Pagina's:
Actions
  • #76 door Hoppenbrouwers Gepost op 12 Jan 2014
  • Serieus?
    Had je daarom gevraagd?
    Jazeker.
  • #77 door RobinB Gepost op 13 Jan 2014
  • Oke, gelukkig! :duimop:
  • #78 door mfkeur Gepost op 16 Jul 2017
  • Hallo allemaal,
    Mijn weizen heeft na 24 uur wel een schuimlaag, maar geen activiteit op het waterslot. Ook ruik ik wel een alcoholgeur als ik het deksel open maak.
    Als ik korrelgist wil toevoegen om de vergisting meer op gang te krijgen, kan ik dat gewoon uitstrooien in het wort?

    Met vriendelijke groet,
    Martijn
  • #79 door beermenke Gepost op 16 Jul 2017
  • Lijkt op gisting maar ook op een lekkend gistvat
  • #80 door Jacques Gepost op 16 Jul 2017
  • Hallo allemaal,
    Mijn weizen heeft na 24 uur wel een schuimlaag, maar geen activiteit op het waterslot. Ook ruik ik wel een alcoholgeur als ik het deksel open maak.
    Als ik korrelgist wil toevoegen om de vergisting meer op gang te krijgen, kan ik dat gewoon uitstrooien in het wort?

    Met vriendelijke groet,
    Martijn


    Zoals beermenke ook schrijft is dit een gevalletje lekkend gistvat. Meer gist enten heeft geen enkele zin.
    Lees het artikel over dit onderwerp. http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=beginnende_brouwer:controle_gistvat
  • #81 door stijnzeegers Gepost op 17 Jul 2017
  • Ik heb ook een probleem met een op gang komende vergisting.

    Afgelopen zaterdag 17 liter bokbier gebrouwen met een sg van 1065. 's Middags de Wyeast Bavaria lager in een smackpack geactiveerd. Toen ik de gist wilde enten was er nog niet een bolling in de verpakking die ik wel verwachten.

    Ik heb de gist overgegoten in een (schoon) glas met wat afgekoelde wort en dit een nachtje laten staan. De volgende ochtend was er naar mijn idee geen activiteit in het glas en dus besloten om te enten in het gistingsvat in de hoop dat het op gang kwam.

    Nu 24 uur later weinig tot geen activiteit in het gistvat op een temperatuur van 10 graden. Wat zal ik doen? De Bavaria lager gist van Wyeast is bij Brouwmarkt niet leverbaar meer. Kan ik een andere (korrel) gist toevoegen om de boel goed op gang te helpen?
  • #82 door brouwerwaldonk Gepost op 17 Jul 2017
  • Volgende keer smack pack eerst activeren. Als het helemaal bol staat, dan pas brouwen. 
  • #83 door stijnzeegers Gepost op 17 Jul 2017
  • Volgende keer smack pack eerst activeren. Als het helemaal bol staat, dan pas brouwen.

    Ik heb de verpakking 's middags geactiveerd en ruim 6 uur laten staan. De verpakking geeft 3 uur aan. Maar daar kan ik dus niet vanuit gaan.

    Maar denk je dat ik de vergisting op gang kan helpen met bijvoorbeeld de Bavaria lager gist van Mangrove Jacks.
  • #84 door Eric v B Gepost op 17 Jul 2017
  • Ik heb de verpakking smiddags geactiveerd en ruim 6 uur laten staan. De verpakking geeft 3 uur aan. Maar daar kan ik dus niet vanuit gaan.

    Maar denk je dat ik de vergisting op gang kan helpen met bijvoorbeeld de Bavaria lager gist van mangrove jacks?
    In de ideale wereld is het misschien 3 uur. Ik heb gemerkt dat het nog wel eens kan verschillen. De ene keer is het inderdaad een paar uurtjes maar ik heb ook wel eens gehad dat het een paar dagen duurde voordat de zak gespannen was verpakking strak stond.
  • #85 door EBC Gepost op 17 Jul 2017
  • Ik heb ook een probleem met een op gang komende vergisting.

    Afgelopen zaterdag 17 liter bokbier gemaakt met een sg van 1065. 'smiddags de Wyeast bavaria lager in een smackpack geactiveerd. Toen ik de gist wilde enten was er nog niet een bolling in de verpakking die ik wel verwachten.

    Ik heb de gist overgegoten in een (schoon) glas met wat afgekoelde wort en dit een nachtje laten staan. De volgende ochtend was er naar mijn idee geen activiteit in het glas en dus besloten om te enten in het gistingsvat in de hoop dat het op gang kwam.

    Nu 24 uur later weinig tot geen activiteit in het gistvat op een temperatuur van 10 graden. Wat zal ik doen? De bavaria lager gist van Wyeast is bij Brouwmarkt niet leverbaar meer. Kan ik een andere (korrel) gist toevoegen om de boel goed op gang te helpen?

    Een ondergist kan met gemak 24 uur duren.
    Smacken is overigens enkel een indicatie van vitaliteit, het doet verder weinig voor de gist en is niet nodig.

    1 pack op 17 liter SG 1,065 bij 10 C?
    Dat is ongeveer 3 pakken gist te weinig. Ik zou die korrel toevoegen.

  • #86 door Jacques Gepost op 17 Jul 2017
  • Ik heb ook een probleem met een op gang komende vergisting.

    Afgelopen zaterdag 17 liter bokbier gebrouwen met een sg van 1065. 's Middags de Wyeast Bavaria lager in een smackpack geactiveerd. Toen ik de gist wilde enten was er nog niet een bolling in de verpakking die ik wel verwachten.

    Ik heb de gist overgegoten in een (schoon) glas met wat afgekoelde wort en dit een nachtje laten staan. De volgende ochtend was er naar mijn idee geen activiteit in het glas en dus besloten om te enten in het gistingsvat in de hoop dat het op gang kwam.

    Nu 24 uur later weinig tot geen activiteit in het gistvat op een temperatuur van 10 graden. Wat zal ik doen? De Bavaria lager gist van Wyeast is bij Brouwmarkt niet leverbaar meer. Kan ik een andere (korrel) gist toevoegen om de boel goed op gang te helpen?

    Als je vergist bij 10 C heb je ongeveer 3 keer zo veel gist nodig dan wanneer je bij 15 C de vergisting uitvoert. Je hebt dus veel te weinig gist gent. Het gevolg hiervan is dat de vergisting heeeel langzaam op gang zal komen. Wanneer je temperatuur verhoog naar 13 14 C zal de vergisting veel sneller starten.   
Pagina's:
Actions