ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads

Gestart door RGeraads, 06-06-2012 18:42 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

RGeraads

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptZwarte Beer (Pine Ale)
KenmerkLicht, fris bier met dennengeur
Brouwdatum5-2-2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement61,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,1 liter
Maischdikte3,6 l/kg
Maischwater17,2 liter
Spoelwater9,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC26,5 %1264 gr3 EBC
Carapils (W)10,0 %477 gr5 EBC
Pale alemout30,0 %1431 gr7 EBC
Viennamout10,0 %477 gr7 EBC
Tarwemout23,5 %1121 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,1 %7 gr90 minuten4 EBU
Saaz (CZ)3,1 %13 gr70 minuten6 EBU
Saaz (CZ)3,1 %12 gr50 minuten5 EBU
Saaz (CZ)3,1 %8 gr30 minuten3 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Dennentoppen30 gr90 Min.

Opmerkingen7,5 gram dennentoppen 90 min.
22,5 gram dennentoppen 30 min.

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
157°C30 minuten3,6 l/kg
267°C60 minuten3,6 l/kg

Hier is ons prijswinnend recept van de Zwarte Beer (dennentoppenbier) van hobbybrouwerij De Bolle Beer. Veel mensen hebben op het ONK al naar het recept gevraagd. Ik ging er blind even vanuit dat de dennentoppen op 5 minuten voor eind koken toe werden gevoegd, maar nu ik het recept bekijk blijkt dus dat een deel volledig meegekookt wordt en een iets groter deel toegevoegd wordt tijdens de laatste hopgift, op 30 minuten voor het einde van het koken.

Voor wat betreft de vergisting kan ik weinig vertellen. Het bier is vergist in de woonkamer in februari, dus de woonkamertemperatuur zal tussen de 18 en 20 graden gelegen hebben. Dit was wel zo'n beetje tijdens de piek van de winter met nachttemperaturen van -20 graden hier in Almere. De vergistingstemperatuur zal hierdoor erg geschommeld hebben. Wellicht is er dus nog enige winst te behalen wanneer ik temperatuur gecontroleerd kan vergisten.


Hopmans


davadox

Ik ga hem vanavond burgemeester maken.
Ben benieuwd.

heijligers

Mooi recept.
De dennentoppen, komen die uit het bos?
Of heb je kerstbomen (ja, dat zijn sparren) staan snoeien?

RGeraads

Citaat van: Hopmans op 06-06-2012  19:59 uMooi recept!

 :duimop:

Bedankt!

De vraag waar de dennentoppen vandaan komen krijg ik vaak te horen. In eerste instantie wilden we verse dennentoppen uit het bos gebruiken, maar dan ben je seizoensgebonden als je wil brouwen. Bij de Brouwmarkt krijg je gedroogde dennentoppen, te vinden bij de kruiden en likeur essences.

Jacques

Raymond,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.