Goed recept met moutextract?

Gestart door tommyboy, 27-06-2012 13:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

tommyboy

Hallo,

Wij zouden vrijdag graag het volgende recept willen gebruiken met moutextracten.
Is dit haalbaar, graag jullie mening, misschien andere hop gebruiken?
Het maischschema zouden we niet doen aangezien we met moutextracten werken.

Ik hoop dat jullie het recept kunnen lezen aangezien ik niet meteen weet hoe je vanuit BrouwVisie het recept op
deze plaats kan krijgen.


segtom

Er is geen recept te zien en vanuit BrouwVisie kan je kopiëren naar klembord doen en dan hier gewoon ctrl+v ( plakken) en dan komt het receptje hier mooi te staan.

tommyboy

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBlonde vonk
Kenmerk
Brouwdatum27/06/2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters25
Gewenst begin SG1065 (7,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement100,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30,4 liter
Maischdikte4,2 l/kg
Maischwater0,0 liter
Spoelwater6,5 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid25 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Honing6,1 %260 gr2 EBC
Kandijsuiker (wit)1,5 %62 gr0 EBC
Moutextract licht79,6 %3400 gr8 EBC
Moutextract amber12,9 %551 gr18 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle5,5 %25 gr90 minuten13 EBU
Hallertauer Perle5,5 %50 gr15 minuten12 EBU

Opmerkingen-

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander5 gr5 Min.
Sinaasappelschillen5 gr5 Min.

Opmerkingen-



Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1214 Belgian Ale
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter0 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter0°C
Opmerkingengiststarter 400 cc (5 dagen opgekweekt uit buis)



maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C20 minuten4,2 l/kg
263°C20 minuten4,2 l/kg
372°C40 minuten4,2 l/kg
478°C1 minuten4,2 l/kg

Opmerkingen-


tommyboy

Dus het maischschema zouden we niet doen en de giststarter misschien vervangen door een saftbrew s33.
Geef gerust jullie meningen.

segtom

Naar mijn bescheiden mening ziet dat er wel goed uit. /gewoon proberen zou ik zeggen.

Jacques

Temperatuur 0 ºC voor de giststarter zal wel een vergissing zijn.

segtom

Hij gaat het zonder giststarter doen Jacques   
Citeergiststarter misschien vervangen door een saftbrew s33.

tommyboy

Dat was inderdaad een vergissing. Ik zou gewoon een s33 gebruiken en hopen dat dit een goede combinatie zal worden.
Ik zou 2 brouwels willen maken met dezelfde basis maar andere hop en eventuele gist.
Misschien eentje met deze hop en een Saaz hop doen?

Jacques

Citaat van: segtom op 27-06-2012  22:11 uHij gaat het zonder giststarter doen Jacques

In je recept geef je aan dat je giststarter gebruikt. Je geeft zelfs als omvang 400 cc aan.

tommyboy

Ik had deze inderdaad nog moeten vervangen door een gewoon gist.
Ik heb een bestaand recept omgevormd met brouwextracten maar had de gist hier blijkbaar nog niet aangepast. Is de s33 hiervoor geschikt denkt u?

Jacques

De SafAle S33 is een prima gist voor een blond. Geeft een estertje dat past bij dit biertype.

tommyboy

Is het normaal dat we eigenlijk zo weinig suiker moeten gebruiken?

RobinB

Wat is normaal? ;D

In een biertype zoals blond is een klein deel suiker (5-10%) niet abnormaal.
Het kan ook volmout, maar dat is minder gebruikelijk. (Dus minder normaal? ;) )

Dit is echter een bijna homeopathische hoeveelheid.
Hoe ben je daar op gekomen?
Lijkt wel een bottelsuiker hoeveelheid.

Je moet ook nog ff kijken naar je verliezen. Zet je moutverlies maar op 0.

tommyboy

Wel omdat ik gewoon een recept neem, in BrouwVisie dan aanpas met moutextracten en dan kwam ik op deze hoeveelheden.
We hebben dit recept een weekje geleden gemaakt, maar met sinaas schillen. We zijn gestart op 1064 en zitten nu op 1012.
De smaak was best nog lekker.

RobinB

Welk "normaal" recept met 1,5% suiker is dit dan op gebaseerd?
:weetniet:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.