Kloonproject 2012 - Keuze bier - Finale!

Gestart door dennis, 17-09-2012 19:30 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kies 1 favoriet kloonbier

Hobgoblin
17 (30.4%)
Kwak
2 (3.6%)
Pilsner Urquell
13 (23.2%)
Andechser Doppelbock Dunkel
12 (21.4%)
Brugse zot
12 (21.4%)

Totaal aantal stemmen: 56

Stemmen gesloten: 19-09-2012 19:30 u

dennis

Goed dan. Ik ben niet geheel standvastig  :-\ of onredelijk >:D, heb met mijn hand over mijn hart gestreken en heb de Kwak weer toegevoegd. Eerlijk is eerlijk, die heeft nog niet meegedaan met het ONK kloonbier, gaat er nog niet aan meedoen en heeft ook nog niet in het kloonproject meegedaan.

Ik heb ons 2 dagen de tijd gegeven om te stemmen, ik wens u allen veel wijsheid!  ^-^

segtom

Stem uitgebracht :) Welk bier het ook word ik ga meedoen.

LRFokken

Haha, sinds de kritiek op Kwak durft niemand ook meer ;-)

heijligers

Citaat van: LRFokken op 17-09-2012  20:32 uHaha, sinds de kritiek op kwak durft niemand ook meer ;-)
Jawel hoor  8)

Ik heb gisteren 60 kg mout (en hop en gist) bij me naar binnen staan sjouwen voor (in ieder geval) 6 geplande brouwsels. Ik hoop wel dat het definitieve kloonbier daarmee te maken is, anders weet ik het zo net nog niet.

Mijn vrouw ziet me al aankomen  :-X

William

Goeie selectie Dennis.

Het belooft nu al een nek-aan-nek race te worden (zonder de mensen die nog niet gestemd hebben niet teveel te beïnvloeden)

Caspar

Gestemd! Ik ben benieuwd hoe deze poll gaat verlopen :biersmile: .

hansm


BierHenk


Oscar


Ronald_

Aangezien we ook nog een samenvatting zouden schrijven per bier om de keuze op te baseren, geef ik een aftrap met wat ik weet/ heb kunnen vinden.

Hobgoblin
Kleur: 30 -35 of zo, bijna bruin, maar wel roodachtig
Bitterheid: 25-35 (alhoewel ik bitterder denk)

De Hobgoblin is een Britse bitter. Op verscheidene Britse en Amerikaanse fora zijn wat recepten te vinden voor dit bier. Uiteraard wordt er gesproken over Britse hopsoorten zoals Styrian Goldings & Fuggles. Leuke variatie voor een kloon, want wat hoe ziet die hop toevoeging er nou uit? Wat mij verbaasd is dat de verschillende recepten tussen de 25 en de 35 IBU liggen.. ik herinner hem me bitterder!

Qua gist is het ook onduidelijk.. London Ale, Nothingham, English Ale (Whitelabs)

Daarnaast moeten we natuurlijk Kooy Jubbega spekken als we dit bier kiezen, zonder Marris Otter mouten is dit een lastige!


En een mooie slogan op de koop toe! :)


Pilsner Urquell
Kleur: 7-15 EBC (gewoon gele pils, misschien net wat donkerder)
Bitterheid: 35-45

Een  van de ultieme Tsjechische pilseners!

Qua aroma hop Czech Saaz, dat lijkt me buiten kijf te staan. Maar waar komt de bitterheid daar ook vandaag?

En de mout? Alleen pilsmout, of ook en handje Carpils erbij? En misschien valt er wel meer te varieren!

Deze pils moet natuurlijk zo helder mogelijk! Krijgen de beste cloners dat ook voor elkaar? Ik ben benieuwd!

De gist van dit bier is zo te koop, dus daar hoeven we niet naar te gokken!



Brugse zot
Kleur: 10 - 15 EBC
Bitterheid: 20-30 IBU

Een lekker Belgisch blond bier, ongefilterd te koop van tap bij brouwerij de halve maan in Brugge. De originele (voor zover ze al een bottelgist gebruiken) moet dus op te kweken zijn. Misschien een leuke variabele; een versie met opgekweekte bottelgist, een met opgekweekte gist van de brouwerij! :)

Erg lekker bier met 4 mouten volgens verschillende bronnen. Welke mouten en in welke hoeveelheden?

Dit bier bevat ook koriander. De versheid van de verschillende bieren bij het proeven zou dus wat kunnen verschillen (ik heb altijd het idee dat koriandersmaak afzwakt, klopt dat eigenlijk?)

Verder zijn er niet veel recepten te vinden online.. ik denk dat het niet goed verkrijgbaar is in de UK en USA. De hop is niet enorm aanwezig, ik gok eens Styrian Golding of zo.



Raymond293


Jacques

in navolging van Ronald_ geef ik een omschrijving van de Andechser Doppelbock Dunkel.

Moutig, moutig en moutig! Ik ken geen ander bier dat zo sterk moutig smaakt.
Maar er is veel meer: zoet, karamel, fruitig, alcohol, houtachtig, chocolade-achtig, dropachtig, banaan, vanille-achtig.
Het is een zeer volmondig en complex bier. Voor mij de top van de (donkere) bockbieren.

Jammer dat het niet goed verkrijgbaar is.
Degenen die afgelopen zaterdag in Bergen op Zoom waren hebben het bier kunnen proeven.


Paide

Ook gestemd. Mijn favoriet gaat aan de leiding, dus ik ben er klaar voor  :brouwen:

Raymond293


George81

De Andechser Doppelbock Dunkel klink erg goed Jacques!

RobinB

Ook gestemd!
Citaat van: George81 op 17-09-2012  22:54 uDe Andechser Doppelbock Dunkel klink erg goed Jacques!

Eens!
Is in het echt ook erg lekker! :)

Henielma

Ik heb ook op die doppelbock gestemd, lijkt me een interessant bier.

William

Ik heb ook gestemd. Een goede reden om weer een pils te brouwen!

RobinB

Citaat van: William op 18-09-2012  06:24 uEen goede reden om weer een pils te brouwen!

Yep! Als "giststarter" voor de Bock inderdaad! ;D

Caspar

Citaat van: Ronald_ op 17-09-2012  21:32 uPilsner Urquell
Kleur: 7-15 EBC (gewoon gele pils, misschien net wat donkerder)
Bitterheid: 35-45

De gist van dit bier is zo te koop, dus daar hoeven we niet naar te gokken!


Er zijn 2 gisten te krijgen die vermoedelijk uit deze brouwerij komen: Wyeast Urquell Lager en Wyeast Chech Pils.. Ik zou wel benieuwd zijn welke qua smaakprofiel het meest lijkt op de Pilsner Urquell. Beide gisten hebben een kenmerkend zwavel karakter, typerend voor dit biertype.

Ronald_

Citaat van: Caspar op 18-09-2012  08:02 uEr zijn 2 gisten te krijgen die vermoedelijk uit deze brouwerij komen: Wyeast Urquell Lager en Wyeast Chech Pils.. Ik zou wel benieuwd zijn welke qua smaakprofiel het meest lijkt op de Pilsner Urquell. Beide gisten hebben een kenmerkend zwavel karakter, typerend voor dit biertype.

Dat is dan uiteraard een hele leuke variatie!

Wij hebben net een Bock gebrouwen en 2 Urtyp Pilseners.. en nu lijkt deze poll die kant weer uit te gaan  >:D

Die DoppelBock laat mij het water al in de mond lopen zoals Jacques het schrijft!

Albertus

Gestemd. De Doppelbock natuurlijk.

Bert

De-Geert

Citaat van: Jacques op 17-09-2012  21:50 uin navolging van Ronald_ geef ik een omschrijving van de Andechser Doppelbock Dunkel.

Moutig, moutig en moutig! Ik ken geen ander bier dat zo sterk moutig smaakt.
Maar er is veel meer: zoet, karamel, fruitig, alcohol, houtachtig, chocolade-achtig, dropachtig, banaan, vanille-achtig.
Het is een zeer volmondig en complex bier. Voor mij de top van de (donkere) bockbieren.

Ik had al gestemd voor dit te lezen, maar je hebt mijn interesse wel gewekt.


Caspar

Er zijn trouwens al 41 stemmen uitgebracht... ik wist niet dat er zo veel geinteresseerden waren?? De liefhebbers voor ondergisters laten zich duidelijk horen ten minste  >:D .

Ik zie een nieuw thema ontstaan voor de kloonpoging: Het kamp ondergist versus bovengist . We kunnen natuurlijk ook 2 bieren klonen en proeven op de dag, dan is iedereen blij ;) .

Ik vermoed dat er toch veel (beginnende?) brouwers zijn die een ondergister niet aandurven, maar wel mee willen doen!

segtom

Heb nog nooit een ondergister gemaakt maar denk dat zo'n gezamenlijke kloonpoging een goede manier is om de eerste te maken.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.