Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic  (gelezen 419052 keer)

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Ernstig

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 107
  • Land: nl
Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Gepost op: 12-10-2011 22:40 u »
Dames- en heren Speidel brouwers en Speidel geÔnteresseerden; Komt u maar!

Ik vind het tijd voor een officieel SPEIDEL topic omdat het toch een vreemd brouweendje in de brouwbijt is en verspreid over verschillende topics is al gauw de Speidel draad zoek. TAGS are not our BEST friends: Mijn ervaring met andere fora is dat zogenaamde officieele topics- want dit is natuurlijk alleen in naam een officieel topic - het beste in medegeinteresseerden naar boven brengt. En daar mee een schat van informatie doet ontluiken. Van Jacques heb ik een OK gekregen in een andere thread.

Post hier alles met betrekking tot het brouwen met een Speidel: recepten, aanpassingen, foto's van je Speidel, kritiek, op-en aanmerkingen, defecten. Kortom, alles met betrekking tot een Speidel.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.151
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #1 Gepost op: 12-10-2011 22:46 u »
Ik  heb jaren vergist in een 100 en 2x 60 liter Speidel vat. En die dingen flink gepromoot. Prima kwaliteit en via de webshop zeer betaalbaar. Zeker toen Brouwland de wit oranje Speidel vaten uit het assortiment nam, was de webshop een topper.

Tegenwoordig heeft Brouwland de rood witte goedkopere vaten weer ingeruild voor echte Speidel, top.

Maar tegenwoordig zit ik in het rvs. Ook daarin maakt Speidel goed spul, maar wat te groot voor hobbybrouwers.

Ze maken ook de BrauMeister. Handig voor mensen met weinig ruimte.

Offline Rob van der Jagt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hopfen und Malz, Gott erhalt's!
    • Facebook
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #2 Gepost op: 12-10-2011 22:57 u »
Ik zal hem in de gaten houden!

(en naar verwijzen vanaf Facebook  :proost: )

Offline Rob van der Jagt

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 30
  • Land: nl
  • Hopfen und Malz, Gott erhalt's!
    • Facebook
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #3 Gepost op: 13-10-2011 10:40 u »
De forum beheerder mag mijn foto's omhangen naar dit topic. Of zal ik ze opnieuw posten?

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.157
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #4 Gepost op: 13-10-2011 12:00 u »
Dames- en heren Speidel brouwers en Speidel geÔnteresseerden; Komt u maar!

Ik vind het tijd voor een officieel SPEIDEL topic omdat het toch een vreemd brouweendje in de brouwbijt is en verspreid over verschillende topics is al gauw de Speidel draad zoek. TAGS are not our BEST friends: Mijn ervaring met andere fora is dat zogenaamde officieele topics- want dit is natuurlijk alleen in naam een officieel topic - het beste in medegeinteresseerden naar boven brengt. En daar mee een schat van informatie doet ontluiken. Van Jacques heb ik een OK gekregen in een andere thread.

Post hier alles met betrekking tot het brouwen met een Speidel: recepten, aanpassingen, foto's van je Speidel, kritiek, op-en aanmerkingen, defecten. Kortom, alles met betrekking tot een Speidel.

Goed initiatief

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.213
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #5 Gepost op: 13-10-2011 20:56 u »
De forum beheerder mag mijn foto's omhangen naar dit topic. Of zal ik ze opnieuw posten?

Hier posten is voor een beheerder makkelijker.  :)

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.159
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #6 Gepost op: 14-10-2011 07:28 u »
Goed plan

Offline Homme

  • De Wortketel
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: nl
    • Jonge Beer Brouwerij
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #7 Gepost op: 14-10-2011 13:23 u »
...Ze maken ook de BrauMeister. Handig voor mensen met weinig ruimte.

Kun je, of iemand anders, ook aangeven wat de technische verschillen tussen Speidel en de Braumeister en Brumas zijn?
En de mogelijkheden cq. beperkingen?  :weetniet:

Offline Slim3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: be
    • SLIM3 | Belgisch Bier
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #8 Gepost op: 14-10-2011 14:38 u »
Speidel = Braumeister, dus hier geen verschil.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #9 Gepost op: 14-10-2011 15:36 u »
Speidel = Braumeister, dus hier geen verschil.
Speidel is de fabrikant van de Braumeister.

De naam van de fabrikant is synoniem voor zijn produkt geworden.
Ze maken nog veel meer dingen.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.157
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #10 Gepost op: 18-10-2011 20:23 u »
De inmaischtemperatuur is sterk afhankelijk van de temperatuur van de mout die je stort.

Kun je met de speidel tijdens het inmaischen de temp tijdelijk iets hoger zetten?
Want als je de mout stort zal de temp behoorlijk omlaag gaan, dus onder de inmaisch temperatuur komen.

Kan dit

Offline Erick

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.410
  • Land: sy
    • Erick
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #11 Gepost op: 18-10-2011 20:30 u »
Ik heb geen braumeister, dus dat weet ik niet.
Ik weet wel dat bijna alle brouwsoftware hier een berekening voor heeft.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.151
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #12 Gepost op: 18-10-2011 20:35 u »
De inmaischtemperatuur is sterk afhankelijk van de temperatuur van de mout die je stort.

Kun je met de speidel tijdens het inmaischen de temp tijdelijk iets hoger zetten?
Want als je de mout stort zal de temp behoorlijk omlaag gaan, dus onder de inmaisch temperatuur komen.

Kan dit


Hier de handleiding: http://www.speidels-braumeister.de/media/content/pdf/Betriebsanleitung_Braumeister_20l-50l_Maerz_2011_englisch.pdf

Dan kan je je alvast inlezen  ;)

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.157
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #13 Gepost op: 18-10-2011 20:42 u »
Hier de handleiding: http://www.speidels-braumeister.de/media/content/pdf/Betriebsanleitung_Braumeister_20l-50l_Maerz_2011_englisch.pdf

Dan kan je je alvast inlezen  ;)

Bedankt, maar ik heb de Nederlandse ook al. Hierin staat niet helder of dit kan.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.151
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #14 Gepost op: 18-10-2011 20:50 u »
Bedankt, maar ik heb de Nederlandse ook al. Hierin staat niet helder of dit kan.

Lijkt me ook niet echt nodig. Als je wat lager gaat zitten, en dan bijstelt, dan regelt de Braumeister dat toch zelf?

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.157
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #15 Gepost op: 18-10-2011 20:57 u »
Lijkt me ook niet echt nodig. Als je wat lager gaat zitten, en dan bijstelt, dan regelt de Braumeister dat toch zelf?

Ja zal temperatuur automatisch naar de gewenste temp brengen. Weet alleen niet als dit bijv. 10 minuten duurt of dit een probleem is?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.142
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #16 Gepost op: 18-10-2011 22:33 u »
Kun je met de speidel tijdens het inmaischen de temp tijdelijk iets hoger zetten?
Want als je de mout stort zal de temp behoorlijk omlaag gaan, dus onder de inmaisch temperatuur komen.

Je kunt toch gewoon je water verwarmen tot de gewenste temperatuur (zeg 67įC) en dan na storten zal de temperatuur dalen tot inmaischtemperatuur.... ;)

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.142
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #17 Gepost op: 18-10-2011 22:34 u »
Weet alleen niet als dit bijv. 10 minuten duurt of dit een probleem is?

Is toch geen probleem, dan maisch je 10 minuten op een wat lagere temperatuur. Daar zal je bier niet wonderbaarlijk anders van worden.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.151
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #18 Gepost op: 18-10-2011 23:01 u »
Maischen is toch echt wel het minst belangrijke onderdeel van brouwen. Zolang je al dat zetmeel maar omzet, maakt het verder weinig uit hoor. Eenstaps, meerstaps,... Zwaar overtrokken is het.

Een aantal vuistregels zijn er wel, maar echt nauw komt het niet. Maak je geen zorgen zou ik zeggen.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.159
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #19 Gepost op: 19-10-2011 07:11 u »
Je kunt toch gewoon je water verwarmen tot de gewenste temperatuur (zeg 67įC) en dan na storten zal de temperatuur dalen tot inmaischtemperatuur.... ;)

Zo staat het ook in het boekje van Speidel.

Offline Slim3

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: be
    • SLIM3 | Belgisch Bier
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #20 Gepost op: 19-10-2011 08:00 u »
De eerste temperatuur die je kan programmeren op de Braumeister is de inmaischtemperatuur. Als je die een 4-tal graden hoger zet dan de gewenste temperatuur, is dit toch ok. Het toestel verwarmt het water (als je dit nog niet zelf hebt gedaan via boiler en keukenkraan), en geeft een signaal wanneer je de mout mag storten. Ik zie niet in waar hier zo'n probleem van wordt gemaakt. :weetniet:

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.157
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #21 Gepost op: 19-10-2011 09:17 u »
Maischen is toch echt wel het minst belangrijke onderdeel van brouwen. Zolang je al dat zetmeel maar omzet, maakt het verder weinig uit hoor. Eenstaps, meerstaps,... Zwaar overtrokken is het.

Een aantal vuistregels zijn er wel, maar echt nauw komt het niet. Maak je geen zorgen zou ik zeggen.

Ik maak me geen zorgen, was gewoon benieuwd of dit invloed heeft op de omzetting van zetmeel.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.157
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schůne en HOP'n AROUND
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #22 Gepost op: 19-10-2011 17:06 u »
Iemand al geprobeerd om een soort (bazooka) filter in de Speidel te maken?

Er blijft wel erg veel wort achter, meer dan 3 liter.

Of hebben jullie andere oplossingen bedacht?

Offline assebasie

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #23 Gepost op: 19-10-2011 21:17 u »
Iemand al geprobeerd om een soort (bazooka) filter in de Speidel te maken?

Er blijft wel erg veel wort achter, meer dan 3 liter.

Of hebben jullie andere oplossingen bedacht?

De pan kantelen en er blijft ongeveer een liter achter.
Dit wil je overigens toch niet hebben vanwege de trub.

Offline Twonky

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 320
  • Land: nl
Re: Het officiŽle SPEIDEL Braumeister topic
« Reactie #24 Gepost op: 20-10-2011 07:47 u »
Weet alleen niet als dit bijv. 10 minuten duurt of dit een probleem is?

Probeer je het toch gewoon?  :nut: :nut:

Zelf stel ik hem gewoon in op de temperatuur die je in BrouwVisie rechtsboven in het maischscherm kunt uitrekenen echt heel handig, dit gebruikte ik vroeger ook met mijn eenstaps maisch en dat komt echt heel aardig uit!  :groots:

Zwaai
 :degroeten: