Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Verstijfselen  (gelezen 8935 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Verstijfselen
« Gepost op: 02-01-2013 00:30 u »
Vandaag heb ik de pagina over verstijfselen aangevuld en verbeterd. De pagina is oorspronkelijk aangemaakt door  george81.

Opmerkingen, aanpassingen en verbeteringen van de huidige pagina zijn weer welkom.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: be
  • Aguapapa
Re: Verstijfselen
« Reactie #1 Gepost op: 03-07-2013 15:24 u »
Vraagje? 
Een zaak is mij niet heel duidelijk. Er staat beschreven het verstijfselde zetmeel toe te voegen aan de mas bij 60 C of meer.
Maar kan men de verstijfseling de dag ervoor al uitvoeren?
En moet men toevoegen met water en al en hoe doe je dat dan in je berekeningen?
MvG
Mario

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verstijfselen
« Reactie #2 Gepost op: 03-07-2013 21:22 u »
Vraagje? 
Een zaak is mij niet heel duidelijk. Er staat beschreven het verstijfselde zetmeel toe te voegen aan de mas bij 60 C of meer.
Maar kan men de verstijfseling de dag ervoor al uitvoeren?
En moet men toevoegen met water en al en hoe doe je dat dan in je berekeningen?
MvG
Mario

De verstijfseling een dag van te voren uit voeren kan. Maar een verstijfeling op de brouwdag heeft de voorkeur om de kans op infecties te beperken.

De verstijfselde mas voeg je toe met het water waarmee je gekookt hebt. Voor de berekeningen houd je de hoeveelheden mas en water bij. Die voer je in bij de brouwsoftware.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verstijfselen
« Reactie #3 Gepost op: 03-07-2013 21:40 u »
De verstijfseling een dag van te voren uit voeren kan. Maar een verstijfeling op de brouwdag heeft de voorkeur om de kans op infecties te beperken.

Als je het zetmeel met relatief weinig water verstijfseld en daarna laat afkoelen loop je de kans dat het zetmeel geleerd en dat je het daarna niet goed kunt oplossen / dispergeren in de maisch ook al warm je het weer op.

Oh ja Robin, dat geleren van zetmeel is geen retrogradatie :P, dat laatste is herkristallisatie van zetmeel wat gebeurt na gelering. :)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Verstijfselen
« Reactie #4 Gepost op: 03-07-2013 22:32 u »
Verschil zat hem in de snelheid van het koelen toch? ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verstijfselen
« Reactie #5 Gepost op: 03-07-2013 23:07 u »
Als je het zetmeel met relatief weinig water verstijfseld en daarna laat afkoelen loop je de kans dat het zetmeel geleerd en dat je het daarna niet goed kunt oplossen / dispergeren in de maisch ook al warm je het weer op.

William,

Bedankt voor deze aanvulling. Pas jij de wiki aan op dit punt?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.772
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Verstijfselen
« Reactie #6 Gepost op: 04-07-2013 08:32 u »
William,

Bedankt voor deze aanvulling. Pas jij de wiki aan op dit punt?

Ik heb hier blijkbaar geen rechten voor.

Offline MaJa

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 54
  • Land: be
  • Aguapapa
Re: Verstijfselen
« Reactie #7 Gepost op: 04-07-2013 17:17 u »
Bedankt
Aan allen het is me nu allemaal duidelijker
MvG uit Lima
Mario

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verstijfselen
« Reactie #8 Gepost op: 04-07-2013 21:09 u »
Ik heb hier blijkbaar geen rechten voor.

Inmiddels wel.

Offline harry

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 280
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Verstijfselen
« Reactie #9 Gepost op: 05-07-2013 13:06 u »
"Verstijfselen is nodig bij ongemoute granen waarvan de maischtemperatuur hoger is dan 60~65 C."

Had hier niet verstijfselingstemperatuur moeten staan?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.620
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Verstijfselen
« Reactie #10 Gepost op: 05-07-2013 17:00 u »
"Verstijfselen is nodig bij ongemoute granen waarvan de maischtemperatuur hoger is dan 60~65 C."

Had hier niet verstijfselingstemperatuur moeten staan?

Scherp opgemerkt. Inmiddels aangepast.

Tags: