Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads  (gelezen 4564 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Gepost op: 06-06-2012 18:42 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptZwarte Beer (Pine Ale)
KenmerkLicht, fris bier met dennengeur
Brouwdatum5-2-2012
BiertypeBlond(e)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1057 (6,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement61,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater27,1 liter
Maischdikte3,6 l/kg
Maischwater17,2 liter
Spoelwater9,9 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur14 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC26,5 %1264 gr3 EBC
Carapils (W)10,0 %477 gr5 EBC
Pale alemout30,0 %1431 gr7 EBC
Viennamout10,0 %477 gr7 EBC
Tarwemout23,5 %1121 gr3 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Saaz (CZ)3,1 %7 gr90 minuten4 EBU
Saaz (CZ)3,1 %13 gr70 minuten6 EBU
Saaz (CZ)3,1 %12 gr50 minuten5 EBU
Saaz (CZ)3,1 %8 gr30 minuten3 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Dennentoppen30 gr90 Min.


Opmerkingen7,5 gram dennentoppen 90 min.
22,5 gram dennentoppen 30 min.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
157C30 minuten3,6 l/kg
267C60 minuten3,6 l/kg


Hier is ons prijswinnend recept van de Zwarte Beer (dennentoppenbier) van hobbybrouwerij De Bolle Beer. Veel mensen hebben op het ONK al naar het recept gevraagd. Ik ging er blind even vanuit dat de dennentoppen op 5 minuten voor eind koken toe werden gevoegd, maar nu ik het recept bekijk blijkt dus dat een deel volledig meegekookt wordt en een iets groter deel toegevoegd wordt tijdens de laatste hopgift, op 30 minuten voor het einde van het koken.

Voor wat betreft de vergisting kan ik weinig vertellen. Het bier is vergist in de woonkamer in februari, dus de woonkamertemperatuur zal tussen de 18 en 20 graden gelegen hebben. Dit was wel zo'n beetje tijdens de piek van de winter met nachttemperaturen van -20 graden hier in Almere. De vergistingstemperatuur zal hierdoor erg geschommeld hebben. Wellicht is er dus nog enige winst te behalen wanneer ik temperatuur gecontroleerd kan vergisten.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.460
  • Land: nl
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #1 Gepost op: 06-06-2012 19:59 u »
Mooi recept!

 :duimop:

Offline davadox

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.214
  • Land: nl
  • Holland's Next Top Brewer
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #2 Gepost op: 06-06-2012 20:02 u »
Ik ga hem vanavond burgemeester maken.
Ben benieuwd.

Offline heijligers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.820
  • Land: nl
  • Brouwerij HeijligGerst - HolyBarley Brewery
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #3 Gepost op: 06-06-2012 20:04 u »
Mooi recept.
De dennentoppen, komen die uit het bos?
Of heb je kerstbomen (ja, dat zijn sparren) staan snoeien?

Offline RGeraads

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Land: nl
    • Brouwerij Stijl
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #4 Gepost op: 06-06-2012 20:23 u »
Mooi recept!

 :duimop:

Bedankt!

De vraag waar de dennentoppen vandaan komen krijg ik vaak te horen. In eerste instantie wilden we verse dennentoppen uit het bos gebruiken, maar dan ben je seizoensgebonden als je wil brouwen. Bij de Brouwmarkt krijg je gedroogde dennentoppen, te vinden bij de kruiden en likeur essences.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 27.328
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #5 Gepost op: 06-06-2012 20:35 u »
Raymond,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Offline stinkmuis

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Bier vlekt niet? moet je mijn keuken soms zien :-)
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #6 Gepost op: 24-04-2013 17:37 u »
Ik heb laatst een bier gebrouwen met een siroop gemaakt van sparretoppen, gekregen van een vriend van mij die likeuren maakt in Slovenie. Ik heb ook voornamelijk Saaz gebruikt maar 5 minuten voor einde koken een paar gram Simcoe toegevoegd. Past mooi bij de kerstboomsmaak.

Ik ga dit recept binnenkort ook maar eens proberen. Bedankt voor het delen!

Offline lethalbyte

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 17
  • Land: be
  • waar de brouwer komt moet de bakker niet komen
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #7 Gepost op: 05-02-2017 19:42 u »
Ik kwam dit recept tegen en zou het ook wel eens willen brouwen met dennentoppen.
Hoe is de smaak van de dennen mee gevallen in het bier qua hoeveelheid, meer of minder of even veel gebruiken?
En hoe toegankelijk is het voor de gemiddelde bierdrinker?

Offline Neetje

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 718
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: ONK 12 V2 Dennentoppenbier - RGeraads
« Reactie #8 Gepost op: 05-02-2017 21:20 u »
Ik kwam dit recept tegen en zou het ook wel eens willen brouwen met dennentoppen.
Hoe is de smaak van de dennen mee gevallen in het bier qua hoeveelheid, meer of minder of even veel gebruiken?
En hoe toegankelijk is het voor de gemiddelde bierdrinker?

Ik heb bier gebrouwen met sparrentoppen (nieuwe lichtgroene uitschieters) en vond 2 gram/liter al ruim aanwezig. Maar ik heb ook bier gebrouwen met 4 gram/liter groene dennennaalden, Deze was volgens mij toegankelijker.

Hoe lichter de kleur van je bier, hoe minder je toe moet voegen. 5 tot 10 minuten mee koken is voldoende.
Wat het verschil wordt tussen 10 of 30/90 minuten koken weet ik niet.

Tags: