Giststarter van korrelgist

Gestart door Leen, 04-02-2005 22:07 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Leen

Is het zinvol om een giststarter te maken van korrelgist en zo ja, hoe gaat dat in zijn werk?

wim

Het hangt van de gist af en hoeveel wort er vergist dient te worden.
Bij sommige is het aantal vitale gistcellen zo hoog dat het niet nodig is (bijvoorbeeld Windsor en Nottingham).

Een goede giststarter kan natuurlijk gen kwaad. Les ander het topic "de perfecte giststarter" eens door. trek er wel wat ijd voor uit ;)
http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1864.0.html.

Ook via de zoekfunctie zoeken met de termen Korrelgist en starter levert veel op.

:degroeten:

Wim

SiriS

Beste Leen,

Het is totaal onzinnig om een giststarter te maken met een korrelgist. Korrelgisten zijn speciaal voorbehandeld om geen giststarter te hoeven maken. Pitching rate is eenvoudig aan de begindichtheid van het wort (begin SG) aan te passen, 0,5 gram korrelgist per liter wort bij 1050 g/l en 1 gram korrelgist per liter wort bij 1100 g/l.

Groet, siris

MO

Siris,

Geldt dit ook voor Brewferm en safale korrelgisten. Met andere woorden hoe algemeen is jouw advies?

Jacques

Citaat van: SiriS op 05-02-2005  08:30 uHet is totaal onzinnig om een giststarter te maken met een korrelgist. korrelgisten zijn speciaal voorbehandeld om geen giststarter te hoeven maken. Pitching rate is eenvoudig aan de begindichtheid van het wort (OG) aan te passen, 0,5 gram korrelgist per liter wort bij 1050 g/l en 1 gram korrelgist per liter wort bij 1100 g/l.

Beste Peter,

Ik wil toch graag een nuancering maken. Als je een grote hoeveeheid wort hebt, biijvoorbeeld 60 liter met een begin SG van 1090 is het wel verstandig een giststarter te maken. Immers je hebt voor een goede snelle vergisting dan 0,9 * 60 = 54 gram gedroogde gist nodig. In een zakje zit tussen de 7 en 11 gram gist. Je zou dan  5 tot 7 zakjes gist moeten toevoegen.

Om geen problemen te hebben is het dan wel verstandig vrij kort van te voren een royale giststarter te maken van bijvoorbeeld 2,5 liter met 1 zakje gist. Scheelt toch in de kosten...
Wel is dan zaak om de giststarter goed koud weg te zetten als deze vrij snel is uitgewerkt. En liefst nog voordat deze is uitgewerkt. Beter iets minder gist die goed actief is is mijn ervaring dan veel gist die volledig is uitgewerkt is mijn ervaring.

 :degroeten: Jacques

SiriS

Om 60 liter wort te vergisten met een begindichtheid van 1090 (g/l) heb je inderdaad 0,9 x 60 = 54 gram korrelgist nodig wat overeenkomt met vijf sachets van 11 gram (= 55 gram). Begin hoofdgisting is binnen vier uur na het enten van het wort met de gedehydrateerde korrelgist, hoofdgisting is klaar na 72uur en dan aanvang lageren. En dat voor vijf euro in relatie tot een sachet Wyeast waarvoor eerst een giststarter gemaakt moet worden, wat voor een (beginnend) brouwer toch een hele uitdaging is. Zijn de kosten de belangrijkste motivatie dan is een gistdepot uit een commercieel biertje nog goedkoper, want dat gooi je doorgaans weg.

Groet, siris

Jacques

Hoi Peter,

Klopt helemaal, iedereen doet zijn eigen afwegingen. Het gebruik van gedroogde gist is zondermeer makkelijker dan gist opkweken uit een flesje bier. Daarnaast heb je het grote voordeel dat je niet het risico hebt dan ongewenste micro-organismen mee opgekeekt worden en zorgen voor een stevige infectie.
Met mijn reactie wilde ik vooral duidelijk maken dat er omstandigheden zich kunnen voordoen waarbij je weldegelijk een giststarter moet gebruiken als je werkt met gedroogde gist. Als je dus maar één zakje gedroode gist voorhanden hebt en een grote hoeveelheid zware wort wilt gaan vergisten. Doordat gedroogde gist zo 'op scherp staat' moet er korter tijden aanhouden voor het opkweken dan bij Wyeast gisten gebruikelijk is.

 :degroeten: Jacques

SiriS

Even terug naar het onderwerp; voor de fermentis, Brewferm, danstar en andere korrelgisten is het raadzaam om de dehydratatie procedure volgens voorschrift te hanteren. De gist is door de fabrikant dusdanig gemodificeerd dat dit de beste resultaten geeft. De sachets die kleine hoeveelheden korrelgist bevatten bestemd voor de amateurbrouwer, bevatten dezelfde gist als in veel brewpubs en microbrouwerijen gebruikt wordt maar dan in 500gram sachets. Dit scheelt de brouwmeester veel tijd wat betreft gistmanagment en de garantie van de gewenste hoeveelheid gist per brouwsel om dit snel te vergisten. Vooral voor brouwerijen die veel in opdracht brouwen voor anderen of een aantal seizoenbieren in hun assortiment hebben. Voor bier is de huidige hoge kwaliteit korrelgist betrekkelijk nieuw, bij zoeken naar wijngist op sites als Lalvin of DSM wordt al gauw duidelijk dat korrelgist in deze sector al een tijdje in hoog aanzien staat.

Groet, SiriS


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.