De recepten met analyseresulaten van de Brand Pilsbrouwwedstrijd

Gestart door Jacques, 12-05-2012 22:41 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

De wedstrijd zit er weer op. Het was een hele mooie gebeurtenis. Alle geheimzinnigheid over recepten kan nu opgeheven worden. En wat nog mooier is we hebben van Brand ook analyseresultaten gekregen van onze bieren.


Hierbij doe ik de aftrap voor dit topic.



Het recept

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                 : JacPils  Brand wedstrijd (Jacques Bertens)
Kenmerk brouwsel       : 1202
Brouwdatum                : 18-2-2012
Biertype                        : Pilsener
Aantal liters                 : 38
Gewenst begin SG          : 1043 (Dit is de berekende waarde na water toevoeging omdat ik te hoog uit gekomen was. Verder is rekening gehouden met een hoger stamwortgehalte door hergisting op de fles)
Brouwzaalrendement        : 80.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal brouwwater         : 53,27 liter
Maischdikte               : 3,60 l/kg
Maischwater               : 25,13 liter
Spoelwater                : 23,45 liter
Kooktijd                  : 60 minuten
Berekende kleur           : 9 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 30 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               87,0 %         6073 g        3 EBC                                                                     
Melanoidin                   3,0 %          209 g         65 EBC                                                               
Carapils                     10,0 %         698 g         6 EBC                                                             

Massa hop--------------------------------------------------------------
Saaz (CZ)          3,3 %     76 g          60 Min.        19 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          2,9 %     16 g          15 Min.        2 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          2,9 %     16 g          10 Min.        1 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          3,3 %     23 g          5 Min.         1 EBU                                                                   
Saaz (CZ)          2,9 %     33 g          60 Min.        7 EBU                                                                   

Klaringsmiddel----------------------------------------------------------------
Iers mos                                    5 g           10 Min. koken                                                     

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 2278 Czech Pils
Gist toegevoegd als       : Giststarter
Volume                    : 500 ml
Beluchtingstijd           : 14 uur (roerder)
Temperatuur starter     : 19°C
Gistvoeding               : Wyeast
Hoeveelheid               : 3 g

Opmerkingen     : De starter was 3500 ml. Deze is afgegoten.

maischschema-------------------------------------------------------------
Stap 1: 58°C      7 Min.      3,6 l/kg
Stap 2: 66°C      45 Min.      3,6 l/kg
Stap 3: 73°C      15 Min.      3,6 l/kg

Vergisting-------------------------------------------------------------
Hoofdgisting : 8 dagen oplopende temperatuur van 11,5 naar 13,5°C
Nagistging: 7 dagen bij 11 °C
Koude lagering 3 dagen bij 5 °C

Dryhopping-------------------------------------------------------------
4 dagen met 35 g Saaz bloemen bij 11 °C

Eind SG 1009

Hergisting op de fles-------------------------------------------------------------
6 g per gebotteld bier. Hergisting uitgevoerd bij 12 °C


------------------------

De analyseresultaten

Original extract              % (m/m)  11.91
Alcohol                       % (m/m)   3.88
Real extract                  % (m/m)   4.37
Apparent extract              % (m/m)   2.58
Specific gravity 20/20                  1.010005
Alcohol by volume             % (V/V)   4.96
Color                         EBC       6.4
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.57




Mijn bier zat niet in de finale.

RobinB

Misschien ook handig om aan te geven wat je behaalde SG (bij begin vergisten?) is geworden?
Gewenst SG en werkelijk behaald SG komt soms niet overeen... ;)

En dan ook maar meteen het eind SG (bij bottelen)! :)

Oftewel:
Alle eigen metingen van daadwerkelijk behaalde waarden, vs de metingen van Brand.
De kleur/IBU's meten we uiteraard niet, daarvoor hebben we slechts de berekeningen.

davadox


Jacques

Citaat van: RobinB op 12-05-2012  23:12 uMisschien ook handig om aan te geven wat je behaalde SG (bij begin vergisten?) is geworden?
Gewenst SG en werkelijk behaald SG komt soms niet overeen... ;)

En dan ook maar meteen het eind SG (bij bottelen)! :)

Oftewel:
Alle eigen metingen van daadwerkelijk behaalde waarden, vs de metingen van Brand.
De kleur/IBU's meten we uiteraard niet, daarvoor hebben we slechts de berekeningen.

Zo juist het bericht aangepast. Discussies wil ik in dit topic zo veel mogelijk verwijderen om niet te veel vervuiling te hebben.
De kleur berekenen we. Het is aardig om die waarde te vergelijken met de gemeten waarden.

Citaat van: davadox op 12-05-2012  23:13 uEn het Iers Mos was om helder bier te krijgen?

Ja.
Het bier van mij is super helder geworden.

Achteraf gezien vind ik het jammer dat ik het bier koud heb laten hergisten. Ik heb het bier nu een week uit de koelkast staan en de smaak is veel beter geworden. Maar eerlijk is eerlijk de body is niet super. Het bier smaakt behoorlijk droog, iets te droog voor een pils. Ik heb een paar flesje geruild. Dus de bevindingen van anderen gaan we in een ander topic lezen.

Erick

Hier mijn recept (zat bij de laatste 10):
 
Recipe: Trans-Atlantic Pilsner
Brewer:Erick
Style: Pilsner
TYPE: All Grain

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 26,00 l
Post Boil Volume: 22,67 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l   
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,047 SG
Estimated Color: 10,9 EBC
Estimated IBU: 42,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 62,00 %
Est Mash Efficiency: 71,3 %
Boil Time: 80 Minutes

Ingredients:
------------
Amt       Name                                                 Type          %/IBU         
3,25 kg   Pilsner (2 Row) Bel (3,0 EBC)              Grain         65,0 %       
0,75 kg   Munich Malt (17,7 EBC)                       Grain         15,0 %       
0,50 kg   Cara 8 (Dingemans) (14,8 EBC)           Grain         10,0 %       
0,25 kg   karamel/Crystal Malt - 10L (19,7 EBC) Grain         5,0 %         
0,25 kg   Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC)           Grain         5,0 %         
125,00 g  Saaz [3,40 %] - Boil 20,0 min             Hop           30,6 IBUs     
55,00 g   Amarillo Gold [9,70 %] - Boil 5,0 min   Hop           11,5 IBUs           
25,00 g   Amarillo Gold [9,70 %] - Steep 10,       Hop           0,0 IBUs     
1,0 pkg   Pilsen Lager (Wyeast Labs #2007)       


Name      Description                                Temperat     Step Time     
 1        Add 19,44 l of water at 72,2 C              65,0 C        75 min       
 2        Add 0,00 l of water and heat to 80        80,0 C        10 min       

Sparge: Fly sparge with 13,56 l water at 80,0 C

Analyse uitslagen Brand:
Original extract   12.43
Alcohol                4.21
Real Extract         4.30
Apparent extract  2.36
Specific gravity    1.00920
Alcohol By Vol      5.37
Colour               14.9
pH                      4.65
 

Jacques

Citaat van: Erick op 12-05-2012  23:54 uDe labuitslagen zal ik er morgen bij tikken (nu geen zin meer in)  ;)

Als je het betreffende gedeelte van mijn bericht kopieert en in het lettertype Courier zet hoef je alleen de waarden te veranderen. Dat is zo gebeurt lijkt mij.

Erick


Jacques

Citaat van: Erick op 12-05-2012  23:59 uWas al aan het overtikken geslagen, sorry.

Dat kan natuurlijk maar kopiëren is wel wat handiger, zeker ook omdat als je het lettertype op Courier zet alles netjes onder elkaar staat.

webhunter

Het was een mooie dag bij onze Limburgse vrienden.
Met een neuslengte verschil de tweede prijs. Dus met gepaste trots wil ik graag het recept van mijn pils met jullie delen.

Verwacht begin SG:  1.046 (4,5%)
EBU: 35

Water
Maishwater: 19 liter      pH ~5,4
Spoelwater:    9 liter   pH ~5,4

Maisch
4.00 kg.  Pilsmout

Hop
23.00 g  Centennial Pellet   10%    90 min. Mee laten koken.
10.00 g  Centennial Pellet   10%    
Het Aroma hop heb ik pas na het koken (90 minuten) toegevoegd. Na het koken even goed roeren, deksel op de pan en ongeveer 10 minuten laten rusten voordat ik ging koelen.
            .
Gist
2 pakjes Fermentis Saflager W-34/70.
Voordat ik het gist aan het wort heb toegevoegd heb ik een soort van giststarter gemaakt. Om het gist te laten 'wennen' heb ik in een steriele fles circa ½ liter afgekoeld wort van 20 °C + ½ liter mineraal (= steriel) water en de 2 zakjes gist gemengd. Even goed schudden en ongeveer 2 uurtjes laten staan. Daarna heb ik de starter toegevoegd aan het wort in het vergistingvat.

Maischschema
45 minuten op 52 °C
60 minuten op 62 °C
30 minuten op 72 °C
5   minuten op 78 °C
 
Vergisting Pils
Start de Hoofdvergisting op circa 12 °C
Hoofdvergisting 1 week
Overhevelen op de Mandfles en dan wat suiker toevoegen (1 gram/liter) om de vergisting weer wat op gang te brengen. 1 dag laten staan totdat de vergisting weer wat op gang is gekomen.
Langzaam stapsgewijs met stappen van 2°C/dag laten afkoelen tot 4 °C.
3 weken laten staan bij 4°C
2 dagen voor het bottelen de mandfles op kamertemperatuur laten komen.
Bottelen met 7 gram/liter.


sander_123

Hier het recept van onze BBQ Pils

BBQ Pils

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBBQ Pils
Brouwdatum
BiertypePils(ener)
Volume25.0 liter
Gewenst begin SG1,048 g/l
Gemeten begin SG1,048 g/l
Berekende kleur7 EBC (Morey)
Berekende bitterheid31 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement75%
Totaal brouwwater37.3 liter
Beslagdikte4.61 l/kg
Maischwater25.0 liter
Spoelwater12.3 liter
Kooktijd min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout382,54,473
Rauchmalz49,20,502
Maisvlokken18,20,447

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Maischen660904,61

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Saaz4,5Pellets5404
Saaz4,5Pellets10306
Saaz4,5Pellets20207
Saaz4,5Pellets30104
Hallertau Perle8,5Pellets601010

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 2206 Bavarian Lager
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)3
Beluchtingstijd (uur)
Temperatuur starter (gr. C)

Vergisting:
Een week op 14 graden, toen overgeheveld. SG gedaald naar 1.014.
Nog een week op 14 graden laten staan, toen naar 10 graden gezet gedurende 3 dagen.
Na die 3 dagen de temperatuur nog 3 dagen op 3 graden gezet, en de ochtend voordat we gingen bottelen de koelkast uitgezet.
Gebotteld met een SG van 1.013, met 7 gr/liter suiker

De analyseresultaten

Original extract              % (m/m)  11.34
Alcohol                       % (m/m)   3.91
Real extract                  % (m/m)   3.73
Apparent extract              % (m/m)   1.92
Specific gravity 20/20                  1.00749
Alcohol by volume             % (V/V)   4.98
Color                         EBC       6.7
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.47

Drents Hopbier

Citaat van: Erick op 12-05-2012  23:54 uHier mijn recept (zat bij de laatste 10):
 
Recipe: Trans-Atlantic Pilsner

Boil Size: 26,00 l
Post Boil Volume: 22,67 l
Batch Size (fermenter): 20,00 l   
Bottling Volume: 19,00 l
Estimated OG: 1,047 SG
Estimated Color: 10,9 EBC
Estimated IBU: 42,0 IBUs
Brewhouse Efficiency: 62,00 %
Est Mash Efficiency: 71,3 %

Zoals Robin al opmerkte: wat was het door jou gemeten s.g. en de berekende kleur en methode? Ik neem aan dat het volume stamwort 20 liter was?

Hopbier

heijligers

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptPilsener - 1.0
Kenmerkbrouwsel 21
Brouwdatum20-2-2012
BiertypePilsener
Aantal liters25
Gewenst begin SG1045 (4,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement74,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater35,7 liter
Maischdikte4,0 l/kg
Maischwater20,9 liter
Spoelwater15,0 liter
Kooktijd100 minuten
Berekende kleur7 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid47 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC (jan-2012)100,0 %5220 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertau Hersbrücker(jan-2012)5,1 %26 gr10 minuten5 EBU
Hallertauer Perle(jan-2012)8,9 %21 gr75 minuten21 EBU
Hallertau Hersbrücker(jan-2012)5,1 %13 gr60 minuten7 EBU
Saaz (CZ)(jan-2012)3,3 %41 grFWH14 EBU

Opmerkingen  
   

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSaflager S-23
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking (3 zakjes)
Opmerkingen    vergisten op 10 - 12 - 15graden
lageren op 5 graden


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
155°C10 minuten4,0 l/kg
263°C40 minuten4,0 l/kg
373°C30 minuten4,0 l/kg
476°C1 minuten4,0 l/kg

Opmerkingenspoelwater behandeld met 5 ml melkzuur  
   
Spoelen op 76

Gemeten start SG in gistvat was 1054. Ik heb toen 5 liter water moeten toevoegen om 1045 te halen. Dit heeft me uiteindelijk de kop gekost.
Zoals al eerder opgemerkt heb ik gemeten met een naar boven afwijkende hydrometer. Bovenstaande metingen zijn dus niet erg nauwkeurig geweest.

De analyseresultaten

Original extract              % (m/m)  10.33
Alcohol                       % (m/m)   3.55
Real extract                  % (m/m)   3.39
Apparent extract              % (m/m)   1.73
Specific gravity 20/20                  1.00975
Alcohol by volume             % (V/V)   4.52
Color                         EBC       6.8
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.78


Jacques

Citaat van: webhunter op 13-05-2012  11:24 uHet was een mooie dag bij onze Limburgse vrienden.
Met een neuslengte verschil de tweede prijs. Dus met gepaste trots wil ik graag het recept van mijn pils met jullie delen.

Maarten,

Van harte gefeliciteerd met jouw 2e plaats (het was bijna een gedeelde eerste plaats).
Zou je de analyseresulaten ook bij het recept willen zetten.

Gezien jouw resultaat zal dit recept ook in de rubriek Bewezen recepten geplaatst worden.

BBA


Hierbij ook mijn recept en de analyseresultaten:


Boogaard bier
Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk7
Naam receptFrans' Pils
Brouwdatum16-2-2012
BiertypePils(ener)
Volume21,0 liter
Gewenst begin SG1.050 g/l
Berekende kleur12 EBC (Morey)
Berekende bitterheid25 IBU (Tinseth)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement68%
Totaal brouwwater32,5 liter
Beslagdikte2,87 l/kg
Maischwater15,0 liter
Spoelwater17,5 liter
Kooktijd90 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout3884,603
Münchenermout1680,418
Biscuit mout5840,209

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Beta-amylase620402,87
Alfa-amylase7210202,87
Uitmaisch78552,87

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Hallertau Mittelfruh3,6Hopbellen15204
Hallertau Mittelfruh3,6Hopbellen5101
Tettnanger4,4Pellets602012
Hallertau Mittelfruh3,6Hopbellen45208

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 2000 Budvar Lager
GistvormVloeibaar
Volume starter (l)1,5
Beluchtingstijd (uur)
Temperatuur starter (gr. C)21

De analyseresultaten:

Original extract              % (m/m)  13.63
Alcohol                       % (m/m)   4.57
Real extract                  % (m/m)   4.84
Apparent extract              % (m/m)   2.75
Specific gravity 20/20                  1.01073
Alcohol by volume             % (V/V)   5.85
Color                         EBC       14.2
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.52



Het rendement en de verdamping waren beiden hoger dan verwacht. Na het koelen kwam ik uit op een SG van 1060. Dit heb ik met kraanwater gecorrigeerd tot 1053. Het gemeten SG bij bottelen was 1012. Hierin is het effect van de bottelsuiker (4.8 gr/L) nog niet meegenomen.


De hoofdvergisting duurde 1.5 week bij 10 graden. Daarna heb ik het bier 2.5 week laten nagisten bij 11 graden. Vervolgens heb ik de temperatuur nog laten oplopen tot 15 graden voor enkele dagen. Tot slot heeft het bier een halve week bij 4 graden gestaan voordat het gebotteld is. De hergisting op fles verliep bij 15 graden en ging vrij vlot.


Helaas dus niet goed genoeg voor een finaleplaats. Ik heb ook een flesje geruild met Jacques, dus ik ben ook erg benieuwd naar zijn bevindingen. In ieder geval vanaf deze plaats nog hartelijk gefeliciteerd aan alle finalisten, en in het bijzonder de winnaar van de wedstrijd!

[/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4][/tabular type=4]

Drents Hopbier

Citaat van: heijligers op 13-05-2012  12:35 uGemeten start SG in gistvat was 1054. Ik heb toen 5 liter water moeten toevoegen om 1045 te halen. Dit heeft me uiteindelijk de kop gekost.

Je bedoelt dat je te weinig water hebt toegevoegd?

Hopbier

jpt

Leuk om te lezen. Maar wie heeft er uiteindelijk gewonnen?

krek zat

Met dank aan Brand en natuurlijk Pint voor de geweldige wedstrijd.

Hierbij mijn recept met analyses

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptBumpke
Kenmerkpils
Brouwdatum3-3-2012
BiertypePilsener
Aantal liters20
Gewenst begin SG1048 (5,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement80,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater29,1 liter
Maischdikte5,6 l/kg
Maischwater23,0 liter
Spoelwater5,0 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur7 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid27 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC91,0 %3719 gr3 EBC
Munchenermout 15 EBC4,0 %163 gr16 EBC
Gerstevlokken5,0 %204 gr4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Brewers Gold (D)5,2 %22 gr90 minuten17 EBU
Styrian Golding2,8 %17 gr45 minuten6 EBU
Styrian Golding2,8 %20 gr15 minuten4 EBU

Opmerkingen-

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2007 Pilsen Lager
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter3500 ml
Beluchtingstijd36 uur
Temperatuur giststarter21°C
Opmerkingengist op za 22-2 binnengekregen ongekoeld.
Productiedatum van gist was 11 april 2011, dus eigenlijk al te oud.
Kwam hier echter pas bij maken giststarter pas achter.

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C10 minuten5,6 l/kg
263°C40 minuten5,6 l/kg
372°C32 minuten5,6 l/kg
478°C12 minuten5,6 l/kg

Opmerkingen

De analyseresultaten:
Original extract              % (m/m)  11.66
Alcohol                       % (m/m)   3.91
Real extract                  % (m/m)   4.07
Apparent extract              % (m/m)   2.26
Specific gravity 20/20                  1.00881
Alcohol by volume             % (V/V)   4.99
Color                         EBC       10.8
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.30

PP

Pilsner bier receptuur: wedstrijd Pint-Brand
Versie 20, 22 april '12

Paul Penders, Urmond: finalist.

Ik heb het pils door verschillende groepen laten proeven; vrijwel perfect helder bier, lichte kleur; licht hoparoma, aangenaam bitter, ook in de nadronk. Droge smaak, licht moutig, goede balans tussen mout en hop. Fantastisch schuim (zeer fijn, trekt op vergelijkbaar met een Guinness). 
Dat ik bij de top 10 heb gescoord is een mooie stimulans om met de hobbie door te gaan.
Als "oud" chemisch analist ben ik aangenaam verrast dat mijn metingen en rekenprogramma een heel behoorlijke nauwkeurigheid hebben. M.n. in de hopbitterheid slechts een verschil van ca, 10%.

Naam: PP Pils
Brouwdatum: 18 maart '12
Hoeveelheid: 25 L.
Gewenste hoeveelheid alcohol: 5,1 vol% (Brand analyse 5,3 vol%)

Grondstoffen:
Mout :    pilsmout (3EBC) / pale mout (7 EBC): 80 : 20 m/m, 4,5 kg (Brand analyse kleur 8,2 EBC, extract 12,63 m/m%)
Water:    brouwwater: 18 L Spa blauw.
spoelwater: 25 L lokaal kraanwater, gecorrigeerd naar pH 6,0 met verdunde fosforzuur opl.; daarna afgeheveld
Hop:    Saaz pellets: 4,5 %, dosering tot 30 EBU, 70 g (Brand analyse 34,4 EBU)
Gist:    Czech Pils (Wyeast, 2278)

Maischen:
Mout / water verhouding:    1 / 4 m/m
Opwarmsnelheid:       1,0 - 1,5 °C/min
Warmtebron:       directe verwarming met gasvlam, permanente mechanische menging
Schema:
35 °C: mout storten      pH 5,6
52 °C:         pH 5,6
60 °C: 20 min         
65 °C: 25 min      68 °C: I2 zwart.
72 °C: 35 min       pH 5,6, eind I2 negatief
78 °C:   5 min      einddichtheid maisch: 1,063 g/mL

Filtreren:
Koperen valse bodem
Rusttijd:    25 min
Filtratieduur: 50 min            
Laatste afloop: 1,015 g/mL      

Koken:
Directe verhitting met gasvlam
Koken:   80 min       
Hopdosering:
10%: na eerste wort in kookketel (7 g)
70%  start koken ( 49 g)
10%  na 60 min (7 g)
10%  na 70 min (7 g)

Afkoeling:
M.b.v. een dompelspiraal
Afkoeling:    30 min       T = 17 °C
 
Opbrengst:
23 L wort en 2 L hop-eiwit slurry (verwijderd)
Einddichtheid: 1,048 (Brand analyse 12,63 m/m%, pH CO2 vrij 4,66)
 
Vergistingsschema:
Giststarter: 1 L, stapsgewijs opgekweekt

Hoofdvergisting en rijping:
In 25 L fles voorzien van waterslot
7 dagen 11 °C
6 dagen 7 °C
16 dagen - 1 / 3 °C cyclus.
 
Afvullen:
Datum: 15 april '12
CO2 verzadiging bij 4 °C aangehouden: 3,0 g/L
Dosering gesteriliseerde sucrose-opl.: 4 g/L

Hergisting:
Bij kamertemperatuur: 16-20 °C
Duur: 7 dagen.

Opslag:
In donker bij 7-9 °C

(Brand analyse einddichtheid 1,01055 g/mL)
(Brand analyse extract 4,62 m/m%, schijnbaar 2,70 m/m%).


Henielma

Het was een leuke wedstrijd met een leuke afsluitende middag.

Hieronder mijn recept van Mario's Pils I:
Helaas niet bij de eerste 10 kunnen komen maar het is wel een lekker pils. Inmiddels bezig met de vergisting van de 2e batch. Met een beetje geluk heb ik dit pils op tap op het Pre-Onk.

Gebruikt gemaakt van 100% osmosewater voor het maischen en het spoelen. Net voor de vergisting nog 1 liter kraanwater toegevoegd in verband met een iets hoger rendement.
Begin SG was 1051. Eind SG was 1010
Hoofdvergisting op 12 ºC en de nagisting op 13 ºC. Na 24 dagen gekoeld naar 6 ºC.   
Gecarboniseerd gebotteld bij 0,5 ºC met 2.1 Vol% CO2 zonder hergisting op fles.

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkP81
Naam receptBrand Wedstrijd Pils
Brouwdatum29-2-2012
BiertypePils(ener)
Volume25.0 liter
Gewenst begin SG1.050 g/l
Berekende kleur11 EBC (Morey)
Berekende bitterheid24 IBU (Garetz)

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement78%
Totaal brouwwater35.0 liter
Beslagdikte4.63 l/kg
Maischwater25.0 liter
Spoelwater10.0 liter
Kooktijd75 min.

Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout3904.855
Munichmout I1250.27
Melanoidin mout6550.27

Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Temperature Step 1600104.63
Step 2645204.63
Step 3685204.63
Step 4725204.63
Uitmaischen78814.63

Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Merkur6Hopbellen752111
Centennial10Pellets402113
Saaz3.8Hopbellen10210

Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortSafLager W-34/70
GistvormSlurry van een starter van 3 liter
Volume (l)0.3
Beluchtingstijd (uur)Geroerd 24 uur
Temperatuur starter (gr. C)22

De analyseresultaten:
Original extract              % (m/m)  12.97
Alcohol                       % (m/m)   4.46
Real extract                  % (m/m)   4.38
Apparent extract              % (m/m)   2.33
Specific gravity 20/20                  1.00910
Alcohol by volume             % (V/V)   5.69
Color                         EBC       13.7
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.71


Helaas teveel alcohol dus mogelijk is dit bier niet geproefd.  :'(

Hieronder nog een foto van het pils in een glas. Mooi helder.

Jacques

Citaat van: jpt op 13-05-2012  19:40 uLeuk om te lezen. Maar wie heeft er uiteindelijk gewonnen?

Marc Vriens van De Roerstok uit Tilburg. Zie hier. Dit topic gaat over de recepten en de analyseresultaten.

William

Hieronder mijn recept voor de Single Malted Pils, geen top 10 bier. Meer dan 5.0 % (v/v) alcohol), de grens voor een pils, maar minder dan 5.5% v/v alcohol, de grens voor een Ur-type pils. Ik ben eigenlijk wel benieuwd waar men de grens uiteindelijk heeft gesteld Jeroen. :)

Ook hier valt het op dat de analyseresultaten goed kloppen met resultaten zoals berekend door Promash

- BrandPromash
origineel extract12.1812.15
alcohol (m/m)4.174.20
real extract4.11-
app extract2.19-
eind sg1.008531.008
alcohol (v/v)5.325.36
colour EBC9.511.8
bitterness IBU-29.7
pH4.52-

A ProMash Brewing Session Report
--------------------------------

Brewing Date: Saturday March 17, 2012
Recipe:       Single Malted Brand Pils

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):          16.00    Wort Size (L):    16.00
Total Grain (Kg):         3.35
Anticipated EBC:          11.8
Anticipated IBU:          29.7
Brewhouse Efficiency:       73 %
Wort Boil Time:             90    Minutes

Actual OG:  1.049   Plato: 12.15
Actual FG:  1.008   Plato:  2.10

Alc by Weight:  4.20      by Volume:  5.36  From Measured Gravities.
ADF:            82.7      RDF         68.4  Apparent & Real Degree of Fermentation.

Actual Mash System Efficiency: 74 %
Anticipated Points From Mash:  47.06
Actual Points From Mash:       48.00


Formulas Used
-------------
Color Formula Used:   Mosher
Hop IBU Formula Used: Tinseth
Tinseth Concentration Factor: 1.25


Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 77.6     2.70 kg.  Pilsener 3                    Weyerm.        1.037      3
 14.9     0.50 kg.  Munichmout 15                 Weyerm.        1.037     15
  3.0     0.10 kg.  Cara-Pils 5                   Weyerm.        1.033      4
  3.0     0.10 kg.  Scottish Peated Malt                         1.038     10


Hops
   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 49.00 g.     Saazer                            Whole    3.20  27.0  90 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.30   2.6  15 min.


Yeast
-----
DCL Yeast W34/70 Saf W34/70


Mash Schedule
-------------
Grain kg:     3.35
Water Qts:   15.83 - Before Additional Infusions
Water L:     14.98 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.47 - Before Additional Infusions

Dough In Temp:                0  Time:   0
Acid Rest Temp:               0  Time:   0
Protein Rest Temp:            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp:      60  Time:  15
Saccharification Rest Temp:  63  Time:  45
Mash-out Rest Temp:          72  Time:  15
Sparge Temp:                  0  Time:   0

Fermentation 7 days 12°C ; 3 days 15°C; 14 days 7°C





Drents Hopbier

Citaat van: PP op 13-05-2012  19:45 uPaul Penders, Urmond: finalist.

 M.n. in de hopbitterheid slechts een verschil van ca, 10%.

Hoe heb je de kleur en de bitterheid zelf berekend?

Hopbier

justDick

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptkwelwater
Kenmerk12-3
Brouwdatum22-2-2012
BiertypePilsener (Urtype)
Aantal liters15
Gewenst begin SG1050 (5,3 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement72,0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater23,6 liter
Maischdikte4,5 l/kg
Maischwater15,9 liter
Spoelwater7,8 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur8 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid33 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC100,0 %3538 gr3 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Magnum (D)14,4 %8 gr90 minuten21 EBU
Saaz (CZ)3,4 %17 gr30 minuten7 EBU
Saaz (CZ)3,4 %20 gr10 minuten4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gistsoort2278 Czech Pils
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter500 ml
Beluchtingstijd18 uur
Temperatuur giststarter20°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid1/2 tl

maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C15 minuten4,5 l/kg
263°C40 minuten4,5 l/kg
373°C25 minuten4,5 l/kg
478°C5 minuten4,5 l/kg

Ik zal wel iets gruwelijk fout hebben gedaan bij het aflezen van mijn dobber, want Brand komt op een veel hoger stamwortgehalte dan ik.
Eea betekent ook dat ik dan een brouwzaalrendement van 78% had ipv mijn normale 72%.
En een svg van 79% met de 2278.

De analyseresultaten

Original extract              % (m/m)  14.64
Alcohol                       % (m/m)   4.88
Real extract                  % (m/m)   5.31
Apparent extract              % (m/m)   3.09
Specific gravity 20/20                  1.01209
Alcohol by volume             % (V/V)   6.25
Color                         EBC       11.3
Bitterness                    EBU
pH (degassed sample)                    4.53


Drents Hopbier

Citaat van: webhunter op 13-05-2012  11:24 uMet een neuslengte verschil de tweede prijs. Dus met gepaste trots wil ik graag het recept van mijn pils met jullie delen.

Werd er naast een technische analyse ook een proefresultaatformulier uitgereikt?

Hopbier

Henielma


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.