IPA: Engels en Amerikaans

Gestart door Johannes, 15-12-2004 13:43 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Johannes

Brouwers, :brouwen:

16 Januari staan er 2 IPA´s op het programma: een Engelse en een Amerikaanse. Doel is om beide zo stijlgetrouw mogelijk te brouwen.

Hier 2 recepten uit de biertypengids:

De Engelse:

90% pale 7 ebc, 10% invert suiker, Challenger hop tot 50 EBU, 90 min. koken. Wyeast 1028 (youngs) Drooghoppen 1g/l Styrian Goldings. begin SG 1065

De amerikaanse:

95% 4 EBC US 2 row pale mout, 4% 105 EBC crystal en  1% caramunich 400, 90 minuten koken met Cascade tot 60 EBU. Wyeast 1272 drooghoppen met 0,75 g/l Cascade begin sg 1070

Plan is om van 1 maisch 2 bieren te maken, en voor de amerikaanse versie de crystal en caramunich mout toe te voegen tijdens het koken.

Vraag: ben ik dan nog stijlgetrouw bezig? m.a.w. is de 2row pale mout te vervangen door pale 7 ebc? en wie kan me meer vertellen over IPA´s Amerikaans of Engels?

:degroeten:

Johannes

Jacques

Hoi Johannes,

Een tip die ik je wil geven als bier wilt brouwen overeenkomstig een bepaald biertype is om zoveel mogelijk vertegenwoordigers van dat biertype te pakken te krijgen, aandachtig te proeven en aantekeningen maken. Ga daarna zo veel mogelijk informatie verzamelen over het betreffende biertype en proef de bieren opnieuw. Trek vervolgens je eigen plan.

 :degroeten: Jacques

Herman

Kijk eens hier voor de stijldefinities. Er is ook een boekje over IPA (Homebrew Classics - India Pale Ale van o.a. Roger Protz) op de markt, kijk eens  hier.

Die laatste ga ik binnenkort maar es bestellen...

Herman

Johannes

Jacques,

Helaas is het voor mij praktisch onmogelijk om IPA´s te kopen hier in Groningen. Toevallig heb ik afgelopen zaterdag bij de enige speciaalbierzaak in Groningen een IPA gezien, maar deze was alles behalve vers(over datum). Nou kan dit type wel even mee, daar is het tenslotte voor gebrouwen maar voor 3,45 euro heb ik liever een verse.

Herman,

Bedankt voor de links, toch leuk hoe je altijd weer die links uit je mouw schudt :laugh:

Ik heb nog even flink wat gegoogled, voorzover ik na kan gaan zijn de recepten aardig volgens Engels en Amerikaans gebruik. Alleen volgens mij is de Styrian Goldings een tsjechische hop en kan ik dus beter Fuggles of East Kent Goldings gebruiken voor de drooghop.

:degroeten:

Johannes

MO

Yep, Styrian is Tjechisch, East Kent is dan een betere keuze. Ondanks de gelijkenis in namen zijn het overigens volledig verschillende hoppen. Weet iemand overigens waarom in de vertaling van Michael Jackson Great Belgians Beers er meestal over Stiermark Goldings wordt gesproken? Daar had ik nou nog nooit van gehoord, maar ik ga ervan uit dat er Styrian mee wordt bedoeld.

Johannes

De voorlopige recepten:



IPA Amerikaanse variant

Batch Size (LTR):        20.00    Wort Size (LTR):   20.00
Total Grain (kg):         6.11
Anticipated OG:          1.071    Plato:             17.18
Anticipated EBC:          23.5
Anticipated IBU:          80.9
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 94.9     5.80 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      7
  4.1     0.25 kg.  Caramunich III - Weyermann    Duitsland      1.036    112
  1.0     0.06 kg.  Special B (Cara 400) - Dingem België         1.030    292



Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 27.00 g.     Centennial                        Whole    9.70  39.0  90 min.
 27.00 g.     Chinook                           Whole   10.40  41.9  90 min.
 20.00 g.     Cascade                           Whole    5.75   0.0  Dry Hop




Recipe : IPA Engelse variant

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (LTR):        20.00    Wort Size (LTR):   20.00
Total Grain (kg):         5.00
Anticipated OG:          1.066    Plato:             16.04
Anticipated EBC:          18.7
Anticipated IBU:         114.4
Brewhouse Efficiency:       75 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 80.0     4.00 kg.  Palemout 7 - Dingemans        België         1.037      7
 20.0     1.00 kg.  Kristalsuiker                                1.047      0


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
100.00 g.     Wye Challenger                    Whole    7.50  114.4  90 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    4.75   0.0  Dry Hop


  [/color]

Aangezien er sprake is van verschillende begin SG's maken we gewoon 2 brouwsels en niet zoals eerder aangegeven 2 brouwsels uit 1 maisch en dan de caramouten in de kookketel (leek me wel geinig gewoon om mout in de kookketel te gooien :laugh:)

Eventueel vervang ik bij de amerikaanse variant nog de pale mout door pils. Gisten denk ik nog even over na.


:degroeten:

Johannes

ps ik zie net dat ik de hopstorting voor de Engelse variant nog niet juist had ingevoerd, deze komt op zo'n 65 IBU en bij deze nog even de (voorlopige) promash recepten

Herman

Volgens mij wordt Styrian Goldings geacht uit Slovenie te komen. Stiermark=Steiermarken is een Oostenrijkse provincie. Als je googled op Steiermark + Styrian blijkt Styrian Engels te zijn voor Steiermark. Zou me niet verbazen als dat een en hetzelfde gebied is, in Oostenrijk wordt ten slotte ook hop verbouwd (ja, echt waar). Ik houd het voorlopig op Oostenrijks...eh Sloveens Steiermarken.

Overigens wordt ook Styrian Goldings verbouwd in Engeland, in Belgie..... Waar o waar komt onze Styrian vandaan. Past m.i. best in een IPA, het is tenslotte ook weer een afstammeling van Fuggles.

Herman

Bas

Citaat van: Herman Holtrop op 21-12-2004  19:56 u... Waar o waar komt onze Styrian vandaan...
Volgens mij komt deze tegenwoordig voornamelijk uit Joegoslavie (de broeders van Orval beweren tenminste het daar vandaan te halen).

Grt, Bas H.

MO

Oostenrijk, Joegoslavie = slovenie en vele andere landen

dankjewel herman voor de Stiermark info. weer wat geleerd

zat er ver naast met mijn tsjechie. hoe kan ik Saaz nu voor stiermarkse goldings verwisselen?

Johannes, nog iets, weet je wel heel zeker dat je van die zware IPA's wilt brouwen, beide ronde de 8%? In Boston vorig jaar heb ik er een aantal gedronken, en volgens mij waren ze tussen de 5 en 6%. Of zit ik er nu helemaal naast?
Even gegoogeld en IPA's zitten rond de 7%. 8% lijkt me dus te hoog. Zou je toch voor beide batches dezelfde begin SG kunnen gebruiken

Johannes

Martin,

Dit zijn de recepten uit de biertypengids alcohol gehalte van dit type volgens Derek Walsh loopt van 5,6 tot 7,5 procent en max begin sg 1070. Ik heb nog nooit een commerciele IPA gedronken volgens mij in een grijs geleden een IPA van Herman (zou dat kunnen Herman?) dus weet niet wat wijsheid is. De veelal amerikaanse recepten die ik heb gezien heb ik niet omgerekend, ik zal nog ´s verder googlen bedankt voor de tip!

:degroeten:

Johannes


Herman

Ik heb wel es een IPA meegenomen, dus die zul je inderdaad wel geproefd hebben. Ik heb ook wel verschillende commerciele gehad, afgelopen weekend nog een Trafalgar van de Freeminer brewery gedronken (6% en 60IBU volgens MJ). Gekocht in Ermelo. Lekker bitter biertje (mijn vriendin dacht dat ik hem zelf gebrouwen had: goed teken  ;) ), meteen de gist opgekweekt, deze was actief na 2 dagen (nee, niet continu belucht).

Herman

Johannes

Die was dus vast verser dan wat ze bij van Erp hebben, ga je ook iets brouwen met die gist?

Johannes

Herman

Wellicht een IPA ;-) Ik heb hem echter nog niet geproefd, ik rook er niet veel aan gisteren. Volgende week staat een bigfoot op het programma, misschien een leuke gist voor het 2e afloopbiertje.

Herman

Johannes

Citaat van: Herman Holtrop op 22-12-2004  20:32 uVolgende week staat een bigfoot op het programma

Een zware jongen dus, ook met Amerikaanse hoppen neem ik aan? Het zou leuk zijn als er in Nederland wat meer 'exotische' hoppen leverbaar waren. Erg leuk, biertypes brouwen die hier niet of nauwelijks leverbaar zijn. :brouwen:

groet, Johannes

Johannes

Zo, de klus is geklaard, naar schatting 2x 40 liter IPA. De Amerikaanse variant is geeindigd op 1073 en de Engelse op 1070 beide iets te hoog. Het rendement was ook niet bekend omdat we met diverse onderdelen van verschillende installatie's hebben gebrouwen. Aangezien de SG's niet verkeerd zijn laten we het hier eerst bij.

Dit is overigens voor mij de eerste keer dat voorgevormde panty's uit de jaren 60 deel uitmaakten van de installatie (als hopzak).

Goed, nu laten we het werk eerst aan de gisten over en later van de week de drooghop erbij, nu eerst een R8tje proost!

:degroeten:

Johannes




aan de inzet van deze aspirant brouwer zal het zeker niet liggen! Rick, bedankt voor het schrootwerk jongen!

Adrie

Ha Johannes,

Heb jij even mazzel, die van mij consumeert alleen maar!





Groeten,

A3

Johannes

Ha Adrie,

Jong geleerd is........

tsja, Sven heeft het maar makkelijk zo'n papa met een gemotoriseerde schrootmolen!  ;D

Overigens even voor de goede orde: het kereltje op de foto is de zoon van mijn vriend/collegabrouwer; nog maar net 3 jaar en weet z'n weg aardig te vinden in de thuisbrouwerij! Mout malen, schrootmolen bijvullen, alsof 'ie nooit anders heeft gedaan!

:degroeten:

Johannes


Johannes

Heren,

Gisteren de IPA's geheveld er was praktisch geen gist meer aanwezig bovenop het bier, aktiviteit is niet waarneembaar omdat er in de brouwketel is vergist zonder waterslot (met deksel) bovendien staat het bier niet bij mij thuis. Volgens mijn collega brouwer zat de dichtheid van de amerikaan op 1030 en de engelsman op 1020 voor beide zo'n 1gr./liter drooghop toegevoegd.

:degroeten:

Johannes

Johannes

Gisteren een slordige 70 liter IPA gebotteld met 7 gr/l de amerikaan is geeindigd op 1016 en de engelsman op 1011 de smaak is voor beide veelbelovend.... HOP, HOP en nog eens HOP! Straks ter compenstatie van alle hoppige bieren maar een moutig biertje brouwen misschien...

:degroeten:

Johannes

MO

Ja, bitterheden van 81 en 114, dat is nogal wat. Ben benieuwd of die droge nog te drinken is. Ik vond de eerste twee maanden mijn blondje van 1010 en bitterheid 50 toch te bitter, ondanks mijn voorkeur voor bittere bieren. Daarna werd hij steeds beter. Hoe moet 81 en 114 dan smaken. Zou graag eens willen proeven.

Johannes

Ha Martin,

Ik heb er nog t volste vertrouwen in kijk maar eens hoe bitter een amerikaan z'n gemiddelde IPA maakt. Bij mijn H.H.Haverbier (1016/IBU 47) heb ik hetzelfde als jou: veeeel te bitter, niet lekker meer. Wellicht dat het gebruik van Pale ipv Pils er voor zorgt dat het bier niet te bitter smaakt  :weetniet: Als deze bieren het overleven tot het ONK zal ik wat meenemen, herinner me er dan tzt even aan.

Johannes

Herman

Johannes,

Welke gisten heb je gebruikt? Of lees ik er overheen?

Johannes

Hoi Herman,

Inderdaad, ik heb dit nog helemaal niet vermeld; voor de Amerikaanse Safbrew T33 en voor de Engelse Danstar Windsor.

Johannes

Citaat van: MO op 03-03-2005  11:00 uJa, bitterheden van 81 en 114, dat is nogal wat.

Zit ik mijn brouwnotities in promash te kloppen denk ik: 81 en 114  ??? 81 en 114  :o   :o dat had 80 en 60 moeten zijn!!! Blijkt dat ik voor recept een versie heb gebruikt waarin ik de hopgift van de Engelse variant nog niet had omgerekend  :stom: haha! die wordt even een stuk pittiger dan bedoeld! Eind SG 1010 ibu 114! mijn brouwmaat belde net om te zeggen dat ze al aardig op druk waren dus morgen ga ik proeven. (bij gebrek aan auto staan de flessen nog niet bij mij thuis)

Hopmans

Hoi Johannes,  :proost2:

Citeermijn brouwmaat belde net om te zeggen dat ze al aardig op druk waren dus morgen ga ik proeven.

Moet ik dan gelijk de ambulance even bellen? IBU 114.  ;D

 :degroeten:


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.