Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: BONK 2004 2e plaats Klamboebo(c)k  (gelezen 4708 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jan van der Vlies

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 21
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen, een heerlijke hobby!
BONK 2004 2e plaats Klamboebo(c)k
« Gepost op: 23-11-2004 20:45 u »
Naam hobbybrouwer die het recept aangeleverd heeft: Jan van der Vlies
Bron van het recept:    eigen ontwerp
Locatie op het forum waar discussie over het recept heeft plaatsgevonden: nvt

Naam brouwsel:  KlamboeboŠk
Biertype:    Dubbel BoŠk
Begin SG:    1070
Eind SG:    1015
Kleur (berekend):    73,1 EBC
Berekende bitterheid:   36,7 EBU

Vermeld de hoeveelheden per 10 liter wort/bier

Mout & suiker
1250 gram   46%    Pilsmout                     3       EBC     
 500 gram    18%    Cara mout                   50     EBC     
 350 gram 13%    Munchener mout     15     EBC 
   38 gram     1%   Crystal mout   120   EBC
   20 gram   1 %   Chocolade mout      800   EBC
 375 gram    14%   Tarwe mout   6      EBC
    5 gram   0,01%   Zwarte mout   1400 EBC
 190 gram     7 %   Bruine Kandijsuiker   
 
 
Water
9,1 L maischwater   
7,5 L spoelwater


Maischschema
15 min   55 gr C
50 min   63gr  C
20 min   70gr  C
5 min   75 gr C
 
Hop
15 gram   Northern Brewer    8,7 % alfa   bloemen     kooktijd   90 min
10 gram   Saaz       3,6 % alfa   bloemen     kooktijd   90 min

Kruiden of andere toevoegingen: geen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   90 min

Gist
Naam gist:   gedroogde gist, gekocht bij Van der Kooy Jubbega

Vergistingstemperatuur en duur
hoofdgisting   8  dagen bij 25 gr C
lagering       21   dagen bij 15 gr C ( de helft van het brouwsel,
lagering   32   dagen bij 8 gr C   (de helft van het brouwsel)

Bijzonderheden: Commentaar (samengevat) BKG Keuringsformulier: blz. 1 totaal 15 punten; blz. 2 Geur- en Smaak associaties: Geur: gebrand-zwak; hoppig-sterk;moutig-matig.(20 p.) Smaak: drop-zwak;gebrand-matig;moutig-matig (22 p). Basissmaak: bitterig- iets te teveel (9 p); Body: volgens soort (5p). Mondgevoel: plakkerig/mondklevend-matig (5p). Nasmaak: alcohol-matig; bitter/hoppig-matig; gebrand-matig (12p). Opmerkingen van de keurmeester: Mag iets meer bitter en alcohol hebben, verder prima bier.
De naam KlamboeboŠk is te danken aan de klamboe die ik gebruikt heb tijdens het koelen en later tijdens het bottelen. Op de brouwdag, 23-07-2004, was het lekker warm weer en de fruitvliegjes waren in groten getale aanwezig en genoten zichtbaar van de zoete geuren van het wort. Om te voorkomen dat er insecten in het wort of in het jong bier zouden komen heb ik een klamboe boven de werkplek gehangen en op deze manier vliegvrij gewerkt.


Tags: