Vier Seizoenen: Vier Bitters

Gestart door MM, 27-12-2012 22:06 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

MM

Citaat van: De-Geert op 06-05-2013  13:41 uIk vind het er wel aardig uit zien, afgezien van de koriander. Dat vind ik nogal een overheersende smaak(verpester), maar dat is persoonlijk.

Bedankt voor de positieve feedback. Ik heb zelf een paar keer met korianderzaden gebrouwen en heb het nooit storend gevonden.

MM

Uiteindelijk heb ik de koriander weggelaten. Dit is het recept geworden. Het brouwen ging erg vlot. Ik heb uiteindelijk 21,5 liter bier overgehouden met een SG van 1052.

Ik had een mout en brouwzaalrendement van 80%. Dit is het hoogste wat ik ooit gehaald heb. Zal dit door de toegevoegde suiker komen?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater 4 seizoenen: Zomer
KenmerkBelgische bitter
Brouwdatum11-5-2013
BiertypePale ale (Belgisch)
Aantal liters20
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,8 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater12,0 liter
Spoelwater16,8 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur17 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Bio-münchenermout44,4 %2000 gr15 EBC
Bio-pilsenermout44,4 %2000 gr3 EBC
Rietsuiker11,1 %500 gr6 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Mittelfrüh4,9 %20 gr60 minuten11 EBU
Hallertauer Mittelfrüh4,9 %20 gr30 minuten9 EBU
Hallertauer Mittelfrüh4,9 %30 gr5 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1762 Belgian Abbey II
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten3,0 l/kg


RobinB

Citaat van: MM op 11-05-2013  15:42 uZal dit door de toegevoegde suiker komen?

Beetje afhankelijk van hoe je je rendement bepaalt. De suiker is niet onderhevig aan een rendement, dit is immers altijd 100% (toevoegen en oplossen).
Ook voeg je het (normaliter) toe ná het maischen (in de kookketel). Het heeft dus niks met omzetting en spoelen/extractie te maken.

MM

Citaat van: RobinB op 15-05-2013  21:38 uBeetje afhankelijk van hoe je je rendement bepaalt. De suiker is niet onderhevig aan een rendement, dit is immers altijd 100% (toevoegen en oplossen).
Ook voeg je het (normaliter) toe ná het maischen (in de kookketel). Het heeft dus niks met omzetting en spoelen/extractie te maken.

Ik ben te lui om het zelf uit te rekenen daarom laat ik BrouwVisie doen. Ik denk dat BrouwVisie de suiker wel in het rendement opneemt.

MM

Gisteren heb ik dit bier overgeheveld. De geur en smaak waren al goed. Het SG was 1012.

MM

Proefnotitie van de lente:

Geur: hoppig, moutig, licht karamel
Uiterlijk: oranje, stevige schuimkraag, die blijft plakken.
Smaak: hoppig, moutig, zacht, licht bittere nasmaak.

Het bier vond ik goed te drinken, maar mag wel iets droger. Misschien dat ik de volgende keer toch suiker ga toevoegen.
Citaat van: MM op 17-03-2013  10:54 uDe winter is nu redelijk op smaak.  De ambermout is wat meer weggetrokken en mooi in balans.

Volgende week wil ik een bier maken voor de lente. Ik twijfel alleen nog of ik suiker zou toevoegen om het bier beter doordrinkbaar te maken. Ik denk dat ik voor deze eerste versie volmout ga.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater 4 seizoenen: Lente
Kenmerk
Brouwdatum23-3-2013
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Aantal liters20
Gewenst begin SG1046 (4,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,2 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater10,7 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur21 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Fawcett Maris Otter93,7 %4000 gr4 EBC
Fawcett Pale Crystalmalt5,9 %250 gr69 EBC
Chocolademout (ontbitterd)0,5 %20 gr800 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding5,5 %35 gr60 minuten25 EBU
Fuggle (GB)4,8 %20 gr30 minuten9 EBU
East Kent Golding5,5 %20 gr5 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1968 London ESB Ale
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten2,5 l/kg


MM

De zomer is nu goed op smaak. Het bier ruikt naar tropisch fruit in combinatie met citrus / citroen. De smaak is ongeveer hetzelfde, met een toevoeging van lichte moutigheid. De body is redelijk vol. Dit komt denk ik deels door de hoeveelheid prik. Het bier bevalt me wel. Misschien dat ik de volgende keer iets meer suiker toevoeg.


Nu de zomer in rap tempo op gaat, wordt het tijd om het jaar rond te maken. Het idee van het recept is voornamelijk om Bramling Cross te proberen in een bitter. De gist heb ik al eens geprobeerd in een Stout. Nu wil ik eens kijken wat de gist doet met een Bitter. De moutstort is van ingrediënten, die ik nog heb liggen.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater 4 seizoenen: Herfst
Kenmerk
Brouwdatum1-8-2013
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Aantal liters20
Gewenst begin SG1046 (4,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,2 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater10,6 liter
Spoelwater18,7 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur23 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid37 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Fawcett Maris Otter94,1 %4000 gr4 EBC
Fawcett Crystalmalt5,9 %250 gr150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Bramling Cross5,3 %35 gr60 minuten23 EBU
Bramling Cross5,3 %20 gr30 minuten10 EBU
Bramling Cross5,3 %20 gr5 minuten3 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1084 Irish Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1000 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten2,5 l/kg


MM

Afgelopen zondag heb ik de Herst gebrouwen, met een paar wijzigingen aan het recept. De Bramling Cross had een iets hoger alfazuur percentage, dat heb ik gecompenseerd met een lagere dosering op 60 min. Ook heb ik de gist vervangen door Nottingham, om te kijken hoe deze gist smaakt op een eenvoudig bier.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMaaswater 4 seizoenen: Herfst
Kenmerk
Brouwdatum22-9-2013
BiertypePale Ale/Strong Bitter
Aantal liters20
Gewenst begin SG1046 (4,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement75,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,1 liter
Maischdikte2,5 l/kg
Maischwater10,6 liter
Spoelwater18,4 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur23 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid38 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Fawcett Maris Otter94,1 %4000 gr4 EBC
Fawcett Crystalmalt5,9 %250 gr150 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Bramling Cross7,3 %20 gr60 minuten18 EBU
Bramling Cross7,3 %20 gr30 minuten14 EBU
Bramling Cross7,3 %20 gr5 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingen-


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
166°C90 minuten2,5 l/kg

De brouwdag verliep redelijk soepel. Ik heb uiteindelijk 19,5 liter wordt met een s.g. van 1048 overgehouden. Dit heeft de afgelopen dagen redelijk staan gisten.


MM

Vorige week heb ik het bier gebotteld. Het was nog erg moutig, maar ook citrus / bessig van de Bramling Cross was te ruiken. Het eind SG was 1010. Ik heb gebotteld met 4 g/liter kristalsuiker.

MM

De herfst is een lekker bier geworden. Na 4 weken was het nog wat te moutig. Nu gaat het bier steeds meer smaken naar een Engelse Bitter / Pale ale.

De geur is citrus / bessig en licht moutig. De smaak is nog licht moutig, maar ook bessig / citrus en licht bitter. De nasmaak blijft lang hangen. Het bier is niet helemaal helder, waarschijnlijk door de eiwitten van de mout. Hierdoor blijft het schuim ook goed plakken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.