Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Koolzuur probleem  (gelezen 1357 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Lukkie Luuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Jatochnietan?
Koolzuur probleem
« Gepost op: 05-03-2013 12:31 u »
Na een aantal bieren met behulp van blikken gemaakt te hebben valt mij het volgende op.
Met name bij donker bier (een Engels Abbey en een Muntons Irish Stout) lijkt het dat er steeds meer koolzuur ik het bier komt.
Vanaf 2 weken na het bottelen smaakt het bier prima en geeft het een mooie schuimkraag.
Ongeveer 4 weken na het bottelen gebeurd het dat na opening van het flesje het schuim er in een gestaag tempo uitkomt.
Tijdens inschenken gaat het nog harder. Dan zit er op de bodem wat bier en verder alleen maar schuim.
De smaak van het bier is dan ook zuurder en veroorzaakt flinke luchtbellen in de slokdarm (boeren).
Nou ben ik niet kieskeurig, maar de laatste flesjes van de Abbey heb ik door de gootsteen gespoeld. :huilen:
Bij de Irish Stout is het nog niet zo ver, maar ze beginnen al wat zurig te worden.  :-\
Bij lichtgekleurde bieren heb ik dit probleem niet (Pils en Diabolo).

Wie kan mij vertellen waar het probleem in zit?
Erasmus Thuisbrouwerij.
In fles: No Worries, Trippel, G'daymate!
Nagisting: Zonnesteek
Volgende: Het echte werk?

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.394
  • Land: nl
  • Wie zijn gist eert die hydrateert.
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #1 Gepost op: 05-03-2013 12:35 u »
Als je bieren zurig smaken, denk ik aan een infectie.

Offline tjleet

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 712
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #2 Gepost op: 05-03-2013 13:17 u »
En als je te veel koolzuur hebt bottel je misschien te vroeg. Of je laat het lang, warm hergisten op fles. Of wellicht erg veel bottelsuiker.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 610
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #3 Gepost op: 05-03-2013 13:38 u »
Volgens mij smaakt koolZUUR ook zuur :-) dus hoe meer koolzuur hoe zuurder je bier smaakt. Wat was je eind SG voor het bottelen?
Vergisting: IPA
In de fles:  Dubbel, Tripel
In de planning: Quadrupel

Offline Niels B.

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 362
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #4 Gepost op: 05-03-2013 20:54 u »
Ik kan maar 1 oplossing bedenken, snel opdrinken!

Het kwaad is al geschied.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.923
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #5 Gepost op: 05-03-2013 21:14 u »
Ik ga mee met Adrie, dit riekt naar een infectie. :)
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.790
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #6 Gepost op: 05-03-2013 22:26 u »
Na een aantal bieren met behulp van blikken gemaakt te hebben valt mij het volgende op.
Met name bij donker bier (een Engels Abbey en een Muntons Irish Stout) lijkt het dat er steeds meer koolzuur ik het bier komt.
Vanaf 2 weken na het bottelen smaakt het bier prima en geeft het een mooie schuimkraag.
Ongeveer 4 weken na het bottelen gebeurd het dat na opening van het flesje het schuim er in een gestaag tempo uitkomt.
Tijdens inschenken gaat het nog harder. Dan zit er op de bodem wat bier en verder alleen maar schuim.
De smaak van het bier is dan ook zuurder en veroorzaakt flinke luchtbellen in de slokdarm (boeren).
Nou ben ik niet kieskeurig, maar de laatste flesjes van de Abbey heb ik door de gootsteen gespoeld. :huilen:
Bij de Irish Stout is het nog niet zo ver, maar ze beginnen al wat zurig te worden.  :-\
Bij lichtgekleurde bieren heb ik dit probleem niet (Pils en Diabolo).

Dit verhaal lijkt inderdaad op infectie, maar valt lastig te zeggen zonder te proeven. Zorg in ieder geval dat bij het bottelen je bier echt is uitvergist, anders krijg je dat je bier in de fles ook nog andere suikers gaat omzetten en dan krijg je dus dit schuimfeest.

In geval van infectie (ruikt het ook zuur?) heb je dus dat bacteriŽn de aanwezige suikers gaan omzetten en koolzuur en ander zuur (azijnzuur/melkzuur) gaan produceren.

