ONK 12 D1 Quadrupel – Wim van Vossen

Gestart door Jacques, 21-06-2012 22:10 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Van Wim ontving ik het recept waarmee hij de eerste prijs won in klasse D.


Brouwnummer   004       Brouwers
Datum   21-01-2012      Wim v Vossen
Biertype   Rochefort 10 Gastbrouwer Hans Adriaanse
Hoeveelheid   40 liter
EBU           25   
     
Ingrediënten
Hoeveelheid gram   Soort         EBC     %
 14000             Pilsmout      3   
  1900             Caramelmout   120   
    40             Chocolademout 800 Ontbit   
   800             Rietsuiker     
   800             Bruine kandijsuiker     
    17             Hallertau korrels      7,8
    19             Goldings korrels       5,2
    28             Saaz korrels           4,5
           
           
Gist  soort   Hoeveelheid  liter   Start   Temperatuur graden
Wyeast 1762 xl   Klapzak           13-01-2012   19
   Doorstart                       15-01-2012   21
                                   17-01-2012   24
                                   20-01-2012   24
       
Maischen      Temperatuur   Minuten
1             56            15
2             60            25
3             63            30
4             68            15
5             78             20

Maischwater   
Hoeveelheid  liter       36     
Aangezuurd   Begin  pH   Eind   pH   
             7           5   

Spoelwater   
Hoeveelheid  liter   Temperatuur   
             36      85   
Koken   
Hoeveelheid gram      Hop            toevoegen Minuten
   17              Hallertau Korrels   FWH
   19              Goldings  Korrels   60
   28              Saaz      Korrels   60
         
         
Kooktijd     90    Minuten
         
Hoofdgisting   
Datum   Soortelijk gewicht   Temperatuur
21-01-2012   1100            21
         
Lageren
Van          Tot             Temperatuur
05-02-2012   05-03-2012      5

Bottelen   
Datum   Soortelijk gewicht   Alcohol %
05-03-2012   1012             12,4

Opmerkingen   
Doorstart 2 liter water 200 gram moutextract en nutravit gistvoeding.

RobinB


KC

Geweldig! Bedankt voor dit recept en proficiat.

chielemans

Geweldig, dank voor het recept... zo eentje wil ik ook wel eens brouwen :) Nog een klein vraagje: wat betekent bij de hop de afkorting : FWH?

 - Michiel

KC

Even een stukje gekopieerd van Oscar:

FWH (First wort hop) voeg je toe voordat je wort kookt, eigenlijk filter je je wort over je hop heen zodat de eerst wort al meteen met de hop in aanraking komt.

RobinB

Iinderdaad, maar zo direct hoeft niet per se.
Je hop toevoegen voordat het wort kookt is al genoeg.
Heeft z'n voors en tegens, maar daar zijn al topics over volgeschreven. :)

George81

Wim als je meeleest:
Welke Hallertau? er zijn er veel
En East Kent Golding? Ik zie ook een gewone "golding" in de hoplijsten staan.

Ik heb jouw recept in BrouwVisie geklopt voor 20 liter, (gewoon alles door de helft gedaan).
Ik kom dan op een maischdikte van 2,3 l/kg, is dat nog te roeren?

In ieder geval bedankt voor het recept!

Joost den Brouwer

Beste,

Wij, van People's Brewery, zijn op zoek naar een recept voor een quadrupel om te commercialiseren.
Wij zouden graag volgend jaar 2.500 liter brouwen.

Ben je geïnteresseerd?

Joost den Brouwer

Jacques

Citaat van: Joost den Brouwer op 16-11-2012  12:55 uBeste,

Wij, van People's Brewery, zijn op zoek naar een recept voor een quadrupel om te commercialiseren.
Wij zouden graag volgend jaar 2.500 liter brouwen.

Ben je geïnteresseerd?

Joost den Brouwer

Ik denk niet dat Wim snel zal reageren. Hij heeft niet het recept zelf geplaatst...

De-Geert

Misschien kan je bovenstaand recept van Jacques kopen? Het staat immers op zijn site.  >:D

Jacques

Citaat van: De-Geert op 16-11-2012  23:09 uMisschien kan je bovenstaand recept van Jacques kopen? Het staat immers op zijn site.  >:D

Zo werkt het niet helemaal. Het recept is eigendom van Wim.

hopiebier

Vraagje
Lees ik het goed bij dit recept dat er met 36 liter maischwater gestart wordt en dan met 36 liter gespoeld ? Om uiteindelijk 40 liter over te houden?  Heeft iemand dit recept al zo nagemaakt ? :weetniet:
 :brouwen:

Jacques

Citaat van: hopiebier op 04-03-2013  21:56 uVraagje
Lees ik het goed bij dit recept dat er met 36 liter maischwater gestart wordt en dan met 36 liter gespoeld ? Om uiteindelijk 40 liter over te houden?  Heeft iemand dit recept al zo nagemaakt ? :weetniet:
 :brouwen:

Hoeveel liter uiteindelijk bier je overhoudt is voor iedereen anders. De gebruikte brouwapparatuur en en werkwijze kunnen grote verschillen geven. Overigens is het vrij gebruikelijk dat ongeveer 17 l maisch- en spoelwater wordt gebruikt om 10 liter wort te krijgen. Wim wijkt daar niet al te veel van af.

hopiebier

Oké dank. Ik kreeg echter het idee dat het nogal een zwaar papje wordt om te roeren! Vandaar.
 :biersmile:

Jacques

Citaat van: hopiebier op 04-03-2013  22:44 uOké dank. Ik kreeg echter het idee dat het nogal een zwaar papje wordt om te roeren! Vandaar.
 :biersmile:

Zelf zou ik de verhouding maisch- en spoelwater wat anders aanhouden. Wat meer maischwater en wat minder spoelwater. Maar jij bepaalt. Jij bent degene die in jouw brouwketel roert.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.