ONK 12 E2 Duvel – Theo Stapels

Gestart door theostapels, 26-06-2012 00:19 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

theostapels

Alhier het recept van het derde prijs winnende kloonbier Duvel. Gebrouwen tijdens het door de Roerstok "gezamenlijk brouwen" in Boxtel. Het was echt gezamenlijk brouwen want we hebben wel met een 7/8 man/vrouw staan te roeren in de ketel met 120 liter maisch, te weten Gerda, Sjors, Bas, Rene, Sietse, Huub, Gerrie en mijn persoontje.

Het recept omgerekend naar 10 liter.
pilsmout 3 EBC                  2250   g
tarwemout                          500    g
kandijsuiker                        500    g
Styrian Goldings 4,6 %         30    g
Saaz 3,3 %                           30    g

Wyeast 1388, Belgian Strong Ale

maischwater                          10 liter
spoelwater                              6,5 liter

Maischen  pH 5,5
1      minuut     op 55 ºC
30    minuten   op 63 ºC
30    minuten   op 67 ºC
20    minuten   op 72 ºC
1      minuut     op 78 ºC

Koken 90 minuten gelijk 20 g Styrian Goldings toegevoegd.
De laatste 15 minuten de overige hop en suiker toegevoegd.
Begin SG 1072 na een uur beluchten gist toegevoegd, gisting op 20 ºC  (geforceerd gekoeld) want ging erg enthousiast eind SG 1009.
Na 3 weken gebotteld en 9 gram suiker per liter toegevoegd.

Theo Stapels

Jacques

Bedankt Theo voor het plaatsen van het recept.

Theo Bosma

Beste Theo,

Is dit witte kandijsuiker of bruin? Wat heb je gebruikt voor het beluchten?

Mvg,
Theo

jelle

Citaat van: Theo Bosma op 23-12-2012  20:39 uBeste Theo,

Is dit witte kandijsuiker of bruin? Wat heb je gebruikt voor het beluchten?

Mvg,
Theo
Witte kandijsuiker theo het moet een erg licht biertje worden, de kleur natuurlijk.
Met bruine kandij wordt het bier veel te donker.

Hoppenbrouwers

Ik wil dit jaar ook nog een Duvelachtige gaan brouwen, maar maakt het qua smaak of vergisting nou echt zoveel uit of je witte kandij suiker of "gewone" kristalsuiker gebruikt?

RobinB

Chemisch is er geen verschil.
Misschien een batch splitsen?

En dan na afloop een geblindeerde driehoekstest, liefst met ervaren proevers.  :duimop:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.