: Geboortebier
« Reactie #24 Gepost op: 04-07-2013 16:42 u »
Zitten in die anijsblokjes vergistbare suikers?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Geboortebier
« Reactie #25 Gepost op: 04-07-2013 18:48 u »
Ja, lijken me deze:
http://www.deruijter.nl/producten/anijsblokjes.aspx
Of iets soortgelijks. :)

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #26 Gepost op: 04-07-2013 22:38 u »
Ja, ik heb inderdaad die blokjes van de Ruyter gebruikt.
Ik ben gemakshalve er van uitgegaan dat die suikers gewoon vergistbaar zijn.

Ik kon ook niet langer wachten met bottelen en met informatie inwinnen of de blokjes bruikbaar zijn.
Ik wil het bier klaar hebben als de geboorte gaat plaatsvinden en nog tijd hebben om even te rijpen!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Geboortebier
« Reactie #27 Gepost op: 04-07-2013 22:53 u »
Volgens mij is het gewoon suiker met anijs aroma en dus normaal vergistbaar. :)

[edit]Het is volgens de verpakking inderdaad kristalsuiker en glucose, 98%.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #28 Gepost op: 05-07-2013 00:02 u »
Ja, ik heb inderdaad die blokjes van de Ruyter gebruikt.
Ik ben gemakshalve er van uitgegaan dat die suikers gewoon vergistbaar zijn.

Ik kon ook niet langer wachten met bottelen en met informatie inwinnen of de blokjes bruikbaar zijn.
Ik wil het bier klaar hebben als de geboorte gaat plaatsvinden en nog tijd hebben om even te rijpen!
Adrie had het ook al eens gedaan. Hij had 50 g op 20 liter gedaan en dat smaakte vrij sterk naar anijs. Jij zit op 37.8 g op dezelfde hoeveelheid dus ik denk dat je wel goed zit. Wellicht ga ik nog 1 blokje meer doen om de smaak er goed in te houden.

Ik heb het even nagewogen. Één blokje weegt 4.2 g.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #29 Gepost op: 13-07-2013 19:58 u »
Vandaag een proefmomentje ingelast nu het bier een week heeft kunnen rijpen op de fles. Er zit een visachtige geur aan die de anijs vermoedelijk veroorzaakt. Verder ntuurlijk niet echt gecarboniseerd. Had gehoopt nu al flink wat anijs te proeven maar het blijft erg afwezig.

Ik had de blokjes toegevoegd á 2 g/liter

Als de smaak zo blijft gaat er 22 het riool in. :(

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #30 Gepost op: 13-07-2013 23:58 u »
Brrr, ik zou er van tevoren wel bij zeggen dat je gewoon anijs hebt toegevoegd. 
Ik zou voor de agastache gaan. Veel minder uitgesproken van smaak dan die blokjes.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #31 Gepost op: 14-07-2013 18:29 u »
Gisteren mijn geboortebier geproefd na 10 dagen hergisting op de fles.
Totaal geen anijsgeur waarneembaar, maar wel een erg lekker bier.
Heb tijdens het koken 20 pitjes uit de steranijs geplet en meegekookt 15 min. en omdat ik na de gisting geen anijsgeur kon proeven heb ik 9 anijsklontjes voor de hergisting op de fles gebruikt.

Jammer, misschien dat de rijping de anijssmaak nog lichtjes naar boven brengt.
 

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #32 Gepost op: 14-07-2013 18:34 u »
Brrr, ik zou er van tevoren wel bij zeggen dat je gewoon anijs hebt toegevoegd. 
Ik zou voor de agastache gaan. Veel minder uitgesproken van smaak dan die blokjes.
Eh...
De agastache is helaas mislukt omdat ik net blad te lang bewaard had. Het rook zurig en de thee naderhand ook.
Die blokjes zijn nu echt uitgesproken van smaak in mijn bier.

Gisteren mijn geboortebier geproefd na 10 dagen hergisting op de fles.
Totaal geen anijsgeur waarneembaar, maar wel een erg lekker bier.
Heb tijdens het koken 20 pitjes uit de steranijs geplet en meegekookt 15 min. en omdat ik na de gisting geen anijsgeur kon proeven heb ik 9 anijsklontjes voor de hergisting op de fles gebruikt.

Jammer, misschien dat de rijping de anijssmaak nog lichtjes naar boven brengt.
wellicht. We zullen zien. Ik denk dat het bij mij ook wel eens aan de gekozen gist kan liggen.
Welke had jij uiteindelijk gebruikt?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #33 Gepost op: 14-07-2013 20:21 u »
Ik heb vergist met T-58.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #34 Gepost op: 15-07-2013 10:41 u »
Citaat
Citaat van: dennisbier op 13-07-2013  23:58 u

    Brrr, ik zou er van tevoren wel bij zeggen dat je gewoon anijs hebt toegevoegd.
    Ik zou voor de agastache gaan. Veel minder uitgesproken van smaak dan die blokjes.

Eh...
Citaat van: Hoppenbrouwers op 04-07-2013  13:14 u

    De agastache is helaas mislukt omdat ik net blad te lang bewaard had. Het rook zurig en de thee naderhand ook.

Die blokjes zijn nu echt uitgesproken van smaak in mijn bier.
Ik vind de anijsblokjes een harde overheersende smaak hebben. Misschien een kwestie van doseren, maar als anijs echt overheerst in het bier is het niet lekker. Ik gebruik dan liever anijszaad vers geplet of de agastache (vers)

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #35 Gepost op: 15-07-2013 12:20 u »
Ik vind de anijsblokjes een harde overheersende smaak hebben. Misschien een kwestie van doseren, maar als anijs echt overheerst in het bier is het niet lekker. Ik gebruik dan liever anijszaad vers geplet of de agastache (vers)
Ik had van verse anijszaden ook een thee gezet om de smaak goed te kunnen doseren. Hierbij moest ik 200 druppels toevoegen op 100 ml pils en dan smaakte het nog niet naar Anijs. Had wel een raar bijsmaakje. Dus dat idee ook maar laten vallen.
De anijsblokjes hebben tot nu toe nog geen overheersende smaak. Kan ook bijna niet met maar 2 g/liter. Hopelijk trekt de smaak wat bij want die ik nu heb is niet lekker. Maar smaakt ook niet naar anijs.

Verse agastache was mooi geweest maar dat is voor de volgende keer.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geboortebier
« Reactie #36 Gepost op: 15-07-2013 18:24 u »
Verse agastache was mooi geweest maar dat is voor de volgende keer.

Ik heb hier een hele plant vol in het blad staan...

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #37 Gepost op: 15-07-2013 20:26 u »
Ik heb hier een hele plant vol in het blad staan...
Daarom schreef ik ook 'was'  ;) het zit al op de fles dus was niet meer te gebruiken omdat de tijd er ging dringen.
Ik probeer het gewoon nog een keer. Mocht je nog een stekje af kunnen doen is dat ook ideaal (jong takje in een glas water hangen werkt vaak goed).

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #38 Gepost op: 05-08-2013 15:25 u »
Mijn Dochter is intussen geboren maar ik kan niet zeggen dat mijn geboortebier echt een succes was. Waarschijnlijk heeft het vet in de anijsblokjes gezorgd voor een zeer schuimnegatieve werking en de smaak is ook al niet denderend. Het is geen vies bier geworden maar ik ga het mijn gasten in ieder geval niet voorzetten. Er is heel licht een anijssmaak te bespeuren in de afdronk, terwijl ik er naar mijn mening toch best wel wat in gedaan had.
Mocht ik nog ooit een anijsbier gaan maken zal ik waarschijnlijk verse zaden gebruiken bij het koken en geen split batch meer. De niet anijsige variant is op zich goed te drinken. Al is het schuim daar ook geen prijswinnaar. Het zit er tenminste wel op.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Geboortebier
« Reactie #39 Gepost op: 05-08-2013 15:57 u »
Mijn Dochter is intussen geboren.

Gefeliciteerd! :duimop:

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #40 Gepost op: 05-08-2013 16:17 u »
Hoppenbrouwers, gefeliciteerd met je dochter.

Mijn kleindochter is inmiddels ook geboren (vorige week vrijdag).

Mijn geboortebier smaakt uitstekend en schuimt prima.
Maar anijssmaak is helaas niet in het bier te herkennen, ondanks dat ik met een fors aantal geplette
zaden uit de steranijs gebrouwen heb en met 9 anijsblokjes op 20 liter gebotteld heb.
Volgende keer beter.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.100
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: Geboortebier
« Reactie #41 Gepost op: 05-08-2013 16:35 u »
Toch Gefeliciteerd!  ;)

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Geboortebier
« Reactie #42 Gepost op: 05-08-2013 16:55 u »
Mijn Dochter is intussen geboren

Gefeliciteerd!
Ik ben in dezelfde voorziene omstandigheid, ETA 2-December, zal dus ook een incarnatie van het geboortebier gaan brouwen. Ik ga er wat gemalen zoethoutstokjes bij gebruiken, voor de anijs ga ik op zoek naar puur anijszaad.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Geboortebier
« Reactie #43 Gepost op: 05-08-2013 17:24 u »
Vader en Opa: van harte.

Blijven oefenen (op beide fronten ;D)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.643
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geboortebier
« Reactie #44 Gepost op: 05-08-2013 20:52 u »
Ook van mijn kant van harte gefeliciteerd.



Grappig overigens om de verschillen in schuimhoudbaarheid te lezen.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #45 Gepost op: 10-08-2013 12:06 u »
Dank dank u :) Blij mee!

Ik denk dat de schuimhoudbaarheid bij mij echt te maken heeft met de vetstof in de anijsblokjes. Dit is pas mijn eerste bier wat écht slecht schuimt. Denk dat ik deze zelfs laat reïncarneren richting watermaatschappij als ik er geen beter toepassing voor ga vinden. Opdrinken doe ik hem in ieder geval niet. (wellicht laat ik hem William nog proeven.. kijken wat er gebeurt :P )

Offline bert braadslee

  • t Wort Wat!
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 743
  • Land: nl
  • Goed bier is een eerste levensbehoefte.
Re: Geboortebier
« Reactie #46 Gepost op: 10-08-2013 15:16 u »
Misschien is dit wat voor je?
Kan je zelfgestookte ruitenwisservloeistof met anijsaroma maken  :)

rvs distilleer apparaat, voor water.

Ongeveer  1 jaar oud en niet zoveel gebruikt.

voor de foto`s

http://www.marktplaats.nl/a/witgoed-en-apparatuur/overige-witgoed-en-apparatuur/m705789315-smart-still-mark-ii-distilleer-als-eco-still-enz-4l.html?c=8c285449651fa109c354bbabe740c1b&previousPage=lr

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #47 Gepost op: 10-08-2013 18:21 u »
De 9 door mij gebruikte anijsblokjes hebben mijn schuim in ieder geval niet negatief beïnvloed,
want hij schuimde uitstekend.
Ik vind het zelfs een prachtig blond bier geworden en heb het bier gisteren ingeschreven
voor het OBBK.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #48 Gepost op: 10-08-2013 18:44 u »
De 9 door mij gebruikte anijsblokjes hebben mijn schuim in ieder geval niet negatief beïnvloed,
want hij schuimde uitstekend.
Ik vind het zelfs een prachtig blond bier geworden en heb het bier gisteren ingeschreven
voor het OBBK.
Ik zat er toevallig toen straks nog aan te denken. Maar daar heb je een punt Jan.
Vind het dan op zich wel merkwaardig dat mijn splitbatch zonder blokjes wel schuimt. Waar denk je dat het dan aan zou kunnen liggen? Ik ben overigens wel erg benieuwd naar jouw anijsbiertje. (Wellicht op het OBBK ff proeven? ;))

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #49 Gepost op: 10-08-2013 23:40 u »
Hoppenbrouwers, ik zou niet weten waar dat aan zou kunnen liggen.
Maar ik kan je helaas mijn bier niet tijdens het OBBK laten proeven ivm vakantie.
Wellicht dat we op een later tijdstip een keer kunnen proeven?

Offline Erwin

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: ca
    • CDyWeb
Re: Geboortebier
« Reactie #50 Gepost op: 13-09-2013 15:00 u »
De geboorte van onze derde zal niet lang meer duren, begin december gaat het gebeuren.
Tijd om het beschuit-met-muisjes-bier te gaan brouwen. Ik heb een zakje van 30 gram anijszaad op de kop getikt, die ook nog een enchanted is, vaag verhaal, maar goed, ik heb anijs.
Ik wilde ook een paar beschuiten door de maisch doen, gewoon voor de lol. En dan nog wat bosbessen voor de kleur (Blue Berries ra ra) aan het eind van het koken(?).
Ik heb begrepen dat anijs olie bevat die niet oplosbaar is in water maar wel in ethanol, voor de vergisting toevoegen (bijv in de maisch) heeft dan weinig zin, dus toevoegen tijdens het nagisten. Of misschien een extract maken en dat toevoegen? Ik wilde dan misschien ook wat andere specerijen of kruiden gebruiken, ik heb nog wat zoethout bijvoorbeeld.
Verder nog geen idee van een recept of stijl.
Suggesties?

Offline JoeriH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • De Twee Katers
Re: Geboortebier
« Reactie #51 Gepost op: 27-10-2014 12:27 u »
Binnenkort wil ik ook een geboortebiert gaan brouwen. De anijs-dosering is duidelijk een heikel punt. >:D
Ik ben heel benieuwd hoe het Erwin inmiddels is vergaan in zijn poging?

Ik wil echt de beschuit met muisjes vervangen voor een biertje. Het liefst heb ik wel de complete smaakbeleving van het beschuit met muisjes, dus:
- beschuit-smaak (heel benieuwd of het toevoegen van beschuit aan je maisch-beslag meer brood(beschuit)-tonen geeft.
- boter-smaak (..dit is een lastige... iemand een idee: boteraroma misschien? :o)
- muisjes-smaak (ik denk dat ik toch voor de steranijs ga, er een thee van trek en net voor het bottelen toevoeg en op smaak de dosering bepaal.

De witte kroonkurken zijn al in huis en het etiket hoef ik alleen nog maar aan te vullen met een naam en blauw of roze papier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.643
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geboortebier
« Reactie #52 Gepost op: 27-10-2014 22:16 u »
Ik wil echt de beschuit met muisjes vervangen voor een biertje. Het liefst heb ik wel de complete smaakbeleving van het beschuit met muisjes, dus:
- beschuit-smaak (heel benieuwd of het toevoegen van beschuit aan je maisch-beslag meer brood(beschuit)-tonen geeft.
- boter-smaak (..dit is een lastige... iemand een idee: boteraroma misschien? :o)
- muisjes-smaak (ik denk dat ik toch voor de steranijs ga, er een thee van trek en net voor het bottelen toevoeg en op smaak de dosering bepaal.

- Voor beschuitsmaak kun je het beste biscuitmout gebruiken. Eventueel voor het idee aanvullen met een paar verkruimelde beschuiten.
- Botersmaak wordt vooral veroorzaakt door de smaakstof diacetyl. Wanner deze stof boven de smaakdrempel zit wrodt dat normaal gesproken gezien als een smaakafwijking. In dit geval wil je echter de stof te proeven is in het bier. Er zijn gistsoorten die meer diacetyl aanmaken bijvoorbeeld de Wyeast Scotch Ale. Enten met veel gist (dan wordt er meer diacetyl gevormd) en na de hoofdgisting het bier zo veel mogelijk ontdoen van de gist. Dit herhalen na een paar dagen om zo de afbraak van diacetyl door de gist zo veel mogelijk te voorkomen. Ook kan het om meer diacetyl te krijgen ook geen kwaad een beetje zuurstof bij het bier te krijgen bij de eerste keer overhevelen. Door de zuurstof wordt de gist gestimuleerd zich te vermenigvuldigen en daarbij wordt diacetyl gevormd.
- Een anijsthee maken is een goed idee. Maar ik zou ook een hele kleine hoeveelheid anijs 10 minuten meekoken met het wort voor een iets grotere diepgang van de smaak.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.764
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Geboortebier
« Reactie #53 Gepost op: 28-10-2014 08:20 u »
Voor een botersmaak zonder het vet kun je hier kijken:
http://ryanbrews.blogspot.nl/2011/10/fat-washing-using-fatty-or-oily-foods.html

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #54 Gepost op: 28-10-2014 11:32 u »
- . Eventueel voor het idee aanvullen met een paar verkruimelde beschuiten.
Waarom zou je dat doen? In beschuiten zit ook zout wat de gistgroei remt en je schiet er weinig mee op. Je krijgt er in ieder geval geen beschuit'smaak' van aan je bier.

Zou het gewoon weg laten en alleen biscuitmout gebruiken.

Offline JoeriH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • De Twee Katers
Re: Geboortebier
« Reactie #55 Gepost op: 28-10-2014 12:17 u »
Bedankt voor de reacties! :groots:

Top idee om diacetyl voor de verandering eens nuttig te gebruiken Jacques!
De techniek zoals in de link van Gerb heb ik ook wel eens gebruikt om een bacon-infused-bourbon te maken, dus inderdaad lang niet gek om dat ook met boter te doen. Toch voel ik meer bij het gebruik maken van smaakontwikkelingen binnen het bestaande proces.
Gebruik van biscuitmout ga ik ook zeker toepassen. Ik vermoed inderdaad niet dat een beschuit heel veel smaak gaat toevoegen...

Verder wil ik het bier licht zoet maken en misschien dat ik net voor het bottelen nog wat zout toevoeg om toch die zoet/hartig-beleving van beschuit met muisjes na te bootsen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.643
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Geboortebier
« Reactie #56 Gepost op: 28-10-2014 20:59 u »
Waarom zou je dat doen? In beschuiten zit ook zout wat de gistgroei remt en je schiet er weinig mee op. Je krijgt er in ieder geval geen beschuit'smaak' van aan je bier.

Zou het gewoon weg laten en alleen biscuitmout gebruiken.

Ik schrijf dit als suggestie. Om te kunnen zeggen dat er heuse beschuiten in het bier gegaan zijn. Het is dan een echt beschuit-met-muisjes-bier. Overigens zal het met de hoeveelheid keukenzout wel meevallen als het om een paar beschuiten gaat.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #57 Gepost op: 28-10-2014 23:39 u »
Ik schrijf dit als suggestie. Om te kunnen zeggen dat er heuse beschuiten in het bier gegaan zijn. Het is dan een echt beschuit-met-muisjes-bier. Overigens zal het met de hoeveelheid keukenzout wel meevallen als het om een paar beschuiten gaat.
Als het alleen om de benaming gaat kun je er net zo goed op het einde van het maischen een theelepel in doen. Dan kun je dat ook zeggen.

Offline JoeriH

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 10
  • Land: nl
  • De Twee Katers
Re: Geboortebier
« Reactie #58 Gepost op: 30-10-2014 13:21 u »
Suggestie was helemaal duidelijk Jacques! ;)
Zal mijn receptuur hier posten zodra ik die klaar heb.

Offline Jbeer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #59 Gepost op: 03-02-2017 21:20 u »
Hallo mede brouwers,

Ondertussen is de laatste reactie op deze draad al weer een tijdje geleden. Maar ik kwam erop omdat ik binnenkort met mijn zwager een geboortebier wil brouwen.

Het toevoegen van de anijs smaak is toch enigszins lastig zoals ik las. Heeft iemand ervaring met het gebruiken van een anijs likeur zoals bijvoorbeeld Ouzo of Sambuca om de anijs smaak aan het bier te geven?

Ik ben benieuwd wat jullie idee hierover is.

Vriendelijke groet,

Jasper
 

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #60 Gepost op: 04-02-2017 10:55 u »
Een klein flesje Pastis op 10 L doet het hem.

Offline Gompiep

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geboortebier
« Reactie #61 Gepost op: 04-09-2017 11:03 u »
Beste Joeri,

Ik kwam jou beschuit met muisjes bier tegen op Untappd. Zelf wil ik voor vrienden ook zo'n bier brouwen. Mijn vraag is of je jou recept wilt delen?

Bvd. Peter

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.666
  • Land: nl
  • Übung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Geboortebier
« Reactie #62 Gepost op: 07-09-2017 18:04 u »
Beste peter
Misschien is een persoonlijk bericht iets voor je

Tags: