Specifieke interfaceprint (Tcontrol-IO) voor Tcontrol in ontwikkeling

Gestart door Henielma, 06-11-2011 20:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

hobbybob

Dus zou jezelf een USB kabeltje moeten produceren, usb =

 - TX ---> data
 - RX---> data
 - VCC--> 5V
 - GND

Toch? Tenminste in mijn andere "hobby" wel.


Of USB2SERIAL adaptertje die zijn er in overvloed.

basterd-brewer

Citaat van: dennis op 12-07-2012  07:28 uDan ga ik voorzichtig doen. De laptop of de voeding aan, niet en.
Onzin, alle usb apparaten werken met die voeding. Er is ook geen apparaat dat niet werkt omdat de accu er nog in zit.

Als de spanning van de twee apparaten nette geïsoleerde  5 V is en stabiel dan gaan er geen vreemde stromen lopen en is er geen probleem. Om een eventueel probleem voor te zijn zou diode kunnen toevoegen aan de usb kant zodat er zeker geen tegen spanning op de usbpoort van een eventuele gekoppelde computer komt te staan.

Proberen! je zal niet zomaar de voeding van de usb-poort uit je computer blazen.

 :degroeten:
Stefan

BierHenk

Citaat van: basterd-brewer op 12-07-2012  12:57 uOnzin, alle usb apparaten werken met die voeding. Er is ook geen apparaat dat niet werkt omdat de accu er nog in zit.
Dat slaat nergens op; intern is dat in de laptop wel geregeld.
Citaat van: basterd-brewer op 12-07-2012  12:57 uAls de spanning van de twee apparaten nette geïsoleerde  5 V is en stabiel dan gaan er geen vreemde stromen lopen en is er geen probleem. Om een eventueel probleem voor te zijn zou diode kunnen toevoegen aan de usb kant zodat er zeker geen tegen spanning op de usbpoort van een eventuele gekoppelde computer komt te staan.
Een (zener)diode zou inderdaad een adequate oplossing kunnen zijn.
Citaat van: basterd-brewer op 12-07-2012  12:57 uProberen! je zal niet zomaar de voeding van de usb-poort uit je computer blazen.
Niet zomaar proberen, want je kunt je poorten wel degelijk 'opblazen'.

basterd-brewer

Spanning op de usb-poort (soldeerzijde) uit mijn laptop was 4,98 V. De spanning uit de losse voeding was 5,00 V dat zijn allebei metingen op de print dus (half) belast.
Met een spanningsverschil van 0,02 V zie ik zo snel nog geen opgeblazen usb-poort...

Overigens waarom denk je aan een zener?

Henielma

De discussie of het wel of niet goed (blijft) werken als je een extra 5 V voeding aansluit op de 5 V USB voeding van Tcontrol heeft meerdere aspecten.

De PC bepaald of kan bepalen hoeveel stroom beschikbaar is voor de USB uitgang. 100 mA of 500 mA. De Tcontrol-IO print vraagt aan de PC om maximaal die 500 mA te leveren. De PC kan de 5 V van de USB volgens mij per poort afschakelen. Bijvoorbeeld als er teveel stroom gevraagd wordt. Mogelijk vind deze FET in de PC het niet zo fijn als er een negatieve spanning over gaat vallen indien de PC uit staat en de externe adapter aan staat

Wel fijn om te weten dat het bij Dennis en misschien nog wel meer mensen goed werkt met een extra 5 V adapter aangesloten naast de USB voeding. Dit had ik nog niet (durven) proberen.

Het is een idee om in de USB 5V aansluiting een seriediode te plaatsen en dit tevens te doen in de voeding van de externe adapter. Helaas kan de Tcontrol-IO print die 0,6 V die over de diode valt niet missen als je 4 relais tegelijk wil kunnen inschakelen.

Qua mogelijke storingsproblemen vind ik het niet zo goed dat er en een externe 5V adapter aangesloten is en de PC. Dit wil niet zeggen dat dit niet goed werkt.

Kortom het is hoopgevend als meerdere mensen zonder problemen externe 5V toevoegen aan de Tcontrol-IO print. Je kan die externe 5V aansluiten op pen 1 van X8 en de GND op pen 3 van X8. Je moet dan wel R3 overbruggen met een draadje. Op deze manier kan je het in ieder geval netjes aansluiten.
Want ik ben het met jullie eens dat het handig is als Tcontrol-IO zelfstandig doorgaat ook als de aangesloten PC geen USB voedingsspanning meer uitgeeft. Misschien ga ik dit zelf ook wel toepassen.

dennis

Met de externe voeding blijft het gewoon werken. Ik heb t-control aangezet met beide voedingen en dat werkt gewoon door.

Hierbij de schakelplank die Stefan voor me in elkaar gezet heeft ( :groots: ).

De plank is een snijplank van de Action.

De stopcontacten:
 - boven: continue stroom voor laptop en voeding
 - onderste twee: geschakelde koeling/verwarming
Er zijn nu ook labels voor de stekkerdozen maar ik ben vergeten wat koeling en wat verwarming is.

basterd-brewer

Als je de plank 'normaal' draait is het onderste potje voor de koeling. Per ongeluk een beetje vergeten dat alles in spiegelbeeld zat en daardoor heat/cool1 op de rechter en de heat/cool2 op de linker dubbele contactdoos.

Henielma

Ziet er goed uit, lijkt me handig.

Mijn enige opmerking is dat ik die 5 V aan de andere zijde (zijde van de temperatuursensoren) binnen zou hebben laten komen in de behuizing zodat de 5V draden niet vlak naast de 230Vac draden loopt. Over het algemeen moet je proberen 230 V kabels en laagspanning uit elkaar houden zodat de laagspanning niet verstoort wordt.

basterd-brewer

Klopt als een bus, daar was alleen helaas geen ruimte meer voor aan die zijkant. De gaten waren al geboord in alle haast en toen kwam ik er achter dat ik geen rekening had gehouden met spiegelbeeld etc. Achteraf gezien zou de wartel voor de 5V links onder in het doosje moeten zitten.
Vermoedelijk komen de 'count' ingangen daar nu te zitten want wartels bovenop vind ik maar niets.

Henielma

En als je door de temperatuursensor wartels twee draadjes laat komen, dan kan je de 5V en de counter signalen weghouden van de 230V. Als je die counter signalen langs de 230 laat lopen heb je kans op valse counts. Dus pulsen tellen die er niet zijn geweest.

Pim

Ben nieuw op het forum maar wilde wel al vast een plaatje van mijn ingebouwde Tcontrol-IO met jullie delen.

- De LEDs zijn van de print gehaald om ze op de voorkant van het kastje te kunnen monteren (in een mooi led-houdertje)
- Voor de geschakelde (230v) uitgangen heb ik gebruik gemaakt van Eurostekker-chassisdelen (IEC320-C14). Deze zijn veel compacter dan de "standaard stopcontacten"
- Het kastje is van een oude Ethernet switch (HxBxD = 5x22x15cm) en dat is precies groot genoeg !
- tbv beveilging is er een automatische zekering voor het 230v gedeelte toegevoegd
- de sensors heb ik verlengd door ze in een RVS buisje (binnediameter 6mm) te persen en de bovenkant netjes af te kitten met siliconenkit. Hiermee ontstaat een lange, vloeistofdichte RVS-probe. Makkelijk schoon te maken en je kunt overal meten (ook in je maischketel, gistvat, etc)

Wat ik nog wil veranderen:
- De 5 W voeding welke nu door de USB poort wordt geleverd, vervangen door een vaste interne 5 V voeding
- de twee sensors dmv een nette (en goede !) connector op de voorkant van het kastje aansluiten. Dat is wat makkelijker met het schoonmaken van de sensors.





William

Citaat van: Pim op 11-08-2012  15:30 uBen nieuw op het forum maar wilde wel al vast een plaatje van mijn ingebouwde Tcontrol-IO met jullie delen.

Dat ziet er zeer netjes uit Pim.

Oh ja, ook welkom natuurlijk.

Henielma

Welkom Pim,

Ik had het Tcontrol kastje al eerder gezien. Het ziet er erg netjes uit op deze manier. Kan je ook nog een foto plaatsen van je verlengde temperatuursensor? Daar ben ik nog benieuwd naar.

Pim

Hier een plaatje van de verlengde DS18B20 sensor. Even het stekkertje van de sensor verwijderd, door de RVS buis (binnendiameter 6 mm) gestoken en de sensor er in "geklopt" met een houten blokje (wel wat siliconenkit er achter gestopt voor de afdichting), de bovenkant van de pijp afgekit met siliconenkit en het stekkertje teruggezet. De lengte kan je natuurlijk zelf bepalen.


Pim

Inmiddels de 5 V voeding ingebouwd (wordt dus niet meer uit de USB poort betrokken) en de twee sensoren zijn gezamenlijk verbonden met een separate stekker (4-polige Cliffcon connector). Hierdoor kan ik de verlengde sensoren dus eenvoudig afkoppelen tbv schoonmaak, opslag, uit de knoop halen van de draden, etc.

En aangezien plaatjes meer zeggen dan woorden...



Groet....  Pim

Henielma

Inmiddels is deze Tcontrol-IO interfaceprint reeds geruime tijd beschikbaar. Door wat scherper de onderdelen te verwerven zijn de kosten naar beneden toe bijgesteld. Hierdoor is het nog interessanter om deze interfaceprint toe te passen.

RobinB

HeyNielma! ;)
Komt er ook ooit een ARM-based versie?
Of weet je misschien of er een ARM-based/Linux-based versie is van Labview?

Ik heb namelijk een Raspberry Pi, dit is een ARM-minicomputertje op Linux, en de originele T-control hardware. Het liefst zou ik die samen gebruiken?
Het raspberry systeem is namelijk een nagenoeg volledig functionele computer met een verbruik van slechts enkele Watts. De Tcontrol hardware had ik al.

De raspberry wordt ook wel gebruikt voor brewPi, maar dan moet ik weer andere (arduino) hardware aanschaffen.

Henielma

Helaas die ARMed gebaseerde versie voor Tcontrol komt er de komende jaren niet. Er is namelijk geen ARM based versie voor Labview. Tcontrol gaat daar dus niet op draaien.

Raspberry Pi is een leuk board. Ik nodig iedereen uit om een koppeling te maken met de Tcontrol-IO print via de USB poort. De USB interface van de Tcontrol-IO print is beschreven in de "leaflet" zoals je die kan downloaden.

aqualung

Voor wat betreft het maischproces (en ook voor het kookproces, wat momenteel niet meer dan een timer is)  ben ik bezig software aan het ontwikkelen in Python (in functie van mijn eigen RIMS-setup). Momenteel enkel onder Windows, wat al aardig lukt. Ik zoek momenteel uit of ik dit platform-onafhankelijk kan maken (het core-proces werkt onder Linux, ook op Raspberry, alleen de communicatie met de hardware lukt (nog) niet goed). Python-specialisten mogen mij contacteren, zeker indien ze Raspberry PI-minded zijn. Als het lukt op een Raspberry, lukt het overal (misschien niet op OSX, omdat daar communicatie met USB-HID nogal een issue blijkt te zijn...)
Indien ik dit alles aan de praat krijg op Raspberry kan het zeker niet moeilijk zijn om een universele toepassing te schrijven voor het vergistingsproces (lijkt mij eenvoudiger dan het maischproces).
Programmeurs/ICT'rs laat van u horen: info@wvdo.be

Henielma

Je gebruikt Tcontrol-IO voor de aansturing van de apparatuur?

sander_123

Citaat van: aqualung op 09-02-2013  18:27 uIndien ik dit alles aan de praat krijg op Raspberry kan het zeker niet moeilijk zijn om een universele toepassing te schrijven voor het vergistingsproces (lijkt mij eenvoudiger dan het maischproces).
Programmeurs/ICT'rs laat van u horen: info@wvdo.be
Al eens naar Brewpi.com gekeken?

aqualung

Citaat van: Henielma op 09-02-2013  19:35 uJe gebruikt Tcontrol-IO voor de aansturing van de apparatuur?
Uiteraard ;-)
De belangrijkste reden dat ik zelf een programma schrijf is de mogelijkheid om maischschema's te kunnen opslaan en inlezen, ipv telkens de instellingen opnieuw te moeten aanpassen. Er is ook een "default" instelling door de gebruiker zelf te bepalen.
Hierbij een schermafdruk van de GUI. Momenteel slechts 4 stappen per proces, ik moet dit nog uitbreiden naar 6 mogelijke stappen, zeker bij het maischen.

Brewpi heb ik bekeken, maar ik heb al Tcontrol-IO, dus waarom zou ik nieuwe hardware kopen als het perfect kan met de huidige. Voor mij hoeft het echt niet te draaien op Raspberry, maar er is vraag naar en het met Labview is het niet mogelijk, ....!
Probleem bij de Raspberry is schijnbaar de "raw" communicatie met USB-HID devices...
Vandaar dat ik hier hulp zoek bij andere programmeurs die ook de hardware hebben!
(Tussen haakjes. Ik heb nav dit issue Python geleerd (en PyQT). Het is dus mijn eerste programma in deze taal. Met uitzondering van Basic en Assembler op 8080/Z80 en 68000 in de jaren 80, geen eerdere programmeerervaring)


Henielma

Ziet er al mooi uit. Leuk dat je de communicatie met de Tcontrol-IO print voor elkaar hebt. Naar mijn weten ben je de eerste die zelf met de Tcontrol-IO print communiceert.  :duimop:

Als ik het goed begrijp is het scherm hieronder gemaakt met Python en draait het onder Windows?

Helaas heb ik geen ervaring met linux en of Raspberry Pi maar ik vind het wel mooi als dat gaat werken.

Gisteren op ebay een MK805 gekocht. Dat is een Android smart TV ding met HDMI, Wifi, ethernet en USB poorten. Het zou ook mooi zijn als zoiets kan communiceren met Tcontrol-IO. In de Google play store zie ik wel een Microchip USB-apparaat voorbeeld. Wie weet is dat te gebruiken in combinatie met je Python code.

foz

Probleem met de Tcontrol-IO vanuit mijn optiek is dat je van tevoren verzekerd bent dat er geen software ondersteuning is voor Linux. En dat staat nog los van de interfacing issues. Dat maakt de aanschaf met het oog op de toekomst een lastige. Vooral met een concurrent zoals de brewpi die wel Linux ondersteuning heeft.

aqualung

Citaat van: Henielma op 10-02-2013  11:25 uAls ik het goed begrijp is het scherm hieronder gemaakt met Python en draait het onder Windows?
Inderdaad momenteel enkel een Windows-versie.
Voor degenen die het willen uitproberen:
een setupversie via deze link: http://texcuus.wvdo.be/files/texcuusx86.exe
of een zogenaamde portable versie (uitpakken en rechtstreeks "TeXcuus1.5.exe" opstarten:
http://texcuus.wvdo.be/files/TexcuusX86.rar
Een klein woordje uitleg nog:
Tsensor 1 regelt de verwarming, terwijl Tsensor2 bepaalt wanneer de timer voor het maischen begint te lopen:
De vertraging bepaalt het verschil tussen de doeltemperatuur en deze van Tsensor2, afhankelijk van uw installatie.
Het is voor een RIMS-setup waarbij Tsensor1 de stroom na de pomp/verwarming meet en Tsensor2 ongeveer midden in de maischketel hangt. Pas als Tsensor2 de gewenste temperatuur bereikt (minus de vertraging) begint de timer te lopen.
Ik ben momenteel bezig een Ubuntu-VM aan het samenstellen om het over te brengen naar Linux waarvoor wel HID bibliotheken beschikbaar zijn. Voor de Raspberry lukt het voorlopig nog niet...
Geïnteresseerden kunnen de broncode opvragen, maar hou dan wel rekening met een uitgebreide Python-installatie. (Voor de moment Python 2.7)

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.