Poll: Hoe voeg jij bottelsuiker toe?

bier en suiker samenvoegen in een (bottel)vat
- 120 (71%)
droge suiker met een lepeltje oid toevoegen per flesje
- 25 (14.8%)
opgeloste suiker toevoegen  met een spuitje oid per flesje
- 15 (8.9%)
anders - specifier aub
- 9 (5.3%)

Totaal aantal stemmen: 167


Pagina's:
Actions
  • #1 door NewLine Gepost op 19 Feb 2013
  • Graag had ik eens gezien hoe de meesten bottelsuiker toevoegen.
  • #2 door Sjaak_Deventer Gepost op 19 Feb 2013
  • Totale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:
  • #3 door Etn82 Gepost op 19 Feb 2013
  • Totale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:

    Ik gebruik min of meer dezelfde methode, alleen laat ik het altijd 10 min. koken ter sterilisatie. Wellicht overbodig, maar dat is ik het geleerd heb.
  • #4 door tjleet Gepost op 19 Feb 2013
  • Mijn jongbier gaat in mijn bottelemmer, zo weet ik hoeveel bier ik ga bottelen. Dan de hoeveelheid suiker in water oplossen en even koken. Pollepel schoongekookt om na toevoegen te roeren.
  • #5 door Pimmels Gepost op 19 Feb 2013
  • Ik bottel vanuit mijn lagervat met een 80% suiker oplossing ( 80 gram suiker op 100ml kokend water) en voeg van die oplossing 5ml toe aan elk Grolsch flesje met behulp van een 5ml injectie spuit.
  • #6 door Pimmels Gepost op 19 Feb 2013
  • Ik hevel dus maar één keer, direct na de hoofdgisting...
  • #7 door broeder Gepost op 19 Feb 2013
  • hoi...

    Nog steeds met een aangepast lepeltje suker in het flesje en dan het jongbier er bij,
    dopje er op en even goed schudden.
    De volgende dag nog een keer alle flesjes schudden.
    Overigens; ik gebruik de dopjes rechtstreeks uit de verpakking, dus niet in de OXI.
    Groet,
    broeder Willem
  • #8 door De-Geert Gepost op 19 Feb 2013
  • Ik bottel vanuit mijn lagervat met een 80% suiker oplossing ( 80 gram suiker op 100ml kokend water)
    Een 80% suikeroplossing is 80 gram suiker op 100 ml totaal volume.
  • #9 door heijligers Gepost op 19 Feb 2013
  • Bier in bottelvat. Op maatstreep kijken hoeveel liter het is. Met BrouwVisie bekijken hoeveel CO2 het bier nodig heeft. Suiker afwegen. 200% van het suikergewicht aan kokend water toevoegen aan de suiker. De suiker oplossen en heet toevoegen aan het bier in het bottelvat. Met gestarsande lepel even in het bottelvat roeren voor een homogeen mengsel. Dan bottelen.
  • #10 door NewLine Gepost op 19 Feb 2013
  • Ik bottel vanuit mijn lagervat met een 80% suiker oplossing ( 80 gram suiker op 100ml kokend water) en voeg van die oplossing 5ml toe aan elk Grolsch flesje met behulp van een 5ml injectie spuit.

    En toch staat de optie met het spuitje op 0  :weetniet:
  • #11 door Pimmels Gepost op 19 Feb 2013
  • Een 80% suikeroplossing is 80 gram suiker op 100 mL totaal volume.

    Je hebt helemaal gelijk, foute woordkeus :-[

    Het komt erop neer dat ik 4 gram suiker oplos in 5ml water en dat toevoeg aan een 450ml Grolsch flesje ;)
  • #12 door Joost81 Gepost op 19 Feb 2013
  • Totale hoeveelheid suiker met water mengen en dat aan de kook brengen. Zodra opgelost in leeg vat doen. Iets laten afkoelen en dan het jongbier toevoegen... :proost:

    Zelfde werkwijze hier
  • #13 door janjansen Gepost op 19 Feb 2013
  • Ik gebruik de doseerspuit.
    Bevalt goed.
    Geen gehevel en gedoe. Precies af te meten.
    Het heeft z'n voordelen.


  • #14 door PP Gepost op 19 Feb 2013
  • Ik gebruik de doseerspuit.
    Bevalt goed.
    Geen gehevel en gedoe. Precies af te meten.
    Het heeft z'n voordelen.

    Idem als genoemd. Veilig, nauwkeurig, eenvoudig.

    Voor een hoge koolzuurdruk: 9 g/L suiker toevoegen.
    •   Maak 750 g van een 50 % suikeroplossing:
    •   375 g suiker en 375 g water koken, dichtheid ca. 1,23.
    •   5 mL aan 0,3 L flesje = 9,3 g suiker/L. 

    Voor een hogere koolzuurdruk: 7,5 g/L suiker toevoegen.
    •   Maak 750 g van een 42 % suikeroplossing:
    •   313 g suiker en 437 g water koken, dichtheid ca. 1,19.
    •   5 mL aan 0,3 L flesje = 7,5 g suiker/L.

    Voor een gemiddelde koolzuurdruk: 6,0 g/L suiker toevoegen.
    •   Maak 750 g van een 33 % suikeroplossing:
    •   250 g suiker en 500 g water koken, dichtheid ca. 1,14.
    •   5 mL aan 0,3 L flesje = 5,8 g suiker/L.

    Voor een koudgelagerd pils (4 °C): 4,0 g/L suiker toevoegen.
    •   Maak 750 g van een 22 % suikeroplossing:
    •   167 g suiker en 583 g water koken, dichtheid ca. 1,09.
    •   5 mL aan 0,3 L flesje = 4,0 g suiker/L.

    PS: kruidenextracten voeg ik op dezelfde manier toe. Veel beter te doseren etc. Biedt ook eenvoudig mogelijkheden tot variatie.

    Groet, Paul
  • #15 door koffie Gepost op 19 Feb 2013
  • Hangt er vanaf.
    De ene keer gewoon totale hoeveelheid suiker in een schaal, vullen met jongbier en voorzichtig er bij gieten. Andere keer gewoon suiker in het fust/vaatje mikken.

    Het scheelt nogal of je het per flesje of per fustje moet doen :)
  • #16 door seed7 Gepost op 19 Feb 2013
  • De laatste keer met een spuitje, daarvoor kristalsuiker in het flesje. Beiden gaan niet echt lekker, ben aan het kijken naar een revolverspuit.

    s7.
  • #17 door hopiebier Gepost op 19 Feb 2013
  • Suiker afmeten en met jong bier mengen en in een apart vat ,roeren en afvullen op de flesjes.
    Bevalt goed, nooit infectie gehad en altijd goede druk op de flesjes.
     :biersmile:
  • #18 door Erwin Gepost op 19 Feb 2013
  • Die carbonation drops van coopers zijn wel handig, gewoon per stuk in een flesje doen. Helaas valt daar dan niks aan bij te sturen, dus het moet net precies uitkomen. Ik heb ook suikerklontjes gebruikt op die manier. Maar ja, niet echt steriel dus.
    Ik ga vanavond mijn honingbier gewoon weer met een injectiespuitje doen, 5 ml suikerwater (of in dit geval: honing) in ieder flesje, van te voren afgewogen, opgelost en gekookt in precies de hoeveelheid die nodig is.
    Overhevelen naar een bottelemmer vind ik net zoveel gedoe, en stelt het bier volgens mij te lang bloot aan de omgeving/zuurstof.
  • #19 door bjorri Gepost op 20 Feb 2013
  • Minisuikerklontje in Grolsch flesje en daarna rustig afvullen.
    De doos met klontjes is uitsluitend voor dat doel dus kom ik er verder niet aan en bewaar ik het in een afgesloten plasticdoos.
  • #20 door hobbybob Gepost op 20 Feb 2013
  • Die carbonation drops van Coopers heb ik ook gebruikt inderdaad was er niet weg van.

    Ik gebruik of:

     - miniklontjes
     - of mijn "speciale" lepeltje (33cl flesjes)
  • #21 door Ronald_ Gepost op 20 Feb 2013
  • Sinds wij geen suiker meer in de flesjes doen en een bottelvat gebruiken waarin we de combinatie van suiker en gekookt water (soms voordat we het bier erin hevelen, soms tijdens en soms er na) hebben wij helderdere bieren met minder sediment.

    Als je toch een bottelvat gebruikt lijkt mij suiker per flesje een onhandige handeling.
  • #22 door Drents Hopbier Gepost op 20 Feb 2013
  • Graag had ik eens gezien hoe de meesten bottelsuiker toevoegen.

    Meestal een hoeveelheid stamwort (achtergehouden na koken) met het juiste suikergehalte (°Bx) mengen met het bier en bottelen. Soms gebruik ik glucose opgelost in water en dan mengen met het bier en bottelen.

    Hopbier
  • #23 door Adrie Gepost op 20 Feb 2013
  • Aangezien ik een tapinstallatie heb, vul ik mijn vaten en laat ze dan geforceerd op druk komen met koolzuurgas. Soms is er dan nog een beetje bier over en dat gaat in flessen. Daar doe ik dan eerst een schepje suiker in. Met zo weinig flessen is dat gemakkelijker dan eerst een oplossing maken en het restje bier overhevelen naar een bottelvat.

    Voordat ik fusten had, loste ik suiker op in water, kookte dat 10-15 minuten, liet het afkoelen, goot het in een bottelvat en hevelde het bier daar in. Dan bottelen vanuit het bottelvat.
  • #24 door saintjimmy Gepost op 03 Mar 2013
  • Hallo,

    Ik heb vrijdag mijn eerste biertje gebrouwen. Daarvoor heb ik gebruik gemaakt van een Thomas Cooper IPA blik, Fermentis Safale US-05 gist en wat Columbus hop. Het is nog te vroeg voor bottelen, maar vroeg me toch af wat jullie de gemakkelijkste manier vinden om suiker toe te voegen wanneer men maar één emmer heeft? (lees hierboven dat sommigen van jullie een speciaal bottelvat hebben)

    Groet,

    Marco
  • #25 door Gerald Gepost op 03 Mar 2013
  • Het makkelijkste is inderdaad een 2e bottelvat.

    Maar voor een eerste bier zou ik gewoon de suiker in de te vullen fles doen. Moet je alleen even kijken dat je een lepel vind die een 2,5 a 3 gram per scep geeft. Uigaande van een 0,3 l flesje

    Suiker moet tussen de 6 à 8 gram per liter voor een nette koolzuurverhouding zijn.

    Succes
Pagina's:
Actions