Moaneschien: 't Duuster

Gestart door seed7, 10-11-2012 23:17 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

seed7

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#4
Naam recept't Duuster
Brouwdatum
BiertypeOverige bieren
Volume10,0 l
Begin SG1,057 SG
Berekende kleur (Morey)87 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)36 IBU
Brouwzaalrendement77,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row][row][row]
HoeveelheidIngrediënt
9,55 lWater uit Enschede10,40 gCaCO30,30 gCaCl28,18spoelwater

Moet ik nog verder uitzoeken.

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
1178 mg/l17 mg/l160 mg/l1585 mg/l97 mg/l198 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,270 kgPilsmout 3 EBC50,0 %
0,762 kgRoggemoutWeyermann7 EBC30,0 %
0,254 kgRoasted roggemoutThomas Fawcett and Sons500 EBC ??10,0 %
0,254 kgCrystal roggemoutThomas Fawcett and Sons419 EBC10,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
beta-glucanase rust41,0 °C1 min.30 min.... l/kg
combi rust67,0 °C1 min.60 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaam% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,2 gBramling Cross6,0 %90 min.36,3 IBU

Gist
HoeveelheidNaamtype
7,0 gSafale American US-05bovengist

Ben benieuwd.

s7.

MM

Wat is je idee achter dit recept? Wil je de smaak van rogge proeven?

Caspar

Wel een gedurfd recept. Rogge heeft een aparte smaak, kruidig, zemelig. Ben wel benieuwd wat die donkere mouten gaan doen.

seed7

De roggemout voor het "krassende" achter in de keel. De geroosterde voor een wat zachtere koffie/chocolade smaak dan bij de gerst versies (melk- versus pure chocolade). De crystal voor wat body en rogge om binnen het concept te blijven en hopend op niet teveel drop smaak. Ik hoop op een klein beetje zwarte bessen van de bramling x.

Alles wat ik tot nu toe maak zie ik als een eerste aanzet, een beetje richting bepalen. Vandaar ook porties van maar 10l.

s7.

RobinB

Waarom zo enorm veel CaCO3? ???

seed7

Citaat van: RobinB op 11-11-2012  17:05 uWaarom zo enorm veel CaCO3? ???

Komt door op een knopje in BrouwHulp drukken. Vandaar de opmerking dat ik dat nog moet uitzoeken.

s7.

RobinB

Maar je hebt dat toch gewoon zelf toegevoegd?
10.4 g

seed7

Citaat van: RobinB op 11-11-2012  17:34 uMaar je hebt dat toch gewoon zelf toegevoegd?
10.4 g

"Suggestie op basis van RA en S04" heet het knopje en berekent de toevoeging op basis van het voorhandene water en de kleur van het brouwsel. Het resultaat had ik laten staan.

Met de hand en op basis van iets andere kleurwaarden (totaal 68 EBC), voor de mouten (die ik ook nog exact moet achterhalen) kom ik op 0,4 g CaCl2, 3 g CaCO3, 0,3 g MgSO4.

Voor ik daadwerkelijk iets ga toevoegen zal ik eerst een in de theorie moeten duiken, want helemaal snappen doe ik het nog niet.

s7.

RobinB

Ow, dan adviseer ik gewoon niks toe te voegen. :)

Caspar

Dat waterprofiel ziet er inderdaad funky uit.. De geadviseerde calcium hoeveelheid is tussen de 50 en 100 ppm. Jij zit 10x zo hoog :o.

seed7

Vandaag afgevuld. En geproefd :) Waar komt dat laurierdrop toch vandaan, heel apart. Vrij stevige roost smaak ook. Zou voor een volgende versie misschien iets zijn, een beetje laurierdrop er bij.

Eerst maar eens afwachten hoe het er over een week of twee voor staat.

s7.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.