Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte  (gelezen 5612 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 689
  • Land: nl
    • Brouwerij De Vriendschap
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #25 Gepost op: 05-03-2013 11:31 u »
Hahahahahahahaha altijd lachen dit soort opmerkingen... gewoon droog uit de kast... ;)
Zit je mij nu gewoon uit te lachen?  >:( Kom op Oscar, beetje respect voor elkaar graag.

Volgens mij wordt algemeen aangenomen dat vlak na het koelen een kritisch moment is qua schoon werken. Ik geef zo'n maatbeker voor de zekerheid een paar spuitjes Star San met de plantenspuit. Kost me 10 seconden en dan hoef ik me geen zorgen te maken over infecties.
In de gistvaten: brett blond

Op fles: tarwebier, saison, druivenbier, weizenbock, Donker Saison, Brett Blond, Porter oak aged, BIPA, 'Emelisse' Homebrew Day Blond

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #26 Gepost op: 05-03-2013 12:56 u »
Hoi beste heren mag ik een vraagje stellen?
Jullie zeggen na het koken kan je het volume aanvullen met water uit de kraan.
Is het zo niet dat we het wort koken om de vluchtige stoffen en bacteriŽn er uit te krijgen,
door dan kraantjeswater bij te voegen is dat dan niet gevaarlijk voor vluchtige stoffen enz....
Of is het misschien beter dat ik het water een tijdje kook en afkoel tot 20 ˚c alvorens bij te vullen?  :weetniet: :)

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #27 Gepost op: 05-03-2013 13:02 u »
En hoi Aart
Jij spreekt van het product Star San wat me eigenlijk nog vrij onbekend is maar ik zoek het wel eens op  ;)
Maar is het ook niet goed als ik eerst de maatbeker eens onderdompel in water met sulfiet met citroenzuur?

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 689
  • Land: nl
    • Brouwerij De Vriendschap
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #28 Gepost op: 05-03-2013 13:22 u »
En hoi Aart
Jij spreekt van het product Star San wat me eigenlijk nog vrij onbekend is maar ik zoek het wel eens op  ;)
Maar is het ook niet goed als ik eerst de maatbeker eens onderdompel in water met sulfiet met citroenzuur?

Er zijn vele schoonmaakmiddelen die werken; en ieder heeft z'n voordelen.

Star San komt uit Amerika en wordt daar veel gebruikt door 'homebrewers'. Voordeel is dat je vanwege de korte contacttijd met een plantenspuit de oplossing kan aanbrengen. Nadeel is dat je het alleen in UK of VS kan kopen.
Hier meer info: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,337.0.html
In de gistvaten: brett blond

Op fles: tarwebier, saison, druivenbier, weizenbock, Donker Saison, Brett Blond, Porter oak aged, BIPA, 'Emelisse' Homebrew Day Blond

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #29 Gepost op: 05-03-2013 15:16 u »
Hoi beste heren mag ik een vraagje stellen?
Jullie zeggen na het koken kan je het volume aanvullen met water uit de kraan.
Is het zo niet dat we het wort koken om de vluchtige stoffen en bacteriŽn er uit te krijgen,
door dan kraantjeswater bij te voegen is dat dan niet gevaarlijk voor vluchtige stoffen enz....
Of is het misschien beter dat ik het water een tijdje kook en afkoel tot 20 ˚c alvorens bij te vullen? :weetniet: :)
"Kraantjeswater" zoals dat in Nederland en BelgiŽ uit de kraan komt is schoon genoeg om direct in je gekoelde wort te brengen. Dan moet je kraan en/of slang natuurlijk niet vuil zijn.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #30 Gepost op: 05-03-2013 15:18 u »
maar is het ook niet goed als ik eerst de maatbeker eens onderdompel in water met sulfiet met citroenzuur?
Begin vooral niet over sulfiet als desinfectiemiddel. Daarover wil de discussen nogal eens uit de hand lopen  >:D
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #31 Gepost op: 05-03-2013 18:35 u »
Begin vooral niet over sulfiet als desinfectiemiddel. Daarover wil de discussen nogal eens uit de hand lopen  >:D

Ok ok ik snap het plaatje.
Geen sulfietvraag meer en bedankt voor de watertip ik ga het vanaf nu zo doen .
Ja na de hoofdvergisting zal ik niets meer aan het volume kunnen doen zeker? :-\
En trouwens ik was niet helemaal duidelijk ik desinfecteer mijn materiaal door eerst 2x te wassen met chemipro causti daarna 1x met chemipro oxi
en daarna spoel ik nog eens na met sulfiet en citroenzuur.
Is dat proper genoeg?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #32 Gepost op: 05-03-2013 19:38 u »
Ok ok ik snap het plaatje.
Geen sulfietvraag meer en bedankt voor de watertip ik ga het vanaf nu zo doen .
Ja na de hoofdvergisting zal ik niets meer aan het volume kunnen doen zeker? :-\
En trouwens ik was niet helemaal duidelijk ik desinfecteer mijn materiaal door eerst 2x te wassen met chemipro causti daarna 1x met chemipro oxi
en daarna spoel ik nog eens na met sulfiet en citroenzuur.
Is dat proper genoeg?
- alleen materiaal dat in contact komt met gekoeld wort moet gedesinfecteerd zijn.
- verdunnen met water kan nog tot het in de fles gaat.
- ik weet niet wat je allemaal met 2x caustic en 1x oxi schoonmaakt, maar dat lijkt me alleen nodig bij erg hardnekkig vuil. Anders is het wat overdreven en onnodig.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.114
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #33 Gepost op: 05-03-2013 21:09 u »
Verdunnen met water doe je bij voorkeur voor de vergisting. Door het hogere SG is het gistprofiel anders.
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #34 Gepost op: 05-03-2013 21:20 u »
Verdunnen met water doe je bij voorkeur voor de vergisting. Door het hogere SG is het gistprofiel anders.
Dat was ik er nog vergeten bij te vermelden. Maar het kan wel.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.114
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #35 Gepost op: 05-03-2013 21:24 u »
Uiteraard, het kŠn zelfs in je glas als het moet... ;)
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #36 Gepost op: 05-03-2013 22:07 u »
Ok bedankt allebei.
Ik verander nu niets meer en volgende keer (begin mei) zorg ik dat de volume goed zit voor de gist er in gaat.
En heijligers ik poets al mijn materiaal op deze manier behalve de spiraalkoeler niet koper en caustic gaan niet samen.
Maar voor de rest roerders, ketels, inox maatbekers, gistflessen en vaten kortweg alles... :degroeten:

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #37 Gepost op: 05-03-2013 22:22 u »
ik poets al mijn materiaal op deze manier behalve de spiraalkoeler niet koper en caustic gaan niet samen
Maar voor de rest roerders, ketels, inox maatbekers, gistflessen en vaten kortweg alles... :degroeten:
Alles wat in contact komt met kokend wort hoeft alleen huishoudelijk schoon te zijn. Alleen het gistvat wordt op een brouwdag gedesinfecteerd. De rest gaat met een sopje.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 18.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #38 Gepost op: 05-03-2013 22:50 u »
Alles wat in contact komt met kokend wort hoeft alleen huishoudelijk schoon te zijn. Alleen het gistvat wordt op een brouwdag gedesinfecteerd. De rest gaat met een sopje.

Ik neem aan dat bij jou ook slangen, hevels, gistflessen en dergelijke ook gedesinfecteerd worden.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #39 Gepost op: 05-03-2013 23:03 u »
Ik neem aan dat bij jou ook slangen, hevels, gistflessen en dergelijke ook gedesinfecteerd worden.
Slangen, hevels en dergelijke worden met bijna kokend hete wort gedesinfecteerd.
Alleen het gistvat wordt gestarsand.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 18.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #40 Gepost op: 06-03-2013 07:24 u »
Slangen, hevels en dergelijke worden met bijna kokend hete wort gedesinfecteerd.
Alleen het gistvat wordt gestarsand.

Ik doelde op het gebruik van slangen, hevels en gistflessen na de hoofdgisting.

Maar voor wat betreft het desinfecteren van je spullen voordat je kookt heb je gelijk. Huishoudelijk schoon is voldoende. Dat wel zeggen dat alle zichtbare verontreinigingen verwijderd moeten zijn.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #41 Gepost op: 06-03-2013 08:54 u »
Ik doelde op het gebruik van slangen, hevels en gistflessen na de hoofdgisting.

Maar voor wat betreft het desinfecteren van je spullen voordat je kookt heb je gelijk. Huishoudelijk schoon is voldoende. Dat wel zeggen dat alle zichtbare verontreinigingen verwijderd moeten zijn.
Na de hoofdvergisting wordt alles wat met het jongbier in aanraking komt gedesinfecteerd, met hitte (bottelsuiker  ;D /koudhopzakjes) of met starsan, behalve de kroonkurken.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline Canis Lupus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #42 Gepost op: 06-03-2013 16:17 u »
Na de hoofdvergisting wordt alles wat met het jongbier in aanraking komt gedesinfecteerd, met hitte (bottelsuiker  ;D /koudhopzakjes) of met starsan, behalve de kroonkurken.

Hoeven kroonkurken niet gedesinfecteerd te worden?

Offline Pim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 523
  • Land: nl
  • Er is geen mooier Hol........ ....dan alcoHol !
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #43 Gepost op: 06-03-2013 16:22 u »
Hoeven kroonkurken niet gedesinfecteerd te worden?
Ik doe het al twee jaar niet meer en heb nog geen problemen gehad.

Argumenten die mij hebben overtuigd waren: Je bewaart ze in een goed afgesloten plastic doos. Ze zijn daar schoon en droog in gegaan en er kan geen vuil ťn geen vocht bij komen. Dan is ontsmetten niet nodig. Bovendien zijn mijn bieren meestal aan de zware kant (8% of meer).
Groet...   Pim

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.744
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #44 Gepost op: 06-03-2013 20:47 u »
Hoeven kroonkurken niet gedesinfecteerd te worden?
Tenzij je ze niet "netjes" bewaard hoeft dat niet.
Gisting: Saison met wat in huis is
Op fles: Brand IPA, Northdown IPA, Emelisse HBD IPA,  DIPA, wat restjes
Planning: Dubbel met wat er is
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #45 Gepost op: 06-03-2013 22:31 u »
Hoeven kroonkurken niet gedesinfecteerd te worden?

Hoi canis lupus
Als je kroonkurken nieuw in een pakje koopt neem ik aan dat die al ok zijn voor gebruik.

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #46 Gepost op: 06-03-2013 22:34 u »
Ik doelde op het gebruik van slangen, hevels en gistflessen na de hoofdgisting.

Maar voor wat betreft het desinfecteren van je spullen voordat je kookt heb je gelijk. Huishoudelijk schoon is voldoende. Dat wel zeggen dat alle zichtbare verontreinigingen verwijderd moeten zijn.

Hoi Jacques
Ik ben het compleet met je eens  ;)

Offline colson frank

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #47 Gepost op: 09-03-2013 12:25 u »
ik ben eens creatief bezig geweest
en ik heb een filtersysteem ontwikkeld dat bij mij goed heeft gewerkt
een thermos van 20 l en rooster en een kaasdoek en een dubbelzeef 1 met kleine mazen en 1 met grote mazen te koop bij elke zaak in bijenmateriaal
en het werkt goed
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426457_4529962935357_157652342_n.jpg
http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/544163_4529963055360_173099319_n.jpg

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.374
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #48 Gepost op: 10-03-2013 23:53 u »
Je kan nooit te schoon werken,

Klopt, maar als je rationeel nadenkt en beter weet....houd je tijd over die je dan in andere belangrijke dingen kunt steken.
Een kleine moeite kan ook verspilde moeite zijn...

Beter veilig dan sorry zou ik zeggen. :brouwen:

Beter nadenken dan ergens teveel tijd aan besteden..... ;) Wat inhoud dat je schoon moet werken, maar te schoon kost te veel tijd en overal waar te- voor staat is niet goed.... ;)
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 18.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Eenvoudig moutextract recept van Adrie Otte
« Reactie #49 Gepost op: 11-03-2013 00:12 u »
Klopt, maar als je rationeel nadenkt en beter weet....houd je tijd over die je dan in andere belangrijke dingen kunt steken.
Een kleine moeite kan ook verspilde moeite zijn...

Beter nadenken dan ergens teveel tijd aan besteden..... ;) Wat inhoud dat je schoon moet werken, maar te schoon kost te veel tijd en overal waar te- voor staat is niet goed.... ;)
Te schoon kan niet!
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Tags: