OBBK 2012 V1 - Rauch Dunkel Weizen - Patrick Adriaans & Vincent Werner

Gestart door cuillin, 03-11-2012 20:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

cuillin

Met onderstaand recept hebben Patrick Adriaans en Vincent Werner de eerste prijs
behaald in de vrije klasse OBBK 2012 met 93 punten.

Recept ontwikkeld door: Vincent Werner


Commentaar keurmeester:
"Mooi schuim / subtiele rooksmaak waarneembaar, niet overheersend /
smaak complex, maar in balans / interessant 'hybride' type /
Goed bier, doordrinkbaar, uitnodigend / Uitstekend experiment!"
Visueel: 15 van 15 punten
Geur: 23 van 25 punten
Smaak: 14 van 15 punten
Vrije klasse: 23 (9 + 14) van 25 (10 + 15) punten
Mondgevoel: 5 van 5 punten
Nasmaak: 13 van 15 punten


Voor 21 l:

OG: 1051
FG: 1010
EBC: 30,6 (berekend met Beersmith)
IBU: 15,5 (berekend met Beersmith, vandaar geen EBU)

Kooktijd: 120 minuten

De gerookte tarwemouten heb ik zelf gemaakt door licht tarwemout (3 EBC) op een BBQ met (voor iedere soort apart)
appel-, kersen- en pecan-aromahout te roken gedurende (ieder) 30 minuten. EBC's van deze mouten zijn geschat.


Ingrediënten:
1,00 kg       Pilsner (2 Row) Bel (3,0 EBC)                          21,51 %       
0,90 kg       Munich Malt (15,0 EBC)                                   19,35 %       
0,87 kg       Wheat Malt, Bel (3,0 EBC)                               18,71 %       
0,60 kg       Cherry Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)           12,90 %       
0,50 kg       Wheat Malt, Dark (15,0 EBC)                           10,75 %       
0,28 kg       Apple Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)               6,02 %       
0,20 kg       Cara-Kristal (120,0 EBC)                                   4,30 %       
0,15 kg       Crystal Wheat Malt (150,0 EBC)                        3,23 %       
0,10 kg       Pecan Smoked Wheat Malt (10,0 EBC)              2,15 %       
0,05 kg       Carafa Special III (Weyermann) (1400,0 EBCG) 1,08 %       
22,50 gm    Tettnang [3,80 %]  (120 min)                        10,2 IBU     
10,00 gm    Tettnang [3,80 %]  (60 min)                            4,2 IBU       
  5,00 gm    Tettnang [3,80 %]  (15 min)                            1,1 IBU       
2,00 tsp      Yeast Nutrient (Boil 10,0 min)                                 
1 Pkgs         Wyeast #3638 Bavarian Wheat (Activator); starter 0,75 l                 


Maischschema: dubbele decoctie
Voor beide decocties is 1/3 dikke deel van de maisch genomen.

- Inmaischen met 16 L water op 39 ºC  (foutje; had eigenlijk 37 ºC  moeten zijn).
- Verwarmen met 1,0 ºC /min naar 45 ºC , 10 min. rusten.
- Verwarmen met 0,5 ºC /min naar 50 ºC , 15 min rusten.
- Verwarmen met 0,5 ºC /min naar 53 ºC

- 1e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch rust bij 53 ºC .
    - Verwarmen met 1,0 ºC /min tot 70 ºC , 10 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 ºC /min aan de kook brengen, 40 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 61 ºC, bijverwarmd tot
  64 ºC, 15 min. rusten

- 2e Decoctie (dik): 1/3e deel, rest (2/3) maisch blijft rusten bij 64 ºC.
    - Verwarmen met 1,0 ºC /min tot 70 ºC, 20 min. rusten, jod. test: negatief
    - Met 1,0 ºC /min aan de kook brengen, 30 min. koken

- Decoctie bij rest gevoegd, gecombineerde temperatuur 67 ºC , bijverwarmd tot
  70 ºC , 30 min. rusten, jod. test: negatief.

- Afmaischen 10 min. bij 78 ºC.

- Gespoeld met 23 L water 78 ºC.


Het wort is na koelen en vóór toevoeging van de giststarter belucht met pure zuurstof uit een blik via
een beluchtingsteentje gedurende 30 sec.

Vergist op 20 ºC.

Jacques


RobinB

Jammer dat Beersmith altijd van die onduidelijke print-outs maakt...
Verder een interessant recept!
Volgende keer de 45 grc stap op 40 grc uitvoeren voor maximaal kruidnagel effect. :) :duimop:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.