De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 610
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #7 Gepost op: 05-03-2013 22:30 u »
Je vergist in kunststof zeker?
Vergisting: IPA
In de fles:  Dubbel, Tripel
In de planning: Quadrupel

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.923
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #8 Gepost op: 05-03-2013 22:38 u »
Wat is er mis met kunststof?
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 610
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #9 Gepost op: 05-03-2013 22:50 u »
Meer kans op infectie dan bij glas. Maar ja glas kan knallen :-)
Vergisting: IPA
In de fles:  Dubbel, Tripel
In de planning: Quadrupel

Offline Lukkie Luuk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 19
  • Land: nl
  • Jatochnietan?
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #10 Gepost op: 05-03-2013 22:51 u »
Ik heb er mijn logboekje op na geslagen en bij de Abbey viel me dit op:
Start SG: 1046 (incl. 750 g suiker)
Dag 8 een SG van 1020
Dag 13 een SG van 1019, 100 g suiker op 20 liter in gedesinfecteerd vat gestrooid en het jongbier hierin overgetapt. Van daaruit gebotteld.

Bij de Stout de volgende bijzonderheid:
Start SG 1027 zonder suikertoevoeging. Gist Danstar Nottingham.
Dag 4 SG 1014, geen bellen meer uit waterslot.
490 g brouwsuiker en 460 g rietsuiker in 1 liter water gekookt.
In schoon vat gegoten en jongbier hierin overgeheveld, SG 1032.
Dag 7 geen luchtnellen meer, dag 9 SG 1029.
Omdat het SG nog te hoog is heb ik nog een zakje gist (was bij het blik Muntons geleverd) er op gestrooid.
Snel veel bellen uit het waterslot.
Dag 15 jong bier overgeheveld naar schoon vat.
Dag 20 SG 1010.
Dag 21 gebotteld met 5 gr. suiker per liter.

Om infecties zoveel mogelijk te voorkomen maak ik alle vaten en onderdelen voor gebruik schoon met kokend water en Chemipro Oxi.
De temperatuur tijdens hoofd- na en hergisting is steeds dezelfde: overdag rond de 19 graden en 's nachts 1 of 2 graden lager.

Waar komt de infectie om de hoek kijken?
Erasmus Thuisbrouwerij.
In fles: No Worries, Trippel, G'daymate!
Nagisting: Zonnesteek
Volgende: Het echte werk?

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 610
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #11 Gepost op: 05-03-2013 22:53 u »
Test: open flesje, schenk in, wacht tot koolzuur grotendeels is verdwenen (afdekken en uurtje wachten of zo) proeven. Is het nog zuur?
Vergisting: IPA
In de fles:  Dubbel, Tripel
In de planning: Quadrupel

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.923
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #12 Gepost op: 06-03-2013 07:57 u »
Meer kans op infectie dan bij glas. Maar ja glas kan knallen :-)

Nee hoor, zolang je het met zorg behandeld is er niks mis met kunststof (mbt infecties) tov glas.
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #13 Gepost op: 06-03-2013 20:40 u »
Theelepeltje er in en flink roeren.
Voorraad: Imperial Amber, Megablend '12, Megablend '13, Oranjebloesem mede,
Rijpend: Frambozen/Bramenmede, Megablend '13/14
Vergisting: ESB
"Don't fear Embrace the foam!

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.527
  • Land: nl
Re: Koolzuur probleem
« Reactie #14 Gepost op: 06-03-2013 20:55 u »
Waar komt de infectie om de hoek kijken?

Daar kan je zo niets van zeggen. Grote brouwerijen zijn soms maanden bezig met zoeken naar een infectiebron en soms vinden ze hem helemaal niet.

Probeer er eerst eens achter te komen of je echt een infectie hebt. Wordt het steeds zuurder in de loop der tijd? Meet de pH eens. Als de pH onder de 4.0 komt moet je je serieus zorgen maken. Zit je boven de 4.2 (en de pH wordt gedurende een paar maanden niet lager) dan is er waarschijnlijk niets aan de hand (tenminste geen infectie).

En als je toch een infectie te pakken hebt, tja... dan wordt het zoeken :-\
hansm

Tags: