Smokey Ale

Gestart door heijligers, 20-05-2012 11:26 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

heijligers

Omdat het recept nog niet op het forum stond, maar er wel een proefnotitie door William is gepost, hier alsnog het recept.
Hieronder mijn recept van de Smokey Ale, niet te verwarren met Smoked Eel.
De bedoeling was om een doordrinkbaar bovengistend rookbier te maken.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSmokey Ale
KenmerkBrouwsel 19
Brouwdatum27-10-2011
BiertypeBovengistend rookbier
Aantal liters25
Gewenst begin SG1047 (4,9 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,4%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater36,0 liter
Maischdikte3,7 l/kg
Maischwater21,4 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd100 minuten
Berekende kleur16 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid43 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC (05-10-2010)64,5 %3690 gr3 EBC
Rookmout35,0 %2000 gr4 EBC
Chocolademout (ontbitterd)0,5 %28 gr800 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)(5-10-2010)9,5 %36 gr100 minuten38 EBU
Eigen tuin hop5,0 %29 gr10 minuten5 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C70 minuten3,7 l/kg
278°C10 minuten3,7 l/kg


William

Bedankt voor het recept.

Toen ik dit bier proefde dacht ik met een veel steviger bier van doen had (7 - 8% alc (v/v)) . Blijkbaar doet de combinatie hoge bitterheid / rooksmaak het goed. Voor mij was het een bier met een hele mooie rook / bitter / zoetbalans.

heijligers

Het rendement was wat hoger dan verwacht. Alc. zat aan 6 % met bottelsuiker.

Ik heb deze voor het ONK ingestuurd in de vrije klasse.

heijligers

Ik ga dit recept morgen weer brouwen, maar heb even een hopvraagje

De vorige keer heb ik deze gebrouwen met hop uit de tuin van mijn ouders (geen brouwhop) als aromahop. Omdat er dit jaar niets fatsoenlijks af kwam zoek ik een vervangende hop. Eigenlijk dus een milde aromahop die de 29 gram (niet-gedroogde) tuinhop op 10 minuten kan vervangen.

Hoppen die ik op voorraad heb zijn:
- Saaz
- Hallertau Perle
- Hallertau Hersbrucker  
- amarillo
- citra
- styrian golding
- east kent golding
- magnum
Iemand een goede tip wat betreft hopras, massa en kooktijd?

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSmokey Ale 2013
KenmerkPlanning
Brouwdatum6-10-2012
Biertype-
Aantal liters25
Gewenst begin SG1046 (4,7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,4%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater34,8 liter
Maischdikte3,7 l/kg
Maischwater21,4 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd75 minuten
Berekende kleur13 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid48 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC64,5 %3690 gr3 EBC
Rookmout35,0 %2000 gr4 EBC
Chocolademout0,5 %28 gr900 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northern Brewer (D)(5-10-2010)9,5 %40 gr75 minuten42 EBU
Eigen tuin hop5,0 %29 gr10 minuten6 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafale US-05
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking
Opmerkingengist afwegen volgens Mr Malty (125%)

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
163°C70 minuten3,7 l/kg
278°C10 minuten3,7 l/kg

Opmerkingen-


Gerb

Ik zou een van de nobele hoppen (Saaz, Hallertau of EK Goldings) kiezen op 10 minuten. Een gram of 15-20.

heijligers

Citaat van: Gerb op 06-10-2012  08:36 uIk zou een van de nobele hoppen (Saaz, Hallertau of EK Goldings) kiezen op 10 minuten. Een gram of 15-20.
Bedankt Gerb, het wordt 15 g Saaz.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.