Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Hoe belanrijk is tijd bij jou?  (gelezen 2079 keer)

MarinusHolkema en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ray71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • bier, bier bier, weij wille Bier!
    • Microbrouwerij 't Gruuske
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #25 Gepost op: 27-04-2017 16:33 u »
Brouw meestal op zondag of mijn vrije maandag. Vind het jammer om de hele dag op te offeren en begin dan op voorkeur tussen 7 en 8 uur s'morgens. Ben sinds ik de Grainfather heb meestal tussen 13 en 14 uur klaar (opgeruimd).
Binnenkort de automatische aansturing aanschaffen dan kan ik het maischwater s'avonds klaarzetten zodat de stort al om 7 of 8 uur direct de pan in kan!  Heb ik nog iets tijdwinst. Al kan ik soms ook wel ongepland laat in de middag starten.  Ik geniet wel van de rust tussen de stappen door.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #26 Gepost op: 28-04-2017 00:02 u »
Brouwen duurt een dagdeel, dus zolang ik ergens tussen 8 en 20 u begin komt het wel goed. Tijd speelt geen rol.

Ingo

Hier idem.
Heb geen last van een dag/nacht ritme dus brouw wanneer ik zin heb.
Tijd, vanaf recept maken tot in gistvat (incl reinigen), zo'n 7 uur.

Offline Etn82

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.036
  • Land: nl
  • Life is too short to drink bad beer
    • www.debebaardebrouwer.nl
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #27 Gepost op: 29-04-2017 14:11 u »
Door de weeks brouw ik in een productiebrouwerij en streven we er altijd naar om een zo gunstig mogelijke balans te vinden tussen Kwaliteit, Tijd en EfficiŽntie. 

Als ik in mijn vrije tijd brouw wil ik op een ontspannen manier bezig zijn. EfficiŽntie gaat daarom al als eerste overboord. Want wat maakt mij die paar honderd gram extra mout mij nou uit, als ik ook in een half uurtje kan filteren in plaats van anderhalf uur. Dat uurtje winst besteed ik liever aan iets anders.

Maar soms kies ik er ook bewust voor om meer tijd te besteden, als ik bijvoorbeeld voor kies om met een techniek zoals decoctie wil experimenteren. Dan weet ik dat mijn brouwdag langer dan normaal zal duren.

Over het algemeen zorg ik wel ervoor dat ik zoveel mogelijk voorbereid heb voor de brouwdag zelf. Een goede starter. De pannen met de juist afgemeten hoeveelheden maisch- en spoelwater staan klaar op het fornuis. Wanneer ik er 's avonds de puf er nog voor kan vinden, weeg ik de mout al af en schroot ik deze. De brouwdag zelf, kan dan rustig van start gaan.

Offline beermenke

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 481
  • Land: nl
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #28 Gepost op: 29-04-2017 16:24 u »
Ik zit ruimschoots in de tijd maar mijn brouwen duurt toch maar 4 uurtjes van schroten tot in gistvat. Ik rims en heb alles compact. Dat werkt prettig want tussendoor kan ik al alles schoonmaken en op t laatst alleen de kookketel nog doorspoelen en schoonmaken.

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.850
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • ABV de bierkaai
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #29 Gepost op: Gisteren om 08:02 »
Net zoals ik mijn brouwsels steeds beter probeer te krijgen probeer ik het brouwproces ook steeds efficiŽnter uit te voeren. Da's voor mij gewoon onderdeel van de hobby. Heeft niks met sneller klaar willen zijn of zo te maken. Maar is meer de aard van het beestje.
Grappig dat is juist iets waar ik zo min mogelijk tijd aan wil besteden om het proces zo efficiŽnt mogelijk te maken. Dat heeft zeker te maken met mijn twee linker handen. Ben altijd een beetje jaloers op brouwers die via hun telefoon hun totale brouw dag en vergisting regelen en volgen. Met twee weckketels neem ik een dag de tijd om relaxed te brouwen tot alles in het gistvat zit. Vooral het zelf roeren door de ketels zou ik niet willen missen. Dat voelt als het echte ambacht.

Offline mr.chelsea

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 235
  • Land: nl
  • "Boeckelder, Het andere bier uit het Oosten!"
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #30 Gepost op: Gisteren om 15:02 »
Allereerst vind ik het nog steeds een geweldige hobby en zoals het h2o boek al zei, het is verslavend. Maar hoe mooi ik het ook vind het moet ook een keer klaar zijn. Ik begin graag op tijd, plusminus 7.00 uur. De dag ervoor heb ik alles al klaar gezet, schragen, blad, ketels en gistvat nog een keer gespoeld, javal in elkaar gezet, mout afgewogen. Afgelopen vrijdag tijdens het brouwen van pils heb ik de tijden weer eens opgeschreven. Om 7.00 uur vul ik de maischketel en gaat het gas aan. Rond 9.00 uur is het maischen klaar. Plusminus 15 minuten bezinken en start ik het overhevelen naar de kookketel. Als deze een aantal cm's gevuld is zet ik de brander onder de kookketel alvast aan, scheelt weer tijd. Om 9.40 uur kookpunt bereikt. Na negentig minuten koken is het bij mij 11.10 uur en start ik meteen met koelen. 11.30 uur is het wort na 20 minuten koelen zo'n 19 a 20į. Dan een paar minuutjes whirlpoolen met de roerspaan. Een kwartier later om 11.55 uur hevel ik over naar het gistingsvat. Van 12.00 - 12.15 uur beluchten met een pompje. Gist toevoegen en om 12.20 uur staat mijn gistingsvat in de klimaatkast. Tussendoor even een hapje eten en om 13.50 uur heb ik alles schoon en opgeruimd. Net iets minder dan 7 uur gehobbied. Ben benieuwd waar ik nog iets tijdwinst kan behalen...
Groeten!

Offline foz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • John Barleycorn must die!
Re: Hoe belanrijk is tijd bij jou?
« Reactie #31 Gepost op: Gisteren om 18:31 »
Ik ben twee dagen per maand minder gaan werken om meer tijd te hebben om te brouwen 8) Nouja, onder andere dan. Voor de rest neem ik een hele dag en zie ik wel hoe lang het duurt. Meestal is het zo'n 5 uur.

Tags: