Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK 2012 A1 + Algemeen Kampioen - Witbier - Lukas Ausems en Alain Hannewijk  (gelezen 6256 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Cambrinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Cambrinus.nl-Dutch Beer Portal-The Place To Beer
    • Cambrinus.nl - Dutch Beer Portal - The Place To Beer
Met onderstaand recept sleepten Lukas Ausems en Alain Hannewijk de 1e prijs in de klasse A in de wacht met 86 punten.

Commentaar van de keurmeester: "Uitstekend witbier. Past mooit binnen het type., erg lekker! Proficiat!"
Visueel: 15 van 15 punten
Geur: 19 van 25 punten
Smaak: 20 van 25 punten
Basissmaak: 9 van 10 punten
Body: 5 van 5 punten
Mondgevoel: 5 van 5 punten
Nasmaak: 13 van 15 punten

Recept voor 40 liter:

Mout:
Tarwemout: 5000 gram
Pilsmout: 5000 gram

Hop
Northern Brewer: 10 gram (70 minuten)
Hallertau Hersbrucker      : 20 gram (70 minuten)
Hallertau Hersbrucker      : 20 gram (10 minuten)

Kruiden
20 gram gekneusde koriander (10 minuten)
20 gram zoete curacaoschillen (10 minuten)

Gist
Safbrew WB-06

Maischschema
44 graden: 10 minuten
50 graden: 15 minuten
60 graden: 25 minuten
70 graden: 25 minuten
78 graden: 5 minuten
Hoe langer het duurt voordat men het met me eens is, hoe verder ik mijn tijd vooruit blijk te zijn geweest!

Offline Raymond293

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.229
  • Land: nl
  • Beijerse Brouwerij
    • Beijerse Brouwerij
Re: OBBK 2012 A1 - Witbier - Lukas Ausems en Alain Hannewijk
« Reactie #1 Gepost op: 16-09-2012 21:10 u »
Briljant in al z'n eenvoud! Gefeliciteert :)

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Proficiat.
Inderdaad een mooi simpel recept. Dat zijn toch vaak de mooiste.

Offline Cambrinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Cambrinus.nl-Dutch Beer Portal-The Place To Beer
    • Cambrinus.nl - Dutch Beer Portal - The Place To Beer
Ik vind persoonlijk de curacaoschillen wat te overheersend. Ben daarom benieuwd naar het juryrapport.
Hoe langer het duurt voordat men het met me eens is, hoe verder ik mijn tijd vooruit blijk te zijn geweest!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.610
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Gefeliciteerd!
Mooi simpel recept met korrelgist. :duimop:
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline William

  • MTG Hobbybrouwendag
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.534
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Gefeliciteerd met dit hele mooie resultaat.
hoofd: na:   Saison dEUS, Wild IPA planning: -

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: fi
  • Drink je vrijheid!
    • Brouwerij Wageningen
Gefeliciteerd!
Uhm, vraagje, hoe is die koriander toegevoegd? Gekneusde korrels?
Brouwen zonder grenzen

Offline Cambrinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Cambrinus.nl-Dutch Beer Portal-The Place To Beer
    • Cambrinus.nl - Dutch Beer Portal - The Place To Beer
Gefeliciteerd!
Uhm, vraagje, hoe is die koriander toegevoegd? Gekneusde korrels?

Inderdaad gekneusde koriander...
Hoe langer het duurt voordat men het met me eens is, hoe verder ik mijn tijd vooruit blijk te zijn geweest!

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Mooi en simpel recept. Ik heb onlangs weer een reeks aankopen gedaan, oa de WB06 en het nodige tarwemout. Ik ben dus ook van plan om een witbier te brouwen.

Ik heb wel andere hoppen ingeslagen, en die curacaoschillen gaan er ook uit. Maar een mooi en simpel recept zoals dit zal wel de basis vormen.

Hoe warm heb je het bier vergist, als ik vragen mag?
waarom wijn als je bier kan hebben?

Offline Cambrinus

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 48
  • Land: nl
  • Cambrinus.nl-Dutch Beer Portal-The Place To Beer
    • Cambrinus.nl - Dutch Beer Portal - The Place To Beer
Mooi en simpel recept. Ik heb onlangs weer een reeks aankopen gedaan, oa de WB06 en het nodige tarwemout. Ik ben dus ook van plan om een witbier te brouwen.

Ik heb wel andere hoppen ingeslagen, en die curacaoschillen gaan er ook uit. Maar een mooi en simpel recept zoals dit zal wel de basis vormen.

Hoe warm heb je het bier vergist, als ik vragen mag?

Jammer dat je de curacaoschillen eruit laat, die geven dit bier nu juist een mooie smaak. Het bier heeft te warm staan te vergisten. Ik begrijp eerlijk gezegd niet dat er zo'n mooi bier uit is gekomen. Zo zie je maar weer, als amateurbrouwer heb je niet alles in de hand en kan een bier ook "per ongeluk" een mooi bier worden....  :proost:
Hoe langer het duurt voordat men het met me eens is, hoe verder ik mijn tijd vooruit blijk te zijn geweest!

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 516
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Mooi en simpel recept. Ik heb onlangs weer een reeks aankopen gedaan, oa de WB06 en het nodige tarwemout. Ik ben dus ook van plan om een witbier te brouwen.

Ik heb wel andere hoppen ingeslagen, en die curacaoschillen gaan er ook uit. Maar een mooi en simpel recept zoals dit zal wel de basis vormen.

Hoe warm heb je het bier vergist, als ik vragen mag?

Witbier zonder curacaoschillen? (sinaasappel)

euuhh de "stijl-politie" komt bij je langs :proost:
op fles: Dubbel 6,8% - Tafelbiertje 5,2% - Fryske Saison 7,5% -Quadrupel 11,6%-"Starterbier" 6,4%-Berliner Weisse 4%

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Ho dat is een misverstand dan. ja er gaan sinaasappelschillen in. dacht dat die curaçao iets anders was.
waarom wijn als je bier kan hebben?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.610
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
euuhh de "stijl-politie" komt bij je langs :proost:

Tja, als we het dan toch over "stijlpolitie" gaan hebben...
De WB-06 is natuurlijk geen ideale gist voor een witbier, maar bedoeld voor een weizen. :)

Als witbier-korrel vind ik de Brewferm Blanche het best.
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.597
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Tja, als we het dan toch over "stijlpolitie" gaan hebben...
De WB-06 is natuurlijk geen ideale gist voor een witbier, maar bedoeld voor een weizen. :)

Als witbier-korrel vind ik de Brewferm Blanche het best.

We hebben het al vaker gezien dat de ingrediënten waarmee een prijs gewonnen is niet altijd overeenkomen met de ingrediënten die theoretisch gezien het beste zijn. Mijn vermoeden is dat een kleine afwijking van het perfecte juist maakt dat iets (in dit geval bier) extra aantrekkelijk is.
Bierbrouwen is niet altijd een exacte wetenschap, alhoewel het er soms wel op lijkt.
Biertypen komen en gaan, bier zal altijd bestaan!

Offline Rob Vissers

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Beter 1 glas bier in de hand dan de lucht van 10
Mooi eenvoudig recept, proficiat.
Maar...
Kun je nog wat meer info geven over de maischdikte (brouwwater /spoelwater)
Is het water behandeld?
Welke bitterheid heeft het bier (of alfazuurgehaltes van de hop)?
Met dank,
Rob

Offline vat11

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
    • persoonlijke website
Mooi recept!
Wil dit volgende week gaan brouwen :)

Kun je aangeven hoeveel maischwater en spoelwater je hebt gebruikt?

Bedankt!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.699
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Kun je aangeven hoeveel maischwater en spoelwater je hebt gebruikt?


Kun je toch zelf bepalen? Gewoon ± 3,5 liter per kilo mout en spoelen totdat je voldoende volume hebt voor koken
Artikeltje
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 19.610
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Artikeltje


"Alle rechte voorbehouden"
Dat moet een site van Oscar zijn! ;D
Biertypen beperken je creativiteit niet, gebrek aan fantasie wel!

planning: ooit een California Common.
Vergisting: -
Fust: APA.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.699
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
"all rights reserved" staat zo Engels he... ;D   ;)
De eerste NL Lambiek Reserveer nu !. Gebruik een Refractometer !! Heb nu eens geduld !!

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.802
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
"all rights reserved" staat zo Engels he... ;D   ;)
En "alle rechten voorbehouden" staat zo Nederlands.
Hoofdgisting: Choco Dubbel
Hergisting: 32 gr Saison
Op fles: 23 gr Saison, Brand Top10 IPA, Northdown IPA, restjes
Planning Kuitbier
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline vat11

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
    • persoonlijke website
Kun je toch zelf bepalen? Gewoon ± 3,5 liter per kilo mout en spoelen totdat je voldoende volume hebt voor koken
Artikeltje


Oke, bedankt!
Ga ik mij eens in verdiepen.

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Hallo, allemaal. Beginnend brouwer hier en voor mijn eerste bier wil ik met een witte beginnen (ondanks dat ik daar helemaal niet van houd).

