Citra IPA

Gestart door segtom, 09-06-2012 20:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

heijligers

Citaat van: segtom op 15-09-2012  19:10 uzo net terug van het OBBK en een mooie 7e plaats behaald met dit bier 79 punten

niet slecht voor een 3e brouwsel in mijn leven :D
Goed gedaan.

Ik zit nog in spanning te wachten op de uitslag...

segtom

ben je niet geweest dan? :p

heijligers

Citaat van: segtom op 15-09-2012  21:25 uben je niet geweest dan? :p
helaas niet  :'(

segtom

spijtig , maar er waren veel winnaars niet aanwezig hoor

RGeraads

Dat is erg jammer, maar voor mij een goed teken!;-) Ik ga er niet vanuit dat ik iets gewonnen heb. Ben wel benieuwd naar mijn scores.

segtom

je zal er snel achterkomen zeker denk ik

segtom

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptipa 100% citrahop 2.0
Kenmerkcitra
Brouwdatum23/06/2012
BiertypeIndia Pale Ale
Aantal liters30
Gewenst begin SG1067 (7,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement69,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater43,9 liter
Maischdikte3,0 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater16,9 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur19 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid61 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale ale mout (Maris Otter)90,0 %8,524 kg4 EBC
Caramunich5,0 %0,474 kg123 EBC
Kristalsuiker5,0 %0,474 kg0 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
citra14,4 %60 grKoud hop0 EBU
citra14,4 %13 gr25 minuten11 EBU
citra14,4 %13 gr30 minuten12 EBU
citra14,4 %13 gr0 minuten1 EBU
citra14,4 %13 gr60 minuten18 EBU
citra14,4 %10 gr10 minuten4 EBU
Cascade7,0 %18 gr10 minuten4 EBU
Cascade7,0 %17 gr20 minuten6 EBU
citra14,4 %11 gr20 minuten8 EBU

Opmerkingenbackhop= flame off hop daarna direct koelen


Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort1275 Thames Valley Ale
Gist toegevoegd als
Opmerkingenheropkweek gist koeling brouwsel februari

Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
165°C40 minuten3,0 l/kg
272°C20 minuten3,0 l/kg
378°C5 minuten3,0 l/kg

Opmerkingen-


Hier een nieuw opzet van het bier van vorige zomer, beetje minder caramout en wat meer suiker in de plaats ook is de hoeveelheid hop wat hoger zodat het eind SG ook weer wat hoger ligt. Dryhop nu 2 g/l. Ik ga 30 l brouwen en enkele testen uitvoeren met het dryhoppen. Nu ook andere gist aangezien ik deze nog heb staan als hij goed opkweekt gebruik ik die anders wordt het een nieuwe smackpack. Bij de hop ook wat Cascade toegevoegd bij 10 en 20 min koken om wat extra kruidigheid te krijgen.

RobinB

Cascade voor kruidigheid?
Dan zou ik eerder iets nobels doen.


Ps. Waarom staan je hopgiften zo door elkaar?

segtom

Cascade niet zo goed denk je voor bij de citra? Misschien beter een hallertauer mittelfruh dan of zo te gebruiken? Ik dacht da die Cascade toch wat kruidiger was en wat meer dimensie nog toevoegt dan wanneer je alleen Citra zou gebruiken.


Dat die hopgiften door elkaar staan dat heeft te maken met BrouwVisie dat ik het niet gesorteerd heb volgens kooktijd.

RobinB

Ik vind Cascade voornamelijk grapefruit bite hebben en wat bloemigs. Kan waarschijnlijk heel goed bij citra, dat was de vraag niet, maar ik vind het niet zezeer kruidig. Kruidig associeer ik inderdaad meer met nobele hoppen zoals mittelfruh en Saaz, of afgeleiden ervan. Perle is ook wel kruidig/harsig.

Binnen de C hoppen had ook Chinook (tot mijn verrassing) wel wat kruidige smaken, dus als je in die hoek wilt blijven is dat misschien een betere optie?

Zoek maar eens het topic: JWVG's megalomane hop experiment oid (Amerikaanse versie).
Was erg leerzaam!

segtom

Zal ik wel eens opzoeken. Misshien dat ik wel voor mittelfruh/Perle of Saaz ga ipv van de Cascade  het bier zal er niet slechter op worden. Maar dat artikel/experiment ga ik zeker eens lezen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.