Voor/nadelen RIMS of HERMS?

Gestart door Patrik_Claes, 08-01-2003 14:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Patrik_Claes

Beste collega-brouwers,

Zijn er onder jullie mensen die ervaring hebben met het brouwen met een RIMS of HERMS, of even mee willen denken met mij? Ik ben na een jaartje of 7 brouwen met ketel en roerstok aan het denken aan de overstap naar semi-automatisch brouwen om de reproduceerbaarheid te verhogen en de arbeidsintensiteit te verlagen...
Ik zit echter met enkele vragen die toch niet naar voldoening beantwoord worden door de vele sites die er te vinden zijn op het web.
nl.:1) bekomt men door de continue stroom door het filterbed hetzelfde effect als zou men roeren met een roerwerk zoals dat in andere brouwinstallaties gebeurt? Roeren bevordert immers het oplossen van de enzymes in het wort en verhoogt het contact met hun substraat (zetmeel). Volstaat de stroom via het filterbed hiervoor? Langs de andere kant is er natuurlijk minder mechanische wrijving, wat het uitlogen van tannines uit de blezen gunstig beperkt tov gebruik van een roerwerk...OF...zijn er pompen die het wort inclusief draf kunnen rondpompen door het verwarmingselement?
 2) aangezien een deel van het wort door hogere temperaturen zorgt voor opwarming van de hoofdmaisch (zij het continu ipv met deelmaischen zoals bij de decoctiemethode), krijg je wel een beter rendement (vroeger openbarsten van de 'hardnekkige' zetmeelkorrels), maar je dextrines worden ook beter afgebroken bij de (kortstondige) hogere temperatuur dus krijg je denk ik minder restzoet, niet? Of kan je dit met een herms opvangen als je hot-liqour tank niet op 100 graden staat maar bv. 10 graden boven je streeftemperatuur?
3)tenslotte heb ik nog een ander plannetje: ik brouw in de kelder, en kan mijn koelspiraal in de maischketel plaatsen  en ze aansluiten op de brander van mijn centrale verwarming en (met de keteltemperatuur op bv. 90 graden ingesteld) via de CV pomp het hete water rondpompen. As van het roerwerk door het midden van de spiraal en roeren met 2 schoepen op de bodem, roerwerk en CV pomp aansturen via PC, en we hebben een "omgekeerde HERMS" met alle voordelen en geen nadelen!

Graag had ik wat reactie van dit fantastische forum...Laat maar iets weten!

Groetjes,

Patrik

willems

ik heb zelf een rims installatie gebouwd. Pas onlangs, we hebben er nu 2 maal met gebrouwen en dit is prachtig verlopen. Ons 2de brouwsel met rims is het zelfde als ons 1ste brouwsel dat we nog met de hand hadden uitgevoerd en aangezien dat we met dezelfde mout gewerkt hebben en een hoger rendement hebben gehaald denk ik dat zo'n installatie fantastisch werkt en tot onze grote vreugde hebben we zelfs geen kinder ziektes

Adrie

Brouwers,

Wat jammer dat er over dit interessante onderwerp niet meer is geschreven. Ik speel ook met de gedachte om een HERMS te bouwen en zit met dezelfde vragen als Patrik. Wat zijn de ervaringen van HERMS-bezitters? Ik kan me niet voorstellen dat willems de enige is die er een heeft.
Over het bouwen heb ik eigenlijk niet zoveel vragen, daar kan ik zelf (of mijn schoonvader) wel uitkomen.

Hoe doen de HERMS-bezitters het? Patrik vroeg hoe het zit met het opwarmen: verwarm je het hete water in de heetwatertank tot 100  graden of laat je die op een aantal graden boven je gewenste temperatuur? Hoe snel kun je dan je wort opwarmen?

Als je het wort onder je filterbed vandaan haalt voor de circulatie, trekt je filterbed dan niet dicht? Kun je ook een onttrekkingspunt boven je filterbed maken, zodat het wort inclusief kafjes e.d. door de warmtewisselaar stroomt? Zo ja, hoe maak je die dan weer goed schoon?

Kortom, vele vragen, weinig antwoorden. Help ons arme prutsers die nog gewoon met een ketel, brander en roerstok werken.

Groeten,

A3

rlorijn

Voor wat het waard is:

Mijn heetwatertank is meestal tussen 4/5 graden warmer dan de gewenste temperatuur in de maisch ketel. Dat hangt natuurlijk sterk af van de lengte van de koperen buizen van/door en naar de ketels en eventuele isolatie etc.
Van dichtslibben van het filterbed heb ik nooit last gehad.
Mijn pomp zou wellicht wort + kafjes kunnen rondpompen maar dat heb ik nooit willen proberen. Het voordeel van zuigen onder het filterbed is dat het wort snel helder wordt.
Het grote voordeel vind ik toch wel dat je wat makkelijker het systeem kan laten werken zonder er steeds bij te hoeven zijn.
Dit overigens wel na behoorlijk testen vooraf op eentuele lekkages etc.

Het vergelijken van de kwaliteit tussen de oude manier en Herms is een beetje moeilijk maar mijn gevoel zegt dat ik sinds mijn installatie toch wel beter resultaat heb bereikt.

Groet,
Ruud

Patrik_Claes

Hoi,

Toch even laten weten hoever ik sta met mijn installatie...Na een tijdelijke pauze (geboorte van 2de kindje + doctoraat biochemie) ben ik nu bijna klaar met de installatie, en die gaat er als volgt uitzien: ipv een hot liquor tank (HTL) heb ik dus gekozen om mijn 'koelspiraal' aan te sluiten op de centrale verwarming. Dit resulteerde in eerste instantie in een verwarming van VIER graden/minuut (met 25 liter H2O en 20 meter koper en een CV temp. van 80 graden), teveel uiteraard. Ik ga daarom slechts 10 meter van de spiraal gebruiken om te verwarmen, en van de resterende 10 meter maak ik gelijk een tegenstroomkoeler!
Tijdens het maischen wordt er geroerd tegen 30 toeren/minuut (motor van een rolwagen op 24 volt), dit voorkomt karameliseren tijdens het opwarmen. Op de bodem voorzie ik een permanente koperen hevelfilter, dan het roerwerk, en daarrond de verwarmingsspiraal. Na maischen kan ik dan gelijk beginnen filteren naar de kookketel.

Wanneer alles af is en werkt zoals het hoort, zet ik uiteraard mijn ervaringen uitgebreider op dit forum (Jacques, kan ik er ook ineens wat foto's e.d. bijzetten, of heb je liever dat ik dat op een andere plaats doe?).

Groetjes en tot binnenkort,

Patrik

Adrie

Bedankt voor je respons, Ruud. Hoe groot is jouw installatie en hoe snel trek je het wort onder je filterbed uit? Wat voop pomp gebruik je? Heb je ook foto's van je installatie ergens op het net staan?

Groeten,

Adrie.

Patrik_Claes

Hallo,

Even een berichtje om te laten weten dat mijn brouwinstallatie bijna operationeel is. Ik heb al een proef gedaan met enkel water, en dat werkte meer dan behoorlijk  :hoera:! Nog enkel de pomp aansluiten en een tegenstroomkoeler maken, en ik kan eraan beginnen. Het weekeinde van 20 december denk ik mijn eerste echte brouwsel te maken. Je kan alvast een en ander eens gaan bekijken op http://groups.msn.com/brouwersgilde4ODP/kelderbrouwerijdeclaeskens.msnw?albumlis
t=2. Opmerkingen, vragen en suggesties zijn uiteraard welkom.

Ik houd jullie op de hoogte,

Groetjes,

Patrik

Adrie

Hoi Patrik,

Ziet er mooi uit zeg! Benieuwd hoe je ervaringen zijn bij je eerste brouwsel.
Ondertussen ben ik begonnen met het maken van de eerste onderdelen van mij HERMS. De tegenstroomkoeler en de pomp zijn klaar. T.z.t. zal ik foto's op onze website zetten.

Ik ben nog op zoek naar een eenvoudige digitale thermometer, maar die heb ik nog niet kunnen vinden. De beschikbare meters gaan slechts tot 70 graden. Er zijn wel thermometers die tot 100 graden of hoger gaan, maar dit zijn dure dingen (60 euro of meer). Heeft iemand nog een tip?

Groeten,

Adrie.

Bas

CiteerIk ben nog op zoek naar een eenvoudige digitale thermometer, maar die heb ik nog niet kunnen vinden. De beschikbare meters gaan slechts tot 70 graden...
Ik gebruik zelf een digitale vleesthermometer. Deze gaat tot 150 °C, en geeft een decimaal weer achter de komma. Ik heb 'm een keer getest m.b.v. een erg dure professionele thermometer en kwam tot de conclusie dat het ding vrij accuraat is.

Je kunt digitale vleesthermometers vrij goedkoop (ik denk voor zo'n 10 tot 20 euro) krijgen bij winkels die allerlei kookgerei verkopen. Je hebt ook multimeters die als thermometer kunnen werken, maar hoe goed die zijn weet ik niet.

Grt, Bas H.

Adrie

Bedankt voor de tip, Bas. Ik ga ernaar op zoek!

Groeten,

A3

MO

A3, ik heb een digitale thermometer voor iets van 13 euro in een electronicaspeciaalzaak gekocht. Heb er wel erg lang naar kunnen zoeken. Die zaak zat in Assen, dus daar schiet je weinig mee op, maar je kunt altijd bij dergelijke winkels in de buurt kijken. Hij gaat tot 150 grC, is accuraat en meet 1 decimaal achter de komma
gr
MO

Adrie

Ha Martin,

Ik ben in Arnhem naar een grote electronicaspeciaalzaak geweest en de thermometer die ze daar hadden gaat maar tot 70 graden. Vandaar mijn vraag. Bij ons in de buurt zou ik zo snel geen andere zaak weten en ook de gouden gids geeft geen andere suggesties. Assen is inderdaad wel erg ver weg...

Groeten,

A3

Adrie

Heren,

Leve het internet. hier kwam ik een thermometer tegen die tot 200 graden gaat en een timer heeft. Ideaal dus voor de thuisbrouwer. En dat voor slechts 18,95! Ik heb er meteen twee besteld. Mocht ie tegen vallen of juist goed voldoen, dan zal ik dit tzt melden.

Groeten,

Adrie.

Bubblegun

Voor de thermometer van A3: gebruik deze link.


Greetz,

Frederik.

Adrie

Hmmm, ik zie het al, ze doen het geen van beide. Kijk op www1.nl.conrad.com. Bij Meetapparatuur >> Temperatuurmeetapparatuur vind je verschillende varianten.  De variant waar ik het over heb is de thermometer m. timer en uur, artikelnummer 120031 - 8B.

Groeten,

A3

Adrie

Heren,

Ondertussen zijn de thermometers binnen. Het zijn net als die van Bas vleesthermometers. Het enige nadeel dat ik nu zie, is dat de voeler een haakvorm heeft en dus niet geschikt is om in een lange buis te schuiven die in het wort hangt, maar ik ga proberen om de haak recht te buigen. Verder zien ze er goed uit en een eerste test wijst uit dat ze ook nauwkeurig zijn. De timer lijkt me erg handig om bij te houden hoe lang een maisch-stap aanhoudt of nog moet aanhouden.

Groeten,

A3

P.S. Heeft een van jullie ervaring met het solderen van koper op RVS of RVS op RVS? Volgens mijn buurman moet dat kunnen.

MO

Jos' installatie (van maasland cluppie) is RVS/RVS gelasd. Ben er vorige week geweest en was zwaar onder de indruk van zijn prachtige installatie. Ik kon geen nadelen aan zijn installatie vinden, en Jos was er zelf ook zeer tevreden over. De installatie is ook al een paar keer aangepast. Ik zou eens bij hem gaan kijken als ik jou was A3.
gr
MO

Adrie

Ja, lassen is inderdaad de beste optie, maar dat kan ik thuis niet doen. Daarom leek solderen mij een haalbaar alternatief. Ik wil dus weten of iemand hiermee ervaring heeft.

Groeten,

A3

Bas


Citeer... Heeft een van jullie ervaring met het solderen van koper op RVS of RVS op RVS?
RVS lassen moet je aan een specialist overlaten, dat is niet triviaal voor de huis en tuin lasser. RVS solderen heb ik nooit gedaan. Het schijnt te doen te zijn met normale soldeertin (gebruik wel de loodvrije variant die voor waterleidingen gebruikt wordt). Ik zou zeggen, zoek een goedkoop RVS prul (anders verkoopt de Xenos wel goedkope RVS schaaltjes etc.) en probeer het uit. Ben benieuwd hoe het gaat (net zo makkelijk als koper, of met problemen). Houdt ons op de hoogte!

Grt, Bas H.

Adrie

Een korte zoektocht op internet leert dat het inderdaad met gewone huis-, tuin- en keukensoldeerspul te doen is, maar dat je alleen een speciaal vloeimiddel nodig hebt. Ik ga het dus maar gewoon proberen. De resultaten laat ik hier wel weten.

Groeten,

Adrie.

Adrie

Nou, vandaag flink zitten worstelen om een rvs pijpje in een gat van de rvs binnenketel te solderen. Resultaat: het wil niet lukken. Reden: het contactoppervlak tussen de pijp en de ketel is te klein. Bovendien moeten de ketel en de pijp zeer nauw op elkaar aansluiten, anders druipt de soldeer gewoon door de spleet heen. Kortom: het solderen is geen succes. Ik ga binnenkort de pijpjes in de ketels laten lassen.

Groeten,

A3

willems

Hallo A3

de makkelijkste oplossing is met soldeer zilver geen tin dit werkt perfect het inox moet wel rood gloeid staan

Adrie

Brouwers,

Ondertussen heb ik in de kerstvakantie hard doorgewerkt aan mijn HERMS. Stevig wat zaag, boor en soldeerwerk, maar het resultaat ziet er al vrij professioneel uit. Bijna mijn decoupeerzaag gesloopt en menig boorthe versleten, maar het is het waard. Nu ben ik bezig met een stellage waar het gevaarte op moet komen te staan. Ik heb er toch voor gekozen om een houten stellage te maken omdat ik nog aardig wat houten balken van een verbouwing over had. De constructie lijkt stevig genoeg, dus het moet kunnen denk ik. Binnenkort laat ik wat rvs buisjes in de ketels lassen en dan kunnen de koperen onderdelen daarop gemonteerd worden met snelkoppelingen. Ik moet zeggen dat het hele gebeuren me al met al is meegevallen.

Ik heb een brander van 8 kW besteld bij de plaatselijke dump en die komt donderdag binnen. Dan nog wat monteerwerk en het schilderen van de stellage en dan kan ik proefdraaien. Ik kan haast niet wachten... Ondertussen kan ik eens nadenken over wat mijn eerste brouwsel zal gaan worden.

Groeten,

A3

Patrik_Claes

Dag allemaal,

Ondertussen heb ik voor de eerste keer gebrouwen in de installatie (ter herinnering: http://groups.msn.com/brouwersgilde4ODP/kelderbrouwerijdeclaeske ns.msnw?albumlis
t=2 ). Gestort rond 12u45 ongeveer (streefeindvolume 25 liter)...gekoeld om 18u! Dat ging vlot dus. Het inmaischen was een fluitje van een cent: gewoon het roerwerk even op een hoger toerental zetten en storten maar! Na instellen van het brouwschema in het visual basic programma ging de maisch volledig automatisch (zie link). Tijdens de filtering werkte ik met 2 wasmachinepompen: 1 om mijn wort langs de hevelfilter naar de kookketel te pompen, en gelijktijdig een tweede om tegen hetzelfde tempo vanuit mijn spoelwaterketel water van 80 graden naar mijn maischketel te pompen...werkte zeeeer efficient. Ik weet echter 1 ding zeker: die :echtboos: hevelfilter gaat uit de installatie en ik vervang hem door een dubbele bodem, hij raakte namelijk veel te gauw verstopt. Bij wijze van experiment heb ik mijn verwarmingspiraal voor het koelen gewoon aangesloten gelaten op de CV, maar met de keteltemperatuur van de brander volledig omlaag. CV pomp laten draaien en jawel, de warmte werd op een dik halfuurtje vanuit mijn wort terug gerecupereerd en verspreid in huis via de verwarmingen...ecologisch en economisch tegelijk! ;D Ik zal recept en brouwschema posten, heb ik nu effe niet bij de hand.

Als je intussen nog vragen of bemerkingen hebt, lamawete!

Groetjes,

Patrik

Adrie

Ha Patrik,

Geweldig, die installatie van jou. En die vondst van het terugpompen van het warme water naar je CV-installatie is natuurlijk geniaal, dat is pas optimaal gebruik maken van brandstof.

Wat betreft de filtering: ik denk dat je door het pompen het filterbed dichttrekt. Probeer eens om gewoon onder vrij verval het uitstromende wort in je kookketel te krijgen (mits die natuurlijk lager staat dan je maisch/filterkuip. Of heb je wellicht de mout te fijn geschroot? In ieder geval kun je met een filterplaat dezelfde problemen krijgen als je het wort er te snel doorheen trekt en/of het mout te fijn hebt geschroot.

Benieuwd hoe je bier wordt.

Groeten,

A3

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.