Mijn excuses voor de hele elementaire vraag, maar citroen-/sinaasappelschillen: zijn die gedroogd als je ze in het mengsel gooit (tijdens de hopkook, begrijp ik?) en handelt het hier om de hele schil, of alleen de zeste?  (Zeste is het gedeelte met kleur, bij citroen geel, bij sinaasappel oranje, de hele schil is ook met het (bittere) witte gedeelte van de schil.)

Ik geloof dat ik hier in China geen gist voor witbier kan vinden (niet deze week nog), dus ik ben van plan de gist uit twee flesjes Hoegaarden te gebruiken. Ik heb nog even overwogen om ook een fles Baltika witbier (pshenitshnoe) te kopen om mijn batch in tweeën te delen en te kijken wat die gist zou doen (die is nl. veel bananiger), maar dat vind ik voor mijn eerste brouwsel te veel werk.

Groet, bvd
Hell on Earth!!!

Op vat: Orange Goblin, Mede
Op fles: ChiPA, IPA2, Gongbao PA, Robuuste Porter, English Pale Ale
Planning: Chocoladesaison, Twee Zwaluwen

Offline Dorstige Alexander

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 329
  • Land: be
  • op één been kan je niet staan
Hallo, allemaal. Beginnend brouwer hier en voor mijn eerste bier wil ik met een witte beginnen (ondanks dat ik daar helemaal niet van houd).

Mijn excuses voor de hele elementaire vraag, maar citroen-/sinaasappelschillen: zijn die gedroogd als je ze in het mengsel gooit (tijdens de hopkook, begrijp ik?) en handelt het hier om de hele schil, of alleen de zeste?  (Zeste is het gedeelte met kleur, bij citroen geel, bij sinaasappel oranje, de hele schil is ook met het (bittere) witte gedeelte van de schil.)

Ik geloof dat ik hier in China geen gist voor witbier kan vinden (niet deze week nog), dus ik ben van plan de gist uit twee flesjes Hoegaarden te gebruiken. Ik heb nog even overwogen om ook een fles Baltika witbier (pshenitshnoe) te kopen om mijn batch in tweeën te delen en te kijken wat die gist zou doen (die is nl. veel bananiger), maar dat vind ik voor mijn eerste brouwsel te veel werk.

Groet, bvd

ik denk niet dat de gist in een Hoegaardenfles nog leeft, of het zou de Grand Cru moeten zijn? Om zeker te zijn, best eerst de giststarter opkweken om te zien of er actie is.

En ikzelf heb dit recept gebrouwen met gewone zest van de sinaasappel. Wel zorgen dat de sinaasappel goed gewassen is en liefst bio-fruit kopen
waarom wijn als je bier kan hebben?

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.802
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
ik denk niet dat de gist in een Hoegaardenfles nog leeft, of het zou de Grand Cru moeten zijn?

Volgens de wiki kan het
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier
Hoofdgisting: Choco Dubbel
Hergisting: 32 gr Saison
Op fles: 23 gr Saison, Brand Top10 IPA, Northdown IPA, restjes
Planning Kuitbier
www.peelsbierbrouwersgilde.nl

Offline Shaytan

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 110
  • Land: cn
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • Heavy birtH
Dank voor jullie reacties. Ik heb in een discussie over gist opkweken op dit forum gekeken en iemand opperde dezelfde twijfel als jij, Alexander, over de levensvatbaarheid van gist in een Hoegaarden. Het staat nu anderhalve dag op suikerwater en het doet nog niets, maar het is hier nog steeds erg koud. Het staat nu in een ruimte waar het onder invloed van de zon overdag wel goed warm wordt. Het staat voor de zekerheid onder een kartonnen doos tegen het licht.

Ik zal die wiki er even op nakijken, Heiliger. Ik neem dit recept en dat van iemand anders als basis, maar deze hoppen kan ik hier niet vinden en curacaoschillen ook niet. Ik neem een Saaz en Hallertau Perle en wil het proberen met citroen- en mandarijnenschillen. Mocht het niet lukken, dan heb ik een zakje droge gist achter de hand.

WIJZIGING: Na het lezen van de wiki moet ik zeggen dat ik bepaald niet zo steriel bezig ben, dus god zegene de greep. Ik heb ook geen gasvlam, wort, appelsap of rubberen prop. (En de schoonmaakster is echt verschrikkelijke nieuwsgierig/bemoeizuchtig.)
Hell on Earth!!!

Op vat: Orange Goblin, Mede
Op fles: ChiPA, IPA2, Gongbao PA, Robuuste Porter, English Pale Ale
Planning: Chocoladesaison, Twee Zwaluwen

Tags: