Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013  (gelezen 62681 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: nl
  • Ølentusiaster
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #400 Gepost op: 03-03-2013 23:22 u »
Nee, wij zijn maar een stelletje amateurs, die hobbyen maar wat aan  :brouwen:
Da ge bedankt zèt, dè witte war!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.925
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #401 Gepost op: 04-03-2013 00:43 u »
De brouwers van Brand (lees Heineken) weten wat ze doen. Wij niet altijd...

Nee, wij zijn maar een stelletje amateurs, die hobbyen maar wat aan  :brouwen:

En met dat hobbyen maken wij een smaakvol bier dat vaak net zo lekker, dan niet lekkerder is dan een commercieel bier. Ik weet vrijwel altijd wat ik doe... echter omdat die groten meer financiële middelen hebben en hun kunstje (bierbrouwen) ongeveer 8x per dag doen (en dat 7 dagen per week) en het daardoor tot in de puntjes kunnen perfectioneren. Dat wil alleen maar zeggen dat het product tot achter de komma constant gemaakt kan worden en kan worden bijgestuurd.
Wij kunnen dat niet, maar dat zegt niet dat wij een kwalitatief net zo'n goed product kan maken.

Wij kunnen een vergisting verwarmen en koelen... tot op heden zijn er nog weinig prof-brouwerijen die dat beide kunnen... :)
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 808
  • drink gezond
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #402 Gepost op: 04-03-2013 09:42 u »
....en kunnen wij de kwaliteit van de ingrediënten incl. water controleren en zo nodig aanpassen?  Kunnen wij werken na het koken met een gesloten circuit? Kunnen wij bottelen zo als het zou moeten? Kunnen wij... kunnen wij...? Wat wij kunnen is de vrijheid om  te experimenteren zonder te worden beperkt door wat de bierwet bepaald heeft. We hoeven niet te economiseren om de prijs zo laag mogelijk te houden dus... We hebben een klein voordeel maar de nadelen t.o.v de professionals is niet te overbruggen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.276
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #403 Gepost op: 04-03-2013 09:46 u »
En met dat hobbyen maken wij een smaakvol bier dat vaak net zo lekker, dan niet lekkerder is dan een commercieel bier. Ik weet vrijwel altijd wat ik doe... echter omdat die groten meer financiële middelen hebben en hun kunstje (bierbrouwen) ongeveer 8x per dag doen (en dat 7 dagen per week) en het daardoor tot in de puntjes kunnen perfectioneren. Dat wil alleen maar zeggen dat het product tot achter de komma constant gemaakt kan worden en kan worden bijgestuurd.
Wij kunnen dat niet, maar dat zegt niet dat wij een kwalitatief net zo'n goed product kan maken.

Wij kunnen een vergisting verwarmen en koelen... tot op heden zijn er nog weinig prof-brouwerijen die dat beide kunnen... :)

Het gaat om het beheersen van het proces. En om een brouwsel te kunnen klonen. De brouwmeesters van Brand hebben veel meer kennis en ervaring dan wij als het gaat om het sturen van een brouwsel.

En hoezo kunnen de grote brouwerijen niet verwarmen en koelen tijdens het vergistingsproces? Bij de grote CCT's zitten verwarmings- en koelingjackets om de tanks. Dat zou jij als regelmatige bezoeker van Brau moeten weten. De kleinere brouwerijen hebben vaak die mogelijkheid niet. Ik neem aan dat jij in Amersfoort alleen kunt koelen...
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #404 Gepost op: 04-03-2013 12:37 u »
Jammer. Afgelopen zaterdag gebrouwen maar ik heb het gewenste begin SG niet gehaald dus ik zou er suiker bij moeten gooien om mee te kunnen doen, maar dat mag niet. Daarbij heeft mijn 'secret ingrediënt' voor een donkerder bier gezorgd dan gewenst.

Hoewel het een lekker donker blonde gaat worden van 7% abv zal ik niet meedingen naar de Brand competitie.
Planning: B'hoekse IPA
Hoofdgisting: Iersegemberwhiskeyvanilleporter
Nagisting:
Rijpend op de fles: Limburgse IPA, Bit're Blonde
Op fles: Papen Pils Pale Ale, Demter Dubbel

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: nl
  • Ølentusiaster
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #405 Gepost op: 04-03-2013 12:38 u »
Citaat
We hebben een klein voordeel maar de nadelen t.o.v de professionals is niet te overbruggen.
Wij hebben het grote voordeel, laat dat kleine nadeel van de professionals maar zitten. (constante kwaliteit)

Citaat
Daarbij heeft mijn 'secret ingrediënt' voor een donkerder bier gezorgd dan gewenst.
Karamel?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.276
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #406 Gepost op: 04-03-2013 13:12 u »
Jammer. Afgelopen zaterdag gebrouwen maar ik heb het gewenste begin SG niet gehaald dus ik zou er suiker bij moeten gooien om mee te kunnen doen, maar dat mag niet.

En je hebt nog nooit van moutextract gehoord?
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline arluijen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 547
  • Land: nl
  • Tegen een touw kun je niet duwen.
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #407 Gepost op: 04-03-2013 13:32 u »
En je hebt nog nooit van moutextract gehoord?

Jawel, maar niet voorradig en gegeven de donkere kleur ook geen zin om het nog toe te gaan voegen.

Karamel?

Neen. * hult zich verder in zwijgen *
Planning: B'hoekse IPA
Hoofdgisting: Iersegemberwhiskeyvanilleporter
Nagisting:
Rijpend op de fles: Limburgse IPA, Bit're Blonde
Op fles: Papen Pils Pale Ale, Demter Dubbel

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.501
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #408 Gepost op: 04-03-2013 15:22 u »
Neen. * hult zich verder in zwijgen *

Als je toch niet meedoet, kan je het wel vertellen toch?
Of ga je binnenkort nog een brouwsel maken?
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline pincopallino

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 808
  • drink gezond
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #409 Gepost op: 04-03-2013 15:43 u »
Wij hebben het grote voordeel, laat dat kleine nadeel van de professionals maar zitten. (constante kwaliteit)
Met de beperkte middelen die wij thuis hebben kunnen we toch een goede bier brouwen maar... we moeten ons niet overschatten!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.806
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #410 Gepost op: 04-03-2013 15:58 u »
Wat een zinvolle discussie  >:D. Laat ons vooral blij zijn dat we geen constante febriekskwaliteit hoeven te leveren die ook nog commercieel rendabel is. En dan hebben we het nog niet over smaak  :brouwen:
Hoofdgisting: Choco Dubbel
Hergisting: 32 gr Saison
Op fles: 23 gr Saison, Brand Top10 IPA, Northdown IPA, restjes
Planning Kuitbier
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 897
  • Land: nl
  • Ølentusiaster
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #411 Gepost op: 06-03-2013 00:21 u »
Ok. Het moet een bovengistende zware blonde zijn, zoals staat in het reglement.
Kan er ook een ondergistende zware blonde gebrouwen worden en zijn er bekende voorbeelden hiervan?

Het gaat nu toch even helemaal nergens over.

Zou een verboden vrucht gist een goede zware blonde kunnen maken? Die ligt nog te liggen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.925
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #412 Gepost op: 06-03-2013 01:46 u »
De brouwmeesters van Brand hebben veel meer kennis en ervaring dan wij als het gaat om het sturen van een brouwsel.

Dat is nog maar de vraag..... In zo'n concern is de kennis verdeeld over meerdere operators...  Goed er zal meer kennis aanwezig zijn, dat ontken ik niet. Maar dat wordt gebruikt om één product zo goed en constant mogelijk te maken. Niets mis mee, maar wij "amateur" brouwers hebben meer kennis over grondstoffen (Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout) meer kennis over de diverse gisten en meer kennis over diverse andere ingrediënten zoals kruiden e.d.  :brouwen:
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline tjleet

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 714
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is nog steeds mijn informatiebron
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #413 Gepost op: 06-03-2013 06:48 u »
Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout
Wellicht niet door de kenners geplaatst, maar door marketing :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.276
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #414 Gepost op: 06-03-2013 07:44 u »
Dat is nog maar de vraag..... In zo'n concern is de kennis verdeeld over meerdere operators...  Goed er zal meer kennis aanwezig zijn, dat ontken ik niet. Maar dat wordt gebruikt om één product zo goed en constant mogelijk te maken. Niets mis mee, maar wij "amateur" brouwers hebben meer kennis over grondstoffen (Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout) meer kennis over de diverse gisten en meer kennis over diverse andere ingrediënten zoals kruiden e.d.  :brouwen:

De professionele brouwers hebben echt heel meer kennis in huis over hun grondstoffen dan wij. Ze kennen die door en door. Ze hebben er uitgebreide analyses van en weten wat te doen als bijvoorbeeld het eiwitgehalte van de mout net een beetje anders is. En dat een operator niet alles weet klopt, maar er zijn er genoeg anderen (vooral de brouwmeester en kwaliteitscontroleur) die wel van de hoed en de rand weten.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.806
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #415 Gepost op: 06-03-2013 09:05 u »
De professionele brouwers hebben echt heel meer kennis in huis over hun grondstoffen dan wij. Ze kennen die door en door. Ze hebben er uitgebreide analyses van en weten wat te doen als bijvoorbeeld het eiwitgehalte van de mout net een beetje anders is. En dat een operator niet alles weet klopt, maar er zijn er genoeg anderen (vooral de brouwmeester en kwaliteitscontroleur) die wel van de hoed en de rand weten.
Ze hebben zeker meer kennis over HUN grondstoffen. Zij weten alles van een klein beetje. Het zijn de specialisten, wij de generalisten. Hoeveel verschillende soorten mout, hop en gist zouden ze gebruiken? Als nog niet zo heel ervaren hobbyist heb ik naar schatting vijftien soorten mout liggen, bijna tien soorten hop en de afgelopen vijf jaar tien giststammen gebruikt.

Het is gewoon niet te vergelijken. Zij moeten met hun paar soorten mout, hop en gist steeds een identiek fabrieksmatig product afleveren. Daar moet je specialist voor zijn.
Hoofdgisting: Choco Dubbel
Hergisting: 32 gr Saison
Op fles: 23 gr Saison, Brand Top10 IPA, Northdown IPA, restjes
Planning Kuitbier
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.972
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #416 Gepost op: 06-03-2013 09:30 u »
Ze hebben zeker meer kennis over HUN grondstoffen. Ze weten alles van een klein beetje. Het zijn de specialisten, wij de generalisten.

Helemaal mee eens Heijligers, maar als het goed is kunnen zij met hun specialistische kennis wel snel schakelen en die op de juiste wijze in een nieuwe situatie inzetten. Toch?

Ingo
In the meanwhile, I'm asking, why waste an open bottle on a closed mind?  -- Sean Thackrey

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.702
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #417 Gepost op: 06-03-2013 10:34 u »
Dat is nog maar de vraag..... In zo'n concern is de kennis verdeeld over meerdere operators...  Goed er zal meer kennis aanwezig zijn, dat ontken ik niet.  (Vorig jaar stond er bij Brand een zak tarwemout met een naambordje  Karamelmout) meer kennis over de diverse gisten en meer kennis over diverse andere ingrediënten zoals kruiden e.d.


Waarom zou er geen caramelmout van tarwe kunnen zijn? Zie ook plaatje:


Hopbier
'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Je brasse la bière toute l'année

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Beijerse Brouwerij
    • Beijerse Brouwerij
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #418 Gepost op: 06-03-2013 11:32 u »
Daar ging het niet om. Er stond een zak gerstemout in de oude brouwzaal waarvan beweerd werd dat het tarwe was :)
De zak met mout had vliesjes, tarwe kan het dus nooit geweest zijn...cara of niet.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.702
  • Land: nl
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #419 Gepost op: 06-03-2013 11:49 u »
Daar ging het niet om. Er stond een zak gerstemout in de oude brouwzaal waarvan beweerd werd dat het tarwe was :)
De zak met mout had vliesjes, tarwe kan het dus nooit geweest zijn...cara of niet.

Oscar schreef dat hij een zak tarwemout had zien staan.

Hopbier
'en hiver brasse qui veut, en été brasse qui peut'
Je brasse la bière toute l'année

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.806
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #420 Gepost op: 06-03-2013 20:21 u »
Helemaal mee eens Heijligers, maar als het goed is kunnen zij met hun specialistische kennis wel snel schakelen en die op de juiste wijze in een nieuwe situatie inzetten. Toch?

Ingo
Je citeert me, maar ik zie nu dat ik iets anders schreef dan dat ik wilde schrijven. Ik heb het in mijn post aangepast.
Ik bedoelde te zeggen dat zij specialisten zijn en alles weten van hun product en de daarbij gebruikte grondstoffen. Wij hobbyisten gebruiken echter veel meer verschillende grondstoffen, waar we wat kennis van hebben. Dus Brand=Specialisten / Hobbybrouwers=Generalisten  :brouwen:
Hoofdgisting: Choco Dubbel
Hergisting: 32 gr Saison
Op fles: 23 gr Saison, Brand Top10 IPA, Northdown IPA, restjes
Planning Kuitbier
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.631
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #421 Gepost op: 07-03-2013 17:24 u »
Vandaag bottelen. Begin SG 1079, eind SG 1010. Die gist van Shepherd Neame kan er wat van! 87% op een volmout.

Het is dan ook een gist van hoge standing, als oudste brouwerij van Engeland hebben ze de tijd gehad om hem te selecteren. En dat voor een wedstrijd van de oudste brouwerij van Nederland.

Maar ik maak me wat zorgen over de hergisting en die 9,5% die het maar mag zijn.

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.626
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #422 Gepost op: 07-03-2013 17:36 u »
Bottelsuiker in ruim water toevoegen en je blijft binnen de grenzen ;)
Ik brouw 9 vd 10 keer met sander_123

vandeStreek bier

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.631
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #423 Gepost op: 07-03-2013 17:52 u »
Bottelsuiker in ruim water toevoegen en je blijft binnen de grenzen ;)

Ik zal 1 cl water aan elk flesje toevoegen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.925
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Brand - (blond) wedstrijd voor hobbybrouwers 2013
« Reactie #424 Gepost op: 07-03-2013 19:23 u »
Oscar schreef dat hij een zak tarwemout had zien staan.


De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Tags: